ADIO BOBOR , ADIO , CADE FRUNZA ... Programul PSD, finalul farsei
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
ADIO BOBOR , ADIO , CADE FRUNZA ... Programul PSD, finalul farsei
La mai puțin de un an de la câștigarea alegerilor, măsurile economice care au propulsat PSD spre cel mai bun scor obținut după 1990 cad una câte una.Programul electoral convertit în program de guvernare al PSD s-a dovedit o fraudă politică care acum se destramă fir cu fir și promisiune cu promisiune în confruntarea cu economia reală. Majorarea salariului minim și majorările punctului de pensie de la începutul anului, precum și mărirea salariilor unor bugetari de lux nu au putut fi acoperite niciodată din veniturile la buget, constant mai mici decât cheltuielile. Celebra profeție a ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, potrivit căreia majorările se vor finanța din ele însele nu s-a împlinit, astfel încât, încă de la început, guvernarea PSD-ALDE nu a fost un proces coerent, ci un continuu act de cârpeală, în care s-au căutat soluții și scurtături pentru a acoperi decalajul dintre venituri și cheltuieili și a menține deficitele sub control.
Cele trei faze
Ziar electoral al PSD din campania de anul trecut, în care votanţii erau îndemnaţi să marcheze în calendar datele când promisiunile deveneau realitate. |
Mai întâi au fost sacrificate investițiile publice în infrastructură – transporturi, energie, comunicații, sănătate -, inclusiv cele finanțate din fonduri europene, pentru că ele presupuneau o cofinanțare de 25%, bani pe care guvernanții nu au avut de unde să-i aloce.
Pasul al doilea a fost îndatorarea accelerată, un lucru despre care nu se vorbește aproape niciodată la televizor, dar nu înseamnă că nu există. În 2017, România s-a îndatorat mult mai repede ca în anii trecuți – cu peste un miliard de euro – pentru a finanța majorările de pensii și salarii care, la rândul lor, s-au dus în consum. În esență, în 2017 România a luat credite de consum la nivel național, care au alimentat creșterea economică forțată de aproape 6%. Numai că în scurtă vreme au început să apară și rateurile. Statul a eșuat în trei rânduri să vândă datoria națională la un preț rezonabil, băncile și investitorii găsind din ce în ce mai puțin atractive randamentele oferite la obligațiuni. Ceea ce înseamnă, în viitor, dobânzi mai mari și inflație.
În faza a treia s-a instalat panica și s-a trecut la măsuri disperate. Au fost amânate măsuri anunțate în programul de guvernare – majorarea salariilor bugetarilor din luna iulie (cu excepția notabilă a parlamentarilor, primarilor și consilierilor) și s-a renunțat la una dintre pietrele de temelie ale „programului social-democrat“, impozitul zero pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei. În schimb, au început să umble la taxe și impozite. Astfel, au reapărut taxe dispărute – timbrul de mediu, supraacciza la carburanți –, s-a încercat introducerea brutală, fără o pregătire prealabilă, a split-TVA la toți agenții economici, s-a introdus, s-a scos și apoi s-a reintrodus taxa de solidaritate de 2%. Pilonul II de pensii este ca și naționalizat. Momentul adevărului, ziua capitulării a venit însă când Dragnea a anunțat că majorarea pensiilor se amână. De programul de guvernare s-a ales în mod oficial praful.
Un atac deliberat
În ultimul an, PSD a atacat în mod sistematic toate elementele de echilibru macroeconomic, motiv pentru care instituțiile internaționale în frunte cu Banca Mondială au emis avertismente serioase privind riscurile la care se supune România. Acest atac a fost deliberat. Cristian Socol, unul dintre autorii programului de guvernare, îl numește în mod orwellian „terapie de șoc“. Acum, în fața realității, Socol recunoaște eșecul și propune un plan B, „o abordare graduală“ de salvare a programului de guvernare, dar susține în continuare că „Programul de guvernare trebuie să rămână în viziunea social-democrată şi nu să alunece către paradigma neoliberală“. Or, tocmai această „paradigmă social-democrată“ este una dintre fraudele intelectuale și politice pe care s-a sprijinit guvernarea PSD. Cealaltă fraudă, la fel de gravă, este că lui Dragnea & comp. nu le-a păsat niciodată cu adevărat de „paradigma social-democrată“. Ei au văzut în majorările de salarii și pensii o modalitate de a-și asigura legitimitatea populară în lupta cu DNA și cu justiția independentă pe care au declanșat-o din prima zi de guvernare. Acum, că programul de guvernare s-a destrămat, au pierdut orice legitimitate.
Subiecte similare
» Adio, de la perdeluță! A venit și rândul lui Ludovic Orban. Să-și ia adio.
» „ADIO Viorica! Adio Rovana! Țara lui Dragnea a murit”
» "Adio, mamă patrie, adio!”
» „Adio, mamă patrie, adio!”:
» Frunză verde de bostan, noi nu vrem cu Timmerman(s)
» „ADIO Viorica! Adio Rovana! Țara lui Dragnea a murit”
» "Adio, mamă patrie, adio!”
» „Adio, mamă patrie, adio!”:
» Frunză verde de bostan, noi nu vrem cu Timmerman(s)
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|