Iohannis şi PNL se prăbuşesc mână în mână

In jos

Iohannis şi PNL se prăbuşesc mână în mână Empty Iohannis şi PNL se prăbuşesc mână în mână

Mesaj Scris de enigmatica LORELEY la data de Mar Apr 05, 2016 10:31 am


Iohannis și PNL se dau împreună de-a dura la vale, deși fiecare ar vrea să se decupleze de celălalt, considerându-l un balast. Greu de spus care pe care trage mai mult în jos.„Partidele au obligația de a nu propune niciun candidat la alegerile locale care să aibă probleme cu justiția, care să fie acuzat de corupție. Doar în aceste con­di­ții putem vorbi de în­ce­pu­tul reformei clasei politice, altfel ea rămâne simplă de­magogie, politicianism ief­tin.“ Știți când a declarat asta președintele Iohannis? Nici­când. Cam aşa ceva ar tre­bui să spună, dacă ar vrea să facă o știre mai mititică. Pentru a conta cu adevărat, i-ar trebui ceva mai dur, mai ferm. Lipsa unor po­ziționări clare, tranșante și care să dea o direcție este unul dintre motivele pentru care Klaus Iohannis a coborât la 27,5% în ultimul sondaj realizat de CURS-SAR (în care putem avea mai multă încredere de­cât în cele scoase de casele de sondare ale partidelor, indiferent care sunt ele). Pro­centul celor care spun că președintele „nu face treabă bună“ este semnificativ mai ma­re - 38%. E vorba de electoratul bu­cureștean, mai bine informat, mereu mai critic, cu așteptări și pretenții constant mai ridicate, punctul de plecare al tă­vă­lu­gului care mătură, de regulă, politicienii. Vestea bună, dacă poate fi numită așa, e că 31,5% nu au o părere formată. Dar o vor avea cât de curând. Dacă Iohannis con­tinuă în aceeași logică a neimplicării, su­perficialității și suficienței, nu doar că își poate lua gândul de la un alt mandat, dar îl va finaliza pe actualul la cote de ne­încredere pe care nici măcar Băsescu nu le-a atins.
 
Prăbușirea este de-a dreptul spectaculoasă și ea s-a accelerat de abia după plecarea Ca­binetului Ponta, când n-a mai existat ar­gumentul bețelor în roate puse de aces­ta, al incompetenței și relei credințe sau al politicilor contrare vi­ziu­nii prezidențiale (care o fi aia nimeni nu e prea lă­mu­rit). Iohannis a obținut mai mult decât „guvernul său“, l-a pus premier pe teh­no­cratul Cioloș fără nicio îm­potrivire din partea par­ti­delor, pe fondul susținerii populare și al unei imense așteptări și speranțe. În loc să devină mai activ și mai implicat, pare că a răsuflat ușurat că are cui să paseze răspunderea. A pierdut timp prețios, dacă nu chiar trenul, așa cum a fă­cut și în perioada imediată alegerilor pre­zi­dențiale, când s-a volatilizat o lună din ța­ră. Iohannis plătește electoral nu pentru ce­ea ce face (greșit) el însuși sau Cabinetul Cio­loș, ci pentru ceea ce nu face. Gre­șe­li­le, gafele, bâlbele de comunicare mai pot fi scuzate. Permanentizarea absenței și ire­levanței, care începe să semene cu dezer­ta­rea din post, nu. Problema președintelui e că nu dă semne că înțelege această evi­dență, ceea ce ar fi primul pas spre schim­bare.
 
Liberalii stau chiar mai prost, ținând cont că se află în prag de alegeri și nu au timp suficient pentru redresare și nici capa­ci­ta­tea de a produce vreo faimoasă răsturnare de situație. Același sondaj CURS-SAR ara­tă că în București PNL e cotat cu 26% (la egalitate cu Iohannis), cu 9 procente sub PSD (35%). E vorba de electoratul așa–zis de dreapta sau, mai corect spus, de cel anti-PSD, care la prezidențialele din 2014 l-a penalizat dur pe Ponta, alungat de la guvern, în 2015, de furia străzii după Co­lectiv. La nivelul țării, situația PNL e ceva mai bună, deocamdată. Dar după locale nu va mai fi.
 
Iohannis și PNL se dau împreună de-a du­ra la vale, deși fiecare ar vrea să se decu­pleze de celălalt, considerându-l un ba­last. Greu de spus care pe care trage mai mult în jos. Ca și președintele, liberalii n-au avut o poziționare clară, nici măcar ideo­logică (pentru 60%, nu există o de­partajare între stânga și dreapta), au jucat la două capete cu PSD, făcând blat pe ale­gerile într-un singur tur (este exemplul cel mai revoltător) și au clamat demagogic reforma țării și a partidului. PNL și-a de­zamăgit într-o măsură mai mare decât PSD propriul electorat, de doi ani băltește în mediocritate - a liderilor și a ideilor -, nu a oferit aproape niciun nume nou, de o oarecare rezonanță, reproșând însă ipo­crit elitei că fuge de politică și nu vine la ei. Și de ce ar veni? Ca să intre într-unul dintre departamentele din umbră conduse de vreun „profesionist“ gen Nicolăescu sau Voicu sau de vreun corifeu al anilor 2012-2013, specializat în pupat și scuipat alternativ PSD, în funcție de interesele momentului? Unii liberali au sperat că s-au spălat de păcatele uselismului și pu­cismului la prezidențiale, nefiind însă apoi capabili să și facă politici autentice de dreapta, mulți alții visează la o refacere a marii struțo-camile, întâlnindu-se de fapt în spirit cu luptătorii pesediști anti-DNA și ANI. Ciprian Dobre, președintele Ligii Aleșilor Locali, un soi de Dragnea pe stil nou, a anunțat de exemplu că PNL cere eli­minarea unor categorii de incompatibilități care îi vizează pe consilierii locali. PSD aplaudă îndelung. Un oarecare senator Bodea o amenință, la Antena 3, desigur, pe Kövesi că o pune să plătească dacă îl saltă pro­cu­rorii. Concurența cu PSD pen­tru mărirea alocațiilor pentru mame, a pensiilor spe­cial de nesimțite și salariilor bugetarilor e strânsă. Ca și atacarea Ca­bi­ne­tului Cioloș, ultima găselniță liberală de geniu. Chiar nu le spune nimeni că elec­toratul acela a rămas la PSD după spar­ge­rea USL și că cel autentic de dreapta și antisistem fuge mân­când pământul de ei? Probabil că nu mai are cine.
 
Iohannis și PNL se merită unul pe altul. Se prăbușesc de mână în sondaje și tot îm­preună vor pierde alegerile. Ca să le câș­ti­ge, le trebuie fie o enervare colectivă îm­po­triva PSD, mai complicată de când Drag­nea a preluat frâiele scăpând de Ponta, fie o infuzie de curaj, inteligență și carismă. Adică, o minune
enigmatica LORELEY
enigmatica LORELEY

Mesaje : 112
Data de înscriere : 15/02/2013

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum