Iohannis în stratosferă
Pagina 1 din 1
Iohannis în stratosferă
Indiferent cât de ostentativ ar vrea Iohannis să se mențină în limitele mandatului de mediator și să nu repete modelul Băsescu, nația e totuși curioasă să știe ce crede președintele. Da, sunt de acord că „președintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime chiar în fiecare chestiune“. Dar și reciproca e valabilă, indiferent cum se văd lucrurile din stratosfera Cotroceniului.
Consultările președintelui cu partidele au venit într-un moment complicat pentru Klaus Iohannis. Criticat după bilanțul celor 100 de zile de mandat pentru detașarea suverană cu care privește viața politică internă (așteptările mergând spre o mai mare fermitate și claritate a mesajului în chestiunile fierbinți ale momentului), dar și pentru lipsa unor proiecte concrete care să dea o direcție și să exprime viziunea sa asupra obiectivelor și priorităților țării, ceva mai mult decât lozincile din campanie și postările pe Facebook, Iohannis a avut ocazia de a-și relansa mandatul prin aceste consultări. A ratat-o.
Odată depășit momentul de teamă și degringoladă generat de votul din noiembrie, când Iohannis a reușit să forțeze PSD și pe Victor Ponta să renunțe la Legea amnistiei și grațieriiși să dea undă verde la câteva dintre cererile DNA, lucrurile au reintrat treptat pe vechiul făgaș. Retrospectiv vorbind, tot ceea ce s-a întâmplat de atunci încoace și mai ales de la consultările precedente a fost o imensă sfidare la adresa lui Iohannis. Nu doar Ponta și-a regăsit aroganța și capacitatea manipulatorie, ci și majoritatea pesedistă din parlament a revenit la apucăturile din perioada USL și la retorica de atunci. Mai nimic din ceea ce s-a convenit, promis și angajat la trecutele consultări nu a fost pus în practică. Ba din contra. Degeaba a lansat președintele mesaje corecte de susținere a justiției și a DNA, a bătut civilizat obrazul în cazul Șova, a atras atenția asupra decredibilizării parlamentului și clasei politice în general, a făcut recurs la morală și bun-simț, zadarnic vorbește despre diaspora și dă asigurări că lucrurile se vor rezolva, pentru că băieții cu ceafa groasă își văd de ale lor interese. Din ceea ce a cerut până acum Iohannis s-a cam ales praful și pulberea, totul a fost aruncat cu abilitate în derizoriu. Strategia e simplă: Ponta nu-l contrazice pe față, îi convine de minune formula coabitării, care sapă la popularitatea președintelui, dar practic face doar așa cum îi dictează interesele, evident, cu mâinile murdare ale altora, de preferință Tăriceanu și câțiva țuțeri mereu la dispoziție. Și așa va continua să fie și după consultările de luni, pentru că președintele pare că înțelege să-și exercite mandatul doar formal, la nivel de imagine, călare pe norișorul parfumat al celor peste un milion de like-uri.
Rezultatele concrete ale consultărilor se vor lăsa probabil așteptate mult și bine, chiar dacă Iohannis s-a arătat optimist, mimat sau nu, nici nu prea contează, pentru că dincolo de „angajamente“ nu s-au fixat termene ferme. Ponta a transmis însă mesajul că și-a impus punctul de vedere și a avut câștig de cauză mai pe toată linia, cedând generos doar la Legea finanțării partidelor, deja respinsă de președinte. Primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, votul pentru parlament va fi pe liste, iar numărul acestora va scădea puțintel, așa cum PSD anunțase încă de acum câteva luni. Până și în chestiunea votului din diaspora a rămas pe-a lui Ponta: guvernul se spală teoretic pe mâini, pasând organizarea alegerilor la Autoritatea Electorală, iar cetățenii vor trebui să se înscrie pe liste cu șase luni înainte. Dinspre partea PNL, singurul lucru limpede a fost că dorește votul „la vedere“ în cazul cererilor DNA, discuție deja inutilă, dat fiind că PSD susține că mandatul nu e imperativ și că a ales răul cel mai mic la Legea alegerilor locale.
Partea proastă, motiv pentru care spun că Iohannis a ratat ocazia, este că nu știm, nici măcar după conferința de presă, care este opinia președintelui în fiecare dintre aceste chestiuni sau dacă măcar are vreuna. Pentru că generalitățile deja EXprimate și în alte ocazii și teoriile nu țin loc de puncte de vedere. Încrederea pe care Iohannis o arată cu ostentație partidelor, mai exact PSD, pentru că el face jocurile în parlament, pare deplasată, ca și mulțumirea zâmbitoare față de „progresele“ care s-au făcut. Spune că nu a cerut„garanții“ partidelor și că nu e nevoie de vreun acord, nefiind însă clar ce va face dacă PSD nu-și va respecta, așa cum a făcut până acum, așa-zisele angajamente.
În chestiuni majore, pensiile de lux sau scoaterea procurorilor din rândul magistraților, idee lansată ulterior consultărilor de Ponta, evită să se pronunțe ferm sau le expediază, părând că le aruncă în derizoriu. În doar două probleme a fost ceva mai tranșant: „justiția nu e o supraputere“, ca răspuns la atacurile lui Ponta la adresa DNA, și Kövesi și Stanciu „își fac treaba“, ca replică la acuzele fostului președinte că acestea arestează din oportunism, ca să mai obțină un mandat.
Indiferent cât de ostentativ ar vrea Iohannis să se mențină în limitele mandatului de mediator și să nu repete modelul Băsescu (lucru nici măcar prea complicat), nația e totuși curioasă să știe ce crede președintele. Da, sunt de acord că „președintele trebuie să aibă curajul să nu se EXprime chiar în fiecare chestiune“. Dar și reciproca e valabilă, indiferent cum se văd lucrurile din stratosfera Cotroceniului.
mihai_tincanu- Mesaje : 69
Data de înscriere : 10/06/2013
Subiecte similare
» Un alt Iohannis-STRIGOIUL LUI BASESCU, EXORCIZAT DIN COTROCENI. IOHANNIS – DECLARATII DE K.O.
» Iohannis nu discută cu românii din Ucraina, Viktor Orban, "în Transilvania, acasă"Este vorba aici despre transilvăneanul Klaus Werner Iohannis, ajuns preşedinte al României pe un val uriaş de simpatie şi tot de aceeaşi persoană cu aceleaşi obârşii, care,
» Ce-ai cu Iohannis, dom’le? DE TOP
» PDL, sah cu Iohannis la PNL
» De ce, Iohannis, de ce?
» Iohannis nu discută cu românii din Ucraina, Viktor Orban, "în Transilvania, acasă"Este vorba aici despre transilvăneanul Klaus Werner Iohannis, ajuns preşedinte al României pe un val uriaş de simpatie şi tot de aceeaşi persoană cu aceleaşi obârşii, care,
» Ce-ai cu Iohannis, dom’le? DE TOP
» PDL, sah cu Iohannis la PNL
» De ce, Iohannis, de ce?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|