AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

CCR: mizele enorme ale unei anchete suspecte. Ponta “nu stie nimic”. Acsinte Gaspar, da!

In jos

CCR: mizele enorme ale unei anchete suspecte. Ponta “nu stie nimic”. Acsinte Gaspar, da! Empty CCR: mizele enorme ale unei anchete suspecte. Ponta “nu stie nimic”. Acsinte Gaspar, da!

Mesaj Scris de Admin Joi Iun 18, 2015 5:38 am


Chemarea la Parchetul General a judecatorilor CCR (fosti si actuali) nu este o premiera, cata vreme precedentul a fost inaugurat de Toni Grebla, fost membru CCR, chemat la DNA in temeiul unor suspiciuni de coruptie.
Insa astazi vorbim de Parchetul General care ancheteaza judecatori CCR pentru o decizie oficiala luata in 2012 in legatura cu referendumul de demitere al Presedintelui Basescu. Concret, in joc este statutul juridic al acelei “errate” transmise de CCR la Monitorul Oficial.
CCR: mizele enorme ale unei anchete suspecte. Ponta “nu stie nimic”. Acsinte Gaspar, da! 812-300x200CCR a emis pe 6 august o erată prin care modifica un paragraf din conţinutul hotărârii din 3 august. Paragraful care modifică datele bătăliei pentru validare/invalidarea referendumului este următorul: “În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul“.
Aceasta errata, coroborata cu numarul de voturi valabil exprimate transmis de BEC, a permis constatarea faptului ca nu a fost atins cvorumul de validare de 50%+1 din totalul de alegatori inscrisi pe liste.
Acum: care e miza audierilor de la Parchetul General. Este una dubla: juridica si politica.
Miza juridica:
Procurorul de caz (nu stiu cine este) se misca periculos de aproape de limita Constitutieiatunci cand ancheteaza un posibil “fals in acte” sesizat in 2012 (dosar deschis de Parchet in 2012 si clasat ulterior insa redeschis in mai 2014 din cauza unei decizii a ICCJ si a unui individ abonat la Antene). Limita Constitutiei este aceasta:
Art. 145: “Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia“. A se corobora cu legea 47/1992, art. 61 alin. 2): “Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor”.
Pentru ca ceva sa fie “fals in acte”, trebuie sa existe un act “normal” sub aspect legal. Care este acel act dupa care procurorul poate stabili ca errata e un “fals”?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, procurorul de caz care ancheteaza chestiunea “erratei” trebuie sa inteleaga patru aspecte:
- solutiile CCR in cazul referendumului se adopta cu majoritate de 6 din 9 judecatori. Opinia separata a 3 judecatori nu constituie o posibila incalcare a legii. In cazul erratei, 6 judecatori au adoptat-o. Ceilalti 3 au facut opinie separata, punct. Nu exista aici o “normalitate” stabilita doar de 3 judecatori, oricat de tare ar striga acestia.
- care este statutul juridic al acelei errate, data pentru ca in aval se pare ca se produsese, in mod intentionat, o scurt-circuitare a procedurilor, de catre judecatorul Acsinte Gaspar. Cititi un exceptional articol pe aceasta tema, scris de jurnalista Ondine Ghergut. Statutul  juridic al erratei nu poate fi desprins nici de activitatea decizionala a Plenului CCR, nici de actele savarsite de judecatorul Acsinte Gaspar. Pe acesta il intreaba cineva de actiunile sale savarsite in acea perioada?
- Acsinte Gaspar si inca doi judecatori ar trebui intrebati in legatura cu adresa emisa catre Guvern care cerea, atentie, “actualizarea listelor” (desi plenul CCR nu ceruse asa ceva, ci doar “listele actualizate“).
CCR: mizele enorme ale unei anchete suspecte. Ponta “nu stie nimic”. Acsinte Gaspar, da! 332-300x168Doi magistrati sunt suspectati ca au scos dintr-o “eroare” un paragraf esential din adresa catre Guvern si prin care se dadea practic unda verde pentru a fi efectuat un mini-recensamant al listelor. Potrivit presei, este vorba de judecatorii Acsinte Gaspar (85 de ani) numit la CCR de fostul presedinte Ion Iliescu si de Tudorel Toader (64 de ani) propus de PNL. Un al treilea judecator, Ion Predescu, numit in functie tot de Ion Iliescu, a iesit public recent si a declarat ca a doua adresa a CCR prin care era indreptata “eroarea” a fost adoptata ilegal, deoarece nu ar fi participat toti cei 9 membri ai CCR. Pozitia lui Predescu era in conformitate cu o declaratie facuta recent de Ion Iliescu, in fapt indicatii directe adresate CCR: “Trebuia din recensamant sa se desprinda doar situatia populatiei, iar Institutul National de Statistica a dat si un element la recensamant: avem o populatie stabila de 19 milioane, din care 4 milioane sunt pana in 18 ani, deci avem 15 milioane votanti. 8,5 milioane care au venit la vot inseamna 60% prezenta la vot. Asta e situatia de care Curtea Constitutionala nu poate sa nu tina seama”. (sursa)
CCR: mizele enorme ale unei anchete suspecte. Ponta “nu stie nimic”. Acsinte Gaspar, da! 223- in fine, un ultim aspect: poate procurorul ar trebui sa inteleaga ce a vrut sa spuna Ion Predescu (unul dintre cei 3 care au incercat sa traga de timp pentru a da spatiu de manevra Guvernului sa actualizeze listele si s-au opus invalidarii referendumului) cand a acesta spus ca “am luptat si noi cat am putut“? Pentru ce au luptat?
Spre reamintire! “Aşa a ieşit. Ea [Aspazia Cojocaru], cea de la PSD, a hotărât lucrurile”, a declarat pentru Gândul Ion Predescu. “Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi”, a precizat Ion Predescu.
Personal, consider ca este suspect modul in care Parchetul General al lui Nitu pare ca merge in directia anchetarii celor 6 judecatori, de parca acestia au “falsificat” decizia “corecta” a celorlalti 3 judecatori. Ceva scartaie rau!
Sa fie asta raspunsul Parchetului General la anchetarea de catre DNA a Premierului? Sa fie asta miza politica? Catalin Prisacariu, aziincerca o explicatie in cheie politica, pe care o consider plauzibila.
***
Poate nu ar fi rau daca v-as aminti  cateva aspecte legate de Acsinte Gaspar.
CCR: mizele enorme ale unei anchete suspecte. Ponta “nu stie nimic”. Acsinte Gaspar, da! 442“Acesta, incalcand prevederile legale, a participat miercuri [2005] la o intrevedere cu Adrian Nastase, Mircea Geoana, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc si le-a oferit „consultanta” despre cum pot sa blocheze schimbarea sefilor celor doua Camere. El i-a invatat pe Nastase si Vacaroiu sa refuze sa semneze Regulamentele celor doua Camere modificate, astfel incat acestea sa nu poata fi publicate in Monitorul Oficial. … Surse din conducerea PSD ne-au dezvaluit ca Acsinte Gaspar le-a spus pesedistilor ca pot folosi un articol din Legea Monitorului Oficial pentru a refuza sa semneze regulamentele celor doua Camere in momentul in care acestea vor fi adoptate in formula modificata in plen. Conform legii, regulamentele nu pot intra in vigoare daca nu sunt publicate in Monitorul Oficial si nu pot fi publicate in Monitorul Oficial fara semnaturile presedintelui Camerei Deputatilor si a presedintelui Senatului. „Noi credeam ca poate sa semneze regulamentul secretarul Camerei sau secretarul de la Senat si chiar ne gandeam ca secretarul de la Senat este al Aliantei, dar Acsinte, baiat destept, ne-a zis: „Uite, aveti legea in fata. Daca Nastase si Vacaroiu nu semneaza, nu se publica in Monitorul Oficial”, ne-au explicat sursele citate” (sursa, articol din septembrie 2005!)
Inca un aspect: iata cum au “motivat” cei 3 judecatori (Predescu, Gaspar, Toader)  opinia separata la Hotararea CCR de invalidare a referendumului din 2012:
Faţă de cele expuse, cifra de 18. 292. 464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, cifră luată în considerare la adoptarea hotărârii, nu reflectă structura şi dimensiunea corpului electoral actual. Pornind de la continua scadere a populatiei Romaniei, de la datele statistice furnizate in mod oficial, de la necesitatea eliminarii din liste a celor decedati, a persoanelor care au pierdut cetatenia ori drepturile electorale considerand ca in listele electorale permanente nu pot fi inclusi cetatenii romani cu domiciliul ori resedinta in strainatate si nici cei ale caror acte de identitate nu sunt valabile, constatam ca datele finale sunt de natura sa conduca la validarea rezultatelor referendumului“.
Articol publicat si pe blogul Politeia.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10767
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

CCR: mizele enorme ale unei anchete suspecte. Ponta “nu stie nimic”. Acsinte Gaspar, da! Empty repostare la

Mesaj Scris de Admin Joi Iun 18, 2015 5:39 am

Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10767
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum