AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Este Occidentul bolnavul secolului XXI?

In jos

este - Este Occidentul bolnavul secolului XXI? Empty Este Occidentul bolnavul secolului XXI?

Mesaj Scris de Admin Dum Iul 01, 2018 3:00 am

Toata lumea vorbeste, grav sau dezinvolt, despre momentul critic prin care trece Occidentul, dar sunt parca prea putini cei care incearca sa expliciteze mai riguros ce mai inseamna, de fapt, in acest moment, Occidentul. Si, mai precis, care ar fi azi numitorul comun al Occidentului. Sau – si mai delicat subiect – in ce masura se mai poate vorbi acum de interese comune si solidaritate occidentala.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, unul dintre foarte inaltii demnitari ai Europei Unite, care ar trebui sa inspire incredere si sa puna in miscare solutii, se tanguie public, inainte de summitul anual al NATO, ca Europa trebuie sa se pregateasca pentru “cele mai sumbre scenarii” din cauza presedintelui Trump si ca neintelegerile transatlantice sunt mult mai mult decat un razboi pe piata de schimb. Abordarile pesimiste publice abunda, cele confidentiale sunt probabil moneda curenta. Project Syndicate titreaza un grupaj de eseuri in chestiune peste care trece un curent de-a dreptul capitulard. Sub genericul “Cum a fost pierdut Vestul”, fostul secretar general al NATO si fost presedinte al Comisiei Europene Javier Solana scrie despre “Spargerea Occidentului”, Jim O’Neill, fost boss la Golden Sachs explica “De ce G7 e un Zero”, iar universitarul american Dani Roderick lamureste ca esecul Vestului vine de la privilegierea “liberalismului” in dauna “democratiei”. Mai frust, saptamanalul german “Der Spiegel” constata ca “Occidentul, asa cum il stiam noi candva, nu mai exista”, iar cotidianul britanic “The Guardian” prevede ca summitul NATO din iulie ar putea fi “un dezastru care ar asteapta sa se intample”.
Comentatorul politic al saptamanalului german “Die Zeit” Jochen Bittner merge mai departe in stabilirea diagnosticului pacientului occidental printr-o formulare fara ocolisuri, daca nu chiar coroziva: “Timp de 70 de ani, occidentalii (a se citi: vest-europenii – n.n.) au edificat ordinea liberal,a cu Europa in centrul ei, pe seama americanilor. (…) Si in timp ce America platea pentru apararea occidentala, europenii se inzestrau cu structuri sociale fara egal si cu industrii pentru export ultracompetitive”. (De altfel, ziaristul german remarca in context ca presedintele Trump, cu toate “accesele de furie excesiva ale unui om binecunoscut déjà pentru impulsivitatea sa”, are dreptate pe fond cand sustine ca “ordinea mondiala este dezechilibrata si inechitabla”.)
Argumentatia produsa de comentatorul german este structurata in patru puncte: 1. UE este un factor enorm de inegalitate, mai ales pe zona liber-schimbului, care impiedica accesul statelor nemembre pe pietele sale; 2. Moneda unica avantajeaza net Germania pentru ca, in conditiile excedentului sau commercial colosal, asigura competitivitatea intreprinderilor germane pe plan international; 3. Prin delocalizarea productiei in alte state, Germania (si nu numai) a profitat de enormele ecarturi intre salariile din statele UE (“in Slovacia, Polonia sau Ungaria, salariul e doar cat o treime al celui din Germania”; 4. Vest-europenii au neglijat constant respectarea obligatiiilor lor financiare din NATO de a contribui la costurile de aparare.
Si totusi, continua Bittner, masurile impuse de presedintele Trump Europei sunt ilegale. Dar Europa trebuie sa inteleaga motivele furiei Washingtonului si sa coopereze cu acesta pentru corectarea dezechilibrelor sistemului. Altfel spus, desi nu putine voci, chiar din spatial euroatlantic, prohodesc sfarsitul Occidentului, (un pas urmator, spun ei tot mai des, ar fi iesirea SUA din NATO), mult mai multi sunt comentatorii care cauta sa identifice solutii de salvare a unitatii Occidentului, iar asemenea solutii incep sa fie puse tot mai febril in dezbaterea de idei interoccidentala.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum