Strategia duşmanului extern. PSD începe atacul la BNR şi Comisia Europeană

In jos

Strategia duşmanului extern. PSD începe atacul la BNR şi Comisia Europeană

Mesaj Scris de Admin la data de Lun Apr 02, 2018 3:10 am

Realitatea bate programul de guvernare. Indicatorii macroeconomici se deteriorează rapid după impactul ineptei revoluţii fiscale, al măsurilor populiste şi al politizării Fiscului, iar PSD are nevoie de duşmani pe care să dea vina eşecului previzibil. Poziţionările publice şi informaţiile de culise arată că Liviu Dragnea & co vor da atacul pe două direcţii: BNR – Mugur Isărescu şi Comisia Europeană. Coaliţia de guvernare ia în calcul un proiect de lege care să schimbe Statutul BNR şi care să permită schimbarea înainte de termen a Consiliului de Administraţie.
Strategia duşmanului extern se bazează pe radicalizarea opiniei publice împotriva unor factori exteriori conducerii politice de moment. După experimentul politic cu inventarea aşa-zisului stat paralel, ţapul ispăşitor care satisface nevoia de cotrolare a Justiţiei, PSD are nevoie să-şi rezolve şi problemele economice acutizate în ultimele luni.
Deficitul bugetar creşte, în ciuda lipsei totale a investiţiilor strategice, dar sub presiunea masivă a creşterii de salarii şi pensii. Încasările la buget nu ţin pasul cu creşterea economică pentru că ANAF-ul a devenit un instrument politic. Inflaţia alimentată de politica salarială creşte şi ea, erodând masiv câştigurile salariale. Numărul de bugetari creşte continuu, ca şi numărul pensionarilor speciali, care pun o presiune semnificativă pe bugetul de pensii.
Iar la acest tablou îngrijorător se adaugă presiunea suplimentară dată de mărirea salariilor de la 1 martie pentru medici şi profesori, despre care analiştii spun că va avea un impact imediat asupra indicatorilor macroeconomici.
Pus în faţa unui peisaj economic dezolant, obligat cumva să-l aducă şef la Fisc pe Ionuţ Mişa, probabil cel mai incompetent ministru al Finanţelor post-decembrist, Liviu Dragnea caută inamicii pe care să dea vina pentru previzibilul eşec economic. Iar atacul a pornit aproape concomitent pe două direcţii: BNR şi Comisia Europeană.
Relaţia cu Bruxelles-ul e deja deteriorată din cauza atacurilor continue din ultimul an ale PSD la justiţie şi statul de drept. Comunicatorii PSD au început însă să dea mesaje şi pe temele economice, invocând dezinformarea Comisiei Europene în privinţa realităţilor fiscale. Tema va lua amploare pe măsură ce execuţia bugetară se va îndepărta şi mai mult de ţintele asumate de România – în principal un deficit bugetar sub 3% din PIB. Deja Bruxelles-ul e descris de liderii PSD şi ALDE drept un soi de centru imperial, iar România – o colonie care are de suferit din cauza constrângerilor care inhibă dezvoltarea economică.
A doua linie de atac este în plină desfăşurare. E atacul la BNR. Lipsa controlului asupra politicii monetare îl scoate din minţi pe Liviu Dragnea, care îşi imaginează că ar putea coafa realităţile economice dacă şi-ar pune un apropiat la Banca Naţională. Dragnea a început prin interpuşi atacuri concertate la Mugur Isărescu şi la BNR, cele mai puternice cutii de rezonanţă ale mesajelor sale fiind liberalul Daniel Zamfir (pe care PNL abia acum îl exclude), avocatul Gheorghe Piperea şi prietenii lor buni din câteva televiziuni.
Primele atacuri nu au fost suficiente pentru a-i şubrezi poziţia lui Isărescu, în ciuda erorilor făcute de guvernator în ultimii ani. Aşa că Dragnea a lăsat deoparte discreţia cu care lucrează de obicei şi a atacat el însuşi, expunându-şi adevăratele intenţii. I-a scris o scrisoare guvernatorului BNR şi a făcut declaraţii nervoase, care ascund cu greu iritarea faţă de faptul că nu poate controla politica monetară. “Probabil că senatorii PSD, încă nevăzând răspunsul la scrisoare şi nefiind, poate, lămuriţi cu intenţia Băncii Naţionale de a face parte dintr-un program naţional de dezvoltare şi de sprijin al creşterii economice din România, poate au avut ceva rezerve”, a spus Dragnea joia trecută când a fost întrebat de ce au boicotat senatorii PSD audierea guvernatorului în comisia de finanţe.
Avertismentul e străveziu: BNR trebuie să facă parte dintr-un program naţional de dezvoltare şi de sprijin al creşterii economice. Programul PSD, să fim înţeleşi. Criticile BNR la adresa programului de guvernare l-au scos din minţi pe Dragnea, nu lipsa BNR din aşa-zisul program naţional de dezvoltare. Incapacitatea de a manevra dobânzile şi cursul leu-euro îl enervează pe liderul PSD, nu altceva.
Iar pentru a rezolva problema are nevoie de acţiuni rapide. Şi-a dat seama că pe Isărescu nu îl poate juca pe degete cum o face cu alţi şefi de instituţii, a priceput că până şi aliaţii tradiţionali ai PSD din Consiliul de Administraţie al BNR (Florin Georgescu şi Liviu Voinea) îi detestă politicile economice aberante, ştie că Banca Centrală Europeană (BCE) îl sprijină pe guvernator.
Iar timpul presează. Dragnea nu mai are răbdare până în toamna anului viitor, când expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie. Are nevoie cât mai rapid de o BNR prietenoasă, care să acopere dezmăţul din finanţele publice.
Şi soluţia este un proiect de lege prin care să schimbe Statutul BNR sub acoperirea că trebuie accelerate pregătirile instituţionale pentru adoptarea monedei euro. Doar că, potrivit unor surse din PSD, întărite şi de senatorul liberal Florin Cîţu, odată proiectul adoptat va fi deschisă calea spre schimbarea Consiliului de Administraţie înainte de termen. Şi a guvernatorului, odata cu întregul CA.
Proiectul ar urma să fie depus în această sesiune parlamentară, potrivit surselor citate. Rămâne de văzut dacă sistemul de checks and balances (limitări şi echilibre) şi separaţia puterilor în stat va reuşi să împiedice preluarea ostilă a încă unei instituţii.
avatar
Admin
Admin

Mesaje : 5424
Data de înscriere : 05/11/2012

Vezi profilul utilizatorului http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum