AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

FARA STATELE UNITE, DAR ALATURI DE RUSIA SI IRAN, PENTRU O LUME MAI SIGURA, MAI MULTILATERALA!

In jos

pentru - FARA STATELE UNITE, DAR ALATURI DE RUSIA SI IRAN, PENTRU O LUME MAI SIGURA, MAI MULTILATERALA! Empty FARA STATELE UNITE, DAR ALATURI DE RUSIA SI IRAN, PENTRU O LUME MAI SIGURA, MAI MULTILATERALA!

Mesaj Scris de Admin Sam Iun 02, 2018 10:37 pm

/*/

In trimestrul trei al anului 2016, cand campania electorala din Statele Unite era la apogeu, guvernul german a donat Fundatiei Clinton, prin intermediul Ministerului Mediului, cateva milioane de dolari. Presa germana a facut aceasta descoperire chiar pe siteul Fundatiei Clinton! Raspunzand banuielilor de finantare mascata a campaniei lui Hillary Clinton, ministerul Mediului a raspuns ca sumele donate sunt pentru protejarea mediului in Statele Unite!
Imediat dupa alegerea lui Trump, Ursula van der Leyden, ministrul  german al Apararii, a spus : “Dupa alegerea presedintelui Donald Trump, este important ca noi, in calitate de europeni, sa ne putem organiza independent.” Cu siguranta ca Angela Merkel se gandea inca de pe atunci ca un mediu sigur, e un mediu fara Donald Trump!
Cand Trump a devenit presedinte, doar 5 membri ai NATO (Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Estonia si Grecia) se achitau de obligatia prevazuta in statul organizatiei si alocau pentru intarirea apararii 2% din PIB-ul anual. Germania, cu 1,2 % din PIB, se clasa pe locul 16 din 28 de membri, asadar nu era ultima. Franta aloca 1,8 % din PIB, Marea Britanie 2,2% si America 3,6%!
Donald Trump le-a cerut tuturor membrilor NATO sa se achite de obligatiile lor si sa nu mai lase, ca pana atunci, povara sustinerii organizatiei nord atlantice doar in seama Statelor Unite. Mesajul mediatic transmis international a fost insa pe cat de clar pe atat de unanim: Donald Trump destabilizeaza NATO si pune in pericol viitorul organizatiei!
Cu un an in urma, in 2016, Frank Walter Steimeier, ministrul de externe al Germaniei ceruse ca manevrele NATO din Polonia sa inceteze, pentru ca “inflameaza relatiile cu Moscova”! Spunea atunci Steinmeier : “Cine crede ca o parada de tancuri aduce securitate greseste”! Iar in momentele in care, Donald Trump, “destabilizatorul” NATO, cerea ca organizatia sa fie sprijinita de toti, Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene”, i se alatura lui Frank Walter Steimeier si  declara pe Euro News: “Fara Rusia nu putem vorbi de o arhitectura de securitate in Europa. Trebuie spus acest lucru. Eu as vrea sa discutam cu Rusia de la egal la egal pentru ca Rusia nu este doar o putere regionala asa cum a spus presedintele Obama. Aceea a fost o grava eroare de apreciere.”
Pe 16 februarie 2017, la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, Jean Claude Juncker reliefa inca o data pozitia refractara a aliatilor europeni fata de cerintele lui Trump, declarand ca Statele Unite au gresit obligand membri europeni NATO sa cheltuiasca mai mult pentru intretinerea fortelor armate! Juncker spunea atunci: “A fost mesajul american pentru multi multi ani de-acum inainte. Sunt total impotriva ideii de a ne lasa impinsi in treaba asta…Nu-mi plac prietenii nostri americani care ingusteaza conceptul de securitate acordand atentie militarilor… Daca te uiti la ceea ce face Europa pentru aparare, plus ajutorul pentru dezvoltare și ajutorul umanitar, comparatia cu Statele Unite pare destul de diferita. Politica moderna nu inseamna doar a creste cheltuielile pentru aparare”.
Angela Merkel, politistul bun, a preferat insa o abordare mai nuantata: a anuntat ca Germania isi va dubla bugetul alocat apararii, dar va face asta in timp, de-a lungul anilor, dupa care a profitat de un interviu acordat ziarului Die Zeit pentru a transmite nu numai un avertisment lui Trump, dar si pentru a dezvalui in cateva cuvinte modul in care europenii se vor raporta la parteneriatul nord atlantic intr-un viitor care nu e atat de departat pe cat o cred unii sau si-o doresc altii. Ea a  spus:  “Nu stim daca pe viitor ne vom mai putea sprijini pe Statele Unite…Timpul cand ne puteam sprijini total unii pe altii este in parte trecut.” Si a intarit asta dupa G7 desfasurat la Taormina: “Noi, europenii, trebuie sa ne luam propriul destin in maini si sa ne batem pentru el”.
Ca Statele Unite nu se mai pot sprijini pe aliatii europeni, nu total, ci deloc, s-a vazut, mai intai, in decembrie 2017, cand, la ONU,  ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei au declarat ca decizia lui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Statului evreu nu e conforma cu rezolutiile Consiliului de Securitate. A urmat, pe 28 februarie 2018, la Bruxelles,o conferinta comuna a celor  28 de ministri de externe ai tarilor membre UE cu omologii lor din mai multe tari arabe! Tema summitului: intentia Statelor Unite de a-si muta ambasada la Ierusalim si a recunoaste astfel Ierusalimul drept capitala statului evreu!  Dupa conferinta, Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene, a declarat: “Uniunea Europeana s-a implicat destul de-a lungul timpului in conflict pentru a stii ce merge si ce nu merge…Impartasim global pozitia Ligii Arabe asupra relansarii procesului de pace.”
Ca si in decembrie 2017 la New York, “aliatii” europeni i-au demonstrat lui Trump ca au opinii diferite nu numai in ceea ce priveste NATO, dar si in ceea ce priveste politica din Orientul Mijlociu! L-au facut astfel sa vizualizeze o noua harta geo-politica: de o parte Statele Unite si Israel, iar de cealalta parte UE, Rusia, Liga Araba si Autoritatea Palestiniana! I-au dovedit sunt ferm hotarati sa se bata pentru destinul lor, cum spunea Merkel, dar alaturi de alti aliati!
Dupa NATO si Ierusalim a urmat acordul nuclear cu Iranul. Pe care Donald Trump l-a denuntat ca fiind un acord prost. Negocierea acestui acord fusese torpilata in 2013, la Geneva, de catre ministrul de externe francez, Laurent Fabius, din aceleasi motive. Dupa care, Franta l-a semnat totusi, in 2015, la Viena, alaturi de Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Rusia, China si Iran.
Donald Trump a anuntat pe 8 mai retragerea Statelor Unite din acest acord, pe care l-a calificat drept “dezastruos”, si a anuntat restabilirea sanctiunilor impotriva regimului ayatollahilor. Reactia “aliatilor” europeni? Aceeasi ca in cazul finantarii NATO si a recunoasterii Ierusalimului! Emmanuel Macron a calificat drept o “greseala” decizia lui Donald Trump. El a spus: “Regret decizia presedintelui american, cred ca este gresita, si din aceasta cauza, noi, Europenii, am decis sa ramanem in acordul din 2015.” I s-au alaturat Angela Merkel si Theresa May. Macron, Merkel, May – noi, Europenii! Alaturi de ei, Iranul, Rusia si China!
Maja Kocijancic, purtatorul de cuvant al diplomatiei europene, a declarat ca retragerea lui Trump din Acordul nuclear cu Iranul reprezinta „o ruptura care atinge interesele vitale ale Europei.”! De cand si de ce interesele vitale ale Europei sunt legate de Iran si nu de Statele Unite, purtatorul de cuvant al diplomatiei UE n-a mai spus-o.
Jean Claude Juncker a fost, din nou, politistul rau: “Uniunea Europeana trebuie sa inlocuiasca Statele Unite pe scena internationala. America renunta la multilateralism cu o ferocitate care nu poate decat sa surprinda…La acest stadiu trebuie sa inlocuim Statele Unite care, ca actor international si-au pierdut din vigoare si, din aceasta cauza, pe termen lung, din influenta.”
Dupa ce condamnase conceptul de securitate american pentru viziunea sa anacronica, ingusta, si laudase potentiala contributie a Rusiei la arhitectura de securitate europeana, Juncker acuza acum nu ferocitatea dictaturii islamiste de la Teheran, sponsor principal al terorismului global, ci pe cea a Statelor Unite, care i se opunea!
La Aachen, Angela Merkel a reluat tema viitorului desi acesta devenise déjà, datorita ei, prezent: “Timpul în care puteam simplu sa contam pe Statele Unite pentru a ne proteja a trecut… Europa trebuie sa-si ia propriul destin in maini, este provocarea noastra pentru viitor”. Dupa care a plecat la Soci pentru a se intalni cu Putin si a recunoaste in prezenta acestuia: „Avem un interes strategic în a menține bune relații cu Rusia”!
Lideri europeni invoca drept motiv principal al actiunilor lor, faptul ca interesele economice ale UE, a se citi Germania si Franta, in Iran, sunt grav afectate de hotararea americana. In 2017, balanta comerciala Germania – Iran a ajuns la 3,5 miliarde de euro. In 2017, numai excedentul inregistrat de Germania in relatia comerciala cu Statele Unite se cifra la 50,5 miliarde euro! Franta are incheiate cu Iranul contracte pentru exploatarea zacamintelor de gaz in valoare de 4,6 milarde euro, iar grupul Airbus urmeaza sa vanda Iranului  114 avioane pentru 17,5 miliarde euro. In 2017, excendentul UE in relatiile economice cu Statele Unite a depasit 100 de milarde de euro!
Dupa NATO, dupa Ierusalim si dupa Iran, Donald Trump era obligat sa raspunda. Si avertismentele lui voalate cu aplicarea de taxe vamale asupra importurilor de otel si aluminiu, in special, din tarile care nu se dovedesc adevarati aliati ai Statelor Unite, au devenit realitate. Trump a trecut joi de la declaratii la fapte: 25 % taxa pe otel si 10% taxa pe aluminiul importat! Germania, in primul rand, dar si Franta sunt acum in vizor si trebuie sa plateasca.
Liderii UE isi continua insa marsul alaturi de Iran, invocand drept pretext, pierderile economice ce ar putea surveni daca ar denunta acordul nuclear incheiat, dar intorc spatele Statelor Unite, fara a tine cont de uriasele pierderi economice ce vor surveni din cauza aceasta!
Prin urmare, la 24 de ore dupa decizia lui Donald Trump, UE a anuntat ceea ce avea pregatit din timp: lansarea „Legii Blocajului” – procedura oficiala prin care companiile europene ce fac afaceri cu Iranul vor fi protejate de sanctiunile americane!
Aceasta lege permite companiilor si tribunalelor europene sa nu se supuna reglementarilor sau sanctiunilor luate de terte tari si stipuleaza ca nicio hotarare luata de tribunale straine pe baza acestor reglementari nu se va aplica in Uniunea Europeana!
Executivul european a lansat procedurile pentru a permite Bancii Europene de Investitii sa sustina investitiile europene in economia iraniana!
Oficial, „Legea Blocajului protejeaza relatiile comerciale si politice dintre dictatura islamica de la Teheran si democratia europeana de la Bruxelles. Neoficial, „Legea Blocajului” reprezinta moartea aliantei euro-atlantice!
Bineinteles, vinovatul a fost gasit: dezlantuind razboiul comercial, Donald Trump si-a atacat aliatii europeni, fisurand grav parteneriatul euro-atlantic si punand in pericol forta si credibilitatea NATO. Donald Trump, protectionistul, a declarat razboi comercial Uniunii Europene, impunand taxe vamale suplimentare unor aliati!
Acesta, cred, va fi in linii mari mesajul, ambalat propagandistic, care va fi livrat opiniei publice, in perioada urmatoare, de mai toate sursele media! Asta desi pana acum UE a taxat masinile importate din Statele Unite cu 10% in timp ce Statele Unite au taxat, si mai taxeaza inca, masinile importate din UE cu 2,5 % ! Dar Donald Trump este protectionist, asa cum este si destabilizatorul NATO!
Europa, si aici conducatorii germani au avut o contributie uriasa, s-a batut pentru “propriul destin”, o citez iar pe Merkel, in doua razboaie mondiale fierbinti, si intr-unul rece. De fiecare data, America “a intervenit cu o ferocitate ce nu putea decat sa surprinda”, ar spune Juncker azi, si a salvat-o. Se convinge acum ca nu-l poti salva la infinit pe unul ce este ferm hotarat sa se sinucida.
„Unii cred ca pot scapa de un crocodil, dandu-i cate o bucata de carne ori de cate ori fac cate un pas inapoi. Procedand asa se transforma treptat in ultima bucata de carne.” – spunea Donald Rumsfeld.
Aforismul definiste perfect strategia Uniunii Europene aplicata in politica externa atunci cand vine vorba de sistemele totalitare indiferent de origine lor. Si pentru ca Trump vrea sa impuste crocodilul, Uniunea Europeana (Germania si Franta) se simte amenintata! Asadar, lupta sa protejeze mediul de Statele Unite!
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum