AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

De ce îşi doreşte PSD “foarte tare” şefia SIE?

In jos

De ce îşi doreşte PSD “foarte tare” şefia SIE? Empty De ce îşi doreşte PSD “foarte tare” şefia SIE?

Mesaj Scris de mihai_tincanu Dum Iun 28, 2015 11:58 pm

Noi ne-am bătut foarte tare să avem şef la SIE”, declara Ilie Sârbu în timp ce-şi exprima nemulţumirea faţă de desemnarea la şefia Serviciului de Informaţii Externe a lui Mihai Răzvan Ungureanu. De ce, totuşi, oameni din preajma lui Victor Ponta îşi doresc “foarte tare” şefia acestui serviciu?
 
PSD a anunţat că va boicota numirea la SIE lui Mihai Răzvan Ungureanu – un om care a mai condus acest serviciu şi, în plus, are un background pro-european şi pro-atlantist recunoscut şi apreciat în Occident. “Dintr-o mie de motive”, motiva ambiguu, neconvingător, Liviu Dragnea. Senatorul Ilie Sârbu, membru al Comisiei de control al SIE, invoca, pentru refuzul de a susţine această numire, ilegalitatea desemnării şefului SIE, fără acordul CSAT, adică, implicit, fără ştirea premierului Victor Ponta. Un fals argument. Chiar dacă Legea de funcţionare a SIE prevede că CSAT numeşte şeful SIE, la propunerea preşedintelui, Constituţia – care prevalează în faţa oricăre legi – arată că numirea directorului SIE este făcută de Parlament, la propunerea şefului statului. În plus, aceasta este o regulă aplicată de la intrarea în vigoare a noii Constituţii, în 2003, adică în cazul numirii ultimilor trei şefi ai SIE. Şi asta, fără ca PSD să fi invocat, până acum, ilegalitatea demersului.
Un indiciu că dl Sârbu eludează adevărul şi că, de fapt, în PSD s-a ştiut despre această numire la SIE pare să fie chiar modificarea intempestivă a structurii Comisiei de control al SIE, din care face şi el parte. Cine poate crede că e doar o întâmplare faptul că, doar cu câteva zile înainte de vacanţa parlamentară şi cu câteva ore înainte de anunţul oficial al preşedintelui Klaus Iohannis, PSD a modificat structura Comisiei de Control a SIE – din care face parte şi senatorul Ilie Sârbu – înlocuind un deputat PNL (fost PDL) cu unul PSD? Tocmai pentru a avea o majoritate care să se opună numirii d-lui Ungureanu la şefia SIE.
Iar dacă dl Ponta, în calitate de şef de partid, nu a ştiut, într-adevăr, despre această mişcare denotă că este ignorat de propriii oameni, că nu mai contează nici în partid. Făcând această afirmaţie, dl Sârbu nu l-a victimizat, cum probabil a intenţionat, ci l-a umilit public.
De ce, totuşi, PSD sau apropiaţii d-lui Ponta din PSD se opun cu atâta vehemenţă numirii la SIE a unui om neagreat de cei din preajma lui Victor Ponta, necontrolabil de către ei, apelând pentru aceasta şi la minciuni publice? E posibil să fie vorba despre încercarea de a ţine ferecate, în fişetele SIE, nişte schelete ale ginerelui lui Ilie Sârbu, Victor Ponta. “Noi ne-am bătut foarte tare să avem şef la SIE”, declara dl Sârbu, timp ce-şi exprima nemulţumirea faţă de desemnarea la şefia SIE a lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Să ne amintim că, acum doi ani, SIE a fost făcut părtaş la modificarea unei legi pentru acoperirea trecutului premierului şi, pe atunci, prezidenţiabilului Victor Ponta. În aprilie 2013, Guvernul a emis HG 223, pentru aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul SIE. Un act ce poartă semnătura lui Victor Ponta şi a fostului şef al serviciului, Teodor Meleşcanu. Un act prin care se făcuse o extindere la o hotărâre de guvern din 2002, care prevedea că personalul SIE, nu şi agenţii acestui serviciu, reprezintă o categorie de informaţii secret de stat. Din primăvara lui 2013, prin hotărârea emisă de Guvernul Ponta, în categoria secretelor de stat – adică, a informaţiilor nedivulgabile – au fost introduse şi cele referitoare la „personalul din domeniul activităţii informative, chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu”. Adică, Guvernul Ponta a dat o lege pentru premierul şi prezidenţiabilul Victor Ponta, pentru ca acesta să-şi poată masca, în perspectivă electorală, un episod din biografie: acela al colaborării ilegale cu SIE. Ilegale, pentru că, în perioada 1997 – 2001, declara, în toamna anului trecut, fostul preşedinte Traian Băsescu, dl Ponta a fost concomitent şi procuror, şi agent acoperit.
Faptul că această lege a fost făcută cu dedicaţie a fost confirmat indirect de fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu. Care recunoaştea că, la vremea respectivă, adică în primăvara lui 2013, a considerat „oportună” modificarea legii, dat fiind că ar fi existat posibilitatea ca informaţiile să fie utile în campania electorală… Situaţie din care se desprinde concluzia că fostul şef al SIE a ştiut că dl Ponta a fost ofiţer acoperit deşi legea i-a interzis acest lucru, dar a tăcut. Nu l-am auzit afirmând că a adus, oficial, această stare de fapt la cunoştinţa cuiva. Iar această hotărâre de guvern, o extindere a unei hotărâri date de Guvernul Năstase, care avea o anexă secretă nepublicată niciodată – a fost făcută eludând CSAT-ul, care organizează şi coordonează activitatea SIE. Nu l-am auzit pe dl Sârbu protestând, la vremea respectivă…
E posibil ca nominalizarea la vârful SIE a unui om neagreat de cei din jurul lui Victor Ponta, necontrolabil de către ei, să fi activitat angoasele că această hotărâre de guvern dată în aprilie 2013, care nu a avut altă justificare decât să-l apere pe dl Ponta în perioada preelectorală şi electorală, să fie anulată. Printr-o alta. Care trebuie să poarte tot semnătura şefului SIE şi pe cea a prim-ministrului, funcţie care, după cum stau lucrurile nu e sigur că va mai fi ocupată mult timp de Victor Ponta.
mihai_tincanu
mihai_tincanu

Mesaje : 69
Data de înscriere : 10/06/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum