AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea

In jos

MAREA - Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea Empty Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea

Mesaj Scris de Admin Vin Apr 20, 2018 2:05 am

Președintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu subiectul mutării Ambasadei României din Israel la Ierusalim, anunță un comunicat emis vineri de către Administrația Prezidențială.
Liviu Dragnea a anunțat joi seară, la Antena 3, că Guvernul a discutat un Memorandum care vizează mutarea reprezentanței diplomatice a României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. ”Această decizie este luată, o susțin și încep procedurile”, a afirmat Liviu Dragnea.
România ar fi a treia țară din lume care procedează la această relocare a ambasadei, după SUA și Guatemala.
Vineri dimineață, Președinția a emis un comunicat în care precizează: ”Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată”.

Contextul relevant:

Prezent la o recepție organizată cu ocazia Zilei Independenței Israel, premierul Benjamin Netanyahu a transmis, joi, diplomaților străini:
”Sunt fericit să anunţ că cel puţin o jumătate de duzină de ţări vorbesc serios cu noi despre transferarea amabsadelor lor la Ierusalim. Aşa că vă rog, există un principiu simplu, pe care-l ştiţi – primul câştigă. Am decis ca primele zece ambasade care vor veni aici vor primi tratament preferenţial. Vă vom ajuta! Ar trebui s-o faceţi cu toţii”.

Reacția Cotroceniului: relocarea ambasadei ar însemna o încălcare a dreptului internațional relevant

Administrația Prezidențială a transmis, vineri, un comunicat în care afirmă: ”Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.”
Comunicatul, în cele ce urmează (sublinierile aparțin redacției):
”Președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.
Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Președintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților.
Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie. Administrația Prezidențială reamintește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.
Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant.
Ținând cont de toate aceste aspecte, Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României.”

Anunțul lui Liviu Dragnea privind relocarea ambasadei

Președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat joi seara, la Antena 3, că mutarea ambasadei ”poate și cred că va aduce niște beneficii foarte mari pentru Romania”.
România ar fi al treilea stat din lume care face acest lucru, după SUA și Guatemala.
Potrivit unor surse consultate de cursdeguvernare.roanunțul făcut de președintele PSD netezește calea une întâlniri oficiale a premierului Viorica Dăncilă cu premierul Benjamin Netanyahu, o vizită în oficială în Israel fiind dorită însă exclusiv de Liviu Dragnea, care caută recunoaștere internațională pentru guvernul său și aliați externi pentru PSD.
”Această decizie este luată, o susțin și încep procedurile. Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei. Poate părea puțin important, dar are o valoare simbolică uriașă, pentru un stat care are o influență nemaipomenit de mare în lume, în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administrația americană. Am auzit tot felul de speculații, unele de inspirație rusească, altele securistoide… Noi însă ne prefacem că avem ambasada la Tel Aviv, dar personalul diplomatic face naveta la Ierusalim, acolo lucrează”, a argumentat Liviu Dragnea la Antena 3.
Lucru demn de menționat: Publicul nu a fost informat în legătură cu Memorandumul invocat de Liviu Dragnea, acesta lipsind din lista transmisă de guvern a actelor normative adoptate sau de care a luat act în ședința din 18 aprilie (vezi facsimil mai jos).
În lista comunicată oficial figurează 5 memorandumuri, niciunul având ca tema situația reprezentanței diplomatice în Israel.
MAREA - Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea Guv1Informația privind mutarea ambasadei a fost furnizată presei pe surse, iar purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a răspuns atunci când a fost întrebat de subiect: ”Nu știu, nu am văzut un asemenea Memorandum”.
În ședința de guvern din 18 aprilie, respectivul memorandum a fost prezentat de către secretarul de stat George Ciamba, semn că ministrul de Externe Teodor Meleșcanu evită subiectul.
România ar fi a treia țară din lume care anunță că își va muta reprezentanța diplomatică din Israel în Ierusalium.
Primul care a făcut anunțul că recunoaște Ierusalim drept capitală a statului Israel (implicit că SUA își va muta acolo ambasada) a fost, anul trecut, președintele american Donald Trump.
Singurul stat care a făcut la scurt timp un anunț similar este Guatemala.

Detalii oferite de cotidianul Haaretz: ”premii” pentru primii 10

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Memorandumul care prezintă ideea mutării ambasadei române are loc în urma unei vizite a adjunctei ministrului de Externe Tzipi Hotovely (Likud) săptămâna trecută în capitala română, unde s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei române Teodor Meleşcanu.
Tzipi Hotovely i-a transmis lui Teodor Meleşcanu că ”va exista o oportunitate istorică în urma mutării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim”.
”Este timpul să alegeţi să vă aflaţi de partea bună a istoriei şi să fiţi una dintre ţările pioniere care-şi mută ambasada în capitala noastră Ierusalim”, ar fi transmis diplomatul israelian, porivit Haaretz.
Teodor Meleşcanu i-a răspuns că va analiza chestiunea.
Tzipi Hotovely urmează să viziteze Cehia, care ar urma să fie următorul stat care-şi va anunţa intenţia de a-şi muta ambasada la Ierusalim.
România şi Cehia sunt state membre ale Uniunii Europene (UE), iar Bruxellesul se opune recunoaşterii unilaterale a Ieruslaimului drept capitală a Israelului şi susţine recunoaşterea oraşului drept capitală a Israelului şi Palestinei în frontierele din 1967.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi la o recepţie a unor diplomaţi străini, cu ocazia Zilei Independenţei Israelului: ”Puteţi face două lucruri pentru a ajuta Israelul să sărbătorească această minunantă Zi a Independenţei. Primul este să vorbiţi împotriva Iranului, iar al doilea să promovaţi pacea mutându-vă ambasadele aici”, le-a spus premierul, potrivit Haaretz.
”Sunt fericit să anunţ că cel puţin o jumătate de duzină de ţări vorbesc serios cu noi despre transferarea amabsadelor lor la Ierusalim. Aşa că vă rog, există un principiu simplu, pe care-l ştiţi – primul câştigă. Am decis ca primele zece ambasade care vor veni aici vor primi tratament preferenţial. Vă vom ajuta! Ar trebui s-o faceţi cu toţii”, a anunţat Netanyahu.

Sensibilitatea subiectului ambasadei din Israel

Situația Ierusalimului este complicată din punct de vedere diplomatic, atât palestinienii cît și israelienii susținând că orașul este capitala statului lor. De facto, Ierusalim este împărțit în două, zona de vest fiind controlată de Israel, zona de est de către palestinieni.
Poziția președintelui SUA a fost una aparent tranșantă, în discursul său Donald Trump afirmând că SUA rămân consecvente soliției ”două state”, precizând că nu dictează cât din Ierusalim trebuie să constituie capitala statului Israel, lăsând astfel deschisă posibilitatea ca Ierusalimul de Est să poată deveni capitala unui viitor stat palestinian.
Departamentul de Stat a încercat prin declarații să prezinte ideea mutării ambasadei drept un concept, insistând asupra faptului că mutarea efectivă nu s-ar putea produce decât după ani de zile.
Anunțul făcut de președintele american a provocat reacții imediate de condamnare, majoritatea liderilor mondiali apreciînd că această decizie a SUA se constituie într-un factor de destabilizare într-o zonă și așa tensionată.
Președintele Franței, Emmanuel Macron a afirmat: ”Este o decizie regretabilă, pe care Franța nu o aprobă și care intră în contradicție cu legile internaționale și cu toate rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU”.
Decizia a fost criticată și de aliați ai SUA ca Marea Britanie, Arabia Saudită, Egipt și Turcia. Liban și Iordania consideră că afirmațiile lui Donald Drump ”au dat înapoi cu zeci de ani procesul de pace”
Secretarul general ONU, António Guterres, a spus că SUA nu oferă nicio alternativă la o soluție de tipul ”două state” între Israel și palestinieni și că Ierusalimul este o ”problemă de rang final”, care ar trebui rezolvată prin discuții directe. ”M-am pronunțat constant împotriva oricărei măsuri unilaterale care ar pune în pericol perspectiva de pace pentru israelieni și palestinieni”, a declarat Guterres.

Chiar înainte de declarațiile lui Donald Trump, Papa Francisc a avertizat că lumea trebuie să respecte status quo-ul acestui oraș.  “Nu pot să rămân tăcut în legătură cu cele mai profunde temeri legate de situația creată în ultimele zile”, a spus Papa Francisc.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAREA - Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea Empty Război pe Ierusalim la București

Mesaj Scris de Admin Vin Apr 20, 2018 5:05 am

Guvernul României a decis. Ambasada noastră se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim. Suntem prima țară din Europa, care face această mișcare. Cu mari implicații politice, geostrategice și, evident emoționale. Liviu Dragnea este cel care a anunțat ieri seară această mișcare a Guvernului. Iar azi aflăm că președintele Klaus Iohannis nu a fost consultat. Pe tema mutării ambasadei la Ierusalim avem un nou război româno-român. Și interinstituțional. De ce a fost sărit președintele?
Când Donald Trump, în numele Statelor Unite, a luat această decizie istorică, reacțiile unor state arabe și mai ales unor comunități musulmane împotriva Washingtonului nu au întârziat să apară. Dimpotrivă. Au fost și prompte și violente. Motivul care stă în spatele acestor reacții este că Ierusalimul a primit un statut de oraș internațional. O capitală nu a unui stat, ci a trei religii. Și așa au stat lucrurile până de curând.
În momentul în care instituții ale statului israelian, ale administrației sale centrale, precum și instituții ale altor state, cum sunt ambasadele, își schimbă locația și pleacă de la Tel Aviv la Ierusalim, în mod simbolic este avansată teza conform căreia Ierusalimul devine capitala statului Israel. Așa cum a fost mult. Până când Israelul a dispărut ca stat.
Treptat, după cel de-al Doilea Război Mondial, lucrurile s-au schimbat. Astăzi, Israelul este un stat și, în ciuda dimensiunilor sale reduse sub aspect teritorial, este chiar unul dintre stalele puternice ale lumii. Autoritățile israeliene consideră că, prin mutarea disimulată sau chiar fățișă a capitalei la Ierusalim, caracterul religios al acestui oraș istoric poate fi conservat. Fără a afecta niciuna dintre cele trei religii.
În acest context, mișcarea autorităților guvernamentale de la București este îndrăzneață și probează încă o dată decizia românilor de a-și consolida parteneriatul strategic atât cu Statele Unite, cât și cu Israelul. Evident, există riscuri. Inclusiv riscuri de securitate. Nu este exclus să fie declanșate demonstrații sau chiar atentate împotriva României. Avem de-a face însă cu riscuri nu numai asumate, ci și luate, după opinia mea în calcul cu înțelepciune de către autoritățile de la București. Pragmatic vorbind, relațiile noastre cu Israelul în plan economic, politic și militar sunt mai puternice și, prin urmare,  mai prețioase decât relațiile pe care le avem cu statele ostile în raport cu decizia de la Washington și de la București.
Și, tocmai având în vedere acest tip de raționament, putem să ne punem în mod firesc întrebarea de ce nu a fost consultat președintele României. De ce această măsură s-a luat peste capul lui. Dacă ar fi fost consultat, s-ar fi opus? Dacă ar fi fost consultat și s-ar fi opus, ambasada nu mai putea fi mutată? Sau există un alt motiv pentru care domnul Klaus Iohannis a fost ignorat?
Conform Constituției României, președintele are în mod incontestabil atribuții importante privind politica externă. Și care nu sunt doar de reprezentare în diferite organisme internaționale. În definitiv, președintele este cel care numește ambasadorii, în timp ce primul-ministru este cel care îi numește pe consuli. Desigur, numirea ambasadorilor, apanaj al președintelui, nu înseamnă și faptul că politicile pe care aceștia le promovează sunt gestionate exclusiv de instituția prezidențială. Un participant activ la politica externă a României este fără îndoială Guvernul. Tocmai de aceea, în Guvern, o poziție importantă este deținută de ministrul de Externe. Care nu este numit de Președinție.
În principiu, mutarea dintr-un loc într-altul a unei ambasade este exclusiv apanajul ministrului de Externe, la fel cum desemnarea unui ambasador este apanajul președintelui. Numai că, în acest caz, vorbim de o decizie cu implicații profunde în materia politicii externe a României. O decizie despre care putem să spunem, fără a exagera, că este istorică. Și, tocmai de aceea, ea trebuia să fie consecința unei consultări între Guvern și președinte. Cel puțin. Ideal ar fi fost ca și opoziția să fie consultată în prealabil.
Dacă decizia mutării Ambasadei României la Ierusalim ar fi fost expresia unui acord al întregii societăți românești, greutatea respectivei decizii ar fi fost mult mai mare. Și nu există niciun indiciu că președintele României s-ar fi opus.
De aceea, cred că explicația trebuie dată într-o logică tipic românească. Președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, anunțând această decizie luată de Guvernul PSD plus ALDE, a dorit să fure startul. Să preia inițiativa. Să arate cine este mai tare într-o chestiune importantă de politică externă. Și, astfel, Klaus Iohannis a fost lăsat cu ochii în soare. Cred că avem de-a face cu un semnal. Un semnal extern pe care Guvernul României îl dă cum că el se află la butoane și nicio altă instituție a statului.
Sursa: CorectNews
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAREA - Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea Empty Băsescu: Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie

Mesaj Scris de Admin Vin Apr 20, 2018 6:32 am

Traian Băsescu îl critică dur pe Liviu Dragnea, după ce preşedintele PSD a anunţat că Guvernul a luat decizia mutării Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Fostul preşedinte îl acuză pe liderul PSD că a călcat în picioare dreptul internaţional.
„Ambasada României mutată de la Tel Aviv la Ierusalim ?
Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă şi inteligentă în Orientul Apropiat, în relaţiile cu Israelul şi cu ţările arabe.
Cu siguranţă, Dragnea nu are cum să înţeleagă implicaţia declaraţiilor lui. Dragnea a fost mânat pur şi simplu de propriile interese, lovind crunt în interesele pe termen lung ale României. Biata Dăncilă este pur şi simplu în postura “ marionetei nevinovate”,dar cu putere, iar Meleşcanu este în situaţia ticălosului care îşi pune piciorul în ghips crezând că scapă de responsabilitate.
Decizia mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este una cu efecte capitale în politica externă a României. Printre multe altele, odată cu declaraţia lui Dragnea, România a pierdut statutul de “honest peace broker” (broker de pace onest) atât pentru Israel cât şi pentru toată Lumea Arabă, a călcat în picioare dreptul international, se leapădă de poziţia Uniunii Europene, creşte riscul terorist pe teritoriul României, răstoarnă încrederea pe care în mod egal o aveau în România şi ţările arabe şi Israelul. Nu mai vorbim de interesele pentru dezvoltarea relaţiilor economice cu ţările arabe.
Mă întreb, care din atribuţiunile preşedintelui Camerei Deputaţilor îl îndreptăţesc pe acesta la o astfel de decizie ?
Preşedintele Iohannis, are obligaţia să acţioneze şi imediat şi ferm.
PS – pentru amatorii de speculaţii: sunt un admirator al poporului evreu şi a istoriei lui zbuciumate şi un susţinător fără rezerve a unei soluţii de pace în Orientul Apropiat”, scrie Băsescu pe Facebook.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAREA - Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea Empty SCANDALUL IERUSALIM – O CAPCANA IN CARE IOHANNIS SI-A PRINS DEJA GITUL

Mesaj Scris de Admin Vin Apr 20, 2018 8:35 am

Intenționat sau nu, Liviu Dragnea – și mai mult ca sigur consultanții săi israelieni – i-au plasat o capcană uriașă lui Klaus Iohannis prin scandalul mutării ambasadei la Ierusalim. Una care a funcționat, pentru că l-a obligat pe președintele român să pună capăt jocului duplicitar de pînă acum, în plan extern, și să se plaseze în mod ferm de o anume parte, sigur nu cea americană. O ”demascare” ale cărei consecințe pot deveni imprevizibile în viitor și cu posibilă bătaie la alegerile de anul viitor.

Să o luăm metodic.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunţat ieri că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a Ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.
Premierul Viorica Dăncilă a confirmat azi știrea, precizând că se vor purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.Preşedintele, în schimb, declară nervos că nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibilă mutare și subliniază că un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia, şi că “în această etapă” ar reprezenta “o încălcare a dreptului internaţional relevant”.

De acum, oștile stau față-n față, pentru că miza e ridicată și drumul înapoi greu spre imposibil de parcurs.Liviu Dragnea merită pe drept cuvînt reproșul că guvernul său a luat un asemenea demers pe cont propriu, ignorînd nepermis rolul președintelui.Instituțional, el are de pierdut, din acest punct de vedere.Din restul punctelor, însă, are de cîștigat.

Tocmai asta va face, probabil, bătălia extrem de dură și de interesant de urmărit.Inițiativa guvernului, să o spunem din capul locului, l-a pus pe Iohannis într-o poziție fără echivoc: de partea unor forțe precum Germania și Rusia, adversare înfocate ale ideii de capitală israeliană la Ierusalim, și pe poziții adverse cu SUA.Recunoașterea Ierusalimului drept capitală a statului evreu a fost decisă de statul american încă din 1995, dar aplicarea efectivă s-a tot amînat, din motive obiective ori ținînd de lipsa de fermitate a unor lideri de la Casa Albă.Trump a promis în campanie că va transpune decizia în viață, iar acum nu face decît să-și respecte cuvîntul dat.A se poziționa acum împotriva unui punct de-a dreptul incendiar de pe agenda liderului american, în condițiile în care România are cel mai solid parteneriat strategic cu SUA e funest pentru Iohannis.Atacat, oricum, din toate părțile pentru alte decizii, e sigur că Trump ar fi apreciat orice ajutor venit în această chestiune. Să fii trădat de un mare partener strategic nu e chiar reconfortant.În plus, trebuie să amintim că o alianță solidă nu e relevată de discursuri sforăitoare, precum cel de ieri în care Iohannis decreta că își dorește mai mulți soldați americani în țara noastră; ea se verifică în momente dificile și care implică și riscuri.Klaus Iohannis a arătat azi că mult mai aproape decît cămașa americană îi e cea germană, țară care se opune vehement capitalei la Ierusalim. Iar dacă asta e poziția Germaniei, o droaie de alte țări europene se încolonează, cuminți, în spatele ei.Mai grav, comunicatul oficial al președinției susține că “În această etapă, relocarea Ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant”.Ceea ce nu e altceva decît o acuzație indirectă, dar explicită și gravă, la adresa SUA de încălcare a dreptului internațional.Nici nu mai amintim ostilitatea pe care președintele român și-a produs-o, de azi, în Israel, stat cu o mare influență la nivel mondial, totuși.Un alt punct unde Dragnea cîștigă e naționalismul: stabilirea unei relații diplomartice și plasarea unei ambasade e o treabă strict între două state, nu e necesar acordul restului continentului. Nici Germania nu a cerut aprobarea Israelului cînd și-a mutat ambasada de la Bonn la Berlin, ca să nu mai vorbim că statul german e cam printre ultimii care ar avea căderea să se pronunțe în ce privește treburile evreiești.Or, pentru prima dată după multă vreme, România lasă impresia că se pronunță curajos și are o poziție proprie, fie și contra curentului, într-o chestiune internațională majoră.Asemenea decizii ne-au cam lipsit în ultimii 30 de ani, nici nu e de mirare că mulți români, nu neapărat nostalgici comuniști, își amintesc că România comunistă a fost printre primele țări care au recunoscut oficial noul stat israelian, în 1948, că Ceaușescu a avut curajul să denunțe momentul Praga 1968 ori să antameze discuții prietenești cu americanii în plin război rece, peste capul sovieticilor.În clipa de față, în presa europeană explodează pozițiile liderilor de la Bruxelles, care declară, iritați, că mutarea capitalei la Ierusalim încalcă rezoluțiile ONU etc.De parcă încălcarea respectivelor rezoluții nu ar fi sportul internațional nr.1, în diplomație, de decenii.E sigur că bombardarea Siriei de către Franța, Anglia și SUA a fost profund în spiritul rezoluțiilor ONU.Ca și anexarea Crimeei de către Rusia ori altele.În 1956, oare ce rezoluții erau încălcate, ca să luăm un exemplu banal, cînd Marea Britanie și Franța cooptau pe șest Israelul în tentativa de anihiliare a naționalizării Canalului Suez de către Egipt?

Dincolo de toate aceste considerații mai există un aspect extrem de important al problemei, valabil nu doar în cazul României, dar ne vom referi strict la ea: ipocrizia.Se vorbește depsre faptul că ambasada noastră în Israel trebuie să rămînă la Tel Aviv pînă la clarificarea problemei palestiniene.În fapt, toate acțiunile politice externe ale țării noastre cu Israelul s-au derulat și se derulează la Ierusalim.Acordul între România şi Statul Israel în domeniul securităţii sociale, s-a semnat la Ierusalim, la fel și Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.Ca și Acordul privind cooperarea în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologice şi industriale, ori noul Acord de cooperare economică şi tehnică, care înlocuieşte vechile acorduri de cooperare economică, schimburi comerciale şi de plăţi. Ori Convenţia pentru evitarea dublei impuneri şi a evaziunii fiscale.Tot la Ierusalim au avut loc ședințele comune ale guvernelor României și Israelului, iar vizitele înalților oficiali români, precum cea a premierului Grindeanu, de anul trecut, tot aici au loc.Mutarea ambasadelor unor state la Ierusalim va crea o breșă în Europa, deja existînd un număr de țări care negociază în secret cu Israelul, potrivit premierului Netanyahu.O breșă care va agita și mai mult apele politicii europene, și așa tulburi.Nu știm cînd va începe efectiv marea translație a unor asemenea ambasade de la Tel Aviv la Ierusalim; nici măcar dacă, finalmente, România se va regăsi printre ele.Un lucru e cert: din cauza manevrei pesediste – care, repetăm, nu e musai să fi fost intenționată – de azi, prin lipsa de tact și prin poziționarea de-a dreptul agresivă, Klaus Iohannis a intrat pe lista (foarte) neagră a Washingtonului.Un gest care l-ar putea costa scump, pe el și întreaga sa echipă de susținători, în alegerile prezidențiale de anul viitor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAREA - Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea Empty Vasilica pentru noi e Leana fără codoi!

Mesaj Scris de Admin Sam Apr 21, 2018 1:13 am

Sosită singurică în vizită de lucru la Pitești, deoarece tovarășul Liviu era, probabil, la cursul scurt de ospătari, învățând cum se ling corect firimiturile de la masa lui Trump, căci cică la vară ar avea iar examen, tovarășa Vasilica Dăncilă s-a pomenit în fața unei manifestări omagiale ca pe vremuri. Prilejul l-a constituit ”Sărbătoarea lalelelor”, un eveniment tradițional pentru municipiul Pitești, iar notabilitățile orașului n-au pierdut prilejul să-și arate „dragostea și atașamentul față de Partid, față de iubiții conducători.” Sub ochii atenți ai tovarășelor Vasilica și Carmecita (proastele lui Dragnea nr.1 și nr.2, în ordinea numerelor de pe tricou, cum le zic cârcotașii, spre a le deosebi mai ușor) copii din tot orașul au fost luați cu arcanul și puși să defileze sau, ca să fim în spiritul momentului, „să aducă prinosul lor de recunoștință pentru condițiile minunate, pentru copilăria fericită oferită de Partid și de cei mai iubiți fii și fiice ale poporului, Flaușatu și Imunobabuina.”
Au lipsit, ce-i drept, portretele conducătorilor de Partid și de Stat degeaba, n-au fost nici scandări de genul ”Liviu Dragnea te iubim, hoți ca tine vrem să fim” sau Vasilica pentru noi e Leana fără codoi”, dar în rest totul a fost ca pe vremuri. Niște copii care habar nu au aveau ce caută acolo – cum habar n-aveam nici noi, când eram aduși la defilările ceaușiste – niște organizatori la fel de lingăi ca ăia de pe vremuri și niște dudui cu sarmale-n cap ca nășicile de la nuntă, care mai că nu ziceau „Dă-mi, Doamne, ce n-am gândit, să mă mir ce m-a găsit!”
Nu-mi imaginam că, la nici trei decenii de la grețoasele demonstrații ceaușiste, cineva din țara asta ar vrea să facă remake-uri după „Cântarea României”, dar uite că lingăi au fost, lingăi sunt încă. Mizeria fără margini întâmplată la Pitești n-ar fi fost posibilă dacă autoritățile locale n-ar fi vrut, cum făceau și pe vremuri, să arate cât sunt ele de slugarnice, de preșuri, de otrepe numai bune de șters pantofii celor două tute din Teleorman. Așa se pornește cultul personalității – chiar și în cazul unei Paviane lipsite de orice personalitate: e nevoie doar de niște primari de cârpă, de niște inspectori școlari cu limbi moi, de directoare de grădinițe care să nu sufle în fața „direcțiunii” nici măcar când sunt încălcate grav normele interne. Aveau voie lingăii ăștia să scoată copiii la defilare? Au fost răpiți copiii de la grădiniță și transportați cu japca la miting? Chiar n-a știut niciun părinte că odrasla lui o să fie dusă cu ciurda să fluture stegulețe prin fața celor două vide din Videle? Iar dacă părinții au știut, de ce nu s-au opus? Și, vai, unde a fost duamna Firea la faza asta, să le facă dosare penale părinților, fiindcă și-au lăsat copiii la manifestări politice? Sau când copiii sunt scoși în stradă pentru Partid zâna Pandeluță nu-și mai pune poalele-n cap?
I-am condamnat pe părinții noștri fiindcă au fost lași și au permis ca dictatura și cultul personalității să înflorească, grație unor conducători analfabeți și unor profitori fără rușine. Am fost, fără voia noastră, ca șoimi au patriei sau pionieri, actori în acele mizerabile defilări de-a dreptul nord-coreene. De ce lăsăm istoria să se repete? De ce permitem ca și copiii noștri să devină actori involuntari ai înscenărilor odioase făcute de primari, inspectori, directoare și alte slugi care vor să se dea bine cu Partidul? Da, sunt vinovate proastele lui Dragnea că primesc asemenea osanale, sunt vinovate pramatiile de prin primării și inspectorate că le organizează, însă cei mai vinovați sunt părinții, părinții care tac mâlc și nu protestează. Îndrăzniți să vă opuneți, dragii părinți, fiindcă nu aveți nimic de pierdut. Altfel, fără să dați măcar seama, noii șoimi ai patriei – propriii voștri copii – vor ajunge mâine slugile preaplecate ale acestor hoitari care ne sfâșie țara.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAREA - Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea Empty Scandalul mutării ambasadei la Ierusalim: Marea miză politică pentru Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea

Mesaj Scris de Admin Dum Apr 22, 2018 3:13 am

Mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este o decizie extrem de dificilă pentru România, date fiind atât statutul de partener strategic cu SUA (iniţiator global), dar şi strategia de zeci de ani a Bucureştiului în regiune. Dincolo de mizele de politică externă şi implicaţiile majore privind statutul României în Orientul Mijlociu, scandalul declanşat are o miză enormă în jocul de putere dintre Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea: stabilirea “masculului alfa” care decide politica externă a ţării.

  • “Dacă preşedintele Iohannis nu reuşeşte să oprească iniţiativa unilaterală a Guvernului, atunci el îşi va pierde statutul, recunoscut de parteneri, de şef al politicii externe a României. Practic, politica externă va fi discutată cu Guvernul şi cu Liviu Dragnea, nu cu preşedintele”, a declarat pentru G4Media.ro un diplomat străin acreditat la Bucureşti.


Acesta e marele joc de putere pe care l-a deschis Liviu Dragnea. Este încă un front de luptă cu preşedintele Iohannis.
Coaliţia condusă de Liviu Dragnea i-a luat deja preşedintelui unele prerogative (numirea la şefia ANCOM), i-a diminuat drastic implicarea în numirile din Justiţie (legile care au trecut deja pe la Curtea Constituţională şi se apropie de momentul promulgării) şi se pregăteşte să îl scoată complet din procedura de numire a şefilor la SRI, SIE şi STS prin modificarea legilor siguranţei.
Preşedintele PSD şi-a marcat deja puterea şi în domeniul politicii de securitate. Amintiţi-vă scandalul din 2017 din jurul achiziţionării rachetelor americane Patriot. Achiziţia, anunţată iniţial de şeful Statului Major al Armatei, a fost întârziată de Dragnea şi tot el a dat senzaţia că a deblocat-o.
Politica externă e ultimul atribut constituţional al preşedintelui asupra căruia Liviu Dragnea nu dăduse atacul până acum. Forţarea adoptării în Guvern a unui memorandum pentru mutarea ambasadei la Ierusalim, în ciuda poziţiei publice reticente exprimate anterior de şeful statului, este primul atac frontal la preşedinte, pe teritoriul politicii externe.
Liviu Dragnea ştie perfect că mutarea pe care o propune este o uzurpare a atribuţiilor preşedintelui Iohannis. Sigur că liderul PSD are interese politice personale în relaţia cu Israelul, pe care îl vede ca posibil garant al imunităţii sale. Dar experimentatul politician îşi doreşte şi subminarea statutului politic al lui Klaus Iohannis.
Dragnea a mai testat terenul. A discutat direct cu premierul maghiar, Viktor Orban, pe tema aderării la OECD, prezentându-se drept brokerul de putere care poate rezolva impasul. Nu s-a întâmplat încă, aşa că iniţiativa lui Dragnea a trecut pe sub radar.
Mutarea ambasadei în Ierusalim e însă la alt nivel. Dacă îi iese, în ciuda opoziţiei lui Iohannis, Dragnea se va transforma într-un centru redutabil de putere în privinţa politicii externe. Puşi în faţa realităţii că Dragnea e lider de iniţiativă, partenerii externi vor începe să se raporteze la el.
Klaus Iohannis a înţeles perfect miza. De aceea a şi reacţionat atât de dur, nespecific pentru el. Sunt convins că va investi în acest subiect mai multă energie decât în alte teme cu impact la fel de mare pe scena publică.
Marea eroare de calcul făcută de Liviu Dragnea în această dispută e că a neglijat reacţia UE. Statutul Ierusalimului şi politica legată de relaţia Israel-Palestina reprezintă un dosar extrem de sensibil pentru majoritatea statelor membre, dar şi pentru Comisia Europeană. UE nu-şi permite ca un stat membru să rupă unitatea pe acest subiect. Aşa se explică reacţia neaşteptată de vineri a Comisiei Europene pe acest subiect, o reacţie care vine explicit în sprijinul preşedintelui Iohannis.
Cu acest nou front de luptă, Liviu Dragnea şi-a întărit statutul de adversar ireconciliabil al Bruxelles-ului. Rămâne să vedem dacă şeful de facto al Guvernului va temporiza mutarea ambasadei sau va continua neabătut procesul, cu toate consecinţele politice de rigoare.
NOTA. Atribuțiile președintelui în domeniul politicii externe. Art. 91 din Constituția României: (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAREA - Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea Empty Re: Conflict între Președinție și Guvernul PSD-ALDE pe tema mutării Ambasadei României din Israel. Miza lui Liviu Dragnea

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum