Washington Post: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România/ Liviu Dragnea se comportă ca o ”canalie” în fața justiției

In jos

Romania - Washington Post: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România/ Liviu Dragnea se comportă ca o ”canalie” în fața justiției Empty Washington Post: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România/ Liviu Dragnea se comportă ca o ”canalie” în fața justiției

Mesaj Scris de Admin la data de Dum Iul 08, 2018 12:07 am

”Liderul social democraților, Liviu Drangea, condamnat pentru fraudă electorală și pentru abuz de putere – în ultimul caz fiind vorba de menținerea a doi membri de partid în funcții publice timp de șapte ani deși nu aceștia nu au lucrat pentru stat – se apără de tot acest scandal așa cum canaliile deseori o fac: prezentându-se drept o victimă”, scrie The Washington Post, publicația americană cu simpatii democrate și anti-Trump, într-un text de opinie semnat de echipa editorială. Washington Post analizează modul în care dispare încet democrația în Polonia, Ungaria și România, țări care, în opinia publicației, se îndreaptă spre autoritarism.
Redăm mai jos textul din Washington Post
”În timp ce partidele populiste își impun agenda în Polonia, Ungaria și România, normele democrației pluraliste sunt subminate, deschizând astfel calea autoritarismului. Asaltul este concentrat pe statul de drept și pe garantul său, o justiție independentă.
În Polonia, partidul aflat la guvernare, lege și justiției, care a luat deja sub control Curtea Constituțională și tribunalele inferioare, a trecut acum la epurarea judecătorilor de la Curtea Supremă, arbitrul final al cauzelor civile și penale dar și al rezultatului alegerilor. Noile reguli care obligă la o retragere mai devreme din sistem vor determina 27 de judecători din 72 să se pensioneze, deși unii dintre ei, printre care și șefa Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, refuză să plece.
Schimbările din sistemul judiciar polonez reflectă disprețul manifestat la scenă deschisă de partidul aflat la guvernare fașă de principiile occidentale și față de democrația liberală. Drept răspuns, Uniunea Europeană a deschis o procedură disciplinară împotriva Popoliniei, dar fiind apărată în acest proces Ungaria, cu un regim autocratic similar, este puțin probabil că țara va suferi consecințe reale. ”Acesta este drumul spre război civil”, a avertizat Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritateae, mișcare care a determinat răsturnarea guvernului comunist în anii 80.
În România, unde liderul partidului de guvernare social democrat a fost condamnat de două ori pentru abuz de putere, partidul a ripostat în încercarea de a dilua legislația anti-corupție. Acest lucru reprezintă a lovitură dură după un deceniu de achetare a cazurilor de corupție din această țară, în care corupția a înflorit în cele două decenii după căderea comunismului.
Liderul partidului, Liviu Drangea, condamnat pentru fraudă electorală și pentru abuz de putere – în ultimul caz fiind vorba de menținerea a doi membri de partid în funcții publice timp de șapte ani deși nu aceștia nu au lucrat pentru stat – se apără de tot acest scandal așa cum canaliile deseori o fac: prezentându-se drept o victimă. Atacând sistemul judiciar pe care îl numește ”stat paralel”, Dragnea susține că forțe întunecate complotează împotriva lui. Susținătorii săi, inspirându-se din cazul președintelui Trump, compară presupusa persecuție a domnului Dragnea cu investigația privind rolul Rusiei în victoria lui Trump.
Forțele antidemocratice din ambele țări sunt încurajate de Ungaria, care, în ciuda faptului că este considerabil mai mică decât oricare dintre ele, și-a cam luat nasul la purtare în UE, îndepărtându-se de la regulile democratice. Premierul Viktor Orban, la putere din 2010, a redus la tăcere presa independentă, și-a agresat oponenții, imigranții și atacă orice instituție care nu se ploconește în fața lui. UE nu a găsit încă un răspuns eficient la aceste afronturi aduse valorilor europene, deși fondurile UE sprijină economia Ungariei, așa cum se întâmplă și în Polonia și Ungaria.”
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 8329
Data de înscriere : 05/11/2012

http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Romania - Washington Post: Democrația dispare încet în Polonia, Ungaria și România/ Liviu Dragnea se comportă ca o ”canalie” în fața justiției Empty Cod roșu

Mesaj Scris de Admin la data de Mar Iul 10, 2018 2:27 am

Dorințele lui Dragnea sunt pentru țară lege: Codul Penal modificat a trecut galop prin sesiunea extraordinară, consfințindu-ne astfel statutul de țară prietenoasă cu infractorii.

Punctul culminant în această reevaluare și reabilitare a tuturor infracțiunilor l-a constituit redefinirea „abuzului în serviciu“ după semnalmentele lui Dragnea. Asemănarea este izbitoare. Noul abuz în serviciu, diminuat până la dispariție, nu mai există, dacă este comis prin intermediar sau pentru intermediar și rude de grad inferior. Traiască familia tradițională extinsă. Probabil că în viitorul apropiat cele mai căutate ocupații vor fi cele de rudă îndepartată și de intermediar apropiat. Noul CP pedepsește însă folosirea cuvântului „penal“ la adresa unui suspect. Doar se știe că suspecții sunt sensibili la jigniri și pudici ca niște fecioare. Au și ei demnitatea lor. Așa că trebuie menajați: nu le mai spunem penali, ci venali. În schimb, suspecții le pot spune cum vor magistraților, adversarilor și protestatarilor. Ceea ce și fac. Deviza momentului: mai mult respect pentru suspect. Nici documentele din dosare nu trebuie să circule. Singurele variante permise sunt versiunile TV ale suspecților. Unii aveau nume de cod cu mult înaintea Codului. Dragnea a negat însă că noul abuz în serviciu, mititel și frumușel, ar fi un cadou pentru el: „credeți că mă lasă ăștia să scap?“. Mai degrabă scapă el de ăștia. Oricum, interesul lui Daddy e să se scape pe el. Nervos și incoerent, Dragnea a pretins că abuzul său în serviciu a fost comis de „Iohannis și oculta“ care au luat hotărârea „de a fi anihilat Dragnea“. Și inculta. „Ca și prim-ministru“, aceasta a extins aniversarea centenarului până în 2020. Bravo! Hai, cu puțină mobilizare, poate îndepliniți centenarul într-un veac și jumătate. Și cu Dragnea tot pe loc, să răsară cazacioc: „eu nu vreau să plec ca prostu’ din funcție“. De, a avut ocazia să plece ca deșteptu’, dar a ratat-o. Acum e prea târziu să-și schimbe încadrarea. Tot vorbind de statul paralel, Dragnea s-a trezit că habar n-are de el: „cu cine să negociez la statul paralel? Nu știm cu cine să negociem“. Dacă tot nu știți, căutați-l pe Google. Urma scapă turma: peste 2.000 de dosare de abuzuri se vor închide după modelul Dragnea. Deși CE a transmis un avertisment sever, mii de oameni au ieșit în stradă, iar Iohannis a anunțat că va contesta la CCR „aceste modificări dăunătoare“, Dragnea pretinde că „președintele își folosește abuziv atribuțiile pentru a bloca legi“. Dar ce-o fi vrând? Să nu sufle nimeni în fața aberațiilor sale? Complet dereglați, Dragnea și Tăriceanu vor acum suspendarea președintelui. Numai tâmpenia asta le mai lipsea celor doi suspecți, condamnați și suspendați din palmares. Motivul ar fi că, neaplicând mai repede decizia CCR de revocare a lui Kovesi, „Iohannis își bate joc de Constituție“. Asta ar trebui să o spună ea, nu Daddy. Dar parlamentul și guvernul, care au decizii ale CCR neaplicate de ani la rând (chiar în domeniul justiției), nu și-au bătut joc de Constituție?

Iohannis a cedat însă în fața CCR și a suspendacilor și a revocat-o pe Kövesi. Adio, anticorupție! Dragnea se îndreaptă acum vijelios spre suspendarea țării. Împăcat, cu misiunea indeplinită, Tudorel a dat comunicate din restaurante (unde știm ce a mâncat: cod) și a vizitat țări exotice însoțit de juna-i consilieră. Și-n decorul acesta plin de poezie, PSD-istul Vlase ajunse șef la SIE. Dragnea și Tăriceanu au lipsit de la ceremonie. Încă o confirmare a faptului că absenții nu au niciodată dreptate. Dar câștigă.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 8329
Data de înscriere : 05/11/2012

http://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum