AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Criza USR, de la rezultatul lui Barna, la razboiul triburilor

In jos

Criza USR, de la rezultatul lui Barna, la razboiul triburilor Empty Criza USR, de la rezultatul lui Barna, la razboiul triburilor

Mesaj Scris de Admin Mar Noi 12, 2019 10:54 pm

http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-prezidentiale-2019/criza-usr-de-la-rezultatul-lui-barna-la-razboiul-triburilor-1585390
Rezultatul lui Dan Barna la prezidentiale este, in opinia mea, o chestiune care implica responsabilitati cu mult mai complexe decat cea a candidatului insusi. Si primul pas al acestei analize este chiar rezultatul. El este grav prin faptul ca PSD a ajuns in turul al doilea, ceea ce combinat cu atitudinea absolut de neinteles a dlui Iohannis, care a picat din prima zi intr-o mare capcana pe care o putea anticipa usor, poate reprezenta inceputul redresarii PSD.
Scorul este sub cel al Aliantei USR -PLUS la europarlamentare, insa acelea au fost niste alegeri cu totul speciale, in care Liviu Dragnea a mobilizat masiv, prin ura, si a umflat astfel scoruri, inclusiv al referendumului.Deci probabil ca scorul real al Aliantei, fara emotii extreme, este substantial mai jos decat cel din mai, cu mentiunea ca o parte din electoratul USR-PLUS nu l-a vrut pe Barna, ceea ce a fost compensat intr-o oarecare masura cu cei care au votat Barna doar pentru a nu ajunge PSD in turul al doilea.
Si este normal un scor cu 1 in fata pentru o formatiune cu structuri inca slabe in teritoriu, fara masinarii de vot rodate, fara primari. Ca sa scoata mai mult si sa depaseasca un partid cu structuri solide, cele mai solide si experimentate, Alianta USR PLUS ar fi avut nevoie de o minune. Dar in politica minunile sunt construite prin insumarea premiselor necesare. Asta nu a stiut sa faca USR -PLUS.
Iar argumentul ultim "finala fara PSD" este o chestiune rationala de analiza politica, dar nu mesajul unui candidat care trebuie sa convinga prin el insusi, nu prin altcineva.De ce nu a reusit Barna minunea? Sunt mai multe categorii de motive, dupa mine.
1. Motive care tin de Dan Barna. Nu cred ca lipsa de notorietate era neaparat o problema insurmontabila. Si este adevarat ca Dan Barna a muncit, a umblat cat a putut. Dar ceea ce conteaza este eficienta.
Cred ca problema a plecat de la intrebarea la care dl Barna nu a reusit sa raspunda niciodata convingator: de ce candideaza? Dl Barna nu a parut niciodata ca-si doreste cu toata fiinta lui aceasta victorie si adesea a lasat impresia ca e o candidatura pentru ca trebuie sa fie.

Dl Barna a avut mari probleme sa transmita nu doar emotie. Nu a prea transmis nimic intens. Nici incredere, nici putere, nici idei de forta. Nimic de care sa te agati pentru a-l urma.Apoi, mie mi-a atras atentia o afirmatie din interviul pe care mi l-a acordat in campanie: "toata cariera mea politica a fost o loterie la care am castigat pentru ca eu castig toate pariurile in care intru". E bine sa ai incredere in tine, dar cand incepi sa crezi ca esti un ales al norocului cazi in superficialitate, aceeasi care pare a fi problema principala si in chestiunile prezentate de Rise Project.
2. Campania a fost foarte prost gandita. De la slonganul infantil cu fericirea, pana la lipsa de idei, de surpriza, de nerv. E bine sa crezi in steaua ta norocoasa, dar nu intr-atat incat sa nu iti angajezi consultanti experimentati si sa crezi ca poti duce dupa propria inspiratie si propria experienta de numai 3 ani in politica cel mai complex tip de campanie electorala.Un consultant bun stie, daca politicianul insusi nu stie, cum sa transforme atacurile concertate in avantaj. M-as fi asteptat apoi ca fiind campania unor oameni tineri si cu nerv, sa regasim in ea ceva din inventivitatea campaniilor din anii buni ai lui Traian Basescu. Nimic surprinzator, nimic ingenios.Da, este o provocare sa acoperi o criza guvernamentala care bruiaza, probabil voit, campania, dar nu este imposibil si reprezinta mai ales o chestiune de stare. Cand ai setat curiozitatea si interesul, ele te urmeaza sau sunt usor e redesteptat.

3. Problemele din partid si din Alianta. USR a fost un ONG bezmetic in perioada Nicusor Dan, care si acum baga batul prin gard de cate ori are ocazia si interesul. Acum este o uniune de triburi (formula nu imi apartine, dar mi se pare de la distanta cea mai corecta). Cand nu te leaga cultul ciolanului, ca pe partidele clasice, ori te leaga o ideologie, ori vei inainta precum caruta cu roti patrate. Si USR nu are o ideologie.
Tribul "nicusorist" se incaiera pe tribul "barnist", cu tribul "chichirist" etc. pe mize mai mici sau mai mari, pe orgolii, pe masinuta vs trenulet si ratusca vs elefantel.Iar toate acestea au fost vizibile in congresul organizat in plina campanie, cel mai prost moment posibil. Saptamani bune, dl Barna, in loc sa se lupte cu contracandidatii prezidentiali, s-a luptat cu dna Chichirau, care l-a portretizat drept raul absolut. Si asa a ramas si campania.Veti spune ca adversarii aveau tot interesul sa-l impinga pe Dan Barna la Cotroceni pentru a scapa de el. Dar ar ramane tribul sau, care ar fi mai intarit in raport cu celelalte triburi.
Nici relatia cu PLUS nu a mers unsa si pe chestiuni importante s-au vazut fisuri. De exemplu, faptul ca PLUS si-a lansat propriul program de guvernare, desi dl Ciolos era, teoretic, premierul propus de Dan Barna, a sunat extrem de prost, chiar daca liderii PLUS sustin ca nu a fost nicio intentie de disociere. USR la randul sau a ramas cu frustrarea impartirii paritare a locurilor eligibile pe listele din mai. Una peste alta, sentimentul a fost mai degraba de concurenta, de rivalitate, decat de unitate.
4. Erorile de comunicare au fost imense, monumentale, si ale cadidatului, si ale partidului, desi, de cele mai multe ori in spate nu erau judecati eronate, ci fie trunchieri la care fraza s-a pretat perfect, ca in cazul declaratiei despre Carcal, fie formulari neglijente, fie pripeli.
Cel mai potrivit exemplu mi se pare chestiunea guvernarii. Unul dintre reprosurile aduse USR este ca nu a vrut sa intre la guvernare. O guvernare in care insa nu a fost invitat. Dimpotriva, una dintre cele 12 conditii impuse de ALDE pentru a sustine guvernul, conditii asumate sub semnatura de Ludovic Orban, a fost ca el sa fie monocolor si de aceea PMP a fost impins din barca, desi i se promisese participarea la guvernare.In loc sa sara cu gura inca dinainte de motiune ca nu intra, nu intra, nu intra, USR ar fi trebuit sa astepte sa fie in mod explicit dat la o parte la cererea ALDE. Rezultatul era acelasi, corect din punctul meu de vedere, pentru ca poti guverna cu votul si sustinerea Stelutei Cataniciu doar daca ai trecut prin asternutul USL. Dar una e sa nu participi excluzand tu participarea sau din postura de victima a intelegerilor cu aliatii lui Dragnea.Si pentru ca a pornit prost, speriat de enervarea starnita aiurea prin simplul fapt ca nu a stiut sa astepte, USR s-a inmuiat cand a fost vorba despre conditiile impuse pentru sustinerea guvernlui.
5. "Haterii". USR a incercat sa compenseze platitudinea campaniei prin cateva guri de mesaje extrem de agresive, gen Andrei Caramitru (apreciez prima postare post-electorala a domniei sale, iar daca tonul ar fi fost acesta si pana acum probabil ca multe ar fi aratat altfel). Da, polarizarea e necesara, dar pana la o limita si intr-o anumita masura, altfel electoratul mai moderat simte nevoia sa caute usa, ceea ce s-a si intamplat.Pentru USR nu cred ca exista prea mult timp de regasire, pentru ca incepe un an electoral extrem de important. Probabil ca singura cale este fuziunea cu PLUS sub conducerea unui lider care sa fie din afara triburilor, dar sa aiba forta, diplomatia, inteligenta si experienta gestionarii echipelor mari, eterogene in situatii grele. Cred ca exista un singur nume care sa intre in acest tipar, dar nu e, cel putin deocamdata, treaba mea sa-l pronunt. E cred mai util sa-l descopere singuri.Doar asa pot aborda anul electoral viitor cu sansa unei reveniri sau consolidari. Altfel, cum se zice, se vor fi nascut talent si vor muri speranta.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10753
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum