.nedrept lovitul popor roman se zbate de secole în zbucium şi tragedie, numai pentru a-şi apăra fiinţa şi drepturile sale de viaţă şi libertate

In jos

.nedrept lovitul popor roman se zbate de secole în zbucium şi tragedie, numai pentru a-şi apăra fiinţa şi drepturile sale de viaţă şi libertate Empty .nedrept lovitul popor roman se zbate de secole în zbucium şi tragedie, numai pentru a-şi apăra fiinţa şi drepturile sale de viaţă şi libertate

Mesaj Scris de Admin la data de Mier Mai 31, 2017 11:25 pm

.nedrept lovitul popor roman se zbate de secole în zbucium şi tragedie, numai pentru a-şi apăra fiinţa şi drepturile sale de viaţă şi libertate 18813497_1022212944547348_8961114133819968090_n
”...nedrept lovitul popor roman se zbate de secole în zbucium şi tragedie, numai pentru a-şi apăra fiinţa şi drepturile sale de viaţă şi libertate, la linişte şi la unire. Noi am trecut de 2000 de ani, nu numai în cursul veacurilor, dar și în cursul aceluiaşi veac, din ocupaţie în ocupaţie, din umilinţa în umilinţă, din tragedie în tragedie" 
.
”În zilele trăite de noi – de noi şi de părinţii noştri în ultimii 120 de ani, de la 1829 la 1940, Ţările Româneşti au fost de nenumărate ori invadate şi ocupate, dominate şi exploatate, sărăcite şi umilite, jefuite şi ciuntite de oștile ruseşti"
.
„Noi am fost atacaţi, deşi nu am atacat pe nimeni. Ceea ce a fost al nostru de secole, ei ne-au luat. Aliaţii şi prietenii noştri au fost obligaţi de evenimentele din 1940 să ne abandoneze total; lăsându-ne astfel să fim jefuiţi de laşii noştri vecini. Nici unul din marii noştri aliaţi de atunci nu putea să ne garanteze frontierele noastre reduse, ca răspuns la strigătul nostru de alarmă.”
Mareșalul Antonescu despre războiul cu Rusia, de recuperare a Basarabiei și Bucovinei, teritorii românești pierdute astăzi pe veci...
.
Cât ne-a costat jertfa pentru România Mare:
.
Forțele mobilizate de către România în anul intrării sale în primul război mondial au reprezentat, din punct de vedere numeric, 15% din populația țării, adică 1.083.000 oameni. A trecut un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial. Românii au murit luptând pentru libertate, credință, întregirea neamului și a teritoriului național. 
.
Prețul României Mari:
Făcând un bilanţ al pierderilor suferite de armata română, Buletinul de Informaţii al Secţiei a II-a a Marelui Cartier General al armatei române din 30 iunie 1919 preciza că din rândul militarilor armatei române au căzut în lupte sau seceraţi de boli circa 330.000 de militari, dintre care 85.000 de militari (ofiţeri şi soldaţi), căzuţi pe câmpul de luptă, la care se adăugau circa 155.000 (de ofiţeri şi trupă), morţi dintre răniţii şi bolnavii din spitale, 60.000 ofiţeri şi trupă morţi din rândul prizonierilor şi 20.000 de militari mari mutilaţi de război.
Datele de mai sus sunt confirmate şi în documentul prezentat
de delegaţia română Comisiei de reparaţii din februarie 1921 în care se estimează că pierderile armatei române se ridicau la 335.000 militari morţi sau dispăruţi şi 75.491 invalizi. Din rândurile populaţiei civile au pierit peste 650.000 de oameni răpuşi de boli, foamete, mizerie şi represalii prin execuţii de către trupele de ocupaţie.
.
Jertfa de vieţi plătite de poporul român în primă mare conflagraţie mondială s-a ridicat la aproximativ 985.000 de oameni, morţi pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale din rândul răniţilor sau bolnavilor şi în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale.
La această cifră se adaugă cei 75.491 de invalizi de război ca
urmare a rănilor din cursul luptelor.
Cei ce şi-au sacrificat viaţa în slujba idealului României Mari reprezintau procentual 33 la sută din totalul efectivelor militare
mobilizate de România.
Spre comparație, în primul mare război mondial Marea Britanie a pierdut 10,66 % din efectivele mobilizate, Rusia - 17,48 %, iar Franţa 18,29 %.
.
În al cel de-al doilea război mondial pierderile României au fost similare cu pierderile de vieți omenești din primul răzoi mondial, cifrele estimate indicând o statistică de peste 800 de mii, atât civili cât și militari.
.
Aproape două milioane de români au luptat și au murit pentru ca să avem o patrie, încă ciopârțită și azi...
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 5670
Data de înscriere : 05/11/2012

Vezi profilul utilizatorului http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum