AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

"Gazeta Wyborcza" : În timp ce Merkel face hiking prin Tirol, Putin ”plimbă” tancurile la Herson

In jos

prin - "Gazeta Wyborcza"  : În timp ce Merkel face hiking prin Tirol, Putin ”plimbă” tancurile la Herson Empty "Gazeta Wyborcza" : În timp ce Merkel face hiking prin Tirol, Putin ”plimbă” tancurile la Herson

Mesaj Scris de ana morosana Mar Aug 16, 2016 8:49 am

Putin ne sperie cu un nou razboi. Va ceda Europa cum a facut o dată cu Hitler? „- întreabă publicația Gazeta Wyborcza.
„Dar la noi, până pe 20 august, toți sunt plecati în vacanță”, – spune un diplomat german. „Vocea lui este nervoasa. August este luna cea mai proasta pentru război. Tot Berlinul e plecat: diplomați, consilieri, experți în securitate, experți în Rusia „, – notează autorul.
De cand a ajuns minstru al apararii, in urma cu 3 ani, Ursula von der Leyen își petrece toate vacantele la casa de langa Hanovra, la o ora si jumătate de capitală. Pentru orice eventualitate. Cancelarul Angela Merkel își reface puterile facand hiking în munții din Tirol. Ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, se odihnește prin apropiere, în Tirolul de Sud italian. Primesc informări zilnice asupra a ceea ce se întâmplă și pot ajunge suficient de repede la Berlin. „Dar, pana aterizeaza avioanele la aeroportul Tegel, pana este adunata celula de criza, iar experții Serviciului Federal de Informații examineaza imaginile de satelit…se vor pierde ore valoroase, iar tancurile rusești vor fi deja la Herson și Mariupol, comandourile Sptesnaz în vecinătatea Odesei și avioanele cu stele roșii pe aripi vor face cercuri deasupra Kievului”, – avertizează jurnalistul polonez.
„August, din punctul nostru de vedere, este cel mai rau timp pentru război”, – a spus diplomatul german. „Un răspuns similar a fost auzit în celelalte capitale a Occidentului”, – adaugă autorul.
„Am trait deja asta în vara anului 2008. Rusia parea destul de inofensiva. În luna aprilie, ea a obtinut de la Occident ceea ce-si dorea: summitul NATO de la București a decis că nici Ucraina, nici Georgia nu vor primi o invitație de aderare la Alianță”- își amintește jurnalistul. În luna mai, Putin a fost înlocuit, după cum se parea atunci de un reformator pro-occidental, Dmitri Medvedev, care a vrut să facă din Rusia un ”stat constituțional modern”. În Caucaz era liniste. Germania a propus un proiect de pace între Georgia și regiunea separatistă Abhazia. În plus, în luna august, atenția lumii era focusata pe jocurile de la Beijing.
Când toată lumea se întreba câte medalii de aur va castiga Michael Phelps, a izbuncit războiul. Georgienii s-au lasat provocati de rusi și 8 august au avansat în Osetia de Sud. Câteva zile mai târziu, tancurile rusești se aflau în Gori, armata rusa bombarda obiecte militare la Tbilisi, iar in portul Poti rusii au capturat vehiculele blindate trimise de Statele Unite. Pâna si-a dat seama Vestul despre ce este vorba, era prea târziu.prin - "Gazeta Wyborcza"  : În timp ce Merkel face hiking prin Tirol, Putin ”plimbă” tancurile la Herson Tancurile-ruse-Osetia-e1454414605323-300x160
Singurul lucru pe care putea sa-l faca președintele Franței era sa-l oblige pe președintele Georgiei sa accepte o încetare a focului. Foarte dezavantajoasa pentru Tbilisi; Angela Merkel s-a rastit la Medvedev, care a recunoscut independența Abhaziei și Osetiei de Sud: Georgia a fost înfranta.
„Daca Putin ar fi avansat în Crimeea astăzi, când stirile despre Ucraina trebuie cautate sub cele despre Rio, ar fi fost la fel?” – se intreaba autorul.
Drumurile din Georgia au fost pline de tancuri rusești stricate. Echipamentul militar învechit a ramas sa zaca in pana în număr foarte mare. Desi armata georgiană era slabă, armata rusa i-a facut cu greu fata. Apărarea aeriană a distrus un bombardier strategic Tu-22 și alte 14 aparate de zbor rusesti.
Dar, de data aceasta, armata rusă s-a modernizat cu tehnica, instruire, tactici. Experții occidentali cu neîncredere au urmarit viteza cu care forțele speciale rusești au ocupat Crimeea. Mai important este că serviciile de informații din SUA, Marea Britanie sau Germania, care spioneaza pe toata lumea, nu au avut niciun indiciu cu privire la ceea ce se întâmplă în Crimeea. Armata ucraineană, abandonata timp de deceniu, datorită eforturilor eroice și a mobilizarii întregii societati a fost în măsură să se apere împotriva mercenari ruși inarmati de Rusia în Donbas. „Cu armata rusă regulata nu a fi avut nicio șansă”, – este convins jurnalistul. Mai mult decât atât, țările NATO, în ciuda apelurilor frecvente, au decis să nu livreze Ucrainei arme moderne. Transportoarele blindate trimise de Londra sunt considerate inutile chiar și de britanici.
Pe 26 noiembrie 1939, peste satul sovietic Mainila, de la granița cu Finlanda, au căzut șapte proiectile de artilerie. Au fost ucisi mai mulți soldați rusi. Moscova, imediat a acuzat Helsinki de agresiune. Patru zile mai târziu a trimis în Finlanda 23 de divizii – o jumătate de milion de soldați.
De la bun început era clar că bombardamentul din Mainila a fost o provocare sovietică, o scuză pentru Stalin sa continue expansiunea rosie spre Finlanda. Dar, când a început războiul, nu a mai contat.
prin - "Gazeta Wyborcza"  : În timp ce Merkel face hiking prin Tirol, Putin ”plimbă” tancurile la Herson Crimeea-arme-300x159
Acum bombele cica cad în Crimeea anexata de ruși. Putin le spune tuturor despre ”terorismul ucrainean”, aruncă trupe în peninsula, organizeaza manevre în Marea Neagra. Presa militară din Rusia face pronosticuri cu privire la „marele război cu Ucraina”. Apoi tot Putin – refuza o reuniune în formatul normand, la care, împreună cu cancelarul Germaniei, liderul Franței și președintele Ucrainei, ar fi trebuit sa negocieze iar pacea ruso-ucraineană.
„Este mai bine să se discute, decât sa se traga,” – asa a descris în 2015 formatul normand același diplomat german. Putin nu intenționează să renunțe la Donbas, dar cel puțin el discuta, iar conflictul din estul Ucrainei este oprit. „Acum, Rusia nu vrea să vorbească și caută un pretext, ca exact in urma cu 70 de ani?”.
Crimeea poate fi accesata din Rusia numai prin strâmtoarea Kerci sau cu avionul. În cazul în care pe teritoriul Ucrainei ar fi fost realizat un coridor terestru spre Rusia, Crimeea si-ar rezolva definitiv problmea cu furnizarea de electricitate si apă. Din Crimeea te poti deplasa în est spre Odesa, și de acolo este la o aruncatura de bat  pana la separatistii din Transnistria, controlată de Rusia, dar aflata acum sub blocada ucraineana. „În cazul în care rușii ar reuși să captureze aceste teritorii, ar fi reaparut si Novorossia”, – spune autorul.
„Experții spun că politica externă a Rusiei este o operațiune specială. Prin urmare, poate nu este un război clasic? Putin toarna gaz pe foc și amenință cu razboiul, în speranța că imaginea conflictului la frontierele Uniunii Europene va oripila elita, care va ceda asa cum a facut canda si cu Hitler?”
În 2014, desi extenuata de criza economică, Europa a fost în stare să se concentreze și să respinga Rusia. Kremlinul nu se astepta ca UE sa puna deoparte interesele economice și, în ciuda latrătului „idiotilor utili” cumparati de Moscova, sa impuna sancțiuni. De asemenea, Putin nu se astepta că unitatea europeană va dura atât de mult timp, și nici la consolidarea NATO. Americanii au decis să trimită soldați în estul Europei, Franța a reziliat contractul Mistral etc.prin - "Gazeta Wyborcza"  : În timp ce Merkel face hiking prin Tirol, Putin ”plimbă” tancurile la Herson Omulet-verzi-300x169
„Astăzi însa, Europa este doar o umbră a ceea ce a fost în urmă cu doi ani”. Valurile de refugiați din Orientul Mijlociu au dus instituțiile statelor occidentale la un pas de colaps, iar pe cetățeni – la isterie. Atacurile succesive ale ISIS  la Paris, Bruxelles, Nisa și Brexitul a schimbat în mod fundamental mecanismele europene. La urma urmei, Europa este schimbată si de populisti, în care Rusia a investit de mult timp. Ei au ajuns atât de departe încât nu doar ca au obtinut locuri in parlamente, dar si puterea reală. Anul viitor vom putea s-o vedem pe Marine Le Pen, cea care a luat bani de la rusi, in fruntea statului francez.
„În cazul în care conflictul intra într-o nouă fază, Europa nu ar mai avea puterea sa se ridice din nou pentru Ucraina”, – crede jurnalistul polonez. În timpul iernii din 2013, steagurile UE de pe Maidan au făcut de rușine politicienii occidentali, care nu au putut mobiliza oamenii din țările lor sub auspiciile unei Europe unite. Acum, provocarea lor principală este sa le ofere cetățenilor săi securitatea de bază, nu pace în Ucraina, a adăugat el.
Apoi, America trăiește o campanie electorală curioasa. Simplul fapt că Donald Trump pune sub semnul întrebării un articol fundamental al Cartei NATO (al 5-lea) și recunoaște dreptul Rusiei la Crimeea, este o veste bună pentru Rusia. În cazul în care el va câștiga alegerile, Rusia va primi in cele din urma sfera de influență mult visata”.
prin - "Gazeta Wyborcza"  : În timp ce Merkel face hiking prin Tirol, Putin ”plimbă” tancurile la Herson Trump-300x225
Putin, fost ofiter KGB, nu ar fi Putin daca nu profita de aceste conditii favorabile ca sa toarne gaz pe foc. Macar pentru a testa reacția Occidentului. Ca, pana la urma, în Crimeea nu se trage inca”- subliniază autorul.
Primul efect deja a aparut. Boris Johnson  – unul dintre cei care au condus campania Brexit, actualul șef al Ministerului britanic al Afacerilor Externe, a declarat că, după ani de ostilitate, este timpul pentru normalizarea relațiilor cu Rusia.
ana morosana
ana morosana

Mesaje : 131
Data de înscriere : 21/05/2013

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum