AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Planul lui Liviu Dragnea. Soluțiile pentru a opri căderea României în autocrație

In jos

Dragnea - Planul lui Liviu Dragnea. Soluțiile pentru a opri căderea României în autocrație Empty Planul lui Liviu Dragnea. Soluțiile pentru a opri căderea României în autocrație

Mesaj Scris de Admin Vin Iun 22, 2018 9:05 pm

Urmează o săptămână de foc. Liviu Dragnea va face două mișcări de forță: OUG pe Codul Penal și pentru schimbarea modalității de numire a șefilor din servicii, proces în care el însuși va avea rolul central. Adică transformarea României într-o veritabilă autocrație, în care echilibrul între puterile statului va fi rupt iremediabil. Există însă câteva soluții obligatorii pentru cei care nu vor să piardă tot.
Mai întâi, detalii despre planul lui Liviu Dragnea.
Președintele PSD, proaspăt recidivist, și-a asigurat vineri sprijinul partidului pentru atacul final asupra justiției și serviciilor. Baronii au tot interesul să-l lase pe el să adopte prin OUG Codul Penal, sperând ca apoi fie să-l dea ei jos, fie să lase instituțiile să-l doboare. Speranță naivă, firește, pentru că odată ce planul său va fi pus în aplicare, Dragnea va dispune de o putere incomensurabilă.
Cum se explică succesul lui Dragnea în partid, în ciuda vulnerabilității lui evidente? În primul rând, el le promite psd-iștilor izbăvirea: legislația penală schimbată și distrugerea serviciilor. Adică libertate pentru cei cu musca pe căciulă și promisiunea impunității pentru furturile viitoare. În al doilea rând, el controlează o mare parte din filiale, adică din Comitetul Executiv, prin simplul fapt că aproape jumătate dintre liderii locali sunt interimari care depind exclusiv de voința lui Dragnea.
Planul lui Dragnea. Primul pas e Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Penal, astfel încât lista lungă de infracțiuni care îi deranjează pe susținătorii lui (cei la vedere și cei din umbră) să fie adoptată rapid. Practic, va fi o OUG 13 mai dură și mai cuprinzătoare.
Al doilea pas e o Ordonanță de Urgență pentru modificarea modalității de numire a șefilor la SRI și SIE. În acest moment, propunerea îi aparține președintelui, dar votul final e al Parlamentului. Dragnea vrea să îl scoată pe președinte din ecuație, cum a făcut-o (cu mâna CCR) și în cazul numirilor din Justiție. OUG-ul îi va da președintelui Camerei Deputaților și premierului prerogativele de a propune șefii serviciilor și adjuncții lor. Eugen Nicolicea și ceilalți juriști eminenți din PSD lucrează deja la variantele de OUG. E extremd e complicat, pentru că prerogativele președintelui sunt scrise în Constituție, nu doar în legile de funcționare, dar Dragnea știe că nimeni nu va ataca o OUG fie și vădit neconstituțională. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, e confiscat demult, la fel ca și CCR. Mizele pentru Dragnea? Controlul absolut pe servicii, slăbirea președintelui și accesul la listele cu ofițeri sub acoperire. Adică o putere pe care nu a mai exercitat-o nimeni în statul român din 1989 încoace.
Al treilea pas este organizarea de contra-mitinguri. Aici, propunerea unor lideri s-a lovit de opoziția părții mai raționale din partid, dar nu e exclus să vedem provocări.
Suspendarea lui Iohannis pare să fi picat din cauza opoziției lui Tăriceanu, dar și a unora dintre liderii PSD cu vechime. Dragnea și-a făcut calculele suspendării chiar și în absența voturilor ALDE, dar, cu toată oaste de strânsură (dezertori din PNL, PMP, minorități), tot ar mai avea nevoie să racoleze circa 15 parlamentari ALDE. Dar Tăriceanu l-a avertizat că dacă îi fură parlamentari va rupe coaliția și va vota moțiunea de cenzură. Iar liderii mai vechi i-au spus că suspendarea nu va face decât să radicalizeze tabăra anti-PSD și să provoace proteste masive. Așa că, deocamdată, suspendarea președintelui e amânată.
Planul are susținerea totală a unei mari părți din conducerea partidului și e asumat fără rezerve de doi pioni-cheie: premierul Viorica Dăncilă (care a făcut dovada unui exces de zel hilar în ședința CEX de vineri) și ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Soluții. Ordonanțele de Urgență pot fi împiedicate într-un singur mod: participarea președintelui la ședințele de guvern. A mai făcut-o în iarna lui 2017, când a amânat OUG 13 în celebra scenetă cu elefanții din cameră. Constituția scrie că odată ce președintele participă la ședința de Guvern, el o conduce. Dacă el o conduce, OUG nu pot fi adoptate.
Moțiunea de cenzură de miercuri, 27 iunie, trebuie să treacă. Acesta este singurul mod în care Liviu Dragnea poate fi oprit din misiunea kamikaze pe care și-a asumat-o. În acest moment, moțiunea are zero șanse să treacă din cauza neînțelegerilor dintre liderii diferitelor facțiuni parlamentare. Dar e vital ca Ludovic Orban, Dan Barna, Mihai Tudose, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Gabriel Vlase să ajungă la un numitor comun. Altfel, toți vor pierde ocazia de a intra în joc.
Cel mai important rol îl poate juca Ludovic Orban. El a plusat la maximum anunțând că e propunerea PNL de premier dacă moțiunea trece. Dar asta înseamnă zero șanse ca partidul lui Victor Ponta și facțiunile rebele din PSD să îi dea votul. A explicat-o public Ponta, i-au spus-o în discuții informale și ceilalți. Pur si simplu un PSD-ist nu va vota niciodată picarea unui guvern PSD (chiar și condus de Dragnea – Dăncilă) pentru a instala un guvern liberal. E elementar. De aceea, Orban trebuie să accepte alte variante de negociere. Dacă merge pe varianta inflexibilă, el și PNL pierd șansa de a juca un rol semnificativ în viitorul guvern, chiar și în absența postului de premier. Moțiunea va eșua și vor rămâne tot în Opoziție, tot în afara jocului.
Există personaje politice rezonabile în PSD sau în jurul PSD care ar putea fi acceptate de PNL, USR și de celelalte facțiuni. Corina Crețu, Sorin Cîmpeanu sunt soluții valide. Sau, pentru a maximiza șansele moțiunii, există baroni ceva mai frecventabili care ar putea rupe încă niște voturi din PSD. Sigur că vom strâmba din nas la auzul numelor lor, dar trebuie să fim conștienți de un lucru: oricine e în momentul acesta mai puțin periculos decât Dragnea, care controlează deja hălci mari din stat. Să nu uităm că democrația înseamnă în cele mai multe cazuri alegerea răului mai mic. Dacă nu vor găsi acest numitor comun, toți își vor pierde perspectiva unui salt politic.
E esențial și ca liderii rebeli din PSD să stea la masă. Au orgolii personale, au rețineri și istorii complicate. Dar toți știu ce poate Dragnea, au simțit-o pe pielea lor. Rănile dintre omoplați nu li s-au închis încă. Și mai știu că e ultima șansă pentru o guvernare normală.
Și tot la moțiune trebuie să existe mobilizare semnificativă a străzii. O sută de mii de oameni în fața Parlamentului, într-un miting pașnic, ar însemna un îndemn masiv pentru parlamentarii nehotărâți. Și un imbold pentru cei care înțeleg miza. Un rol esențial îl va juca șeful Jandarmeriei, Sebastian Cucoș. Militar trecut prin experințele dure din Kosovo și Afganistan, Cucoș știe cum să reziste ordinelor informale de a transforma Jandarmeria într-o forță de represiune. A dovedit-o joi seară în București.
Dan Tăpălagă scrie despre o mafie care a declarat război statului. Mă tem că Dragnea reprezintă mai mult decât o simplă mafie locală. Iar miercuri va fi momentul în care el ar putea fi oprit. Altfel, vor pierde toți românii care vor o țară normală.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum