AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Terorism, tentative şi incitări la ură în ma

In jos

Terorism, tentative şi incitări la ură în ma Empty Terorism, tentative şi incitări la ură în ma

Mesaj Scris de Admin Dum Dec 06, 2015 7:38 am

In prezent, în Europa dacă spui „terorism” se trezeşte involuntar sentimentul de teamă, de frică generalizată, un amestec de naţionalism şi instinct de conservare. Nici nu este de mirare că reacţiile oamenilor în faţa acestui amalgam real sunt imprevizibile, coordonate de o anumită logică. Iar, dacă aceste sentimente sunt alimentate pe fond, până la crearea unei stari de isterie generalizată nu mai este decat un pas. Nu trebuie să ne surprindă că există o situaţie conflictuală între forţele pro-democraţie şi pro-securitate. Făcând abstracţie, pentru moment, de ceea ce se intâmplă la nivel european în ceea ce reprezintă terorismul şi actele de terorism, încerc să conturez imaginea unei stări create pe data de 1 decembrie la Targul Secuiesc, unde a fost arestat un cetăţean român de etnie maghiară, acuzat de tentativă de atac terorist. Povestea este arhicunoscută, în presa romanească şi cea internaţională s-a scris enorm de mult despre acest caz. Incidentul de la Târgu Secuiesc a fost decelat de populaţia română dar şi de către minoritatea maghiara din Transilvania, fiecare comunitate având propria sa părere. Din păcate divergenţa de păreri este alimentată, în primul rând de politicienii maghiari care fac politica Budapestei în ideea de a crea o „Ungarie Mare” din care să facă parte şi Transilvania, apoi, de o realitate incontestabilă şi anume că populaţia maghiară, mai ales cea care locuieşte în judetele de graniţă vizionează aproape în exclusivitate posturile de televiziune ungureşti RTL Klub şi TV2, rupându-se total de realitatea din România, şi nu în ultimul rând de declaraţiile unor radicalişti români care vehiculează idei, de multe ori naţionaliste şi populiste, menite să atragă un anume electorat erijându-se în salvatori naţionali. În argumentarea celor spuse amintesc discursul vicepremierului ungar Semjen Zsolt, la recenta Conferinţă Permanentă Maghiară, în care a afirmat : „Unificarea naţiunii este într-un stadiu de realizare. Până la sfârşitul anului vor fi 800 000 de noi cetăţeni maghiari, ceea ce semnalează unirea de drept a naţiunii”. Este vorba de obţinerea dublei cetăţenii, româno-maghiare, fapt realizat prin Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi UDMR.
În acest context luând în calcul şi reacţiile generate în presa de limbă română, dar şi în cea de limbă maghiară, datorită evenimentului de la Târgu Secuiesc, am dorit să discutăm cu o persoană avizată, atât prin originea sa, este de etnie maghiară şi locuieşte în judeţul Harghita, dar şi prin experienţa pe care a dobândit-o în cariera politică, fiind deputat UDMR, pe tema manipulărilor şi realităţilor din acest scandal.
Aş vrea să vorbim despre incidentul de la Târgu Secuiesc. În ce măsură la baza acestei situaţii stau poziţiile intolerante şi naţionaliste adoptate de politicienii români şi maghiari, în ultimii ani ?
– Este un mare păcat că s-a ajuns la aceasta, pentru că dacă mergem în comunităţile locale vedem că trăiesc în pace şi înţelegere în toate zonele unde există comunitate maghiară. Însă, discursuri ale politicienilor aţăţă spiritele şi ceea ce vedem mai nou este că şi în presă au apărut unele personaje care incită această situaţie şi acest spirit, acest sentiment de ură. Şi în cazul de la Targu Secuiesc s-a văzut o avalanşă de declaraţii care, practic identifică întreaga comunitate maghiară cu acel personaj (Beke Istvan) care a fost arestat şi bănuit de diverse lucruri, de planificarea, pentru că nu a comis, a unor acte de violentă, de terorism. Nu este bine şi consider că este o greşeală foarte gravă să punem semnul egalităţii între acea persoană şi întreaga comunitate pentru că, comunitatea maghiară din România şi-a dovedit contribuţia la dezvoltarea ţării prin UDMR şi prin acei paşi pe care i-a făcut cu clasa politică din România, la aderarea la UE, la aderarea la NATO, şi de aceea aceste declaraţii fac mai mult rău.
Aţi văzut că problema este mult mediatizată iar situaţiile se complică. De aceea vă întreb despre acest incident. Este cumva o greşeală de abordare a situaţiei şi cine credeti că a greşit ?
– Situaţia nu este foarte complicată. Instituţiile statului au făcut o cercetare, au ajuns la o anumită suspiciune în legătură cu o persoană şi pe parcurs se vor face paşi normali într-o democraţie normală, într-un sistem juridic normal, în legătură cu acele suspiciuni. Ceea ce este o problemă în această situaţie sunt declaraţiile liderilor de opinie şi ale politicienilor, care inflamează spiritele din cauza simbolismului acestui caz. Şi instituţiile statului au comis o greşeală de comunicare pentru că este evident şi se putea anticipa clar că, dacă se face o aftfel de arestare într-o astfel de zi cu putere simbolistică foarte mare şi dacă se folosesc nişte cuvinte foarte grele în comunicatele de presă, evident că se va crea isterie în presă, în opinia publică, şi ajungem la situaţii în care întreaga comunitate maghiară devine stigmatizată din cauza acţiunii unei persoane.
Vorbeaţi de simbolistică. Au existat multe referiri la situaţia din Kosovo, apoi la disputele din Covasna, interzicerea arborării steagului românesc pe primăriile din zonă, declaraţii ale unor persoane cunoscute ca Antal Arpad, Bogdan Diaconu, Tamas Sandor sau Gheorghe Funar. Unde credeţi că se va ajunge dacă se va contiuna în acest stil?
– Păi, nu se va ajunge într-o situaţie placută. Ceea ce este important de reţinut este că, comunitatea maghiară din România şi-a dovedit principiile democratice din ultimii 25 de ani. Am participat întotdeauna la alegeri, ne-am dobândit reprezentarea politică în alegeri libere şi democratice în România, am folosit întotdeauna metoda dialogului, metodele democratice pentru a ne valorifica drepturile minorităţilor, dar când se fac declaraţii deplasate, opinia publică se va distorsiona. Fiecare caz trebuie tratat cu foarte multă înţelegere şi foarte mult tact pentru că sunt situaţii delicate, sunt subiecte delicate, iar declaraţiile inflamatorii nu fac bine nimănui.
Şi atunci, ce ar trebui să facă decidenţii maghiari şi români, în condiţiile date?
– În condiţiile date trebuie foarte mult dialog, calm, luciditate, o stare de spirit fără intenţii rele în dezbaterea publică pentru că azi este la modă să se gândească despre terorism şi ce vedem în jurul nostru, în Europa, în toată situaţia politică globală, vor duce foarte repede la unele situaţii care, defapt, nu se aplică în cazul nostru. Este vorba de un caz izolat, de intenţie şi acţiunea unei singure persoane şi nu ar trebui să asociem lucruri care ţin de acest caz. Să nu spunem cuvinte grele cu foarte multă uşurinţă pentru că astfel facem mai mult rău şi nu neapărat pentru comunitatea maghiară, ci pentru întreaga Românie. Pentru că în momentul de faţă, în situaţia politică globală de azi se discută despre terorism, atentate, intrăm în rândul unor ţări unde se întâmplă astfel de lucruri şi nu este adevărat.
Care credeţi că va fi evoluţia situaţiei create de HVIM (Organizaţie extremistă din Ungaria) şi de Beke Istvan Attila, care este liderul filialei acestei organizaţii din România, autorul incidentului de la Târgu Secuiesc?
– Acţiunile acestei organizaţii nu le cunosc. Din punctul meu de vedere, nu m-am întâlnit cu ei, niciodată. În cazul acelei persoane, am speranţa că instituţiile din România îşi vor face treaba şi vor găsi o soluţie finală. E normal într-o democraţie şi într-un stat de drept ca lucrurile să evolueze astfel. Însă, tot ce se spune pe pascurs poate avea consecinţe foarte grave pentru că se încearcă demonizarea comunităţii maghiare şi acest lucru este total lipsit de fond, pentru că, revin la ce am spus, dacă mergem în teritoriu, vedem că românii şi maghiarii trăiesc în pace, în înţelegere şi oamenii au aceleaşi probleme generale.
Pe final, trebuie să recunoaştem că există oportunişti politici, naţionalişti români şi maghiari. Care credeţi că vor fi urmările speculării acestei situaţii de către aceşti oportunişti?
– Fiecare natiune îşi are extremiştii ei şi acest lucru nu-l putem evita. Nici maghiari, nici români, din păcate. Aceste ideologii există, şi există şi persoane care-şi găsesc supravieţuirea politică prin aderarea la aceste ideologii. Important este ca majoritatea fiecărei comunităţi să fie capabilă să modeleze aceşti extremişti, aceste ideologi deplasate pentru că dacă ne uităm în orice comunitate, opinia majorităţii este întotdeauna moderată, iar eu am speranţa, că extremiştii din România care au accedat în parlament, consilii judeţene şi locale să fie modelaţi de acţiunile moderate ale majorităţii”.
Lucian Ionescu
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum