Ce o poate face pe Dăncilă să se răzgândească şi să-şi dea demisia

In jos

face - Ce o poate face pe Dăncilă să se răzgândească şi să-şi dea demisia Empty Ce o poate face pe Dăncilă să se răzgândească şi să-şi dea demisia

Mesaj Scris de Admin la data de Mar Mai 01, 2018 2:22 am

Refuzul premierului de a demisiona va declanşa o reacţie în lanţ în ceea ce priveşte dinamica relaţiilor de zi cu zi ale Palatului Victoria cu diplomaţii, investitorii strategici şi liderii politici din spaţiul euroatlantic (şi nu numai). Veto-ul potenţial al preşedintelui ameninţă orice dosar discutat unilateral de Guvern cu partenerii externi, în condiţiile în care retragerea publică a încrederii şefului statului în premier a spulberat şi bruma de posibilitate ca Palatul Cotroceni să mai păstreze aparenţele în relaţia cu Executivul Dăncilă. 
"Categoric nu îmi dau demisia, atâta timp cât am sprijinul coaliţiei de guvernare. Declaraţia preşedintelui nu îşi avea rostul acum şi cred că acest mod de lucru poate duce la o slăbire a încrederii pe plan extern". Vineri, când a făcut acest anunţ, premierul Viorica Dăncilă a mai adăugat că "dacă domnul preşedinte nu mai poate coopera cu Guvernul, acest lucru este un lucru extrem de grav" şi că "domnul preşedinte trebuie să se mai gândească". 
Replica Vioricăi Dăncilă a întârziat ore bune, un indiciu important că premierul şi, mai cu seamă, cei care au distribuit-o în acest film căruia-i scriu şi rescriu zilnic scenariul au fost luaţi prin surprindere de anvergura contraatacului prezidenţial. Alte informaţii despre degringolada din sânul coaliţiei şi mai ales de la vârful PSD au apărut pe surse. Sunt detalii care au valoarea lor certă, de neignorat în economia crizei politice de la Bucureşti, însă în textul de faţă ne vom concentra pe reverberaţiile de o amplitudine net superioară pe care ruptura preşedinte-premier le are la nivelul politicii externe.
Pentru România, relaţia corectă cu partenerii strategici este vitală în aceste vremuri, când elita politică aflată la putere subminează statul de drept şi economia naţională, iar regiunea continuă să fiarbă - fie că vorbim de prezenţa constantă a ameninţării ruse, de propaganda tot mai deşănţată făcută de vecinul Viktor Orban aşa-zisei Ungarii mari, ori de hotărârea Bruxelles-ului şi a cancelariilor influente din UE de a penaliza financiar capitalele îmbătate de iliberalism.
Din acest punct de vedere, Viorica Dăncilă are toate şansele să descopere în curând că decizia de a nu demisiona a fost una pripită. Presiunea sub care e obligată să lucreze de aici înainte nu are echivalent în nimic din ceea ce premierul a experimentat până acum, o perspectivă cu atât mai apăsătoare cu cât şefa Executivului deja a părut adesea depăşită de situaţie.
 
Însă pentru a înţelege ce se va întâmpla cu Dăncilă trebuie lămurit întâi ce a făcut Iohannis vineri.
 
În esenţă, şeful statului a trasat oficial, de la pupitrul prezidenţial, o linie de demarcație fără rest, afirmând şi public ceea ce în multe ambasade era deja cunoscut: la Bucureşti există doi centri de putere care nu cooperează şi care nu vor putea convieţui pe termen mediu - Guvernul Dăncilă și Președinția.
 
Doar că, atât timp cât realitatea aceasta rămânea rodul analizelor şi al informaţiilor venite pe canale informale, încă mai puteau fi păstrate aparenţe şi nu doar în relaţia diplomaţilor din cancelariile partenere cu Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni, dar chiar şi în relaţia dintre Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Începând de vineri, însă, peisajul s-a schimbat radical, cu urmări imposibil de împiedicat.
 
Context în care s-ar impune ca Viorica Dăncilă să ia câteva notiţe. 
 
În  relația cu partenerii strategici, problema Guvernului Dăncilă rezidă în dublul handicap de legitimitate: populară și constituțională.
 
În timp ce președinte are în spatele său votul a peste 6 milioane de români, în spatele Cabinetului Dăncilă nu găsești nimic de asemenea calibru. În timp ce Constituția îi conferă președintelui o serie de prerogative-cheie în politica externă, Guvernul are o rază de acţiune mult mai limitată. În timp ce președintele conduce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, o structură sensibilă a statului român, premierul ocupă o poziție inferioară.
 
Nu în ultimul rând, preşedintele are la îndemână un instrument puternic cu care poate opune veto oricărei decizii a Executivului pe care o consideră inoportună, un instrument de care Klaus Iohannis s-a folosit extrem de rar (de referință ar fi prezenţa în ședința de guvern înainte de OUG 13, mesajele date în timpul protestelor sau chiar anunţul făcut vineri), dar de care Traian Băsescu a "abuzat" ani la rând: criticile la adresa Executivului şi avertismentele publice lansate de la Palatul Cotroceni. 
 
Pentru Guvernul Dancilă vin vremuri grele întrucât partenerii externi ai României nu pot face abstracție de greutatea funcției prezidențiale, indiferent de sforile pe care proptelele politice ale Palatului Victoria încearcă să le mai tragă în culise. De pildă, atâta timp cât pe chestiuni sensibile de politică externă prerogativele preşedintelui sunt superioare puterilor pe care le are Guvernul şi având în vedere faptul că publicului i-a fost adusă la cunoştinţă ruptura definitivă preşedinte-premier, oficialii străini nu vor putea trece cu vederea statutul fragil de interlocutor pe care îl are de-acum Viorica Dăncilă.
 
Nicio înţelegere majoră nu mai poate fi considerată ireversibilă atât timp cât ea va fi rodul unor tatonări şi discuţii exclusiv la nivel de prim-ministru. 
Cum diplomaţia este în sine o expresie a prudenţei şi calculelor pragmatice, cu siguranţă că numărul dosarelor sensibile în care să nu fie tatonate ambele părţi, Guvern şi Preşedinţie, va tinde spre zero (cel puţin pe linia partenerilor strategici). 
 
O veste proastă pentru Viorica Dăncilă, căci precuaţiile suplimentare pe care vor trebui să şi le ia de acum încolo oficialii străini, dată fiind lipsa de încredere a preşedintelui în premier, vor însemna, în unele cazuri, îngheţarea dialogului, iar în altele încetinirea ritmului în care se derulează contactele. O atmosferă delicată pentru orice premier, iar precaritatea acestei stări se va traduce în reducerea şi mai dramatică a performanţelor guvernamentale şi, cel mai probabil, într-o neîncredere crescândă în persoana şi echipa premierului dinspre instituţiile europene, diplomaţi şi şefii cancelariilor din spaţiul euroatlantic.
 
Nu ştiu în ce măsură este conştientă Viorica Dăncilă de efectul de bulgăr de zăpadă pe care-l vor avea gestul preşedintelui şi replica premierului, însă e cert că relaționarea Palatului Victoria cu marile capitale se va complica mult și va avea accente de inedit prin lipsa de precedent a situaţiilor care vor apărea.
 
Sigur că Dragnea nu-și permite ieșirea din joc a lui Dancilă, dar în acelaşi timp nici Dancilă nu este omul de care Dragnea avea nevoie în noua paradigmă generată de ruptura anunțată, vineri, de Iohannis.
 
Oricât se îmbăşoşează la adresa străinilor, liderii coaliţiei au totuşi o mare problemă pe fond: Guvernul Dăncilă are stringentă nevoie de sprijinul politic al partenerilor strategici şi de deschidere pe pieţele internaţionale.
 
Din acest punct de vedere, să ne uităm o clipă fie şi numai la setea de credite a Executivului PSD-ALDE pentru a reuşi să facă plăţile curente, în condiţiile în care majorările promise fac ravagii în buget, iar "reformele" din economie au dezlănţuit deja furtuna inflaţionistă. Nemaiamintind aici şi mizele geopolitice din jurul nostru, în contextul cărora România are nevoie de prieteni puternici şi alături de care să joace cinstit, iar în planul legitimităţii Iohannis şi nu Dăncilă este în pole-position.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 8329
Data de înscriere : 05/11/2012

http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

face - Ce o poate face pe Dăncilă să se răzgândească şi să-şi dea demisia Empty CIUTACU cel cu ochii de ciută LIMBI ÎN CUR VEORICĂI 1 MAI -nu găseşti alta mai proastă nici călărind şapte cai

Mesaj Scris de Admin la data de Mar Mai 01, 2018 2:35 am


După ce ne-a declarat, cu sinceritatea nenconflictuală care o caracterizează, că e premierul României și nu poate accepta acest lucru, Veorica a simțit nevoia unui masaj lingual de 1 mai, că prea muncește, săraca, de trei luni, și de o clipă de odihnă n-a avut parte. La odihnă fizică mă refer, că neuronii îi are odihniți de când se știe, slavă Domnului! Și cine să fie mai bun la capitolul masaj cu limbă caldă decât unicul, atotmeseriașul, inegalabilul Victor Ciutacu? Așa că duduia Vasilica a venit la România TV, să se dea mare și să prezinte realizările guvernului pe care-l conduce. Ca să fie sigur că proasta satului nu mai zice iar cine știe ce bazaconii, să o râdă tot Facebookul o săptămână, stăpânul Zdragnea a trimis-o cu temele făcute – i-a dat planșe colorate, pe post de fițuici, să le arate la cameră și să citească de pe ele cifrele: cu cât a crescut producția, cu cât a scăzut șomajul, cu cât s-a mai dezvoltat economia. M-am uitat foarte atent și am așteptat cuminte să prezinte și planșele cu cât a crescut ROBOR-ul, inflația, prețul benzinei, al alimentelor și al luminii, dar pe-astea nu le-a dat. Și nu a dat nici planșele cu cât au crescut averile marilor corupți din PSD (Dragnea, Mazăre, Ghiță etc) de când e la guvernare. I s-or fi terminat planșele lu’ Flaușatu’, mi-am zis.
Trebuie să recunosc că Ciutacu a fost, într-adevăr, un profesionist. Are o limbă băiatul ăsta, ceva mai rar! Păi fiți atenți cum a decurs interviul: Ciutacu punea o întrebare, Paviana citea răspunsul de pe foaie, iar ăia de la tehnic băgau și planșele, să priceapă telespectatorii România TV, că ăștia „dăcât” poze știu să citească. Atunci când Docila se încurca citind de pe foaie, repede sărea Lingăul ciutac și îi completa răspunsul, doar nu era s-o lase la greu, no? Dar să nu credeți că Imunobabuina n-a vorbit și singurică, din capul ei! A vorbit și încă destul de mult, i-auziți: „oamenii nu are”, „contribuțiile era”, „foarte mulți a văzut”… băi, dar de-afurisită n-ar fi pus un acord ca lumea la verbe! Bravos, madam, îmi placi, respecți tradiția, numai ca la Videle gavarești! Și când a fost să-și laude realizările, proasta lui Dragnea nambăr oan iarăși s-a dat în stambă, anunțând că va construi trei stadioane: „Dinamo, Rapid și Giulești”. Putea să mai spună, e drept, că de fapt construiește șase stadioane: Rapid, Giulești, Ghencea, FCSB, Steaua și chiar și CCA, dar noroc că a corectat-o Ciutacu la timp.
După care odată o aud pe Veorica rostind: „Besehaș investește în România”. Aoleo, mămică, mi-am zis, ăștia cine-or mai fi? Rude cu Beșiktaș Istanbul, ceva? Abia pe urmă m-a lămurit un amic că era vorba de o investiție a concernului Bosch Siemens Hausgeräte, ăia de fac mașini de spălat, dar normal că premierița nu știa „să cetește” aceste cuvinte străine… La un moment dat a venit vorba despre faimoasa „20-20”, iar Ve-Ve a mărturisit, ambetată și dând ochișorii peste cap că nu e vina ei că a făcut gafa asta: „Când nouă ani ai vorbit așa, este normal ca acest lucru să încerci să-l duci mai departe.” Evident, Ciutacu, în loc să o repeadă, de la  obraz, și să-i spună ”Hai, fa, agramato, unde ai vorbit tu nouă ani în engleză, când tu nici româna n-o știi?”, a surâs dulce și a trecut mai departe, având toată înțelegerea pentru această Răducioiu în fustă și la fel de blondă ca vestitul fotbalist care uitase limba română, prin 1990, după fix șase luni de stat prin Italia. Ei, și într-un final apoeotic, ce credeți că scoate Veorica din ea? Bomboana pe colivă: „Sunt un om puternic, chiar dacă multă lume a spus că sunt femeie.” La faza asta, nici Ciutacu, cât e el de limbă-rapidă, n-a mai putut adăuga nimic, rămânând cu gura căscată. Noroc că s-a băgat publicitate, că altfel sigur făcea Lingăul fractură de limbă încercând să-i repare și ultima gafă Pavianei…
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 8329
Data de înscriere : 05/11/2012

http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum