AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Rusia incurajeaza si profita de criza migrantilor

In jos

Rusia incurajeaza si profita de criza migrantilor Empty Rusia incurajeaza si profita de criza migrantilor

Mesaj Scris de Admin Vin Sept 04, 2015 10:05 pm

&

Criza imigrantilor este cea mai mare criza a Europei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si poate duce la prabusirea proiectului european, inclusiv la scindarea Europei, afirma analistul de politica externa Dan Dungaciu, care subliniaza faptul ca Batranul Continent a ajuns „un sweitzer de securitate perfect”, iar Rusia profita si incurajeaza cum poate fluxul de imigranti.
„UE nu are in acest moment solutii la acest fenomen, partial natural, partial sprijinit, si o revizuire a atitudinii fata de imigratie se impune”, subliniaza Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN), intr-un interviu acordat Ziare.com.
Cum comentati afirmatiile celor care sugereaza ca in spatele crizei imigrantilor s-ar putea afla si Rusia?
Nu trebuie confundate cauzele unui eveniment cu cei care profita de acest eveniment. Este evident ca Rusia, de pilda, profita din plin de acest flux de imigranti si, probabil, il incurajeaza cum poate.
De ce? In primul rand, pentru ca subrezeste major UE si proiectul european; in al doilea rand, pentru ca deturneaza agenda publica de la chestiunea ucraineana; in al treilea rand, exista premisele unei pene transatlantice, prin posibilitatea deschiderii unei dezbateri despre „vina” americanilor in Orientul Mijlociu pentru care ar plati, astazi, europenii. Este evident ca Rusia are toate motivele sa incurajeze o asemenea „dezbatere” prin influenta media pe care o are pe continent.
Si, in al patrulea rand, o criza a refugiatilor in Europa, inclusiv o crestere a amenintarii teroriste, va face din Rusia un partener mult mai frecventabil, mai eligil pentru europeni, in lupta comuna impotriva terorismului.
Deci iata cel putin patru argumente ca Moscova sa incurajeze acest fenomen, care nu face decat sa-i sporeasca puterea de negociere si sa subrezeasca adversarii. E logic sa o faca, din perspectiva ei.
Dar asta nu inseamna in nici un caz ca Rusia a generat toata aceasta evolutie. Daca am crede asta, am acorda infinit mai mult credit Rusiei si infinit mai putin Germaniei. Adica am spune ca Rusia manipuleaza, global, doua continente (!), prin asmutirea imigrantilor spre UE, iar Germania, in naivitatea ei, cade in plasa si nu intelege nimic din ce se intampla prin absorbirea lor voioasa…
Atunci cum se explica amploarea la care a ajuns fenomenul imigratiei in ultima perioada?
Actuala criza nu e chiar atat de brusca, deci ideea ca cineva, subit, a declansat-o, nu se sustine sociologic. Conform cifrelor furnizate de Eurostat, dinamica solicitarii de azil a crescut din 2008 aproape constant.
Au fost peste 200.000 de solicitari in 2008, 2009 sau 2010. In 2011 numarul depaseste 300.000, ajunge la 330.000 in 2012, 435.190 in 2013 si 626.065 in 2014. Ce observam? Ca avem o crestere brusca din 2013 pana in 2014 de circa 200.000 de oameni. Atunci de ce nu a existat aceasta preocupare? Pentru ca cifrele nu erau deloc neglijabile. Prin urmare, nu e vorba de o explozie chiar brusca in 2015, ci de un fenomen cu dinamica mai ampla.
Ce se petrece in 2015? Conform Eurostat, in primele trei luni, solicitarile de azil in spatiul european se mentin cam in aceleasi cote: sunt circa 185.000 de solicitanti, aproximativ la fel cu anul trecut. Sigur, numarul va creste, Germania a anuntat ca are deja circa 220.000 de aplicatii doar in primele sase luni.
Cu toate acestea, trebui sa sesizam ceva. In primele sase luni, circa 26% dintre aplicanti in UE sunt kosovari, 16% sirieni, 7% afgani, 4% albanezi, 4% irakieni, 3% sarbi. Germania, de pilda, a dat deja anul trecut o lege prin care Serbia, Bosnia-Herzegovina si Macedonia sunt „state sigure”, deci cetatenii lor nu mai pot primi statutul de refugiati, iar aplicatiile lor vor fi respinse.
Se discuta o lege care sa acorde si Albaniei, Kosovo-ului si Muntenegrului acelasi statut. In concluzie, daca statele din Balcanii de Vest nu vor mai putea furniza refugiati in UE, numarul acestora, cel putin in Germania, scade cu circa 40%. Sigur, asta nu rezolva problema, si e clar ca nu ne putem baza de aici inainte doar pe generozitatea Germaniei.
Cum ar trebui sa reactioneze Europa? Ce solutii exista?
Este cea mai mare criza a Europei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Ce vedem astazi? Vedem ca, practic, nimeni nu joaca corect. Imigrantii pleaca mult prea usor din Turcia si taberele de refugiati, intra mult prea usor in Grecia, ies mult prea usor din Grecia, ajung prea usor in Macedonia si Serbia, pleaca prea usor de acolo si intra inadmisibil de usor in Ungaria, de unde, in pofida oricaror norme, pleaca necontrolati spre Austria si Germania. Este un swaitzer de securitate perfect!
Nimeni nu mai are reguli, nimeni nu mai respecta nimic, pare ca toata lumea plateste polite si foloseste, in folosul propriu, drama indiscutabila a zeci de mii de oameni. Vestea proasta e ca nu doar Rusia incurajeaza acest exod…
E clar ca UE nu are in acest moment solutii la acest fenomen, partial natural, partial sprijinit, si o revizuire a atitudinii fata de imigratie se impune. Cotele de imigranti au fost respinse, iar cei care le accepta acum voluntar, cum e Romania, nu stiu cati ani de zile de aici inainte vor mai face asta.
E clar ca astea nu sunt solutii, doar paleative. Cum va arata aceasta revizuire a politicilor? Nu stim. Probabil ca modelul american, dupa care limitarea numarului intrarilor legale este fixata prin lege (700.000 de persoane pentru SUA), ar merita discutat si adaptat. Dar nu stim astazi nici macar daca se va face o revizuire substantiala.
Pe termen scurt, cred ca Schenghenul nu va fi anulat de iure, insa de facto va fi subrezit, cum a inceput sa fie pe autostrada dintre Ungaria si Austria. Nu se va oficializa neaparat renuntarea la el, dar statele europene vor incepe sa puna bariere de un fel sau altul, pe cai ferate, autostrazi, aeroporturi.
In plus, resurectia partidelor radicale in state precum Marea Britanie, Franta, Germania (nu extrema dreapta, dar partide „rezonabile” de genul „Alternativa pentru Germania”), Finlanda, Danemarca, Suedia, Italia etc. va fi o realitate si va influenta, prin recul, radicalizarea partidelor de mainstream.
Din pacate, anularea Schenghenului poate fi deschiderea Cutiei Pandorei pentru alte limitari si subreziri ale pilonilor Europei. Criza migrantilor este o criza care, indirect, poate duce la prabusirea proiectului european asa cum arata astazi, inclusiv la scindarea Europei. Trebuie sa avem constiinta gravitatii situatiei.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum