AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

România ”zboară” din lista proiectului pilot al UE de creştere a absorbţiei fondurilor europene. Comisia va ajuta Bulgaria, Polonia, Croaţia, Grecia şi Spania"

In jos

România ”zboară” din lista proiectului pilot al UE de creştere a absorbţiei fondurilor europene. Comisia va ajuta Bulgaria, Polonia, Croaţia, Grecia şi Spania" Empty România ”zboară” din lista proiectului pilot al UE de creştere a absorbţiei fondurilor europene. Comisia va ajuta Bulgaria, Polonia, Croaţia, Grecia şi Spania"

Mesaj Scris de Admin Dum Mai 27, 2018 12:24 am

Comisia Europeană (CE) a selectat cinci autorități naționale sau regionale, din Grecia, Spania, Polonia, Bulgaria și Croația, să facă parte dintr-un proiect-pilot care vizează consolidarea guvernanței și a capacității administrative de a gestiona fonduri europene.
Lipsa României din acest proiect-pilot pare, la prima vedere, greu de explicat:                                             
Campioana fondurilor UE aruncate
Potrivit unei informări privind Cadrul Financiar Multianual 2007 – 2013, peste o treime din fondurile dezangajate în precedentul exercițiu financiar european sunt fonduri pierdute de România.
Pare la fel de greu de explicat includerea Poloniei în listă, în condițiile în care aceeași informare arată că acest stat a pierdut doar 353.409 euro din fondurile repartizate, sau a Bulgariei, care are sume dezangajate de aproape 6 ori mai mici decât România.
Există totuși o explicație simplă:
Comisia Europeană a publicat, la data de 9 februarie 2018, un anunț care conținea solicitarea adresată autorităților naționale de a-și exprima eventualul interes pentru îmbunătăţirea capacităţii lor administrative în materie prin includerea unuia dintre programele naționale în proiectul-pilot.
Termenul limită de transmitere al aplicațiilor a fost 9 aprilie.
Surse din Comisia Europeană au declarat cursdeguvernare.ro că numai 14 aplicații eligibile au fost transmise Comisiei în întreaga Uniune Europeană, niciuna dintre aceste 14 nu a venit din România.
La insistențele cursdeguvernare.ro de a primi detalii privind absența din proiectul pilot tocmai a țării care pierdut cei mai mulți bani europeni, răspunsul de la Bruxelles a fost scurt: ”comisia nu comenteaza calitatea și eligibilitatea proiectelor primite”.
Autoritățile române și-au demonstrat încă odată ”profesionalismul”, procedând identic ca în cazul solicitării lansate în 2014 de președintele Jean Claude Juncker, atunci când acesta ceruse statelor membre să trimită mari proiecte pentru a primi finanțare prin așa-numitul plan Juncker.
Mai precis, au trimis și acum la Bruxelles lista cu programele naționale în derulare. Asta în ciuda faptului că apelul lansat în februarie conținea criterii clare de eligibilitate.
Proiectul pilot din care România refuzat să facă parte
„Pentru a îmbunătăți managementul programelor finanțate de UE în perioada de după 2020, experți ai CE și OECD vor furniza asistența adaptată la nevoile specifice”fiecărui caz în parte – transmite comunicatul oficial al Comisiei Europene (AICI-LINK).
Cele cinci programe selectate sunt:
„Regiuni în creștere” din Bulgaria;
„Programul de competitivitate și coeziune” din Croația;
„Infrastructura de transport, mediu și dezvoltarea sustenabilă” din Grecia;
Programul regional Extremadura din Spania
Programul regional Lubelskie din Polonia.
Proiectul-pilot este menit să deblocheze în întregime potenţialul investiţiilor publice în termeni de creştere şi locuri de muncă.
Concluziile proiectului-pilot vor folosi şi autorităţilor din alte ţări.
 
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum