SCANDALUL IERUSALIM: DE CE NU A CERUT IOHANNIS DEMISIA LAUREI KOVESI?

In jos

Kovesi - SCANDALUL IERUSALIM: DE CE NU A CERUT IOHANNIS DEMISIA LAUREI KOVESI? Empty SCANDALUL IERUSALIM: DE CE NU A CERUT IOHANNIS DEMISIA LAUREI KOVESI?

Mesaj Scris de Admin la data de Dum Apr 29, 2018 10:00 am

Președintele Klaus Iohannis a cerut vineri demisia premierului Viorica Dăncilă, între motive fiind și antamarea de discuții netransparente cu oficiali străini în chestiuni de politică externă. Dacă poziția președintelui e îndreptățită, pînă acum ar fi trebuit să avem și cererea de demisie din funcție a șefei DNA, Laura Kovesi, vinovată de fapte asemănătoare. Constatarea că asta nu s-a întîmplat trimite cu gîndul la dedesubturi neprincipiale ale activității prezidențiale, unele pentru care ar putea da chiar socoteală.


Ce am aflat de la președinte, din comunicate oficiale, după ce a apărut pe tapetul guvernamental ideea mutării ambasadei române din Israel la Ierusalim?


Că ”Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers.”


Și am mai aflat că ”Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României”.


De asemenea, din declarații ale președintelui am mai aflat următoarele: “Această vizită pe care o face premierul, şi se pare și președintele Camerei în Israel, are câteva ciudățenii, una din ele este că nu au venit la discuții, nu au plecat cu un mandat, au vorbit strict pentru Guvern, şi nu pentru România. M-a îngrijorat secretomania, nu am mai pomenit ca un premier să plece și să anunțe seara târziu că pleacă. Mai mare secret a fost la Liviu Dragnea, s-a aflat că pleacă acolo abia după ce a ajuns, cine știe ce înțelegeri secrete face domnul Dragnea cu evreii acolo”.


Vineri, Iohannis a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă și, implicit, a guvernului.


”Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial.

Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă(…)

De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României”.
Trăgînd linie și adunînd, președintele României cere demisia guvernului pentru că premierul a interacționat cu oficiali străini în chestiuni de politică externă fără să se fi consultat în prealabil cu el și fără a avea mandat de la el, în calitate de principal responsabil cu politica externă.
În plus, el acuză că a existat și o lipsă totală de transparență în legătură cu amintitele chestiuni.

Nu spunem că președintele are sau nu are dreptate, nu ne-am propus aici o judecată pe acest subiect.


Vom aminti doar că la data de 11 aprilie 2018, la sediul Ambasadei Franţei din Bucureşti, a avut loc o întrevedere secretă între ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, și Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA.
Despre întîlnire s-a aflat abia în urma dezvăluirilor ”pe surse” ale presei, fiind confirmată oficial abia ulterior.
“O întrevedere a avut loc aceasta fiind pe agenda oficialului francez. Pentru detalii despre conţinutul întâlnirii vă rog să vă adresaţi Ambasadei Franţei, gazda întâlnirii”, se arăta în răspunsul DNA, la solicitarea Mediafax.
Întâlnirea a avut loc înainte de discuţiile oficialului francez cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe, Teodor Meleşscanu, aceasta fiind programate pentru ziua de joi, 12 aprilie.
Despre întrevederile președintelui, premierului și ale ministrului de Externe cu oficialul francez s-a știut public.
Nu și despre cea a șefei DNA cu ministrul francez de Externe, mai înaintea tuturor oficialilor români.

De aici, cîteva mici întrebări:


1) A știut din timp Klaus Iohannis despre întîlnirea Kovesi-Le Drian?

2) A fost informat în prealabil Klaus Iohannis despre temele discuției, calitatea oaspetelui ținînd de domeniul politicii externe, de care președintele se consideră principalul responsabil?

3) A avut Kovesi mandat de la președinte pentru discuția respectivă, în cazul în care acesta a fost informat în prealabil?

4) Dacă răspunsul la ultimele două întrebări e pozitiv, de ce a fost ascunsă întrevederea marelui public, inclusiv guvernului, sub autoritatea căruia, prin ministerul Justiției, procurorii își desfășoară activitatea, conform Constituției?

5) Dacă e negativ, și-a pus problema Klaus Iohannis ulterior legat de ”ce înțelegeri secrete o fi făcut Kovesi acolo cu franțujii” și dacă a vorbit strict pentru ea ori pentru DNA ”și nu pentru România”?

6) În fine, dacă același răspuns e negativ, de ce nu a cerut încă președintele demisia din funcție a procurorului-șef al DNA? (Bogdan Tiberiu IACOB)
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 5666
Data de înscriere : 05/11/2012

Vezi profilul utilizatorului http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum