AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Se scutură plăcile tectonice la București

In jos

Se scutură plăcile tectonice la București Empty Se scutură plăcile tectonice la București

Mesaj Scris de MIKUTZA CE KURAI Dum Oct 25, 2015 11:32 pm

Ion Iliescu și Virgil Măgureanu au fost puși sub acuzare pentru infracțiuni împotriva umanității în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, straniu, la doar câteva zile după ce noul lider al PSD și-a cerut iertare, în numele partidului, pentru violențele care au zguduit Piața Universității în primul an de la Revoluție.Iliescu a fost și el ridicat în picioare de Dragnea la momentul despărțirii de trecut de la Sala Palatului. Ancheta procurorilor, însă, va fi probabil ceva mai chinuitoare decât o simplă genuflexiune. DNA cere încuviințarea Parlamentului pentru o nouă punere sub urmărire penală și arestare a deputatei Elena Udrea, fost Ministru al Dezvoltării. Principalele partide politice, PNL și PSD au declarat deja prin liderii lor că vor vota „pentru”, deși, în comisia juridică a Camerei Deputaților, avizul dat de reprezentanții partidelor a fost negativ în cazul arestării.
Congresul PMP, tot la Sala Palatului, tot cu un candidat unic, aduce două elemente noi – schimbarea denumirii partidului din „Partidul Mișcarea Populară” în „Mișcarea Populară” și alegerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte al formațiunii, nu președinte onorific, așa cum erau așteptările presei și analiștilor. Între timp, moartea accidentală a unui polițist din coloana oficială a Ministrului de Interne, Gabriel Oprea, a declanșat o adevărată furtună în presă, mediul online și în societatea civilă. Dacă Oprea va demisiona, consecințele politice ale unui asemenea gest vor fi semnificative pentru scena politică


Se scutură plăcile tectonice la București 08-iliescu-mar-6539
FOTO: Ion Iliescu a facut săptămâna trecută o nouă vizită la Parchetul General, în Dosarul „Mineriadei din 13-15 iunie 1990” FOTO: MARIAN ILIESCU




Depolitizarea mineriadelor. Timpul faptelor
După 25 de ani de controverse politice privind violențele minerilor împotriva studenților și bucureștenilor din 14 și 15 iunie 1990, a sosit momentul răspunderilor juridice. Târziu, foarte târziu, ar spune familiile victimelor, cei propriu- zis bătuți, arestați sau cei care, imediat după aceste evenimente, au cerut azil politic în alte țări. La scara istoriei, nu e niciodată prea târziu să se facă lumină în acest obscur violent episod post-revoluționar, cu liderii politici ai vremii și șefi ai unor instituții ce au supra-reacționat, provocând pagube uriașe imaginii României în lume. Dacă până acum discuțiile despre Mineriadă erau puternic politizate între „Iliescu a chemat minerii” și „la violență se răspunde cu violență”, de acum încolo ne așteptăm ca procurorii să discute despre fapte și mărturii, care, puse cap la cap, să stabilească foarte clar responsabilitățile.
Udrea în fața celui de-al patrulea dosar
După trei arestări și trei urmăriri penale, votate pe repede înainte în iarnă de către deputați, Elena Udrea se confruntă cu noi acuzații ale procurorilor. Ultima cerere de arestare din Parlament, împotriva apropiatului lui Victor Ponta din dosarul „Turceni-Rovinari”, n-a trecut de Senat, astfel că Șova e judecat în libertate. Comisia juridică a emis deja un aviz negativ în cazul arestării Elenei Udrea, în contrast cu declarațiile publice ale liderilor PSD și PNL, care au dat asigurări că se va vota încuviințarea. Avizul pentru începerea urmăririi penale a fost pozitiv. Interesant va fi votul în plen, mai ales în grupul liberal, acolo unde mulți pedeliști tremură și ei de teama unor investigații privind finanțarea campaniior.
Traian Băsescu face ochi dulci foștilor PDL
Fostul șef al statului nu vrea conducă M.P. doar onorific. Este, de altfel, primul Președinte al României care se întoarce după terminarea mandatului în fruntea unui partid pe o funcție executivă. Constantinescu a abandonat politica, iar pe Iliescu l-au refuzat pesediștii lui în 2005, atunci când l-au preferat pe Geoană. Schimbarea denumirii are legătură cu alergia pe care românii o au la cuvântul „partid”, dar și cu tentativa lui Traian Băsescu de a acomoda sub aceeași umbrelă mai multe curente politice, de la stânga și dreapta spectrului. Cântecul de sirenă de la Congres pentru foștii pedeliști, cărora le-a spus „adio” în 2013, a stârnit reacții negative din partea lui Blaga, la rândul lui puternic contestat în partid, de vechii camarazi politici.
Oprea, în cel mai prost moment al carierei
Nu moartea polițistului în misiune este motivul real pentru care toată emoția publică negativă s-a canalizat spre Ministrul Internelor. Mișcările lui Oprea din ultimele luni, culminând cu ambiția de a deveni premier până la alegeri, pentru a fi sigur că poate intra în Parlament pe propriile picioare, au stârnit multă ostilitate și antipatie în multe medii din România. Cât timp Gabriel Oprea era în umbră, puțin vizibil, n-a fost o țintă pentru nimeni. Când vrei să fii prieten cu două părți antagonice, sfârșești prin a antagoniza tu însuți pe toată lumea. Jocul și cu Ponta și cu Iohannis n-a făcut decât să stârnească respingere la ambele capete. O demisie a lui Oprea ar duce la dizolvarea UNPR, cu consecințe semnificative pe scena politică – dispariția sprijinului politic pentru guvernul Ponta și dispariția unui competitor din seria partidelor care se bat pentru al treilea loc anul viitor: MP, M10, ALDE.
MIKUTZA CE KURAI
MIKUTZA CE KURAI

Mesaje : 285
Data de înscriere : 17/03/2013

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum