AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Moftul lui Dragnea

In jos

Dragnea - Moftul lui Dragnea Empty Moftul lui Dragnea

Mesaj Scris de Admin Mier Iun 14, 2017 10:32 pm

Merită interesele de grup ale d-lui Dragnea și setea lui de putere declanșarea unei crize politice?Oricât de sfidător s-ar arăta Liviu Dragnea față de Sorin Grindeanu la televiziunile aservite PSD, fără îndoială, știe și el că așii din partida de poker pe care o joacă pe seama Guvernului Grin­deanu se află acum la Co­troceni. Vizita președintelui Iohannis la Washington, mai ales primirea la Casa Albă, au modificat cadrul politic în care se desfășoară lupta pentru putere dintre liderul PSD și premier și au scos în evidență pregnant contrastul penibil dintre un președinte care poate fi om de stat și gașca din fruntea coaliției de guvernare: baroni mărunți, cu dosare pe­nale, incapabili să depășească nivelul lup­tei între facțiuni preocupate de pro­priile interese meschine, în disprețul interesului național. Bomboana de pe coliva pesedistă este, fără îndoială, sprijinul exprimat fără echivoc de președintele SUA pentru lupta anticorupție, deoarece îl aruncă în de­fen­si­vă pe Liviu Dragnea, condamnat penal și inculpat, și întărește indirect poziția pre­mie­rului Grindeanu, care a adoptat, cel pu­țin declarativ, cauza statului de drept.
 
Probabil că domnul Dragnea, cu toată ze­flemeaua sa de bodegă afișată la România TV, știe că istoria României nu se scrie doar în sediul PSD, ci și în marile can­ce­la­rii oc­cidentale, mai ales în acest moment. Până acum a mizat pe forțe care, în loc să se im­pună, au pierdut: nici UE nu a ex­plo­dat, nici Donald Trump nu s-a dovedit în­gă­dui­tor față de batjocorirea statului de drept. Deci exigențele internaționale nu-i vor per­mite probabil lui Liviu Dragnea să tra­te­ze guvernarea României ca pe do­me­niul său propriu de vâ­nă­toa­re – sau de pescuit, da­că vreți.
 
Pe aceasta se bazează pro­babil și premierul Grin­dea­nu când atrage atenția pe Facebook că România are ne­voie de stabilitate și pre­di­ctibilitate pentru a va­lo­rifica toate oportunitățile momentului, și o face chiar în ajunul marii evaluări pe care Dragnea și acolitul său cercetat pe­nal, Darius Vâlcov, o anunță cu mare pom­pă de ceva vreme, ame­nin­țând totodată cu demisiile în alb pe care membrii Exe­cutivului i le-ar fi oferit lui Dragnea, deși acesta nu are niciun rol cons­tituțional în privința guvernului. Mai mult, premierul pune accentul pe relațiile internaționale, adică exact pe zona în care liderul PSD es­te un paria, președintele Io­hannis un par­te­ner respectat al Occiden­tu­lui, iar pre­mie­rul Grindeanu un candidat la res­pec­ta­bilitate. În sfârșit, prim-mi­nis­trul cere un dialog între Președinția Ro­mâ­niei, Senat, Camera Deputaților și Guvern. Cu alte cu­vinte, scoate chestiunea gu­ver­na­mentală din curtea PSD și o plasează în contextul in­teresului național, sugerând că gu­ver­narea unei țări care începe să-și croiască un nou profil internațional nu poate fi un moft al unui lider de partid cu care ni­meni nu stă de vorbă nici la Bruxelles, nici la Washington. Este lim­pe­de că pre­mie­rul se aliniază la poziția pre­ședintelui Iohannis și este de presupus că are de partea lui o parte din PSD, mai puțin vo­cală, dar totuși nemulțumită de modul în care Dragnea & Co. au acaparat puterea în partid și vor să-și subordoneze total gu­vernarea. Dacă primarul Iașiului Mihai Chirica a ieșit din nou la rampă, cerând, pe drept, demisia Liei Olguța Va­si­lescu și a lui Sevil Shhaideh și afirmând pe șleau că „ești dus cu pluta“ dacă îți de­miți pro­priul guvern, pe surse s-a aflat că nici mi­nistrul de Finanțe Viorel Ștefan, unul din­tre puținii miniștri cu competențe do­ve­dite, nu se lasă umilit de Liviu Drag­nea. Cât despre ministrul Justiției, știm de­ja că nu se jenează să-l înfrunte inteligent pe li­derul PSD.
 
Pe această rezistență subterană contează probabil Sorin Grindeanu, dar și pe pro­ce­du­ra constituțională complicată a schim­bă­rii premierului cu forța. Problema cea mai mare pentru liderul PSD este că nu­mirea viitorului premier este prerogativa cons­ti­tu­țională a președintelui Iohannis, care, în­tărit de susținerea SUA, dar și de spri­ji­nul popular câștigat din februarie în­coace, poate respinge orice candidat al dom­nului Dragnea care nu se încadrează în criteriile sale. Sau poate nominaliza pro­priul can­di­dat de trei ori, deschizând pers­pectiva unor alegeri anticipate, dacă și a treia pro­punere îi este refuzată de par­lament.
 
Iată de ce, indiferent de retorica pe care o va genera evaluarea guvernamentală în func­ție de sacrosanctul program de gu­ver­nare, este greu de crezut că Dragnea va putea răs­turna Guvernul Grindeanu. Îl va putea hăr­țui însă public, în speranța că pre­mie­rul va ceda nervos și, totodată, că ima­gi­nea sa de lider cu autoritate nu va fi știr­bi­tă. De o analiză a guvernării am avea ne­vo­ie, desigur, pentru că lucrurile nu merg bi­ne în multe domenii, dar nu din par­tea unor indivizi cu condamnări sau pro­cese penale, ca Dragnea, Vâlcov și Tă­riceanu, a căror competență unică e de­turnarea re­sur­selor publice către buzu­na­re­le pro­prii. În concluzie, evalurea lui Drag­nea me­rită aruncată la coș fără a fi ci­tită, pentru că pleacă de la premize false și este fă­cută de neaveniți.
 
Merită oare interesele de grup ale dom­nului Dragnea și setea lui neostoită de pu­tere declanșarea unei crize politice? Sigur că nu. Cum nici România, cu toate de­fec­tele ei, nu merită o clasă politică de o fac­tură atât de proastă – adică nici com­pe­ten­tă, nici corectă, nici educată, nici de­dicată binelui public - cum este cea care ocupă acum nemeritat parlamentul, mi­nis­terele și studiourile TV. Să nu ne îmbătăm cu apă rece: degeaba avem un președinte ca­re poate promova România pe plan in­ter­național, dacă pe plan intern România se lasă condusă de edecuri precum Dragnea, Vâlcov și Tăriceanu. Pentru că nu poți să fii și popă, și hoț. Este timpul ca și „ro­mâ­nii imparțiali“ să priceapă acest lucru.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Dragnea - Moftul lui Dragnea Empty (CU DRAG DESPRE LIVACHE ,TACHE NO MISTACHE ):Nebunia din PSD, favorabila lui Iohannis

Mesaj Scris de Admin Mier Iun 14, 2017 10:37 pm

Aerele conspirative si misterul de proasta factura intretinut in jurul caderii sau nu a Guvernului nu te-ar trimite spre o tara care si-ar cunoaste drumul. S-au facut si desfacut aliante de moment, s-a batut palma in spatele altarului, presa a aruncat pe piata informatiile cele mai stranii, primite, probabil, de la cei care ar fi trebuit sa taca si, ciclic, a aparut pe ecrane mustata zbarlita a lui Dragnea, dirijorul balciului politic. Tariceanu a preferat decenta maxima. Chestiune de stil. Iohannis a stat la panda. Chestiune de strategie.Scriam tot aici, in National, la jumatatea lui mai 2016, un articol intitulat „Guvernul e tare. Aproape ca e teapan”. Titlul aparuse in perioada interbelica, in ziarul Universul. „Unul din guvernele epocii, nu mai stiu care din ele, isi ducea existenta pe muchie de cutit. Redactiile, in goana dupa intaietate, asteptau cu infrigurare momentul decisiv. Cade sau nu cade? Batalia a fost castigata de Universul, al carui trimis a dat primul rezultatul sedintei, sintetizand perfect: «Guvernul e tare. Aproape ca e teapan»”.
Politica de balci
Cam acelasi lucru se intampla si acum. Guvernul a fost atat de bine impins in peisaj incat a ramas intepenit. Nu s-a mai miscat. A ramas blocat in propria lui neputinta de a-si duce la capat propriul program. Unii au dat vina pe partidul majoritar care l-a adus la Palatul Victoria. Altii, pe Grindeanu, premierul. Sa-l fi obligat sa demisioneze? Zice-se ca n-ar fi vrut. Dupa care partidul a revenit in spatiul public si a declarat ca prim-ministrului nu i s-a cerut demisia. Retragerea sprijinului politic? Circ! Sa-l fi dat jos cu demisii in bloc? Cu o remaniere? Au aparut imediat mesaje publice ca se va forma un grup de rezistenta in cadrul PSD care va rupe partidul. Zvonurile despre ce si cum i-au ametit pe toti, incat la televiziunea de familie PSD ajungea sa nege totul si sa se contrazica, spre stupefactia tuturor. Spectacolul celor patru saptamani de colici politici arata mai mult a balci comunal, cu gratare, acadele si calusei unde sa-ti invarti mandra. Cand nimeni nu se astepta, de la Cotroceni a venit vestea ca presedintele nu se amesteca, nu arata a ceva serios. E treaba PSD-ului si, ca atare, sa si-o rezolve.  In fapt, doar o mica stratagema de a astepta ca vanatul sa cada in capcana pe care singur si-a intins-o.
Imoral sau amoral?
Liviu Dragnea nu este scutit de adversari chiar in propriul partid. Anumite surse spun ca nu e momentul ca acestia sa se lanseze in atacuri, dar practica a demonstrat ca politica este, de fapt, o succesiune de momente pe care nu trebuie sa le ratezi. Dusmanii lui de ce le-ar ocoli? Poate ca si Dragnea, cand le-a avut, le-a fructificat. A-i acuza pe unii sau pe ceilalti de imoralitate politica e doar un alt circ ieftin, de talk-show-uri rasuflate, caci nimeni nu e mai breaz decat celalalt.  La ce ajuta sa faci scandal ca X sau Y e lipsit de moralitate politica? La nimic, pentru ca jocurile de culise nu tin cont decat de interese.
Minge de ghem, set si meci
Insa toata balmajeala asta parca anume provocata i-a lasat lui Klaus Iohannis un culoar pe care sa intre in forta. Partidul pentru care oricum nu avea prea multe iubiri s-a impiedicat la cadril taman la schimbarea partenerilor, dezvelindu-si moliciunea gleznelor si slabiciunea genunchilor. Mare, mare partidul, nimic de zis, dar cu picioare de lut. O motiune de cenzura votata masiv, lucru de nedorit pentru multi, ii aduce lui Iohannis PSD la picioare. Premierul este desemnat de el si nu are niciun motiv sa nu negocieze dur. O demisie a premierului, de buna voie sau determinata de presiunile din partid, are acelasi rezultat, caci Dragnea tot la mana lui ajunge. Poate ca Iohannis nu va exagera, provocand o criza politica, mai ales acum, cand Donald Trump il considera singurul cap de pod serios in curtea Europei. Iar daca o va face, va avea grija sa puna totul pe seama PSD. In schimb, poate toca marunt nervii partidului, fara sa depaseasca limitele constitutionale, dar aratand, astfel, ca doar din mana lui politica isi culege boabele. Ce castiga? Un mare plus de imagine pentru candidatura din 2019 la alegerile prezidentiale, la care se adauga o demonstratie despre cum se conduce o tara. Pe de alta parte, un Grindeanu nedebarcat nu i-ar fi fost favorabil lui Dragnea. Autoritatea lui in partid, in plina testare, ar fi alunecat si mai jos si, in scurt timp, risca sa se vada inlaturat. Cine castiga? Tot Iohannis.
 

enational.ro 
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum