Grindeanu refuză să-şi dea demisia. Miniştrii, obligaţi să demisioneze ca să-i forţeze mâna
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Grindeanu refuză să-şi dea demisia. Miniştrii, obligaţi să demisioneze ca să-i forţeze mâna
Grindeanu refuză să-şi dea demisia din funcţia de premier, chiar şi după întâlnirea de marţi după-amiază cu şeful PSD Liviu Dragnea. Acesta din urmă pregăteşte un Comitet executiv în care să se găsească soluţia debarcării premierului.Fierbere mare la PSD şi în jurul cabinetului lui Dragnea de la Camera Deputaţilor, unde s-au adunat chivuţele Fifor, Olguţa Vasilescu şi Bădălău ca să-l ajute pe Dragnea să găsească soluţii pentru a scăpa de Grindeanu. Care nu se lasă dus sub nicio formă şi care are deja soluţii pentru fiecare dintre torpilele instrumentate de Dragnea. Grindeanu duce o rezistenţă de guerillă (că pentru un război e prea molâu). Dragnea îşi suplimentează efectivele împotriva sa: ori prin atacuri instituţionale - cum e cel instrumentat de Cazanciuc (care şi-a trădat verişorul prin alianţă Ponta şi a trecut în tabăra lui Daddy), care a lăsat guvernul fără abilitarea de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei, fie prin demersuri individuale - cum sunt cele ale miniştrilor Dobre şi Petrea, oameni de paie ai lui Dragnea, care şi-au depus demisiile în alb ca să-l forţeze şi pe premier să demisioneze. Mâine va fi convocat forul de conducere al PSD pentru a găsi formula de îndepărtare a lui Grindeanu. Care de ceva vreme refuză să mai execute orice ordin al lui Daddy. Ultimul, cel de a-l remania pe ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Acesta este, însă, doar pretextul şi nu cauza. Adică, un fel de atentat de la Sarajevo. Cauzele sunt mult mai adânci dar ştiute deja şi ele duc la situaţia inculpatului Dragnea, căruia din ce în ce mai puţini par dispuşi să-i scoată castanele din foc. Iar pentru asta nu ne referim la habarnistele plantate în posturi de miniştri după ce au făcut frumos pe lângă gurul de Teleorman. Ci la acei miniştri şi la acele măsuri care l-ar ajuta pe acuzatul de abuz în serviciu, condamnat penal deja în alt dosar, să scape de ceea ce e coşmarul vieţii lui şi piedică pentru a pune cu totul laba pe ţară, ca să o poată transforma în feuda proprie. Să o teleormanizeze.
UPDATE: Dragnea şi Grindeanu au mai avut o întâlnire şi marţi după amiază în care Grindeanu a spus răspicat că refuză să-şi dea demisia. În aceste condiţii, social democraţii vor organiza mâine un Comitet Executiv naţional în care vor cere tuturor miniştrilor PSD ai cabinetului să-şi dea demisia pentru a-i forţa mâna lui Grindeanu. Dacă nici în aceste condiţii Grindeanu nu-şi va da demisia, mai rămâne varianta unei moţiuni de cenzură împotriva propriului cabinet - o premieră absolută în politica postdecembristă.
Grindeanu se repliază şi e pregătit pentru rezistenţă de guerillă. Pentru un război e prea molâu
Grindeanu a găsit, însă, soluţii deja pentru fiecare dintre variante şi i-a transmis la întâlnirea de marţi lui Dragnea că nu va demisiona nici măcar dacă forul de conducere i-o va cere.
Iar dacă va pune presiunea pe miniştri pentru a-i forţa mâna, Grindeanu a spus că va numi imediat înlocuitori pentru eventualii miniştri demisionari.
Acoliţii de ieri şi de dată recentă ai lui Dragnea, pregătiţi să facă jocurile lui Daddy
Doi dintre acoliţii lui Dragnea, ministrul pentru Dialog Social Gabriel Petrea (cel care a cerut mutilarea Legii accesului la informaţii publice ca să nu mai ceară presa informaţii despre cesiunile Tel Drum către clanul Dragnea) şi ministrul Turismului, Mircea Dobre, şi-au depus deja demisiile în alb, pentru a-i înlesni lui Dragnea debarcarea lui Grindeanu.
"După ce va fi finalizată evaluarea va fi anunțată de către președintele partidului și atâta tot. Chestiunile interne de partid n-o să le spun niciodată public. Cel care trebuie să comunice este președintele PSD. În momentul în care se va termina această evaluare avem de trecut mâine prin ședința CEX și în momentul acela se vor anunța concluziile de către președintele partidului", a spus Dobre, citat de Agerpres.
"Dacă partidul îmi cere să îmi dau demisia, evident că da, pentru că partidul m-a pus acolo, nu este funcția adusă de acasă", a spus Petrea, la Palatul Parlamentului.
Ministrul Agriculturii, autor al unor declaraţii halucinante, rupte de orice realitate, nu doar de cea a administrării unui minister precum cel al Agriculturii, Olguţa Vasilescu - autoarea gafelor pe Legea salarizării care scot sindicatele în stradă şi fosta secretară din Videle, foarte apropiată de Liviu Dragnea şi numită ministru al Internelor sunt singurii miniştri care au trecut evaluarea. Ei sunt, aşadar, pe placul tătucului Dragnea şi vor executa ceea ce le cere autointitulatul Daddy.
Guvernul, lăsat fără obiectul muncii pe perioada vacanţei parlamentare
O altă tehnică prin care Dragnea îl torpilează pe Grindeanu este să lase guvernul fără abilitarea de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.
Pretextul, pueril: pe motiv că amendamentele nu au fost studiate de parlamentari.
Cel care execută ordinul de partid, de astă dată, Robert Cazanciuc, vestit pentru că se dă după cum bate vântul: însurat cu verişoara lui Ponta ca să parvină politic, a fost răsplătit de verişorul prin alianţă cu funcţia de subsecretar de stat la corpul de control al guvernului Năstase când Ponta era secretar de stat şi şef al structurii, apoi secretar general în MAE susţinut de PD-istul Teodor Baconschi, pentru ca apoi să ajungă ministru al Justiţiei în guvernul Ponta, cu un consilier de la SRI, cel care schimba becurile de la SIPA, iar acum şef al comisiei juridice din Senat, după debarcarea lui Şerban Nicolae. Ce spune Cazanciuc ca să justifice lăsarea guvernului fără abilitarea de a emite ordonante?
"Am primit în ultima oră mai multe propuneri de la diverse ministere, de amendare a textului iniţial. N-am apucat să ne uităm pe ele, n-am apucat să le distribui tuturor comisiilor. V-aş propune să amânăm discuţia pentru mâine la ora 12, de principiu sau luni la ora 10, să vedem când facem următoarea şedinţă a Comisiei juridice. Cu scuzele de rigoare, dar cred că este interesul tuturor să avem actul normativ fără discuţii. Am avut o experienţă în iarnă, aşa că aş prefera să nu fie discuţii pe text. Dacă mai aveţi ceva amendamente de depus, rugămintea e să le lăsaţi acum ca să putem să le distribuim colegilor, să vedem în ce măsură ele se încadrează în limitele Constituţiei"
Iar ca să nu mai fie niciun dubiu asupra poziţionării sale imparţiale şi profund tehnice, fundamentată juridic şi doar în "interesul tututor", iată ce mai spune Cazanciunc câţiva paşi mai încolo:
„Aici nu este vorba despre premierul Grindeanu sau despre alte persoane, ci e vorba despre modul în care un program de guvernare este implementat sau nu. Încrederea nu se acordă Guvernului Grindeanu, încrederea s-a acordat unui program de guvernare. E firesc să fie o evaluare după șase luni de zile a implementării programului de guvernare”, a spus Cazanciuc.
Fostul ministru PSD al Justiţiei a afirmat că „ar fi păcat” să treacă mult timp şi să se realizeze că puteau fi făcute lucruri, dar nu s-au realizat din diverse motive, precum comunicarea şi „înţelegerea greşită a unor lucruri”.
„Nu merge programul de guvernare aşa cum ne-am angajat în faţa populaţiei”, a mai spus el.
Ultima criză de furie a lui Dragnea: refuzul lui Grindeanu de a-l remania pe Viorel Ştefan, de la Finanţe (surse)
Picătura care a umplut paharul se pare că a fost confruntarea de luni seara dintre Dragnea şi Grindeanu. Ultimul, a fost ridicat de la aeroport de omul de casă al lui Dragnea (fost om de casă al lui Hrebenciuc): Marcel Ciolacu. Nimeni altul decât cel care dădea la râme când mergea Daddy să se refacă la pescuit în paradisul dat de Consiliul Judeţean firmei Tel Drum şi cesionat acum de firmă fiului său.
Care l-a dus direct la sediul din Băneasa, unde Grindeanu era aşteptat de Dragnea şi de aghiotantul acestuia, Niculae Bădălău. Dragnea i-ar fi cerut, scrie comisarul.ro, lui Grindeanu să-l îndepărteze din guvern pe incomodul ministru al Finanţelor, Viorel Ştefan, care ar trebui găsit ţap ispăşitor pentru neîndeplinirea aşa-zisului program de guvernare, o înşiruirea nerealistă de promisiuni fără acoperire în realitate şi în buget. Pentru că Grindeanu a refuzat, Dragnea a făcut o criză iar de a doua zi a început urgia împotriva sa.
***
De fiecare data, Grindeanu a refuzat cererea lui Dragnea, spunand ca tara e stabila si ca "actul de guvernare nu poate fi condus de persoane dubioase", potrivit HotNews. Dragnea este extrem de nemultumit de faptul ca Grindeanu nu mai raspunde la comenzile sale politice legate de Justitie, dar si de diferite initiative economice si sociale.
Mai multi lideri PSD, printre care Gabriela Firea si Niculae Badalau, au torpilat public guvernul Grindeanu. Dragnea s-a rezumat public la declaratii ironice la adresa premierului.
UPDATE Singurii trei ministri care au trecut de evaluarea ceruta de Liviu Dragnea in PSD sunt Petrea Daea (Agricultura), Carmen Dan (Interne) si Lia Olguta Vasilescu, conform HotNews. Ceilalti 24 de ministri din guvernul Grindeanu au picat evaluarea lui Dragnea, iar PSD ar urma sa le ceara demisia, potrivit surselor citate.
Liviu Dragnea ameninţă că îi retrage sprijinul politic lui Sorin Grindeanu, fiind nemulţumit de întârzierile în aplicarea unor măsuri din programul de guvernare, au declarat surse oficiale, conform News.ro si HotNews.
Astfel, în cadrul discuţiilor care au avut loc la sediul PSD, luni seară, Liviu Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii şi i-ar fi cerut demisia spunându-i că îi va retrage spijinul politic.
De altfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, duminică seară, că nu este exclusă o schimbare a Guvernului în ansamblul său, în cazul în care partidul va ajunge la concluzia că acest lucru este necesar, Dragnea precizând că nu este o variantă pe care să o dorească.
Întrebat dacă este posibilă schimbarea Guvernului, Liviu Dragnea a răspuns: ”Încă nu ştiu. Eu nu vreau să ajungem la această soluţie (...) Dacă o să ajugem la concluzia că n-avem altă variantă, o să propunem şi pe asta, dar eu nu vreau să ajungem acolo.”
La o întrebare privind reacţia partidului în cazul în care Sorin Grindeanu va refuza să demisioneze, în pofida unei eventuale decizii a PSD, Dragnea a răspuns: ”Nici n-am văzut unde e soba, unde e drobul de sare şi vorbim de drobul de sare de câteva zile (...) Nu cred că Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred că se va ajunge acolo dar, repet, nu ştiu dacă se va propune lucrul ăsta”.
Liviu Dragnea a mai spus, duminică, la România TV, că a fost încheiată evaluarea miniştrilor în interiorul PSD, urmând ca pachetul de propuneri pentru remedierea întârzierilor în aplicarea programului de guvernare să fie finalizat în cursul zilei de luni.
Anterior, premierul Sorin Grindeanu afirma, într-o postare pe Facebook, că România are astăzi în faţă mai multe oportunităţi, care o pot îndrepta decisiv pe drumul progresului şi prosperităţii, dar că pentru asta este nevoie de stabilitate şi predictibilitate. El amintea că votul din decembrie 2016 a arătat că şi românii vor acelaşi lucru "un guvern cu largă susţinere parlamentară şi stabil", iar încrederea acordată de români "nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri - într-un cuvânt instabilitate".
Firea, atac la baioneta
Cea care l-a atacat cel mai dur, și de mai multe ori pe Sorin Grindeanu, a fost primarul PSD Gabriela Firea
De pildă, sâmbătă ea a afirmat ca premierul Sorin Grindeanu ar prefera un alt „spate politic” decât cel asigurat de către PSD. Ea a mai spus că şi-ar dori ca o femeie, fie din actualul Executiv, fie din grupul parlamentar al PSD să ajungă în postul de prim-ministru.
Gabriela Firea a apreciat că există o modificare de comportament a premierului Sorin Grindeanu faţă de primele luni ale mandatului său, o posbilă explicaţie fiind faptul că acesta ar putea avea o susţinere din exteriorul PSD.
„Este o sumă senzaţii pe care ni le lasă la vedere prestaţia premierului. La început a înţeles rolul său, anume că reprezintă o funcţie numită şi a înţeles că trebuie să există o relaţie puternică cu conducerea partidului şi a alianţei pentru a aplica programul de guvernare ad litteram. Ulterior, cred că a fost un moment în care nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de absenţa în consultarea sa cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce anume este acel altceva. Noi îi asiguram spatele politic. În momentul în care nu a mai considerat util spatele politic, înseamnă că are alt spate, poate”, a declarat Gabriela Firea, la România TV,.
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum