Victor, o galaxie în devenire. Cine îl poate opri?

In jos

Victor, o galaxie în devenire. Cine îl poate opri?

Mesaj Scris de Marco_polo2013 la data de Lun Iun 08, 2015 10:53 pm

„Victor, o galaxie română-n devenire/ Răsare în universul zidit pe răstigniri/ Pe temelie veche, de piatră şi jertfire,/ El reînalţă o ţară a vechilor români!”. Abia acum mi-e clar cum cronicarul suferinţelor pesediste întru dosare penale, Mircea Cosma, a înţeles exact ce este în capul lui Victor Ponta. El, România, galaxia.Crescut cu basca dictatorilor sud-americani pe cap, Victor Ponta nu renunţă prea uşor la visul liderului absolut. De vineri încoace, când i-au apărut problemele la DNA, ştiţi de câte ori a spus Victor Ponta că e nevinovat? O singură dată. De câte ori a vorbit despre lovitură de stat, odată cu citarea sa la DNA, de dezordini constituţionale ale celor care ar avea curajul să-i ceară demisia în stradă, despre prăbuşirea României odată cu plecarea sa? De fiecare dată când a avut un microfon în faţă, la fiecare postare pe Facebook sau pe Twitter.
Care este sinistrul? Victor Ponta este suspect, repet, suspect, într-un caz de corupţie. Un procuror a avut „suspiciunea rezonabilă” că Victor Ponta ar fi săvârşit fapte care impun declansarea urmăririi penale. De aici, până la vinovăţie demonstrată este cale lungă. Primul lucru pe care un om de bună credinţă L-ar fi spus „Sunt nevinovat, o voi demonstra în justiţie”. Ponta a strigat: „Lovitură de stat”.
Carevasăzică atunci când a adus-o la DNA, urmărit-o, reţinut-o şi arestat-o pe Elena Udrea, justiţia a fost bună. Dacă loveşte în mine, loveşte în stat.
Disperarea lui Victor Ponta este de înţeles. Pericolul pe care îl reprezintă este însă de neacceptat.
Câteva argumente în acest sens le-a oferit chiar premierul, în discursul de doar 3 minute pe care l-a ţinut în faţa pesediştilor chemaţi la Bucureşti ca martori ai apărării.
1. „Vrem să trăim într-o ţară în care guvernele se schimbă pe cale legală şi constituţională, adică prin alegeri sau printr-un vot în Parlament, nu prin acţiunea unui procuror nu prin alte metode care reprezintă lovitură de stat”.
Nu am reţinut ca procurorul care l-a chemat la DNA să-i fi cerut demisia lui Victor Ponta. Asta e o chestiune morală, nu penală. Procurorul nu a cerut să fie schimbat, ci să poată fi anchetat, ca orice cetăţean. Cetăţeanul Ponta nu acceptat pentru că el este ÎNSUŞI cetăţeanul prim-ministru care trebuie să poarte de grijă celorlalţi cetăţeni, mai puţin norocoşi decât el, după cum urmează:
2. „Noi, toţi cei prezenţi aici, avem obligaţia să sprijinim o justiţie independentă şi avem şi obligaţia să îndreptăm acolo unde sunt probleme de abuzuri. Şi e vorba de cetăţenii ţării, nu de noi”
Pe înţelesul tuturor, modificările Codului Penal şi a celui de Procedură Penală - 20 la număr pe ordinea de zi, care pot fi consultate aici- care fac imposibilă reţinerea şi arestarea preventivă, care îi scapă pe demnitari de conflictul de interese, trebuie adoptate.
Mesajele de îngrijorare ale ambasadelor SUA şi UE faţă de blitzkrieg-ul pregătit în Parlament au fost şterse cu buretele. Nimic nu e mai „îngrozitor”, ca să-l citez pe Victor Ponta, decât un politician care ajunge să dea explicaţii pentru lucruri pentru care orice cetăţean poate ajunge să stea chiar la puşcărie.
3. „Vreau să vă rog să facem un apel foarte hotărât la responsabilitate către cei de la PDL-PNL. Eu cred că într-o democraţie lucrurile nu se tranşează în stradă prin forţă. Şi nu vreau să fim puşi în această situaţie. Am înţeles că ei aduc 1.000 de oameni, noi putem să aducem 10.000. Dacă ei pot să aducă 10.000, noi putem să aducem 100.000, dar cred că este cea mai mare greşeală pe care poate să facă România în acest moment. Şi fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper că-l mai au domnul Blaga şi doamna Gorghiu să înţeleagă că nu poţi să dai foc unei ţări şi că ne vom adresa procurorului general al României cu sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 397, alineat 2 din Codul penal. Şi procurorul general, conform procedurii, ca şi la mine, îi declară suspecţi şi îi cercetează. Şi vedem atunci dacă le mai place să facă politică din Justiţie”.
Două lucruri a transmis Ponta. Opoziţia, esenţială într-o democraţie, trebuie desfiinţată, dacă e nevoie, pe modelul mineresc, şi prin forţă. Doi: oricine va protesta în stradă se poate alege cu dosar penal.
De altfel, este de remarcat şi schimbarea de atitudine din ultima perioadă în ceea ce priveşte miscările de stradă.
Dacă în 2012, când jandarmii au intervenit în timpul protestelor care îi vizau pe Traian Băsescu şi Emil Boc, Victor Ponta reclama abuzurile statului poliţienesc patronat de fostul preşedinte,
dacă anul trecut când fanii Antena 3 protestau sub geamurile Cotrocenilor faţă de condamnarea lui Dan Voiculescu, Victor Ponta se declara solidar cu aceştia,
duminică, când o mână de oameni au ieşit în stradă şi au început să strige „Jos Ponta!” jandarmii au intervenit rapid, i-au legitimat, iar pe unii i-au urcat în dube şi i-au dus la secţie.
În doar trei minute, Victor Ponta a suspendat democraţia. A decretat că politicianul este imun în faţa legii, că justiţia trebuie să funcţioneze la dictarea politicului, că libertatea de exprimare provoacă dezordini constituţionale, iar făptaşii merită să ajungă la puşcărie.
În orice ţară normală de pe acest pământ, debitarea unor asemenea enormităţi ar fi avut drept consecinţă firească demisia celui ce le-a rostit. În galaxia în care Victor Ponta visează să dea permise de liberă circulaţie, frica e atât de mare încât e o chestiune de timp până la dezintegrare.
Poate opoziţia nu poate să-l răstoarne acum pe Victor Ponta la moţiunea de cenzură. Poate reţeaua sa este acum suficient de puternică pentru a-l menţine încă la putere. Sunt mulţi însă cei care nu mai vor să fie sfidaţi şi călcaţi în picioare, şi Victor Ponta nu poate să-i bage pe toţi la puşcărie.
PS. Cel mai simplu lucru pentru Victor Ponta ar fi fost să-şi dea demisia. Să meargă în faţa procurorilor, în faţa Instanţei să-şi dovedească nevinovăţia. Ar fi demonstrat, legitim, că este o victimă şi, cu siguranţă, s-ar fi relansat politic. Ar fi cel mai simplu lucru, asta dacă n-ar avea atât de multe de pierdut şi atât de multe de ascuns.

Marco_polo2013

Mesaje : 244
Data de înscriere : 20/06/2013

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum