AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Inevitabilul tobogan al domnului Cîțu

In jos

Inevitabilul tobogan al domnului Cîțu Empty Inevitabilul tobogan al domnului Cîțu

Mesaj Scris de Admin Vin Noi 19, 2021 8:00 am

Cu litere de-o șchioapă, burtierele televiziunilor și titlurile jurnalelor virtuale anunţau miercuri o informație primită „pe surse” cum că președintele PNL ar fi amenințat cu demisia din această funcție, în cazul în care nu va fi nominalizat ca viitor premier el sau un bun prieten de-al lui. Deși informația era preluată din surse neoficiale, în presă a apărut chiar un fragment din declarația pe care domnul Cîțu ar fi făcut-o din biroul său de la partid:
Voi bloca orice alt premier de la PNL, se blochează orice negociere. Dacă președintele nu mă va nominaliza pe mine sau pe Dan Vîlceanu, atunci voi merge până la a-mi depune mandatul
N-aș fi acordat mult credit unei știri pe surse, dacă nu apărea joi dimineața o altă știre, de rândul acesta oficială, cum că „la propunerea președintelui PNL, Florin Cîțu” (ha-ha-ha!) partidul l-a mandatat pe generalul Ciucă să continue negocierile cu viitorii parteneri de guvernare.
Devenea limpede că generalul Ciucă este noua propunere de premier a liberalilor.
Nu trebuie să fii neaparat specialist, ca să observi cum veneau toate aceste evenimente după ce, tot miercuri, negocierile s-au anulat în ultimul moment, după ce Florin Cîțu s-a retras. 
Oare de ce putea să se retragă domnul Cîțu? Dintr-un singur motiv: PSD a observat că negocierile trenează nepermis de mult, iar cuțitul a ajuns la os. Ca urmare (bănuiala mea!), le-a cerut liberalilor să vină imediat cu propunerea de premier – altul decât Cîțu, pe care, așa cum au spus-o chiar de la început și cum au repetat-o tot timpul, nu-l acceptă.
Găsesc cât se poate de logic faptul că nu-l acceptă în continuare pe premierul demis prin moțiune de cenzură. Cu atât mai mult cu cât demisul nu strălucește ca politician de marcă, nu se impune ca personalitate politică, nu s-a remarcat nicăieri ca profesionist de excepție, nu pare deloc abil în negocieri și poartă cel puțin două tinichele agățate de coadă, cu care a venit din America, unde s-a comportat ca un derbedeu de rând.
Mă întreb cum de poate fi premier al României un asemenea personaj, dar mi se face și mai rău părul măciucă la gândul că liberalii l-au ales tocmai pe el președinte ai partidului. Auzi, Cîțu, urmaș al iluștrilor Brătieni, al cărturarului Rosetti și, păstrând proporțiile, al regretatului Mircea Ionescu Quintus!
Simt că acuma, când ambiția domnului Cîțu a produs o criză de proporții, numai și numai pentru ca dânsul să-și păstreze un scaun deja pierdut, s-au trezit brusc ceilalți liderași mai mici ai liberalilor. 
Că s-au trezit o dovedește și faptul că ședința pentru mandatarea generalului Ciucă la continuarea negocierilor cu PSD și UDMR s-a ținut fără participarea fizică a domnului Florin Cîțu. 
Auzi, să nu participe președintele partidului la o hotărâre crucială pentru partid, aceea de a numi pentru negocieri altă persoană decât cea mai demult stabilită, susținută non-stop și aprobată mereu numai în unanimitate!
Așa ceva nu s-a mai văzut în România de la o celebră ședință a CEx al PSD, ținută acum vreo doi ani în biroul lui Ciolacu, pe atunci șef al Camerei Depuaților, și tot în absența președintei partidului. Nici azi nu știm ce s-a vorbit acolo, dar, imediat după ședință, Marcel Ciolacu s-a prezentat discret la domiciliul doamnei Dăncilă – președinta de care vorbeam - unde nu știm noi ce au discutat ei, însă, în aceeași seară, a aflat toată lumea că neclintita Viorica își anunța demisia din fruntea partidului.
Ca și Dăncilă, care își anunța demisia la televizor cu numai câteva ore după ce declarase că în niciun caz nu va demisiona, domnul Cîțu a acceptat online propunerea ca premier propus de PNL să fie generalul Ciucă, la scurt timp după ce susținuse ritos că nimeni nu poate trece peste hotărârea partidului ca numai el și nimeni altul să fie viitorul premier propus de PNL.
Nu știu dacă se repetă istoria sau sunt coincidențe bizare la mijloc, dar își aduce aminte toată lumea cum s-a așezat atunci Viorica Dăncilă pe tobogan și a alunecat într-o veselie, până s-a trezit în decembrie trecut nu numai fără funcții, dar și fără speranțe în politică.
Poate este o simplă speculație a mea, dar intuiția îmi spune că domnul Cîțu s-a urcat deja sus, pe tobogan. Cu siguranță, cineva l-a împins, nu știu cine. Chiar dacă aș ști, tot n-aș spune. Eu încă mai am încredere în domnul Iohannis și în faptul că se va redresa cumva, nu se va lăsa tras de Cîțu, după el, pe tobogan.
Mi se pare vizibil faptul că domnul Cîțu a și început să alunece, deși zvonurile spun că i s-ar fi promis lui Cîțu, la schimb, postul de vicepremier sau cel de președinte al Senatului.
Asta, cu președinte al Senatului, mi se pare jenantă. După ce s-a lăfăit acolo faimosul Barbă Albastră Tăriceanu, cel scăpat de DNA numai cu imunitatea, nu cu nevinovăția, după ce a stat tot acolo, ca un adevărat Moș Teacă, expiratul Teodor Meleșcanu, atât ar mai trebui, să ne trezim și cu Cîțu, zdrăngănindu-și tinichelele pe scaunul unde șezuse candva savantul Nicolae Iorga, romancierul Sadoveanu, generalul Coandă sau prințul D. A. Sturdza!
Ar fi o blasfemie una ca asta și mă îndoiesc că președintele Iohannis s-ar fi pretat să repete jocul lui Ciolacu de acum doi ani promițându-i lui Cîțu marea cu sarea, doar-doar ca să nu mai râvnească la ceea ce nici nu i se cuvinte.
În opinia mea, nu la Senat și nici la partid ar fi locul potrivit pentru Florin Cîțu. Există destule alte locuri confortabile, unde cu siguranță are mai multă calificare decât Viorica Dăncilă, chiar dacă nu pare să fi băut grămadă de cafele cu cine trebuie, ci mai curând whisky și palincă – cu oricine. Hai, noroc!
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10767
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Inevitabilul tobogan al domnului Cîțu Empty Florin Cîțu a pierdut Guvernul. Nu va trece mult și va pierde și Partidul

Mesaj Scris de Admin Vin Noi 19, 2021 8:07 am

Florin Cîțu a pierdut Guvernul. Nu va trece mult și va pierde și Partidul
 
Joi, 18 noiembrie 2021, a avut loc o nouă ședință a Biroului Executiv Național al PNL, organismul care conduce Partidul între două ședințe ale Biroului Permanent Național. În ultimele zile au avut loc mai multe ședințe ale Biroului Executiv al PNL, fiecare cu o miză importantă pentru PNL, dar și pentru scena politică a României. Vineri, 12 noiembrie 2021, Biroul Executiv, întrunit la Palatul Parlamentului, a decis excluderea din partid a fostului președinte al PNL Ludovic Orban. Deși lucrurile s-au desfășurat ușor în ședință, consecințele deciziei rămîn grele pentru PNL. Ludovic Orban a fost președinte timp de patru ani, premier al României timp de un an. Candidat la șefia partidului, a pierdut la votul delegaților la Congres în fața lui Florin Cîțu. A cîștigat însă la votul opiniei publice la nivel național. După ce-a pierdut șefia partidului în favoarea unui politician considerat simplu popic al lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban a continuat războiul cu noua conducere PNL și cu Klaus Iohannis. Atacurile lansate împotriva lui Klaus Iohannis au contribuit și ele – sînt sigur – la prăbușirea președintelui în sondaje. În premieră postdecembristă, cu trei ani înainte de încheierea mandatului, un președinte al României are doar 14% procentaj la capitolul încredere; 81% dintre români sînt nemulțumiți de activitatea lui Klaus Iohannis. Impusă într-un fel și de Ludovic Orban, decizia excluderii din PNL a fost o decizie greșită pe termen scurt și catastrofală pe termen lung. 48% dintre repondenții la un sondaj național au susținut că Ludovic Orban nu trebuia exclus. Decizia luată de BEx a trecut în ochii electoratului ca fiind impusă de Klaus Iohannis! O nouă lovitură pentru Klaus Iohannis.
Marți, 16 noiembrie 2021, liberalii s-au reunit din nou în Biroul Executiv Național. Și la această ședință s-a luat o decizie semnificativă:
Conducerea PNL a fost de acord cu principiul rotației de premieri prin Acordul de Guvernare PNL-PSD-UDMR.
Deși trebuia să se decidă și propunerea de premier din partea PNL în cadrul rotației, s-a ieșit din ședință fără nici un rezultat. Florin Cîțu a refuzat să pună la vot propunerea ca premierul să poată fi și altcineva decît președintele PNL.
A doua zi, dimineața, 17 noiembrie 2021, ședința Consiliului Național al PSD a decis:
1. Principiul rotației premierilor.
2. Premier din partea PSD va fi Marcel Ciolacu.
Deși Sorin Grindeanu a susținut într-o declarație de presă după ședință că PSD trebuie să dea primul premier, Consiliul Național n-a decis așa ceva. Observatorului politic nu i-a putut scăpa că o decizie luată în acest sens de către Conducerea PSD ar fi însemnat practic eșecul negocierilor. Era limpede că PNL n-avea cum să accepte o asemenea lovitură. Și din punctul meu de vedere, PNL trebuie să dea primul premier. Pe de-o parte pentru că PNL a avut inițiativa negocierilor cu PSD, pe de alta pentru că electoratul PNL și așa nemulțumit de Guvernul cu PSD, ar fi considerat o pierdere a puterii în favoarea PSD. Concluzie care l-ar afecta grav și pe Klaus Iohannis.
PNL nu avansase însă propunerea de premier. Negocierile nu putea continua fără această propunere. Nu de alta, dar la întîlniri, funcția de premier se negociază împreună cu cea de ministru de Finanțe.
Miercuri seara, s-a aflat că a doua zi, joi, 18 noiembrie 2021, PNL va întruni un nou BPN în care să se decidă cine va fi propunerea de premier.
În ultimele zile, în conducerea PNL, alcătuită din PNL-iști care l-au propulsat în fruntea partidului pe Florin Cîțu, și-a creat drum teza că PNL trebuie să-l propună pe Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă nu e o descoperire peste noapte a majorității din BExN. Nicolae Ciucă e varianta propusă și impusă de Klaus Iohyannis pentru Guvernul PSD-PNL- UDMR. Acest Guvern e rezultatul unei înțelegeri între Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Potrivit înțelegerii, Nicolae Ciucă trebuie să fie premier. Acceptînd propunerea lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu a ținut cont și de interesul PSD. Nicolae Ciucă are imaginea unui tehnocrat. Deși membru PNL, el nu s-a afirmat precum Florin Cîțu, Rareș Bogdan ca un dușman public al PSD. Nu întîmplător, pe parcursul negocierilor pentru formarea Guvernului interimar, Marcel Ciolacu a acceptat să discute cu Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă răspunde și exigențelor asumate de electoratul PSD. E general, are imaginea de bun organizator, de om de autoritate și ceea ce e mai important nu pare un trăncănitor în genul politicienilor noștri tradiționali. Respectînd înțelegerea, Marcel Ciolacu i-a dat o mînă de ajutor lui Klaus Iohannis pentru a-l impune pe Nicolae Ciucă. A refuzat cu obstinație ca Florin Cîțu să fie premier. A declarat că PSD trebuie să dea primul premierul. Oamenii lui Klaus Iohannis din BExN l-au șantajat pe Florin Cîțu cu teza:
Dacă nu-l punem pe Nicolae Ciucă, PSD va pretinde să fie dea el primul premierul.
N-avem date despre amănuntele Înțelegerii de la Cotroceni dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis. Nu încape vorbă că Marcel Ciolacu a întrebat:
Dar cu Florin Cîțu ce facem?
Cine-l fezandează ca să renunțe în favoarea lui Nicolae Ciucă?
Mai mult ca sigur Klaus Iohannis a răspuns că de asta se ocupă el.
Și s-a ocupat. Oamenii săi din BExN s-au năpustit asupra lui Florin Cîțu. O mare parte a presei a început să-l toace pe Florin Cîțu pentru că pune la îndoială interesul național de dragul scaunului de premier. S-a spus că o discuție cu Klaus Iohannis l-a convins pe Florin Cîțu să-l accepte pe Nicolae Ciucă. Eu nu cred însă că discuția cu președintele a fost hotărîtoare în sensul că Florin Cîțu nu putea spune președintelui decît Da. Altceva l-a convins pe Florin Cîțu. Și anume amenințarea celor din Echipa cîștigătoare că-l vor debarca de la șefia PNL. Florin Cîțu va fi vrut să afle de la Klaus Iohannis dacă amenințarea e serioasă. Și aflînd că e serioasă a cedat. L-a propus pe Nicolae Ciucă. El știe însă că prin aceasta și-a semnat și sfîrșitul ca șef de partid.
Refuzul lui Florin Cîțu de a-l accepta pe Nicolae Ciucă își are temeiurile sale. Temeiuri solide:
1. Contrar imaginii publice, Nicolae Ciucă e un ambițios politic. E greu de crezut că o dată ajuns premier nu se va lupta să pună mîna și pe partid.
2. Deși rămas mai departe președinte al PNL, Florin Cîțu nu va avea nici o putere asupra Guvernului. Nicolae Ciucă ascultă de Klaus Iohannis. Și, sînt sigur, de Marcel Ciolacu. De fapt, noul Guvern se va afla sub puterea cuplului Klaus Iohannis – Marcel Ciolacu. E de așteptat ca liderii PNL să-l părăsească pe Florin Cîțu. La un moment dar Florin Cîțu va fi de prisos.
3. Florin Cîțu n-a reușit pînă acum să controleze partidul. Era străin de partid cînd a fost impus președinte. Ocupat cu postura funcției de premier, n-a avut timp să se ocupe de partid. El s-a bazat pe puterea dată ca președinte de partid de funcția de premier. N-o va mai avea pe aceasta.
Joi, 18 noiembrie 2021, Florin Cîțu a acceptat umilința de a-l propune și a-l susține pe Nicolae Ciucă.
Nu era mai bine dacă-și depunea mandatul de președinte?
Ar fi ieșit din scenă ca un erou.
Nu peste mult timp va ieși din scenă ca un învins.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10767
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum