Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis

In jos

Dragnea - Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis Empty Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis

Mesaj Scris de Admin la data de Mar Mai 01, 2018 7:35 am

Președintele Iohannis a aprins conflictul înghețat pe care îl are cu PSD în general și cu Liviu Dragnea în particular încă din decembrie 2016 când PSD a câștigat alegerile. A ieșit la atac ca urmare a gesturilor ostentative de sfidare venite dinspre Dragnea pe filiera Viorica Dăncilă.Iohannis a ieșit la câteva minute după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat că nu va merge la întâlnirea  de la Cotroceni pe tema BNR și a conflictului declanșat de anunțul mutării ambasadei României la Ierusalim, cerând răspicat demisia premierului. Președintele a fost dur, spunând că „Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid” și că  „doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de premier şi transformă Guvernul într-o vulnerabilitate a României. Solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României.”
 
 Argumentele lui Iohannis s-au referit la intenția transparentă a PSD de a pune BNR sub control politic și la nevoia de a menține independența Băncii Centrale. În mod evident însă principalul argument a fost cel legat de memorandumul secret de mutare a ambasadei României la Ierusalim „S-a discutat un document secret pe politică externă. Asta a fost o greşeală. Trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie şi în practica politică din România se statuează că  e nevoie de o consultare instituţională între premier şi preşedinte. E nevoie în interesul României, nu altcuiva, ca autorităţile publice să colaboreze loial”.
 
Deposedare de puteri și golirea funcției prezidențiale
 
Riposta președintelui vine după un șir de acțiuni politice interne și externe menite să-l minimizeze atât personal cât și instituțional, care nu pot fi caracterizate decât ca un șir de provocări și umilințe prin care PSD a forțat, după toate probabilitățile, în mod deliberat una din două reacții. 1. Fie Iohnnis ar fi înghițit umilința și și-ar fi petrecut restul mandatului în irelevanță lăsând țara la cheremul lui Dragnea (pentru că nu trebuie să ne imaginăm nici o clipă că Dăncilă face altceva decât să execute obedient vrerea lui Dragnea). 2. Fie ar fi decis în sfârșit să țină piept asaltului lui Dragnea și să iasă la luptă deschisă.
 
Președintele a fost deposedat în mod sistematic, cu complicitatea și concursul CCR, de o serie de prerogative constituționale care deși sunt înscrise în Legea Fundamentală au fost reinterpretate într-o manieră cel puțin autocontradictorie de CCR. Cele mai importante, desigur, sunt numirea judecătorilor -unde funcția președintelui a fost redusă la un rol ceremonial- și restrângerea prerogativelor prezidențiale în numirea procurorilor. Se așteaptă, de asemenea, deposedarea președintelui de prerogativa numirii șefilor serviciilor secrete și probabil și a altor instituții de felul Consiliului Concurenței, după modelul ANCOM. Or, Consiliul Concurenței lucrează direct cu Comisia Europeană fiind instituția care supervizează prezervarea caracterului de economie de piață concurențială al unui stat membru.
 
De fiecare dată până acum Iohannis a tăcut și a înghițit ori a avut reacții slabe. Iohannis a dat dovadă de un non-combat ruinător în mai multe situații, inclusiv prin refuzul de a sesiza Comisia de la Veneția pe legile Justiției și acum, chiar dacă răul nu este ireversibil, este mult mai greu de învins.
Uzurparea autorității prezidențiale în politica externă: De la Orban la Netanyahu
 
Episodul „ambasada” nu este prima provocare aruncată de Dragnea în obrazul lui Iohannis. În septembrie anul trecut, Dragnea a anunțat că a discutat cu prim-ministrul ungar Viktor Orban pe  care l-a asigurat că va rezolva în parlament problema Liceului Catolic Maghiar din Târgu Mureș. La schimb, Dragnea a pretins că a obținut susținerea Ungariei pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD). Această „susținere” a fost tot timpul o minciună ordinară. România și-a depus candidatura la forul de la Paris de foarte multă vreme dar nu a obținut nici până astăzi statutul de candidat, care pentru a fi admis trebuie să treacă o serie de teste economice pe care în mod clar, România nu le poate trece acum. Deci Ungaria nu are ce să susțină sau să blocheze pentru o vreme. Ceea ce a rămas a fost o concesie făcută de Dragnea lui Orban într-o chestiune - Liceul Catolic - care și aceea a fost declarată în luna martie neconstituțională, fără ca România să primească absolut nimic în schimbul acesteia. Singurul beneficiu a aparținut lui Dragnea personal care și-a creat din nimic imaginea de lider pragmatic și responsabil care obține deal-uri externe avantajoase în schimbul unor concesii minore.
 
Episodul „Ambasada” a fost o provocare și o ofensă clară și deliberată. Dacă Dragnea dorea să mute ambasada cu adevărat, se ducea cu tot cu Dăncilă și Meleșcanu la președinte și îi prezenta avantajele și dezavantajele acestui gest în mod onest. În schimb, a ales să trimită la guvern un memorandum secret redactat de Ministerul de Externe. Or, nu poți să inițiezi un demers de politică externă în care ultimul cuvânt aparține președintelui prin discuția în guvern a unui memorandum secret făcut la MAE decât dacă prezumi că președintele e „mână moartă” în acest joc, cantitate neglijabilă. De aceea este clar ca lumina zilei că Dragnea a urmărit fie să-l pună pe Iohannis cu botul pe labe, fie să provoace o reacție de orgoliu.
 
Instrumentul acestui act de forțare a Constituției a fost Ministerul de Externe care l-a trădat a doua oară pe titularul politicii externe după incidentul din iunie 2012, când Andrei Marga a profitat de faptul că MAE administrează căile securizate de comunicare cu UE și a trimis la Bruxelles lista lui Ponta de participanți la summit, nu pe cea trimisă de Cotroceni. Rezultatul acelui episod a fost un summit catastrofal pentru Ponta care a fost evitat și ignorat de toți ceilalți lideri europeni și o decizie a CCR care confirma poziția președintelui de titular al politicii externe. Exact în același punct a atacat acum Dragnea autoritatea suverană a președintelui. De aceea contraatacul lui Iohannis trebuie să înceapă cu forțarea demisiei lui Meleșcanu pentru că este greu de imaginat că Dăncilă Nu se poate conlucra cu un ministru de externe trădător.
 
În ceea ce privește mutarea ambasadei aceasta este o decizie cu atât de multe implicații și complicații încât nu poate fi luată în baza unui memorandum secret ci a unei dezbateri extrem de serioase care în acest moment este prematură. Prin anunțul mutării ambasdei la Ierusalim, președintele Donald Trump încearcă să răstoarne consensul internațional (turn the tables) și să forțeze „comunitatea internațională” să recunoască, alături de Statele Unite, că „soluția celor două state”, care este politica oficială a Europei și a ONU cu privire la Orientul Mijlociu, este depășită fiind practic imposibilă dată fiind situația din teren, unde un stat palestinian viabil nu mai poate fi creat în Cisiordania iar Gaza rămâne sub autoritatea Hamas.
 
Dacă Trump va reuși să determine o dezbatere internațională pornind de la alte premise, foarte bine, s-ar putea să aibă mai mult succes decât predecesorii săi, dar până atunci România nu are de ce să se grăbească să ia o decizie acum pentru că „nu are un cal în această cursă”, un interes imediat. În fond americanii nu cer celor mai apropiați aliați ai lor, Marea Britanie, Japonia, Australia și, mai nou, Franța, să îi urmeze gestul în mod automat cu atât mai puțin ar cere așa ceva România. Dacă Netanyahu a adoptat o strategie de „taiwanizare” a recunoașterii Ierusalimului face probabil o mare greșeală și dacă încearcă, prin România să facă o breșă în poziția unitară a UE, oricât de ipocrită și ficțională ar fi ea,  atunci ar face bine să ofere enorm la schimb ca să compenseze izolarea Bucureștiului pe plan european. Cum nu am aflat despre un asemenea preț, este clar că jocul lui Dragnea a fost în primul rând intern: Șah la Iohannis.
 
Dragnea îi refuză lui Iohannis și rolul de mediator
 
Tifla aruncată de Dragnea prin Dăncilă în privința discuției cu reprezentanții BNR are drept scop negarea unuia dintre rolurile constituționale cele mai explicite ale președintelui acela de mediator între puteri și instituții în virtutea rolului prezidențial de gardian al bunei funcționări a instituțiilor. După ce i-a obligat pe parlamentarii PSD să boicoteze audierea conducerii BNR la parlament, după ce a declarat că BNR face jocurile multinaționalelor în conjurație cu liberalii și a cerut aproape deschis ca BNR să supună politica monerară politicii guvernamentale, acum Dragnea a împiedicat-o pe Dăncilă să participe la discuțiile de la Cotroceni. Ceea ce  este o sfidare la adresa funcției prezidențiale și o proclamare a puterii absolute a lui Dragnea în raport cu care Iohannis devenea  irelevant.
 
 
 
Iohannis între suspendare și gherilă
 
Cine face primul pas înapoi e pierdut. Pentru Dragnea, câștigul este important. După ce s-a luptat mai bine de un an cu inamici abstracți - Soros, statul paralel - acum are un inamic concret în carne și oase în persoana lui Iohannis, asupra căruia va putea arunca toate relele: vândut străinilor, capul statului paralel etc. În sfârșit, Dragnea își dorește un nou Băsescu cu care să se lupte - singurul gen de politică pe care știe de fapt să îl facă PSD. De aceea chiar dacă în cele din urmă va încerca să-l demită pe președinte prin referendum, nu va lua dacă e viclean, această decizie acum. Are nevoie de o perioadă în care să ducă o campanie de demonizare care să răstoarne opțiunile publicului. Dacă nu e isteț, putem să ne așteptăm la o suspendare foarte rapidă a președintelui având în vedere că, după spusele lui Dragnea, „a fost mult prea binevoitor cu președintele în ultimul timp”. Altfel spus, îi va demonstra lui Iohannis că soarta lui politică depinde de Daddy.
 
De partea cealaltă, Iohannis nu mai are timp de pauze, de time-out-uri. Restul mandatului său ar trebui să fie un șir de atacuri neîntrerupte la adresa Leviatanului pesedist oriunde îi prinde. Muniție are. Ar trebui, cum am amintit, să înceapă cu forțarea demisiei lui Meleșcanu și ar trebui să continue cu o gherilă în care să denunțe pe rând fiecare din eșecurile acestei guvernări, pornind de la măsurile cu impact social prost gândite și prost puse „în operă” cum este de exemplu haosul din Sănătate, toate bâlbele și măsurile incompetente ale Olguței Vasilescu și terminând cu degringolada fiscală. Dacă vrea să supraviețuiască politic Iohannis trebuie să fie gata de luptă.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 8329
Data de înscriere : 05/11/2012

http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Dragnea - Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis Empty Dancila a uzurpat prerogativele presedintelui. Va da socoteala?

Mesaj Scris de Admin la data de Mar Mai 01, 2018 9:05 pm


Cazul doamnei Dancila, legat de scandalurile cu voiajul ei in Israel, plus refuzul de a se intalni cu presedintele tarii, este departe de a se fi incheiat. In opinia mea, razboiul politic abia a inceput si numai armistitiul unei binevenite minivacante a oprit ostilitatile. Presimt zile fierbinti in urmatoarea prioada.


Cu cateva zile in urma, un post de televiziune difuza stirea, neconfirmata oficial, ca prim ministrul ar fi incercat sa-si depuna vineri demisia, insa Liviu Dragnea nu i-ar fi permis asa ceva. Ba chiar, se spune ca ar fi amenintat-o cu consecinte asupra familiei. Sa fie adevarat?


Un premier intre ciocan si nicovala
Indiferent daca stirea venita "pe surse" reprezinta un adevar sau nu, sunt tentat sa cred ca doamna Dancila se simte intre ciocan si nicovala. Inima ar trebui sa-i spuna ca a intrat intr-un joc care nu-i apartine, oricat de viteaza s-ar da in fata noastra. Se petrec fapte departe de caracterul ei bland, pe care partidul incearca sa-l remodeleze intr-unul bataios.In opinia mea, doamna Dancila este o persoana onesta pana la un anumit punct, atasata dlui Dragnea tocmai prin onestitatea sa, vecina cu obedienta, ca sa nu spun cu slugarnicia.Se stie insa ca, pentru slugarnici si pentru obedienti, exista un moment cand se umple paharul si nu mai pot sa reziste. Atunci, izbucnesc. Fara indoiala, dna Dancila a izbucnit cand s-a declarat brusc jignita de presedinte si a refuzat ostentativ intalnirea de la Cotroceni, pe care anterior o acceptase.Ma intreb: oare fara niciun motiv acceptase initial "jignirea", iar apoi a intors foaia, devenind batoasa in fata presedintelui? Nu mi se pare in stilul dumneaei. Dar se potriveste ca o manusa la stilul domnului Dragnea, manuitorul din umbra al Guvernului.Unde este acea doamna Dancila, care era prezentata in ianuarie ca fiind neconflictuala, echilibrata si pragmatica? Numai pragmatism nu dovedeste cineva care se comporta atat de vulgar cu seful statului, fara sa stie macar ce parghii are acesta in mana, ca sa-i ceara intr-o zi socoteala.


Un scenariu de cosmar pentru prim ministru
Se pare ca presedintele are parghii. S-au comentat deja mai multe scenarii, dar nu ma indoiesc ca exista si altele. Unul din ele ar putea sa-i produca insomnii pana la cosmar doamnei Dancila. Ma refer la art 87 al (1) si (2), din Constitutie, in care citesc:(1) "Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii".(2) "Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa".
Asadar, in anumite situatii, presedintele poate lua parte la sedintele Guvernului la cererea prim ministrului, dar in cazul cand se dezbat "probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice", atunci preseditele poate lua parte la sedinte fara sa-i fi cerut nimeni acest lucru.Cu o singura conditie: ca Guvernul sa-l instiinteze pe presedinte, in prealabil, atunci cand au loc asemenea dezbateri, nu sa le tina in mare secret. Rezulta ca prim ministrul are oligatia sa-l informeze pe presedinte asupra ordinei de zi a sedintelor, cel putin atunci cand acestea contin probleme de interes national, asa cum le-am citat mai sus.In caz contrar, ar insemna ca Guvernul il obstructioneaza pe presedinele tarii de la indeplinirea prerogativelor sale legale si de la respectarea Constitutiei. Isi da seama doamna prim ministru in ce s-a bagat?Mai mult decat atat, doamna Dancila nu are competenta sa prezideze ea insasi acele sedinte de Guvern, la care ia parte presedintele. Numai dansul le poate prezida, daca a hotarat sa participe.Iar premierul a organizat si a prezidat personal si secretos o sedinta pe teme de interes national privind politica externa. Ca un facut, nu numai politica externa este la mijloc, ci si apararea tarii, precum si ordinea publica, daca tinem seama de faptul ca drumul demarat de Guvern ar putea atrage spre tara noastra - Doamne fereste! - terorism international.Evident ca doamna Vasilica-Viorica Dancila a uzurpat una din cele mai importante prerogative ale presedintelui Iohannis, aceea de a prezida sedinta guvernului in cazuri specficate punctual in Legea Fundamentala.Si nu numai ca a uzurpat-o, dar a incheiat si un memorandum secret, pe care am inteles ca l-a trimis intr-un mod total necondescendent presedintelui, spre stiinta.


Cine plateste oalele sparte
In opinia mea, un asemenea caz grav nu poate ramane fara urmari. Domnul Klaus Iohannis a apreciat corect ca prim ministrul nu face fata functiei ce i-a fost intredintata. Normal ar fi ca doamna Dancila sa paraseasca imediat fotoliul din fruntea Guvenului. Nu pentru ca i-a cerut presedintele. Pentru ca, intr-adevar, nu face fata.Dar si pentru acel memorandum de care am vorbit si prin care isi exprima intentia de a angaja tara, numai prin vointa PSD fara sa consulte nici Parlamentul, nici opozitia, nici populatia, mediile academice sau presedintele tarii.PSD nu poate justifica memorandumul cu argumentul "facem pentru ca putem". Iar daca s-a facut numai pntru ca "poate" partidul, atunci anularea lui este inevitabila. Numai ca, daca s-ar anula memorandumul, tara ar fi pusa pusa intr-o situatie mai mult decat delicata explicand partenerului din Israel ca premierul tarii a angajat Romania contar politicii celorlalte tari europene, cu care se afla constituita intr-o Uniune.Intr-o asemenea situatie de teatru absurd, nimeni din lume n-ar mai discuta cu tara noastra daca doamna Vasilica-Viorica Dancila s-ar mai gasi inca in functie.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 8329
Data de înscriere : 05/11/2012

http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Dragnea - Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis Empty Mediatorul păcălit de hamster

Mesaj Scris de Admin la data de Joi Mai 03, 2018 9:34 pm

Mediatorul păcălit de hamster
După povestea ursului păcălit de vulpe, editura biblioteca pentru tonți va scoate pe piață o nouă poveste din traista cu povești, intitulată ”mediatorul păcălit de hamster”. Astăzi, 03.05 2018 în biroul ovul al președintelui Camerei Deputaților a avut loc o întâlnire. Unii spun că întâlnirea ar fi fost între doamna prim ministru Viorica Dăncilă și Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Din câte am văzut însă eu la tv și pe internet, doamna Viorica a luat parte la discuții la fel ca și fetița din Argeș, făcând exact același  lucru, adică stând frumos așa cum i s-a spus. Asta este tot ce se poate spune despre întâlnirea dintre cele două persoane sau instituții public0/juridice. Dacă această întâlnire ar fi avut loc la Cotroceni poate că doamna Viorica, întrebată de gardirobul național ar fi vorbit de două ori mai mult, dar nu știu cât de coerent. În fine astea fiind spuse, subiectul este epuizat.
Acum să vorbesc despre întâlnirea dintre  Dragnea- Teodorovici- Vâlcu pe de o parte și Isărescu- Georgescu pe altă parte a mesei. La întâlnire, nevăzut dar deloc absent a fost adevăratul mediator al ”conflictului”, nimeni altul decât Bibi.  Pe scurt, Dragnea a venit la întâlnire ca să transmită un mesaj, Teodorovici ca să explice în termeni de specialitate ceea ce ar fi vrut să spună domnul Dragnea, un fel de interpret din limba  teleormăneană în financiară iar Vâlcu a fost acolo pentru a-i transmite gardirobului național,  prin prezența sa absolut inutilă dar și sfidătoare, că în România ”penalii”pot face orice atâta vreme cât pot ajunge președinți. De partea cealaltă a mesei, domnul Isărescu a venit să primească prin viu grai mesajul dirijorului financiar, al celor cărora Iohannis le spunea ”niște evrei” , iar domnul Georgescu a fost acolo ca să nu lase domeniile Isărescu nepăzite, rolul său fiind exact ca cel al doamnei Dăncilă, dar este adevărat că domnia sa a tăcut mult mai inteligent.
După transmiterea mesajelor și concluziilor ”înțelegerii cu evreii” cum spunea același domn președinte, fără nici o legătură cu israelienii, domnii Dragnea și Isărescu au plecat împreună zâmbind, apoi Hamsterul a ieșit pe post declarând că nu a existat și nu există nici un diferend între Guvern și BNR, MAI ALES CĂ CEI DOI NICI NU VORBISERĂ UNUL CU ALTUL, DAR SĂ SE MAI ȘI CERTE. Cât se poate de adevărat, iar presupusa mediere între Guvern și BNR sugerată sau propusă de Iohannis era o întâlnire inutilă, pentru că practic Dăncilă și  Isărescu nu au nimic una cu altul, nici măcar un interes, cât de mic. Dacă a existat ceva conflict, a fost între Dragnea și Isărescu, dar nu între guvern și BNR deci Hamsterul adevăr a grăit când a spus că nu a existat nici un conflict între cele două instituții, ca și Teodorovici care a spus că medierea de la Cotroceni ar fi fost inutilă, că oricum întâlnirea aceasta fusese planificată mult mai înainte. Nu știam că Teodorovici are barbă, dar cred că are.
În acest fel cele două părți i-au dat o răsunătoare palmă domnului Iohannis care  a greșit și când s-a băgat să facă pace între două… instituții care nu aveau nevoie de medierea lui dar și când s-a grăbit să ceară demisia Vioricăi, pentru că nu s-a prezentat la mediere sau pentru că a fost în Israel fără să îi ceară voie. Îmi amintesc desele momente când gardirobul lipsea din palat și nu exista nici un comunicat, nici cea mai mică informație de nicăieri, pe unde ar putea fi. Se ajunsese până acolo încât televiziunile puneau pariu încercând să ghicească  unde se află președintele. În fine să trec peste asta. Discuțiile dintre Dragnea și Isărescu, deși comentate doar de Dragnea, arată că, așa cum spuneam încă de acum câteva zile, Dragnea în deja celebra vizită în Israel a fost să ia nu numai lumină și să stabilească sau informeze cu privire la pașii mutării ambasadei ci și să ceară sprijin de la cetățeanul evreu Netanyahu privind problemele financiare ale guvernului și politico-financiare ale sale, inclusiv în relația cu Banca Națională care nu mai e națională de mult, pentru că tezaurul și aurul național nu mai sunt în România, în România sunt numai sediul Băncii și domeniile viticole pe persoană fizică. Fără a pune pariu, eu bănuiesc doar că odată cu planul de discuții, în mapa întâlnirii, domnul Isărescu a primit și un mesaj cu un final fericit, de genul ”de abia aștept să ne întâlnim  curând în Ierusalim.” Acesta a fost tot. În rest, discuțiile au fost de umplutură, chiar dacă Livuț a declarat la final că ”s-a vorbit despre toate subiectele care trebuiau abordate”.
Și uite așa au trăit ei fericiți până la adânci bătrâneți iar mediatorul a rămas fără coadă. Pe moment e 1-0 pentru Hamster. Dar să vedem cum va reacționa Walhalla, pentru că varza de Bruxelles s-a înfoiat și a declarat că nici un stat European nu își va muta ambasada la Ierusalim. Ei, aici s-ar putea ca varza să o pună de o salată a la grec, pentru că pe de o parte, chiar dacă presa românească se face că nu știe, Cehia deja a anunțat că a stabilit haltele, dar nu și orarul schimbării ambasadei sale, iar Guvernul României a stabilit deja în secret ce și cum în problema mutării. Va sancționa UE și pe cehi cum i-a sancționat pe polonezi –pe care îi doare în polcă de sancțiunea lor-  sau va aproba tacit, cum se aprobă legile în parlamentul românesc? În ceea ce privește România, s-ar putea ca după ce Dragnea va muta ambasada, așa cum s-a angajat, contra sprijin din Ierusalim și Washington, să aflăm și noi oficial că oricum România nu intra în planurile UE, pentru că România nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o țară europeană, din nici un punct de vedere, a fost este și va fi întotdeauna o colonie a celui care dicta în zonă la un moment dat.  Deci liber la mutat. Deocamdată să vedem cum va muta Iohannis, pentru că e în pat.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 8329
Data de înscriere : 05/11/2012

http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Dragnea - Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis Empty Re: Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum