Dragnea, discursul de la balcon

In jos

Dragnea, discursul de la balcon

Mesaj Scris de Admin la data de Sam Sept 09, 2017 9:11 am

Dragnea, discursul de la balcon
de Ramona Ursu
„Alo! Alo! Tovarăși, așezați-vă liniștiți la locurile voastre!” Ne amintim, cu siguranță, de scena balconului, de la mitingul din 21 decembrie 1989, în care fostul dictator Nicolae Ceaușescu, anticipându-și sfârșitul, nu mai știa ce să promită poporului pentru a-l liniști.
Pensiile, salariile, ajutoarele toate ar fi trebuit să crească. Urma, în sfârșit, să curgă lapte și miere în țara pe care tot el o nenorocise. Doar că poporul, sătul deja de promisiuni, de sărăcie, de atâtea spaime și de o viață care numai viață nu era, nu a mai vrut să fie liniștit.
După aproape trei decenii, în plină democrație, așa cum ne place să credem că trăim, asistăm, aproape zi de zi, din decembrie 2016, la o altfel de scenă a balconului. Cu un personaj cu aptitudini dictatoriale pe care și Împușcatul ar fi fost, probabil, invidios. Liviu Dragnea, pentru că despre el vorbim, și-a instalat balconul în locul său de suflet, studioul Antena 3. Și de aici, de acasă de la proaspătul eliberat din pușcărie Dan Voiculescu, șeful PSD, cuprins, ca și înaintașul lui din PCR, de disperarea că nu mai poate liniști poporul, scrie pe tăbliță și vorbește prostii.
Duminică seara, de exemplu, când Piața Victoriei s-a umplut din nou de mii de protestatari care s-au mobilizat în stradă după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, și-a anunțat planurile de a subjuga justiția, Dragnea, invitat la Antene și aplaudat din studio de jurnalistul Radu Tudor, explica pe ecrane cum 10.000 de lei nu va mai fi, „în câțiva ani”, în România, un salariu mare. Și asta pentru că țara, condusă de PSD, evident, va cunoaște o dezvoltare fără precedent, iar noi, cetățenii de rând, vom câștiga lejer peste 2.000 de euro lunar.
Niciun cuvânt nu a spus Dragnea despre faptul că salariul minim pe economie nu va mai crește, de la 1 ianuarie 2018, la 2.000 de lei, așa cum scrie în programul lui de guvernare. Ci la 1.550 de lei, asta în cazul fericit în care va crește. Niciun cuvânt nici despre faptul că tot PSD, acompaniat de partenerul de guvernare ALDE, îi țepuiește acum și pe profesori. Și asta pentru că majorarea cu 25% a salariilor brute pentru dascăli, promisă pentru anul viitor, va fi, de fapt, „dizolvată” aproape integral de o altă măsură economică, netrecută în programul de guvernare. Este vorba despre trecerea contribuțiilor la CAS și CASS de la angajator la angajat.
Tot în timp ce ne promitea că 10.000 de lei va fi un mizilic de salariu în România, Dragnea a omis să ne mai spună ceva la fel de interesant ca și țeapa dată profesorilor. Tot mai ocupat să dea atacul asupra Pilonului II de pensii, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a mai aruncat o bombă, anunțată la negocierile, din aceste zile, cu sindicatele din învățământ. Concret, o altă măsură din programul de guvernare, așteptată de popor și scrisă de Liviu Dragnea pe tăblița Antenelor, nu se va mai aplica.
Este vorba despe scutirea de impozit pentru salariile de sub 2.000 de lei. În ianuarie, liderul partidului-unic zicea așa: „Noi am spus în campania electorală că impozitul pe venit sub 2.000 de lei va scădea la 0% - ceea ce românii au votat; peste 2.000 de lei se va duce la 10% - ceea ce românii au votat,
și așa se va întâpla. Unde e problema?” Pe scurt, rămâne cum am stabilit: PSD ne-a mințit în campanie electorală, poporul l-a votat, acum vedem cu ochii noștri că PSD ne-a mințit, dar, pentru că au fost votați, trebuie să-i suportăm pe social-democrați la guvernare măcar până în 2020. Unde e problema?
De unde disperarea?
Minciunile lui Liviu Dragnea privind viitoarea bunăstare cu care vrea să-și asigure liniștea în rândul populației, propagate cu repeziciune de presa aservită, ascund cel puțin două lucruri. Pe de o parte, disperarea șefului PSD, căruia nu-i iese, cu niciun chip, planul de a scăpa de dosarul Tel Drum de la DNA, dar și de pușcăria care pare să-i bată la poartă, pentru abuzul în serviciu (dosar aflat la un pas de sentința primei instanțe). După o vară în care tabăra penală PSD-ALDE s-a întrecut în atacuri asupra DNA și a Parchetului General, o vară în care ministrul Toader a pus la cale un plan banditesc de subordonare politică a magistraților, după o vară în care nici scandalul SIPA, nici Comisia parlamentară de anchetare a alegerilor din 2009 nu au dat rezultatele așteptate de gruparea lui Dragnea, devine tot mai greu pentru baronul de Teleorman să sugrume justiția. Și asta pentru că, odată cu fiecare zi care se scurge, este ajuns din urmă de propriile minciuni din programul de guvernare, care se decontează în buzunarele românilor. Apoi și pentru că nu e simplu ca, la final de august, încă în sezon de concedii, să te trezești în stradă cu mii de oameni care nu vor să accepte niciun fel de compromis în privința Justiției.
Pe de altă parte, pe lângă disperarea lui Dragnea, mai este și cea a grupării care îl susține și care este nu doar frustrată, dar și nerăbdătoare să facă zob Codul penal și să se răzbune pe magistrați precum Kovesi. Un exemplu concret este Dan Voiculescu, a cărui televiziune contribuie din plin la bunăstarea anunțată de Dragnea. Așa aflăm dintr-un sondaj prezentat, duminică, de Antena 3 și făcut de Marius Pieleanu, sociologul de casă al PSD, că, în timp ce Strada s-a inflamat din nou, economia e pusă pe butuci, iar atacurile asupra justiției sunt la foc automat, partidele conduse de Dragnea și de Tăriceanu stau mai bine chiar ca la alegerile din decembrie. Datele lui Pieleanu arată că, în privința intenției de vot, PSD ar câștiga acum alegerile cu 46%, iar ALDE cu 7% (cu un procent mai mult decât cel obținut în iarnă).
Ce urmează? 
Liviu Dragnea ne-a explicat, tot în emisiunea de duminică de la Antena 3, ce urmează, după planurile făcute de el. Planuri care, cel puțin din iarnă până acum, s-au dovedit a fi greșite. Iar în privința Justiției, șeful Camerei Deputaților spune așa: „Ce vrea PSD-ul de la justiție? Exact ce vreți și dumneavoastră, domnu' Radu Tudor! Ce vrea și Antena 3!” În traducere, cuvintele liderului PSD înseamnă ca Lazăr și Kovesi, țintele numărul 1 ale Antenelor, să fie debarcați, iar justiția să fie manevrată de indivizi supuși politic, precum Tudorel Toader sau Valer Dorneanu.
Doar că, în timp ce promite salarii de mii de euro, în timp ce PSD și ALDE cresc în sondaje ca-n basme, în timp ce jurnaliștii-slugă aplaudă realizările ce vor urma, în timp ce se vaită că „foarte multă lume suferă din cauza mea. Pe fosta mea soție au chemat-o la DNA. Acum vor să-l ia și pe fiul meu. Așa nu se mai poate!”, în timp ce se face că nu înțelege de ce ies din nou românii cu miile în stradă, în timp ce ne anunță că „ne-o cer oamenii, ne scriu tinerii: Nu cedați! Dați aceste legi!” (legile privind justiția), poate că Liviu Dragnea n-ar fi rău să iasă din studioul Antena 3 și să facă o vizită la balconul în care Ceaușescu și-a jucat ultima scenă.
S-ar putea ca, de acolo, realitatea să se vadă puțin altfel. Și anume că unul mai puternic decât el, care avea pe mână totul, de la justiție, servicii secrete, toți banii țării, unul care era considerat liderul absolut, unul care conducea o țară săracă, speriată, învățată cu puținul, o țară care nu avea acces la informații și aproape niciun contact cu lumea civilizată și-a găsit sfârșitul exact atunci când promitea că va curge lapte și miere. Și, sigur, scena ce a urmat după cea a balconului, cu împușcarea lui Nicolae Ceaușescu, nu s-ar mai putea repeata. Nici nu mai e cazul. Acum avem altceva. Avem unpopor trezit de-a binelea. Un popor care ne-a arătat, acum câteva luni, că oricâtă putere ar crede un politician ca Liviu Dragnea că are, în realitate, nu are nimic. Și mai avem ceva. Ceva ce aveam și înainte de 1989 și unde ar fi trebuit să ajungă și Ceaușescu, dar nu a mai fost cazul. Pușcării.
revista22.ro
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 3860
Data de înscriere : 05/11/2012

Vezi profilul utilizatorului http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum