AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cîțu vs Orban, degeaba

In jos

Cîțu vs Orban, degeaba Empty Cîțu vs Orban, degeaba

Mesaj Scris de Admin Lun Mai 31, 2021 8:32 am

Cîțu vs Orban, degeaba
Întrebarea importantă nu e cine va câștiga președinția PNL, Florin Cîțu sau Ludovic Orban? Întrebarea este dacă vreunul dintre ei dă vreo șansă de schimbare reală a acestui partid baronizat, măcinat de corupție și clientelism, la concurenta cu PSD.
Nu văd mari speranțe. Despre Ludovic Orban s-a tot scris și vorbit, nu cred că mai sunt multe de adăugat. Situația din PNL Iași, cu caracatița de acolo, cu importul de trădători, este tipică pentru sistemul său de putere.
Este un om politic al trecutului care deja a arătat și ce poate, și cât poate, și care este modul său de lucru. Nu are cum să-și sară umbra.
Dacă va câștiga președinția partidului, este foarte probabil să revendice șefia Guvernului și este cert că va candida la președinție.
Dl Cîțu a reușit să devină în timp record un politruc care mestecă lozinci și acționează exclusiv populist. Este emblemtatic felul în care a ales să relaxeze măsurile antiCovid cu încălcarea propriilor obiective privind vaccinarea doar pentru a-și promova imaginea. Postările sale concurează Cântarea României, mustesc de triumfalism.
Cât respect pentru transparență are o arată felul în care a înțeles să comunice, mai precis să nu comunice, în privința reformelor incluse în PNRR.
·         Cântarea lui Cîțu
·         Inadmisibilul mister al PNRR
Și a intrat recent în galeria premierilor care insultă presa atunci când aceasta își face datoria încercând să afle informațiile de interes public ținute secret.
A scapăt de apropiații lui Ludovic Orban din Guvern, da, însă alegerile domniei sale nu sunt cu mult mai sănătoase. Dl Despescu, spre exemplu, este în continuare secretar de stat la Interne. Gigel Parachiv a rămas stâlp în Ministerul Educației.
Nu am văzut la dl Cîțu vreo reală inițiativă reformistă, vreun suflu nou al guvernării care este, de altfel, una mediocră până acum.
La declarația de anunțare a candidaturii, dl Cîțu era înconjurat tot de baroni liberali. Aceiași ca până acum.
Dl Flutur, cel despre care vorbeam anul trecut în teribila criză de la Spitalul Județean de acolo, a devenit frecventabil? Dl Boc este, desigur, un lider de calibru, însă reprezentantul Ardealului în Guvern e lamentabil - dl Bode de la Interne. Lamentabil si inamovibil.
Pe scurt, nu e o bătălie între blocaj și reformă, între vechi și nou. Este o bătălie între Ludovic Orban și baronii care îl contestă și care defilează cu Florin Cîțu.
Premierul are pâinea și cuțitul la Palatul Victoria, adică banii și numirile în funcții, a început să atragă lideri din tabara lui Ludovic Orban, cu nimic mai buni decât erau înainte desigur. De exemplu, dna Anisie. Este amuzant cum oameni promovați de Ludovic Orban, care îi lustruiau clanța, fac acum același lucru cu Florin Cîțu, căruia îi ridică osanale.
Dl Cîțu are sprijinul aproape explicit al lui Klaus Iohannis.
Ludovic Orban are baza partidului pe care a cultivat-o, cu care a mâncat și a chefuit.
Cel mai rău este că intrăm oficial într-o nouă campanie electorală. Probabil cea mai păguboasă dintre toate, având în vedere electoratul țintă: baronii de partid.
Nu cred că reformarea justiției, buna gestionare a banului public, meritocrația vor fi teme în campania interna din PNL. Sau vor fi, dar pe invers.
Argumentele vor fi, după cum se vede deja, populiste, triumfaliste și de generozitate din banii publici.
Va începe șicanarea reciprocă pe temele guvernării, așa cum s-a întâmplat deja, de exemplu, cu ipoteza vacinului contra cost. Nimeni nu va asuma măsuri impopulare. Iar după ce victoria va fi adjudecată, oastea susținătorilor va aștepta recompensa.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10767
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Cîțu vs Orban, degeaba Empty Mai joacă Ludovic Orban sau liderul s-a ales?

Mesaj Scris de Admin Lun Mai 31, 2021 8:34 am

Mai joacă Ludovic Orban sau liderul s-a ales?
Într-o postură de forță, flancat de liberali vocali ca Rareș Bogdan și Raluca Turcan, dar și de Emil Boc, Florin Cîțu promite că PNL va deveni, sub conducerea lui, lider al reconstrucției post-pandemice a țării.
Și cum are pârghiile guvernării, promisiunea e menită să capete, pentru liberalii din țară, greutatea unei garanții.
Campania electorală pentru președinția partidului a început în ziua în care Ludovic Orban a trebuit să își admită ieșirea din Guvern.

Florin Cîțu încearcă să capitalizeze politic încetinirea pandemiei

Odată cu asta, s-a schimbat și narativul privind pandemia: de la gravitatea solemn-angoasantă a mesajelor transmise târziu în noapte de ministrul de Interne Vela și de Raed Arafat, la tonalitatea optimistă a noului premier, pentru care cafeneaua ocupă un loc central în societate.
Mall-urile au rămas deschise, după cum s-a angajat Florin Cîțu, iar discursul guvernamental s-a axat pe mesaje triumfaliste, în care progresele economice și încetinirea pandemiei confirmau deciziile luate la Palatul Victoria.
Un narativ susținut de la Cotroceni de președintele Iohannis, dar mai degrabă discret, cât să îl lase pe prim-ministru să fie vizibil.
Dacă în guvernarea Orban, Klaus Iohannis era mai degrabă cel care anunța veștile, în noua guvernare, premierul Cîțu a fost cel care s-a corelat cu veștile bune și a anunțat regresul pandemiei și progresele economice.
Ajuns în acest punct, Florin Cîțu a beneficiat de o campanie de construct politic, cu toate ingredientele – turnee de popularizare, interviuri umanizante, deloc nenaturale, pliate pe personalitatea lui.
Tocmai de aceea, la fel de naturală a părut și jignirea reporterilor care voiau să își facă meseria, adică să îi adreseze întrebări, în loc să aștepte, docili, să fie convocați pentru o declarație de presă.
De altfel, această poziționare față de presă este un simptom al guvernării care încă nu a făcut public raportul complet al controalelor din secțiile COVID, după tragedia de la spitalul din Piatra-Neamț, în pofida solicitărilor de presă.
Rolul pe care prim-ministrul liberal l-a rezervat presei este acela de colportor al declarațiilor de presă, altminteri, nu se înscrie în noua civilizație.
Atâta vreme cât presa consemnează declarațiile oficiale, educația s-a reparat, spitalele s-au reconstruit, sărăcia extremă a aproape jumătate din copiii României s-a îndestulat peste noapte.
Întrebările, în schimb, creează fisuri în discursul politic triumfalist, acela care vorbește despre autostrăzi, dar nu și despre calitatea educației și testele PISA, vorbește despre vaccinări, dar nu și despre rata ridicată a mortalității de COVID în secțiile de ATI din spitalele românești și nici despre o problemă presantă pe care statele occidentale o abordează cât se poate de serios: presiunea pe care sechelele post-COVID o pune pe sistemele de sănătate.
În mod paradoxal, însă, această punere la punct a reporterilor „necivilizați” nu i-a luat din punctele pe care Florin Cîțu le adună în partid.

Un lider autoritar - unicul depozitar al șefiei Guvernului

Din contră, dacă pentru publicul profan a fost construită o campanie de imagine de umanizare, pentru liberali au contat poziționările de forță.
Una dintre acestea a fost în cazul Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan, când Florin Cîțu s-a legitimat ca lider autoritar, unic depozitar al șefiei Guvernului.
O altă poziționare de forță a fost în cazul tensiunilor din coaliția de guvernare, când USR PLUS, după ce a anunțat bombastic retragerea sprijinului politic și a cerut imperativ un nou premier, pe mai vechiul Ludovic Orban, a acceptat un bilețel cu reguli de conduită.
Atunci când e vorba despre alegeri populare, cel aflat la putere va folosi pârghiile puterii pentru a obține voturi. Ce face premierul Florin Cîțu e să se folosească de aceste pârghii și în alegerile din partid, deși, în mod tradițional, procesul validării este invers: liderul de partid devine prim-ministru, având legitimitatea politică.
La fel a procedat Viorica Dăncilă, care a obținut șefia PSD din postura de prim-ministru, deși, înainte de a fi numită la Palatul Victoria, nu era în cărțile nimănui pentru a conduce PSD-ul.
ar Ludovic Orban înțelege foarte bine că garanțiile unui prim-ministru sunt mai grele decât promisiunile din culise, acolo unde probabil își duce campania pentru alegerile care arată din ce în ce mai mult ca o predare de ștafetă, o imagine surprinsă formidabil de Octav Ganea.
Vezi și:
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10767
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum