AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Razboi total, care pe care. Ponta&Reteaua vs. Iohnnis@Justitia

In jos

Razboi total, care pe care. Ponta&Reteaua vs. Iohnnis@Justitia Empty Razboi total, care pe care. Ponta&Reteaua vs. Iohnnis@Justitia

Mesaj Scris de mihai_tincanu Vin Iun 26, 2015 4:30 am

&
Scena politica e un butoi de pulbere, ultimele mutari arata ca presedintele Iohannis a declansat un razboi deschis si decisiv impotriva lui Victor Ponta. Numirea lui Mihai Ungureanu la conducerea SIE, fara consultarea premierului, anuntul facut de Gabriel Oprea ca va sustine propunerea presedintelui, dupa ce cu o zi inainte a reusit trecerea strategiei de securitate prin parlament, extinderea dosarului penal al lui Sebastian Ghita, cu acuze extem de grave- spalare de bani, cumparare de voturi, trafic de influenta- care il implica si pe premier, iesirea lui furioasa si amenintarile la adresa procurorilor, sunt semnele clare ca s-a intrat intr-o faza acuta a razboiului. Cum arata acesta, care sunt mizele si ce va face PSD? Ce poate urma? A devenit Iohannis un presedinte-jucator?
 
1. Iohannis muta cu SIE si MRU, Ponta lasat in offside
 
Momentul in care presedintele l-a propus pe Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SRI arata premeditare, strategie, dar si faptul ca Iohannis stringe tot mai multa putere, ceea ce ii permite sa mute in forta.
Victor Ponta, aflat la odihna si recuperare in Turcia, nu a fost consultat, in PSD nu s-a stiut nimic, oamenii au aflat de la televizor- o sfidare pe fata. Pesedistii si premierul anuntasera imediat dupa numirea lui Eduard Hellvig la SRI, un alt apropiat al presedintelui, ca seful SIE trebuie sa fie de la partidul aflat la putere, pentru a pastra cutuma instituita de Basescu in ce priveste serviciile secrete. MRU este pentru PSD indezirabil. Reactiile furioase o confirma. Ponta vorbeste de “necinste” si tradare.
Miscarea presedintelui a fost facuta din scurt, intr-un moment de maxima vulnerabilitate a PSD si a majoritatii. E limpde ca si-a asigurat voturile necesare, la limita, e drept, in parlament, iar acceptarea lui Oprea ca interimar capata astfel sens nu doar pe termen scurt. Generalul a anuntat ca il va sustine pe Ungureanu in pofida lui Ponta, asa cum a facut posibila trecerea prin parlament o strategiei de securitate nationala.
Iohannis a aruncat deliberat in aer coabitarea cu Ponta, gest inevitabil de altfel dupa ce i-a cerut in doua rinduri demisia.
 
2. Coalitia majoritara, in pragul colapsului
 
Votul in parlament va fi un test important pentru coalitie si guvernarea Ponta. Spulberarea majoritatii pe un subiect atit de sensibil precum sefia unui serviciu secret, va fi prima sciziune de anvergura si un semnal pentru debarcarea guvernului Ponta, care va ramine o chestiune de timp.
Reactiile liderilor PSD ne arata un partid luat pe nepregatite. Ilie Sirbu”, a caracterizat propunerea drept “ilegala”, facind referire la legea SIE care spune ca seful serviciului este numit de CSAT la propunerea presedintelui, ceea ce contrazice insa prevederile constitutionale, care nu pomeneste de CSAT. Constitutia din 2003 prevede ca Parlamentul decide numirea directorilor serviciilor de informatii, “la propunerea Preşedintelui României”. Va urma probabil un razboi al declaratiilor pe tema asta si o contestare la CCR, care s-a ponuntat deja in citeva rinduri asupra prevalentei Constitutiei in fata celorlalte legi.
PSD a anuntat ca nu-l voteaza pe MRU, la fel si partidul lui Tariceanu, ALDE, care au impreuna 245 de voturi. In schimb, PNL, UNPR,  UDMR, PSRO si-au aratat sustinerea- 251 de voturi. Cvorumul necesar este de 278 de parlamentari, care ar putea fi asigurat de minoritati si de grupul PND.
PSD, care are majoritatea in Birourile permanente, va incerca luni, cind e programata sedinta, sa tergiverse votul pina la toamna, sesiunea terminindu-se peste o saptamina. Greu de spus daca va si reusi, existind posibilitatea ca puterea de convingere a lui Oprea sa-si produca efectul pe fondul degringoladei din PSD. Oricum, Alina Gorghiu a anuntat ca PNL va cere convocarea unei sesiuni parlamentare.
Va urma o saptamina de intense negocieri, certuri si atacuri, amplificate de cazul Sebastian Ghita.
Daca votul in parlament va avea loc saptamina viitoare, in pofida opozitiei PSD, si mai ales daca MRU va fi instalat la sefia SIE, Iohannis va puncta decisiv si coalitia va iesi fragilizata. De remarcat si ca presedintele acumuleaza tot mai multa putere. PSD pedaleaza pe aceast tema “Si-a luat serviciile, acum vrea si guvernul?” este laitmotivul.
 
3.  Ghita si lupta pe viata si moarte cu institutiile de forta
Extinderea urmarii penale a lui Sebastian Ghita cu noi acuze de coruptie- evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE, coruperea alegatorilor la alegerile din 2012 si 2014, directionarea banilor ilegali catre campania lui Ponta, trafic de influenta- nu este intimplatoare. Dosarul se apropie vertiginos de Ponta, care se poate trezi cu o noua cerere de urmarire penala. Interdictia pe care o are de a vorbi cu Ponta, este un indiciu in acest sens.
Este clar ca procurorii lucreaza in forta si observam in cazul Ghita doua premiere: a) aplicarea pentru prima oara a regulii confiscarii extinse- procurorii i-au pus sechestru pe toata averea, pe sume nelimitate, inclusiv pe cea aflata pe numele familiei sau a unor interpusi pe care ii foloseste in afacerile sale; b)interdictia, in cadrul controlului judiciar, de a-si desfasura activitatea de deputat, potrivit codului penal care spune ca parlamentarii sunt functionari publici.
Iesirea furibunda a lui Ghita are sens din aceasta perspectiva, omul e cu spatele la zid si se apara amenintind si atacind. Spune ca va da in vileag oameni din servicii, procurori si politicieni care il “santajeaza” pentru a-l convinge pe Ponta sa demisioneze. Sustine ca are inregistrari cu procurorul Onea, seful DNA Ploiesti, obtinute probabil in mod ilegal, in care acesta ameninta martorii. Vrea sa depuna o plingere penala la Parchetul General, condus de Tiberiu Nitu, caruia ii “va duce dovezile”. Oameni din serviciile de informatii si anumiti procurori fac presiuni ca Victor Ponta sa demisioneze. Intentia era ca lui Victor Ponta sa i se dea control judiciar. E posibil sa-l puna sub control judiciar si sa-i interzica sa intre in cladirea Guvernului”, sustine Ghita.
Nu este exclus ca Sebastian Ghita sa declanseze un razboi teribil impotriva DNA si a SRI, incercind sa se foloseasca de Parchetul General si de Parlament. In interventiile televizate de ieri a pledat, alaturi de alti pesedisti si jurnalisti afiliati puterii, pentru modificarea legilor penale. 
In ecuatie a introdus si Curtea Constitutionala, cerind parlamentului ca aceasta sa fie sesizata in privinta interdictiei pe care o are de a-si mai exercita activitatea de deputatat. Actiunea, care ridica problema delicata a unui eventual conflict intre puterile statului, nu poate fi scoasa din contextul in care Tiberiu Nitu, omul lui Ponta, ancheteaza 6 judecatori CCR in asa numitul dosar “Erata”, pentru “vina “ n u fi acceptat modificarea listelor electorale si de a fi validat referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu din 2012. Presiunea pusa pe judecatorii CCR isi gaseste astfel o prima explicatie.
Dupa esecul PSD de a modifica, pina la finele actualei legislaturi, codurile penale, actiunea disperata si in forta a lui Sebastian Ghita, este fi un epsod esential in jihadul declansat de PSD impotriva justitiei.
 
4. Ponta si PSD mor imbratisati?
Abandonat de liderul si premierul sau intr-unul dintre cele mai critice momente prin care trece, PSD, oricit ar incerca sa salveze aparentele, este in degringolada. Puterea ii scapa treptat din maini sub presiunea procurorilor si a miscarilor facute de Iohannis. Cu multi baroni (primari si sefi de consilii judetene) sub cercetare penala sau in puscarie, cu lideri de la centru deja condamnati, cum este Dragnea, sau terorizati ca le va veni si lor rindul, dar mai ales cu un premier ale carui zile par numarate, PSD este haotic. In primul rind, pentru multi nu este clar unde se mai plaseaza polul de putere in partid, astfel incit incit sa poata lua azimutul, in al doilea, in institutiile-cheie nu i-au mai ramas decit doi piloni, Tiberiu Nitu Victor Ciorbea. Cam putin. Desigur, PSD are trei televiziuni de partea sa- Antena 3, RTV si B1-dar asta nu va fi suficient in lupta cu procurorii.
Partidul e divizat si nu are vectori de imagine. Sunt lideri care constientizeaza ca trebuie sa se debaraseze cit mai rapid de Ponta, care acum se foloseste de PSD pentru a-si salva pielea, pentru a mai da o sansa paridului la viitoarele alegeri. E o factiune care prefera iesirea de la guvernare si cautarea unei solutii de lidership. Sunt altii, care vor sa ramina cu orice pret la guvernare, sperind ca se va mai putea face ceva pe ultima suta de metri cu justitia si ca Ponta va scapa cumva de DNA. Noua stea, Gabriel Oprea, complica si mai mult chestiunea, mai ales ca nu le e clar jocul pe care acesta il face.
Miscarile pe termen scurt ale PSD vor depinde foarte mult de problemele penale ale lui Ponta. In situatia in care acesta va fi pus sub control judiciar sau se va mai procopsi cu alte dosare, asa cum se prefigureaza, cel mai probabil partidul se va descotorosi de Ponta in scurt timp si va declansa lupta interna pentru putere. Nu are prea multe aternative. Altfel, PSD si Ponta vor muri imbratisati.
 
5. Serviciile secrete
Ramas fara sef de mai bine de noua luni de zile, SIE este condus de generalul Silviu Predoiu, asa incit, in actualul context tensionat cu Rusia, se impunea numirea unui sef plin, care sa confere incredere, cum este Mihai Ungureanu. De remarcat, faptul ca doar cu o zi inainte Iohannis l-a primit la Cotroceni pe seful serviciului secret de Informatii al Marii Britanii, Alex Younger, care a avut intilniri si cu Eduard Hellvig, si Gabriel Oprea. Tot saptamina trecuta americanii au trimis armament in Romania. Nu sunt pure coincidente.  Altfel spus, si din perspectiva geostrategica momentul era propice pentru rezolvarea problemei SIE.
Pe plan intern, dar nu fara legatura cu ceea ce spunem mai devreme, ultimele luni s-au remarcat printr-o vasta campanie de discreditare a serviciilor secrete.
Cazul Udrea a fost cel care a detonat discutia despre serviciile secrete, puterea dispropotionata pe care vor sa o acapereze, controlul si implicarea in politica. Asta dupa ce ani de zile, in mandatul Basescu, serviciilor, in special SRI, li s-a creat aura de reformate si luptatoare impotriva coruptiei. Acuzele aduse de Udrea in tandem cu Traian Basescu au fost dure, iar dezbaterea publica s-a inflamat. Desi cei doi s-au cumintit subit de la un moment incolo, abandonind tema, intrebarile au ramas. Ele framinta publicul de buna credinta, dar sunt si parte a unei campanii intretinute de anumite ziare si jurnalisti- portofel cu vadit apetit de manipulare politica. Diabolizarea SRI la pachet cu DNA nu si-a atins pina acum tinta.
Ghita, acuzat la vremea respectiva ca ar fi primit pentru postul sau de televiziune, RTV, 500 de mii de euro la sacosa de la Dorin Cocos, un emisar al generalului Florian Coldea, adjunctul SRI, redeschide abupt subiectul. Membru in Comisia pentru Control al SRI, considerat un apropiat al serviciului, poate si din cauza contractelor de milioane pe care le-a avut cu Institutul de Tehnologii Avansate ( apartinind SRI), dar si a permanentei laudarosenii cu relatiile sale in zona asta, Ghita jura ca se va razbuna si pe multi va da in git. Acuzele pe care le aduce sunt grave, din registrul Udrea. Putin probabil ca Ghita sa poata produce probe in sustinerea afirmatiilor sale, mai degraba vrea sa faca taraboi si sa puna presiune. Greu de crezut insa ca metoda ii va fi utila, reusind sa intimideze procurorii.  Ba din contra.
Faptul ca DNA a intrat in forta in acest personaj apropiat de Ponta- acuzat la rindul sau ca ar fi fost ofiter acoperit-, poate fi un semnal ca SRI l-a lasat din brate, daca l-a tinut vreodata. Mai degraba, cele doua institutii par hotarite sa termine retelele de coruptie cocotate pina la cel mai inalt nivel al statului. Coruptia, mai mult ca oricind, este considerata o vulnerabilitate majora pentru o tara aflata la intersectia intereselor Rusiei si ale NATO si SUA.
 
6. Campania statul in disolutie sub loviturile justitiei
Campania impotriva “binomului SRI-DNA”, cum il numeste Maestrul Girueta, sustinuta de televiziunile si presa afiliata PSD, nu este noua, repet, a debutat in episodul Udrea. Dar s-a diversificat asa cum ii sta bine oricarei strategii mosite prin laboratoare, minti cuprinse de teama si portofele amenintate. Acum i s-a dat numele de “disolutia statului sub loviturile justitiei”. Nimic nu mai merge, totul se blocheaza, statul insusi se duce de ripa. La ea s-au inhamat  penali de tot soiul, Ponta a fost extrem de vocal pe tema asta, vectorii de opinie ai PSD si Traian Basescu.
Insusi Sebastian Ghita cauta sa si-l ia aliat pe Traian Basescu, mai vechiul sau adversar si pe care televiziunea sa il linseaza sistematic. Acum ii plinge de mila, doar este haituit si santajat ca si el. Ideea de baza este ca statul se poate prabusi si ca avem de-a face cu un plan bine coordonat sau ca institutii scapate din haturi.
“Administratie locala, parlament, guvern, statul e lovit din toate partile. Mi se pare ca se merge pe o strategie care demoleaza statul. Ori e o actiune coordonata, ori haotica” ( Traian Basescu)
Statul e distus, pulverizat prin actiunile procurorilor. Mi-as dori ca Traian Basescu sa continue. Şi cred că dovezi pot aduce şi Traian Băsescu, şi Victor Ponta”.  ( Sebastian Ghita)
Singura intrebare este cit va creste in amploare aceasta campanie, stim ce le poate pielea televiziunilor, si daca acest tip de manipulare poate prinde.
 
In Concluzie
Razboiul justitiei cu sistemului corupt a intrat in faza  nucleara. E care pe care. Punerea sub acuzare a premierului si a atitor alte personaje-cheie din PSD si PNL arata ca nu mai e cale de intors pentru niciuna dintre parti.
PSD se cramponeaza inca de putere, neintelegind ca timpurile in care partidul putea exista doar prin conectarea frauduloasa la banul public incep sa apuna. Oameni precum Ghita si Ponta, paradoxal tinara generatie, incep sa fie oameni ai trecutului. Cu cit PSD va tergiversa desprinderea de acestia, cu atit riscul de a se destructura este mai mare.
Coalitia nu va mai rezista mult. Fracturarea de la votul la MRU este doar inceputul. PSD trebuie sa-si gaseasca un lidership.
Iohannis pare ca si-a intrat in rolul de presedinte- jucator. Unul care, indiscutabil, este sprijinit de institutiile de forta ale statului, asa cum a fost si Traian Basescu sprijinit pina spre final.
Este greu de anticipat cum va arata constructia care va asigura tranzitia pina la alegeri. Mai mult ca sigur nu va fi PSD, care va taia, destul de repede, dupa opinia mea, funia ce il tine legat de bolovanul Ponta.
mihai_tincanu
mihai_tincanu

Mesaje : 69
Data de înscriere : 10/06/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum