AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Guvernul Las Fierbinti in faliment

In jos

Guvernul Las Fierbinti in faliment Empty Guvernul Las Fierbinti in faliment

Mesaj Scris de Admin Dum Mai 27, 2018 12:17 am

Guvernul Las Fierbinti in faliment
Nu e zi de la Dumnezeu in care acest guvern, in fuga dupa peticirea sacului cu promisiuni desarte, sa nu vina cu o nastrusnicie care sa lase cu gura cascata pana si pe cei mai neavizati cetateni sau pe cei mai ferventi sustinatori.

Citeste toate textele scrise de Octavian Serban pentru Ziare.com

La fel ca si in parodia nationala Las Fierbinti, de un nivel sfidator de promiscuitate intelectuala, membrii guvernului sunt nevoiti sa inventeze tot felul de solutii bizare pentru noianul de probleme in care s-au afundat, ca instinct primar de respectare a unui program de asa-zisa guvernare, alcatuit dupa aceleasi criterii ca cele dupa care au fost concepute scenetele amintitului serial.
Asemanarea este izbitoare, avand in vedere lipsa de logica, calitatea indoielnica a protagonistilor si molfairea la nesfarsit a unor replici rasuflate, incat te intrebi de ce mai continua, unde vor sa ajunga, care este pragul de suportabilitate.In ultimele aparitii, povesteam despre disolutia de la Ministerul Fondurilor Europene si implicatiile incompetentei conducatorilor asupra mecanismului de absorbtie. Te intrebi care este noima pentru care niste oameni dovedit incompetenti sunt lasati sa se joace in continuare cu destinele de dezvoltare ale tarii.De asemenea, am semnalat problemele existente la Ministerul Cercetarii din perspectiva atragerii de finantari nerambursabile pentru proiectele de cercetare din Romania: faptul ca se doreste finantarea proiectelor fara a fi trecute prin evaluarea tehnico-financiara, faptul ca se impun comenzi politice, ca nu se respecta legislatia nationala si regulamentele europene si multe alte probleme.

In loc sa se opreasca brusc acest tavalug al incompetentei, intereselor politice si dezinteresului fata de oportunitatile de dezvoltare ale tarii, protagonistii se arunca mai tare in vartej si, cuprinsi de ameteala, uita care le e menirea in fruntea unei administratii care ar trebui pusa in slujba cetateanului.

Prin 2015, o unitate de elita a sectorului de cercetare, vestita UEFISCDI (organ prin care se finanteaza invatamantul superior si cercetarea), a selectat un corp de specialisti romani si internationali care sa evalueze proiectele de cercetare finantate din fonduri europene. Totul a mers bine si frumos pana in vara lui 2017, cand proaspat instalatul ministru Puiu Georgescu arunca baza de date la cosul de gunoi si stabileste ca proiectele sa fie evaluate in exclusivitate de specialisti romani, selectati dupa criterii ambigue.

Dupa aceleasi criterii confuze, ministrul Puiu Georgescu a facut si o lista a infrastructurilor de cercetare care trebuie sa primeasca fonduri structurale fara ca proiectele respective sa mai treaca prin faza de evaluare tehnico-financiara.
Mai mult, prin documentele programatice, exista obligativitatea finantarii institutiilor care indeplinesc un anumit standard de calitate si nivel de performanta, conform cadrului legal elaborat in 2011. Conform legii s-a alcatuit o lista, iar dupa 5 ani, exista obligativitatea ca institutiile respective sa fie reevaluate. Pentru ca nu a catadicsit nimeni sa faca acest lucru, ministrul Puiu Georgescu, actual secretar de stat la Ministerul Cercetarii si Inovarii, cu de la sine putere, considera acea clasificare ca fiind caduca si impinge la finantare orice institutie de invatamant sau cercetare care activeaza in Romania.Problema acestui demnitar al statului roman, girat de ceilalti demnitari de la fonduri europene, este ca daca are libertatea sa se joace cu legile romanesti e una, dar faptul ca acele criterii de performanta sunt impuse de Comisia Europeana prin programul operational, ei bine, asta nu mai e de joaca.La Bruxelles lucrurile sunt mai clare si mai transante: respecti regulamentul primesti banii, nu respecti regulamentul ti se iau inapoi banii. Notiunea de carpeala nu este inteleasa la acest nivel.Dar finalul e apoteotic, Puiu Georgescu loveste decisiv. Neavand solutii in zona normalului, le cauta in cea a paranormalului. Iata un crampei din apelul lansat pe pagina oficiala a ministerului, referitor la evaluarea proiectelor si la selectia evaluatorilor, cititi si va cruciti: "Ministerul Cercetarii si Inovarii prin Directia Generala Organism Intermediar pentru Cercetare - Axa Prioritara 1 - Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI), organizeaza procesul de evaluare stiintifica si tehnica pentru proiectele depuse... In acest sens, va rugam sa aveti amabilitatea sa va exprimati disponibilitatea de a participa la acest proces de evaluare in calitate de expert evaluator stiintific/tehnic/economico-financiar... Blocaje de natura institutionala ne obliga sa va adresam invitatia sa binevoiti a sprijini sesiunea de evaluare tehnico-financiara a propunerilor de proiect depuse la apelurile sus mentionate, in regim pro bono. Bunavointa dumneavoastra ar duce la deblocarea procesului de evaluare in 2018, si la satisfactia aplicantilor de a beneficia in timp cat mai scurt de finantarea proiectelor depuse".Deci, mai pe sleau, ce liste de evaluatori internationali, ce reguli de evaluare, ce responsabilitati... onor ministerul invita pe toti cetatenii care deschid pagina oficiala a ministerului sa fie evaluatori, dar pe gratis ca bani nu are, nu pentru ca nu ar fi fonduri, slava Domnului, dar nu i-a prevazut in buget, ce sa vezi! Miscati de acest indemn, suntem instiintati ca vom contribui la o cauza nobila si la foarte multa satisfactie...
Sunt curios daca aceeasi satisfactie este impartasita si de colegii de la audit cand vad asemenea gogomanie si cand isi pot imagina dezastrul ce va veni in urma punerii in scena a unei astfel de regii!Nu stiu care e situatia in Las Fierbinti, cine ce mai zice sau face, dar abordarea asta diletantista cu accente melodramatice m-a lasat mut. Nu am crezut vreodata ca administratia din Romania se poate descalifica in asemenea hal si sa iasa cu o parodie de act de guvernare. As rade daca nu ar fi extrem de trist... dar nu pot sa nu ma intreb: pana unde?

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Guvernul Las Fierbinti in faliment Empty O CLASA POLITICA DE IMBECILI SI HOTI UN TRIST BILANT

Mesaj Scris de Admin Sam Iun 09, 2018 8:23 am

Am trăit, ca într-un vis, un sfert de secol de speranţe neîmplinite. Când s-au dus anii? Suntem mai săraci şi un pic mai bătrâni...
Statul este bolnav, iar economia, câtă a mai rămas, este din nou în recesiune; firmele dau faliment cu miile, pe semestru, investiţiile scad vertiginos. Capitalismul autohton are, cum se spune într-un film, o „reţetă secretă", originală, dar pierzătoare, la fel ca demo­cra­ţia
România nu este, cum ne-am fi aşteptat, „tigrul" economic al Europei Centrale şi de Est. Cine ne-a pus beţe în roate? Nu căutaţi răspunsuri pe Google. Cauza e aici, la noi, în perfidia cu care ne-au dirijat po­li­ti­cienii români.
Niciodată, în istorie, clasa politică ro­mânească n-a fost mai ruptă de popor şi mai puţin iubitoare de ţară.
Un fost ministru secretar de stat, ne­im­plicat politic, actualmente director la Institutul de Eco­nomie al Academiei Române, Constantin Ciutacu, are curajul să pună degetul pe multe dintre rănile care ne dor de 25 de ani.
În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa. Mulţi au uitat, alţii n-au ştiut niciodată... Cum stătea România, din punctul de vedere al integrării economice cu ţările dezvoltate, în 1989?
În 1989, infrastructura industrială situa România în primele 10 ţări din Europa:România era a treia ţară din lume, după SUA şi Japonia, care fabrica anvelope gigant, pentru autobasculante de peste 110 tone.Doar do­uă ţări din lume făceau şuruburi cu bile: România şi Japonia.
Acestea se foloseau în industria nucleară şi aerospaţială.
În 1990, Petre Roman a afirmat că industria românească era un „morman de fiare vechi".Ce am avut şi ce am pierdut în ultimii 25 de ani, domnule ministru?A fost cea mai nefericită declaraţie de politician de după 1989, care ne urmăreşte până azi.
Referin­du-se la industrie, că e de dat la fier vechi, fostul prim ministru dorea să spună lumii că întreaga economie a României comuniste nu merita doi bani. Ale cui in­terese le-a servit această etichetă?Po­tri­vit statisticii oficiale, după anul 2000, au fost ex­por­tate 50 de milioane de tone de „fier vechi", „de­şe­uri" de cupru, aluminiu şi alte neferoase, în valoare de peste 10 miliarde de euro !!!
Parcă intenţionat, nu a exista o viziune politică de dezvoltare, ci doar una pentru distrugere; guvernanţii şi-au îndeplinit misiunea cu exces de zel. Nu mă poate convinge nimeni pe mine că nu a fost totul pe bază de program, o teorie a conspiraţiei.
Românii au astăzi libertatea să se ocupe de economia şi afacerile de subzistenţă (avem şi industrie de subzistenţă, nu doar agricultură!) şi construcţii şi transporturi şi alte servicii de subzistenţă, pretinzând că acţionăm pentru dezvoltare inteligentă, inovativă şi durabilă.
Nimic nu este mai durabil decât subzistenţa, aceasta este stra­tegia noastră naţională, după ce am făcut praf marile companii.
Nici după 25 de ani, clasa politică - veritabil detaşament al legiunii străine, ter­minatorul României moderne, nu a realizat importanţa unei reglementări prin care salariaţii să-şi investească o parte din salariu în compania proprie.Brandul României este subzistenţa, atât în interiorul ţării, cât şi pe celelalte pieţe ale muncii, unde lucrează cetăţenii români.
Întreaga economie putea fi salvată prin participarea financiară a salariaţilor, printr-o reglementare prin care salariile reinvestite să fie scutite de impozite şi contribuţii.
A existat, în toţi aceşti ani, un fir roşu care să lege cele 13 guverne ce s-au perindat pe la Palatul Vic­toria, de un proiect minimal, coerent, de dezvol­tare?Fireşte că nu a existat! Zi de zi, guvernele şi clasa politică s-au ocupat numai de protejarea aşa-zişilor investitori strategici, prin scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, şi nu de promovarea facilităţilor destinate salariilor reinvestite.
Investitorii nu ar fi trebuit să primească niciun sprijin în România, pentru a-i plăti pe angajaţii români cu salariul minim sau pentru a-i angaja la negru, din raţiuni de compe­ti­ti­vitate.Veniţi în România, că vă garantăm sclavia pe bani puţini şi vă menţineţi competitivitatea!".
Acesta a fost, în esenţă, programul de guvernare al ultimilor 25 de ani. De altfel, se poate spune că fiecare program de guvernare anunţat a fost un program de neguver­nare.
Care sunt predicţiile dvs. pentru următorii 25 de ani din viaţa economică a României?
Dacă şi în următoarele două decenii şi jumătate guvernul nu va putea să cumpere, din bani proprii, de 1 milion de lei, piramidon, vaccinuri sau aspirină din producţia internă, fără avizul FMI sau al Comisiei Europene, România poate să dispară din peisajul statelor din Europa, rămânând un simplu indicator geografic.


By Prof.Dr.Constantin Ciutacu-director la Institutul de Economie al Academiei Romane
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum