AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte

In jos

Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte Empty Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte

Mesaj Scris de Admin Dum Dec 17, 2017 10:58 pm

Imaginea pe care și-a construit-o senatorul PSD Șerban Nicolae – voit sau nu – este una de militant loial al partidului, cu gura slobodă și cu aplecare fermă către justiție. Actualul lider al grupului parlamentar al PSD este  dintre cei mai vocali susținători al controversatei reforme în curs a Legilor Justiției. În prima jumătate a lui 2017 el a fost chiar vârf de lance, din postura de președinte al Comisiei Juridice a Senatului, unul din incubatoarele febrile în care se metamorfozează la foc continuu forma ”optimizată” a legilor Justiției.
O privire mai atentă dezvăluie însă un personaj care s-a învârtit prin apropierea unor cercuri conectate la robinetul de bani al achizițiilor legate de securitatea națională, cercuri prin care s-au perindat, de-a lungul timpului, aliați și adversari politici deopotrivă.
Versiunea lui este că în multe cazuri a ajuns acolo fie din întâmplare fie chiar fără să fi fost întrebat în prealabil, iar pe mulți dintre foștii asociați direcți sau indirecți nici măcar nu i-ar fi întâlnit: „nu am avut eu inițiativa”, „nu am fost implicat în actele de comerț”, „nu-mi amintesc să fi cunoscut vreodată o persoană cu acest nume”.
Șerban Nicolae a manifestat în cel puțin trei situații o atenție deosebită pentru sensibilul domeniu militar și al securității naționale. Cel mai recent a făcut-o în acest an, în calitate de legislator implicat în eliminarea CSAT din numirea șefului DIPI. Anterior, în 2009 s-a ocupat de resuscitarea contractului EADS de securizare a frontierelor. Al treilea moment a fost în anii 2007-2008, când a fost membru al Comisiei de Apărare din Senat (2007-2008).
România Curată a descoperit că în mandatul său de consilier la Cotroceni, Șerban Nicolae a fost și om de afaceri, având dețineri în două societăți comerciale active în domeniul medical. În aceste firme a avut o serie de parteneri, dintre care unii, peste ani, au devenit afaceriști de succes în relația cu statul român. Între aceștia, un loc aparte îl ocupă o tânără care avea numai 23 de ani la momentul când a fondat o companie alături de Șerban Nicolae și care doi ani mai târziu a ieșit din afacere și a mers pe un drum propriu. Urmărind traseul fostei partenere de business a lui Șerban Nicolae, am găsit-o implicată în afaceri cu tangență directă la domeniul militar cam în aceeași perioadă când senatorul slujea binele public în domeniul siguranței naționale. Contactat de România Curată, senatorul Șerban Nicolae susține fără echivoc că nu o cunoaște și că nu a cunoscut-o vreodată pe fosta sa parteneră de firmă și administratoare timp de 2 ani a societății fondate în comun.
Cu acest prilej am aflat și că fosta parteneră de afaceri a lui Șerban Nicolae e nepoata fostului șef al industriei de apărare a României, Aurel Cazacu. Am descoperit și că că după ce unchiul ei a negociat în 2003, în Guvernarea Năstase, controversata achiziție a fregatelor de la BAE Systems, nepoata sa a fost timp de 2 ani director în firma britanică care furnizează piese de schimb și asistență tehnică pentru cele două fregate. Contactat de România Curată, Cazacu s-a declarat surprins că nepoata lui a activat în respectiva firmă.
Mai jos relatăm pe larg momentele cheie din bio-ul lui Nicolae în care politicianul s-a intersectat cu domeniul securității naționale, trecem în revistă rapid partenerii de afaceri ai politicianului de la începutul anilor 2000.
DIPI, cel mai recent loc în care Șerban Nicolae și-a dovedit interesul pentru securitatea națională
În perioada când l-a consiliat pe președintele Iliescu, Șerban Nicolae l-a cunoscut și pe prietenul său de mai târziu, generalul SPP Cătălin Voicu, despre care ne-a declarat: ”Suntem prieteni. L-am cunoscut în anul 2001, după numirea mea în funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale. Domnul Voicu era consilier și lucra în subordinea domnului Dumitru Iliescu, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale. Suntem de vârste apropiate și ne-am întâlnit de mai multe ori, cu diverse ocazii. Am fost unul dintre avocații săi, în procesul în care au mai fost implicați Costel Cășuneanu și Marius Locic, dar numai până în decembrie 2012 când am obținut un nou mandat de senator, înainte de sentința definitivă din proces. Ne-am revăzut ocazional de câteva ori, după eliberarea acestuia”.
Dincolo de prietenia care-i leagă, cei doi politicieni, ex-senatorul Cătălin Voicu și senatorul Șerban Nicolae, au dovedit că au și o preocupare comună numită DIPI (DGIPI). Jurnaliștii de la Rise Project- într-o investigație intitulată ”Serviciul lor secret”, din luna iulie 2017 dedicată încercărilor coaliției majoritare din Parlament de preluare a controlului serviciului secret al Ministerului de Interne- au sesizat că Șerban Nicolae ar fi tras sforile în mod obscur pentru modificarea modului de numire a șefului serviciului secret al MAI, în sensul eliminării CSAT din procedura de numire a șefului DIPI și trecerea acestei numiri sub control politic.
Cum a ajuns consilierul lui Ion Iliescu ca în 2009 să securizeze frontierele cu sute de milioane de euro?
În urmă cu 8 ani, Șerban Nicolae a făcut parte din Guvernul României, ocupând unul din cele mai ”fierbinți” fotolii din cadrul MAI, acela de șef al Departamentului Schengen, cu rang de secretar de stat.
În 2013, într-un dialog în contradictoriu purtat cu premierul Emil Boc, Șerban Nicolae a explicat cum a ajuns secretar de stat la MAI în 2009, în cadrul Guvernului de coaliție PDL-PSD: ”Am acceptat să fiu șeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, pentru că habar n-aveați ce însemna integrarea în Schengen și pentru că era jale”.
Versiunea lansată de Emil Boc în timpul dialogului contondent cu Șerban Nicolae a fost că politicianul PSD chiar și-a dorit postul de șef al Departamentului Schengen: ”Lingeai uşile şi clanţele de la Palatul Victoria ca să intri în guvern. Lingeai clanţele de la mine la cabinet” .
Într-un răspuns remis României Curate, Șerban Nicolae este mai nuanțat, acesta explicând că numirea sa în fruntea Departamentului Schengen a fost una pur politică și nu a fost căutată de el: ”Nu am vizat Departamentul Schengen și nu am optat pentru șefia acestuia. Propunerea și decizia au apărut într-o ședință a conducerii PSD, chiar mai înainte de a fi consultat. De altfel, între decizia politică și numirea propriu-zisă au trecut circa două luni”.
Pe pagina proprie de internet, Șerban Nicolae și-a prezentat realizările din scurtul mandatul de 6 luni la șefia Departamentului Schengen: ”Experiența aceasta, scurtă ce-i drept, a fost extraordinară. Am renegociat contractul privind securizarea frontierei de stat încheiat cu EADS, cea mai mare corporație din Europa, am participat la reuniunile Consiliului European pentru Justiție și Afaceri Interne și mi-am pus semnătura pe gestiunea a sute de milioane de euro. Trăgând linie, a fost poate cea mai intensă activitate într-o funcție de demnitate publică. Cu toate acestea, nici aici nu am trecut neobservat și sunt ținut minte de lucrătorii din acest complex sistem. Mă mândresc și cu faptul că numele meu nu a fost niciodată implicat în vreun scandal public și nu am fost vizat de anchete penale de corupție ori de fraude. După demisia de la Ministerul de Interne am revenit în avocatură, în 2010”.
Business-uri de mult uitate
Viața de afacerist a lui Șerban Nicolae s-a derulat în prima jumătate a anilor 2000, în paralel cu munca de consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, la Palatul Cotroceni. De fapt afacerile și le începuse cu câteva luni mai devreme. În 13 iunie 2000 Șerban Nicolae intra ca asociat minoritar (7%) în firma Laborex SRL, având ca obiect de activitate ”Comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice, în magazine specializate”. Cu o săptămână înainte de a intra în patronatul Laborex SRL, el înființa, alături de un grup de alți 3 asociați, compania Orion Corporation SA, tot cu profil pharma. Șerban Nicolae a rămas în acționariatul Orion până în 20 mai 2004. Printre cofondatori s-a numărat și Annemarie Roxana Tudor (în prezent Miu). La acel moment Șerban Nicolae (5%) a fost numit cenzorul societății, iar partenera sa, Annemarie Roxana Tudor (10%), a fost numită administrator până în 2002, când a ieșit din societate. În 21 decembrie 2004 Șerban Nicolae ieșea și din Laborex SRL. Anii s-au scurs și fiecare dintre foștii asociați și-a urmat propriul drum. În timp ce fosta parteneră de business a lui Șerban Nicolae se asocia cu diverse personaje din industria de apărare sau prestatoare pentru industria de apărare, politicianul a urcat trepte în cariera din serviciul public, între anii 2007-2008 ajungând membru al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
în august 2009 numele Annemariei Roxana Tudor – fosta parteneră de business a lui Șerban Nicolae – apărea pomenit ca având legături de afaceri cu soția lui Aurel Cazacu, pe atunci director general al Direcţiei Generale Industria de Apărare şi Probleme Speciale din Ministerul Economiei. Articolele de la acel moment care menționau numele Annemariei Roxana Tudor au fost publicate în contextul ”scandalului Desintco”, în care s-a ”făcut public” că Mircea Băsescu se asociase în firma Defence Security and Intelligence Co SRL (Desintco SRL) cu fiica lui Aurel Cazacu.
Unul dintre cei care au transformat știrea în ”bombă de presă” a fost Aurel Cazacu, prin declarațiile sale: ”Contractele de înzestrare a armatei au fost miza expoziţiei navale de la Constaţa, organizată în luna august de asociaţii lui Mircea Băsescu în firma Desintco… Era într-o anumită relaţie cu şeful statului şi reprezenta o garanţie pentru acei oameni vizavi de verticalitatea şi seriozitatea acelei manifestări”, conform The Money Channel.
Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte Cazacu
Aurel Cazacu (dreapta). Sursa foto: Vice
Președintele Băsescu a declarat că fratele său ar fi fost atras într-o capcană, aducând următorul argument în favoarea teoriei sale: ”În mod paradoxal şi foarte interesant, unul dintre asociaţii firmei se duce la televizor şi primul lucru pe care-l are de spus este că trebuie să-l ia pe fratele preşedintelui ca să ajungă mai uşor la Cotroceni. Mai sunt lucruri interesante cu această firmă, care întâmplător a ieşit de la Registrul Comerţului acum două zile şi imediat a fost prezentată la televiziune… Rămâne tot ce-am spus. Totul este valabil. Dar aceste lucruri interesante nu ştiu în ce categorie să le pun”.
În contextul aceluiași scandal, o explicație ”în afara tiparelor”, citată de presa vremii, a venit din partea PDL. Cităm un fragment dintr-un articol apărut în 23 august 2009 în ziarul Gândul: ”Scandalul Băsescu-Desintco a fost generat de social-democraţi, miza fiind distragerea atenţiei de la un „tun” de 300 de milioane de euro. Suma ar reprezenta suplimentarea contractului de securizare a frontierelor, încheiat cu EADS, în 2004, iar suplimentarea ar fi fost deja parafată prin semnătura social-democratului Şerban Nicolae, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor”. Conform ziarului Gândul, informația ar fi fi fost lansată de Elena Udrea, unul din apropiații lui Traian Băsescu (n.r. doamna Udrea nu a răspuns solicitării noastre de a confirma/infirma acest aspect).
Scenariul implicării PSD în atragerea fratelui președintelui Băsescu într-o capcană menită să-l discrediteze sau să-i forțeze mâna în afacerea EADS, a fost negat la vremea respectivă de Șerban Nicolae (vezi reacția sa completă aici): „Probabil că doamna Udrea se consideră un agent excepţional al serviciilor secrete, dar livrează informaţii total eronate. Nu este vorba de o suplimentare. Am reanalizat, practic, Etapa I a contractului cu EADS şi am ajuns la o înţelegere, pe care abia urmează să o parafăm”. Contactat recent de România Curată pe această temă, senatorul PSD a reiterate că nu știe ca PSD să se fi aflat în spatele vreunei conspirații anti-prezidențiale sau pro-EADS: ”Nu cunosc nicio implicare a PSD în lansarea „pe piață” a vreunui scandal; nu am fost implicat niciodată în lansarea „pe piață” a vreunui scandal; nu știu ce este „Desintco” și nici ce presupune ori la ce se referă chestiunea „scandalului Desintco”; nu am cunoștință de „majorarea contractului cu EADS” și nu dețin informații care să susțină o asemenea afirmație”.
România Curată nu are dovezi privind vreo legătură între renegocierea în 2009 a contractului EADS în mandatul lui Șerban Nicolae la șefia Departamentului Schengen și ”Scandalul Desintco”. Noi am descoperit doar că Annemarie Roxana Tudor, asociata din 2000-2002 a lui Șerban Nicolae, e de fapt nepoata lui Aurel Cazacu, cel care și-a împins fiica să intre în firma Desintco alături de Mircea Băsescu.
În plus, [url=http://www.radiocom.ro/Materiale/Declaratii/CV_Lucian Pricina.pdf]Lucian Pricină[/url], alt asociat al Annemariei Roxana Tudor (nepoata lui Aurel Cazacu și partenera de afaceri a lui Șerban Nicolae), a fost asociat în Horse Bet SRL cu Teodor Sterian, patronul firmei de investigații private suspectat de procurori (desi a negat ) că ar fi spionat-o pe Elena Udrea la Paris în februarie 2014 și ar fi lansat apoi celebra colecție fotografică cu trio-ul de prietene Bica-Udrea-Topoliceanu în mijlocul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2014.
Singura implicare cunoscută a lui Șerban Nicolae în cazuri sensibile care l-au vizat pe Traian Băsescu a fost una oficială, din prisma calităților sale de membru în Comisia comună de anchetă ca urmare a propunerii de suspendare din funcţie a Preşedintelui României și Comisia comună de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind cazul «Parcul Bordei». De asemenea Șerben Nicolae ar fi fost, conform surselor RC și referent al lui Ion Iliescu în ”Dosarul Flota”.
Șerban Nicolae nu o cunoaște pe nepoata lui Aurel Cazacu, desi au fost asociați
Fostul șef al industriei naționale de apărare din intervalul 2005-2009, Aurel Cazacu, a declarat pentru România Curată că nu îl cunoaște personal pe Șerban Nicolae – fostul asociat al nepoatei sale și fost membru al Comisiei de Apărare din Senat (2007-2008) – și că nu a știut că cei doi ar fi derulat vreodată afaceri împreună.
La rândul său, Șerban Nicolae e și mai categoric, susținând într-un răspuns remis redacției, că nici măcar nu o cunoaște pe Annemarie Roxana Tudor, cea împreună cu care a fondat Orion Corporation SA și care a fost administratoare a firmei în intervalul 2000-2002. Iată ce ne-a declarat senatorul referitor la asocierea cu Annemarie Roxana Tudor, nepoata boss-ului din industria de apărare, Aurel Cazacu: ”Nu-mi amintesc să fi cunoscut vreodată o persoană cu acest nume”.
Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte Serban-nicolae-annemarie-tudor
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10860
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte Empty continuare

Mesaj Scris de Admin Dum Dec 17, 2017 10:59 pm

De asemenea, senatorul a declarat că nu îl știe nici pe unchiul ei.
Prin toate răspunsurile sale referitoare la activitatea de businessman din prima jumătate a anilor 2000, Șerban Nicolae s-a delimitat întru totul de afacerile în care a fost implicat: ”În perioada 2000 – 2004 am fost solicitat de un bun prieten să intru în cele două firme ca acționar, în urma condiției ca pentru societățile pe acțiuni (SA), să fie minim trei acționari și un capital social de minim 25 milioane de lei (ROL). Participația mea nu a depășit 2,5 milioane de lei. Nu am ales eu domeniul de activitate; Nu am avut eu inițiativa constituirii acestor firme, nu am făcut niciodată afaceri și nici nu mi-am căutat asociați pentru cele două firme. Nici nu știu cine este cel de-al treilea acționar sau dacă au fost mai mulți decât numărul minim cerut de lege; Nu cunosc. Nu am avut atribuții de administrator și nu am fost implicat în actele de comerț ale vreunei firme; Nu cunosc dacă au derulat afaceri cu statul și nu am fost implicat în niciun fel în actele de comerț ale celor două firme. Oricum, nu am avut beneficii financiare sau de altă natură determinate de calitatea de acționar”.
Ceva din explicația lui Șerban Nicolae nu stă în picioare. Deși omul politic vorbește de cooptarea sa ”formală”, fiindcă era nevoie ca acționarii să ”dea la număr”, conform legii, cea de a doua firmă în care a intrat era deja înființată și nu era nicidecum SA, ci SRL, deci nu avea nevoie de un ”număr minim” de 3 acționari, ea având asociați, care puteau fi și mai puțini.
Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte Udrea
Sursa foto: necunoscută
Nepoata negociatorului achiziției fregatelor în Guvernul Năstase, în echipa furnizorului de piese pentru fregate
Între 2006 și 2008 Annemarie Roxana Tudor, nepoata lui Aurel Cazacu, dar înregistrată în registrul companiilor din Marea Britanie cu altă data de naștere decât cea din buletin, a fost director/secretar al firmei IDS Operations LTD (fostă Integrated Defence Support LTD), înregistrată în Marea Britanie, controlată de consultanții politici români Dragoș Florin Moisescu și Călin Humă.
Conform informațiilor din 2017 de site-ul propriu, IDS Operations este furnizorul pieselor de schimb pentru fregatele T22R achiziționate de statul român în 2002 cu 116 milioane de lire sterline de la firma BAE Systems, în urma unui contract negociat din partea României de Aurel Cazacu. Vezi mai jos o captură foto de pe site-ul IDS Operations, unde firma declară că este furnizor de piese de schimb și suport tehnic pentru fregatele T22R:
Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte Ids
Întrebat de România Curată cum comentează prezența nepoatei sale în 2006-2008 în firma care acum oferă piese pentru fregatele a căror achiziție de către statul român o negociase chiar el în 2003, Aurel Cazacu ne-a declarat că e ”surprins” și că nu a avut ”cunoștință” de acest lucru, deși a recunoscut pentru România Curată că până prin anul 2005 le-a făcut personal câteva vizite la sediul lor din Cotroceni, celor de la IDS, respectiv lui Călin Humă.
Totodată, în directoratul IDS Operations LTD în aceeași perioadă cu mandatul nepoatei lui Aurel Cazacu, apare și numele unui afacerist abonat la contracte de furnizare pentru armată. E vorba de constănțeanul Constantin Chirametli, care a fost asociat în cadrul Gastrom Group SRL, despre ale cărei contracte cu MAPN a scris și presa constănțeană. Numai din 2007 până în 2011, România Curată a numărat 15 contracte de ”hrănire a personalului” încheiate de Gastrom Group SRL cu UM 01158, UM 01784, UM 01020, UM 01606, UM 02316, UM 01099, UM 01575, UM 01261 și UM 01010. Cea din urmă UM a încheiat cele mai multe contracte cu Gastrom Group. Societatea ajunsese să aibă în 2011 puncte de lucru în unități militare de la Mihail Kogălniceanu, Capu Midia, Brad, Feteși , Sibiu, Târgu Jiu, Breaza, Târgu Mureș, Turda, Craiova, Râmnicu Vâlcea și Brașov. Familia Chirametli a hrănit însă militari încă din 2002. Despre asta s-a și scris în presa locală. Atât nepoata lui Aurel Cazacu, cât și Constanin Chirametli au demisionat din firma britanică în aceeași zi, după cum se poate vedea aici și aici.
Consilier de parlamentar britanic din comisia de apărare, furnizor de piese pentru fregatele luate de la britanici
Călin Humă, patronul IDS Operations LTD, furnizorul de piese și asistență tehnică pentru cele două fregate, a fost consilierul unui controversat ex-parlamentar britanic, Mike Hancock, membru al ”Defence Select Committee” între 1999-2011, cei doi fiind chiar fotografiați împreună într-o vizită la Constanța, conform The Telegraph.
Călin Humă a înființat mai multe societăți atât în UK, cât și în România cu profil militar, el ocupându-se, printre altele și de serviciile suport oferite bazei militare de la Mihail Kogălniceanu.
În două dintre firmele legate de numele lui Călin Humă, Indes Aviation SRL și Romanian Aerospace Centre of Excellence SRL (Aeropower Europe SRL), Călin Humă și l-a tras ca partener pe [url=http://www.roaf.ro/ro/cer_senin/arhiva/2006/articles_1_2006.php?art=4 ).]generalul de flotilă aeriană MAPN Laurențiu Simionescu[/url]. La aceeași adresă cu aceste firme, pe Str. Ștefan Mihăileanu, la nr 28, s-a deschis și IDS Operations LTD Hampshire Sucursala București SRL, firma pui a companiei britanice care a avut-o secretară pe Annemarie Roxana Tudor.
Prin companiile pe care le controlează, Călin Humă e reprezentant de vânzări al unor modele Bell Helicopters în România și în alte țări din regiune. Prin intermediul IDS Operations, Călin Humă oferă piese pentru mentenanța fregatelor scoase din uz de Marina Britanică și achiziționate de România la BAE Systems în urma unui contract negociat pentru partea română chiar de Aurel Cazacu. Iar soția lui Cazacu e asociata de cursă lungă a Annemariei Roxana Tudor.
Numărul de telefon mobil al lui Laurențiu Simionescu, asociatul consultantului politic Călin Humă, îl găsim și la coordonatele de contact ale site-ului Bridge2România. Aceasta e o inițiativă prezidată de Humă, menită să fie o interfață pentru facilitarea de contacte între companii medii și mici din UK și România.
Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte Bridge
Pe lângă cele 3 numere de contact al Bridge2România, dintre care unul este al ex-generalului de flotilă aeriană Laurențiu Simionescu, se dau și trei adrese fizice de contact: una din Marea Britanie, alta din Constanța și încă una din București. Adresa din Capitală este a unei vile din Cartierul Cotroceni, ”Str Dr Ștefan Capșa nr. 11”. Vezi captura foto mai jos a site-ului Bridge, unde se văd punctele de contact:
Șerban Nicolae și întâlnirile cu „statul paralel” de care nu-și mai aduce aminte Bridge2
Hub-ul de securitate națională transpartinică, înghesuit într-o vilă din Cotroceni
Imobilul din ”Str Dr Ștefan Capșa nr. 11” este locul unde niște avocați specializați în înființarea de firme au parcat sediile sociale ale firmelor unor ”personaje cheie” în securitatea națională a României postdecembriste. Iată-le:
Pe ”Str Dr Ștefan Capșa nr. 11” și-a avut sediul o perioadă și firma Șerban Vodă Tower SRL, fondată în 2007, care i-a avut co-asociați pe Marian Marius Dorin și pe Daniel Costea. Ultimul nominalizat este avocat partener în cadrul SCA Costea Jalba Popa & Asociatii, implicat în crearea și gestionarea birocrației mai multor firme cu sediul pe ”Str Dr. Ștefan Capșa nr. 11”. Dorin Marian a fost consilierul prezidențial pentru apărare și siguranță națională al lui Emil Constantinescu (1996-2000), șeful Administrației Prezidențiale a României (2000) și ulterior șef al Cancelariei Primului Ministru Călin Popescu Tăriceanu (din iulie 2007). Numele lui Dorin Marian a fost vehiculat și în perchezițiile DNA din cadrul dosarulului ”EADS-Securizarea Frontierelor”. Anchetatorii au bătut la ușa lui Dorin Marian, după ce, împreună cu Cătălin Harnagea, fostul șef al SIE (1997-2001), a acordat ”consultanță” bine plătită companiei EADS în vederea obținerii contractului cu statul român.
România Curată a descoperit indicii că Dorin Marian s-ar fi aflat într-o poziție prezumată de conflict de interese în legătură cu contractul de securizare a frontierelor. Asta deoarece din poziția de șef al Cancelariei Primului Ministru Călin Popescu Tăriceanu a contrasemnat alături de premier documente oficiale referitoare la contractul cu EADS, în contextul în care anterior derulase relații de business cu EADS. Menționăm că în preajma numirii ca ”mână dreaptă” a lui Tăriceanu Dorin Marian apucase să scape de părțile sociale deținute în firma care prestase consultanța pentru concernul militar, cedându-le către același Daniel Costea (avocatul specializat în înființarea de firme, de pe Str. Dr. Ștefan Capșa Nr. 11). Practic, constatăm că atât Dorin Marian (implicat în afacerea EADS) cât și Cătălin Humă (implicat în mentenanța fregatelor), și-au avut sediile pe ”Str Dr Ștefan Capșa nr. 11”.
Ex-partenera de business a lui Șerban Nicolae a făcut afaceri și cu nașa lui Tăriceanu. Annemarie Roxana Tudor e cofondatoare, în aprilie 2003, a societății L’Anau International SRL. În 2006 ea și-a cedat participația din L’Anau către Eta Trading SRL, firma soților Nicolae și Laura Rotileanu. Aceștia au fost nașii de cununie ai cuplului Ioana-Călin Popescu Tăriceanu. Cunoscut AGA-man, Nicolae Rotileanu a fost în 2005-2007 consilier personal al ministrului finanțelor, Sebastian Vlădescu, iar în 2008 a fost numit consilier personal al premierului Tăriceanu.
Legăturile casei de avocatură din Str. Dr. Ștefan Capșa Nr. 11 cu lumea epoleților nu sunt singurele. Soția avocatului Daniel Costea, Mihaela-Florentina Costea (și totodată administratoarea pentru o vreme a firmei Șerban Vodă Tower SRL a lui Dorin Marian), împreună cu o colegă de-a soțului ei, au reprezentat în 2009 în relația cu ONRC firma TMS România SRL a Vioricăi Dobrițoiu, soția generalului Corneliu Dobrițoiu, sef al Directiei Integrare Euro-Atlantica si Relatii Militare Internationale din MApN (2000-2004), numit în 2004 șef al Departamentului de Integrare Euro-Atlantică și Politică de Apărare, devenit în 2006 pentru scurtă vreme locțiitor al ministrului Apărării și în 2012 ministru plin în Guvernul Ponta 1.
Clasarea în 2009, atât în Marea Britanie, cât și în România, a achiziției fregatelor din 2003 e posibil să se fi făcut în pripă, dacă ținem cont de noile informații, în care vedem că ruda negociatorului contractului de achiziție, a avut legături cu firma care livrează piesele și asistența tehnică pentru fregate. Și nu e de neglijat nici că furnizorul pieselor pentru fregate e fostul asistent al unui controversat politician britanic, care a făcut parte dintr-una din comisiile de apărare ale Parlamentului Britanic.
Fosta parteneră a lui Șerban Nicolae, afaceri și cu alte nume din industria de apărare
Partenera lui Șerban Nicolae din cadrul Orion Corporation, Annemarie Roxana Tudor s-a asociat și cu alți grei care gravitează în jurul industriei de apărare. De pildă în Romsa Cod 3G SRL l-a avut asociat pe Constantin Bodin, un cadru militar vârstnic, care a fost plasat în CA-urile mai multor fabrici de armament ale statului român: Electromecanica Ploiești SA, Fabrica de Pulberi SA, Compania Națională Romarm SA- Filiala SC Uzina de Produse Speciale Dragomirești. Bătrânul partener de afaceri al Annemariei Roxana Tudor trebuie să fie un personaj foarte special, din moment ce a fost pus președinte al CA-ului în 2013, în ciuda vârstei de 85 de ani la acel moment, fiind menținut în funcție până în 2017, la venerabila vârstă de 89 de ani.
Tot în Romsa Cod 3G, Tudor Annemarie Roxana, l-a avut coasociat și pe Ion Danciu, nepotul generalului Decebal Ilina. Apropiat al lui Aurel Cazacu, generalul Ilina a fost ofițer DIA înainte de Revoluție și mai apoi șef al Direcției Contraspionaj Militar (1992-1993), șef al Departamentului de Informații a Armatei (1991-1992 și 1993-1997), șef al Departamentului Înzestrare și Servicii în cadrul MApN (1998-2000) și secretar de stat pentru Industria de Apărare în Ministerul Industriei și Resurselor (2001-2005). Decebal Ilina și Ion Danciu, l-au avut coasociat în cadrul Total Consulting& Trading Grup SRL și pe Gheorghe Nemțanu, fost director al CN Romarm.
Annemarie Roxana Tudor, i-a avut asociați în Romsa Cod 3G și pe Constantin Filip (membru în CA-ul UM Sadu) și Bogdan Diaconescu, ultimul fiind la rându-i asociat în Agenția Rom Vamal SRL cu nevasta lui Vasile Lincu, controversatul președinte al Sindicatului National al Polițiștilor și Vameșilor ”Pro Lex”.
De asemenea, Annemarie Roxana Tudor, fosta parteneră a lui Șerban Nicolae, s-a asociat în 2005 în cadrul City Management SRL și cu Sidonia Petruța Tatoiu, soția milionarului Dan Tatoiu. În a doua parte a anilor 2000, RAFO Onești ajunsese să fie datoare cu 8,7 milioane euro către compania lui Dan Tatoiu, Interlink Energy, după ce aceasta achiziționase creanțele de la offshore-urile Interlink Overseas Corporation LTD din Insulele Guersney și Interlink Overseas Trading LLP din Delaware. Firma din Guersney îl avusese reprezentant în 2003 pe Yoav Stern, vecinul de imobil al mamei lui Adrian Năstase.
Ce alți tovarăși de afaceri a mai avut Șerban Nicolae?
Trecerea anilor a făcut ca o parte din partenerii de afaceri ai lui Șerban Nicolae să aibă o evoluție care i-a adus sub lupa publică, prin vocea presei. O parte din tovarășii politicianului s-a constatat că sunt personaje conectate la rețele de business influente pe malurile Dâmboviței, care au derulat contracte sau activități cu impact negativ direct asupra resurselor și activelor patrimoniale ale statului român.
Pe lângă nepoata lui Aurel Cazacu, omul care a controlat ani buni industria de apărare a României, Șerban Nicolae l-a mai avut ca partener pe Dan Radu Rizescu, cel care a fost consilierul cel mai de încredere al lui Sorin Oprescu la PMB, posesorul unei declarații de avere cu scris aproape ilizibil.
Un alt partener de afaceri al lui Șerban Nicolae, pe care politicianul a declarat că nu o cunoaște, a fost Dana Mihaela Pop, sora milionarului Sorin Stănescu, pe domeniul de vânătoare al acestuia a poposit în primăvara acestui an fiul celui mai puternic om al Planetei, Donald Trump Jr. Despre Sorin Paul Stănescu se știe că a fost partenerul lui Dorin Cocoș în Piețe Grup SA și că ulterior privatizării Institutului Pasteur, afaceristul a preluat o suprafață de teren de 100 ha în București, pentru care a plătit statului român la mijlocul anilor 2000, în plin boom imobiliar, suma incredibilă de doar 2 euro/mp. În aceeași perioadă febrilă Sorin Paul Stănescu a fost asociat în firma Big Game SRL, cu sediul social în incinta Institutului Pasteur, împreună cu Emanuel-Corneliu Dobronăuțeanu, unul din stăpânii pieței duty-free-urilor (Euroavipo), și patron al Murfatlar, numele său fiind pomenit în cea mai mare evaziune fiscală din domeniul agro-alimentar, de 600 milioane lei.
Nicolae l-a avut asociat în Orion pentru o scurtă perioadă (până în 2001) și pe Dan Nicolae Bușcu. Peste ani Bușcu a ajuns director general al Institutului Național al Patrimoniului (subordonat Ministerului Culturii) în cadrul Guvernului Boc. Ulterior, Dan Nicolae Bușcu a fost pus director gestionare fonduri în cadrul CNADNR în același Guvern Boc și mai apoi director general al Companiei Naționale de Investiții.
Cât timp Șerban Nicolae a fost acționar/asociat în companiile Orion Corporation SRL și Lencont SRL, cenzor a fost Lencont SRL. Incidental, aceeași societate de contabilitate este întâlnită și într-o serie de firme ale grupării Petrache-Bittner-Cocoș, cum e cazul Telemedica SA sau Eurodelta Travel Filiala Maliuc SRL. Compania și-a deschis și un punct de lucru cu al cărui domeniu de activitate era ”fabricarea produselor farmaceutice de bază”.Sediul filialei FIlipeștii de Pădure a Orion Corporation SA a fost în cadrul Muntenia SA, una din societățile controlate de Sorin Stănescu, cel care l-a adus pe fiul lui Donald Trump în România Ulterior Orion Corporation a ajuns sub controlul apropiaților milionarului. Cealaltă societate, Laborex SRL, l-a avut printre fondatori pe Liviu Severin Nedelcu, a cărui ieșire din firmă a coincis cu entry-ul lui Șerban Nicolae. Nedelcu este un om de afaceri din domeniul turismului, care peste ani, s-a făcut remarcat prin contracte castigate de DAL Travel SRL cu diverse instituții ale statului român, o parte dintre acestea devenind și subiecte de presă (vezi aici și aici). Inclusiv în perioada când actualul șef al lui Șerban Nicolae din de Comisia Juridică, Robert Cazanciuc, a fost ministru, Ministerul Justiției a acordat 5 astfel de contracte către fondatorul firmei din patronatul căreia a făcut parte și Șerban Nicolae.
Cine e posibil să fie prietenul care l-a introdus în firme ”în orb”
Nu am reușit să aflăm de la Șerban Nicolae care dintre acționarii din Orion Corporation și Laborex e cel care l-a atras din prietenie în firme, însă putem bănui, dat fiind că unul din numele prezente în ambele societăți este Constantin Buric. Acesta a fost asociat în cadrul Ergol Trading SRL cu Georgeta Tache, rudă cu Ștefan Tache, soțul Sandei Ladoși. Cuplul Tache-Ladoși este cercetat de DIICOT pentru mai multe infracțiuni din domeniul financiar, iar Ștefan Tache a fost implicat și în trecut în evaziune fiscală. Fiica lui Buric, a creditat la începutul anilor 2000 firma Usedco Trading SRL, primind garanții o parte din acțiunile Cochet SA Sibiu. În acea perioadă Usedco Trading SRL era creditată și de controversatul om de afaceri Dumitru Creștin. Constantin Buric, tovarășul de afaceri al lui Șerban Nicolae din anii 2000, s-a asociat în cadrul Viatech Solutions SRL și cu Răzvan Ionescu, fost șef al tineretului PDSR la nivel național până în 2001 și fost președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților în legislatura 2000-2004. Ionescu a fost căsătorit cu șefa de cabinet a lui Adrian Năstase din perioada când acesta era ministru de externe.


Puteți citi aici răspunsul integral al senatorului Șerban Nicolae la întrebările României Curate
În ce context ați ajuns să intrați în structura de proprietate (asociere, acționariat) a acelor firme? de ce ați ales domeniul medical?
În perioada 2000 – 2004 am fost solicitat de un bun prieten să intru în cele două firme ca acționar, în urma condiției ca pentru societățile pe acțiuni (SA), să fie minim trei acționari și un capital social de minim 25 milioane de lei (ROL). Participația mea nu a depășit 2,5 milioane de lei. Nu am ales eu domeniul de activitate.
Cum v-ați găsit asociații?
Nu am avut eu inițiativa constituirii acestor firme, nu am făcut niciodată afaceri și nici nu mi-am căutat asociați pentru cele două firme. Nici nu știu cine este cel de-al treilea acționar sau dacă au fost mai mulți decât numărul minim cerut de lege.
Ce tip de activități s-au derulat prin acele societăți?
Nu cunosc. Nu am avut atribuții de administrator și nu am fost implicat în actele de comerț ale vreunei firme.
Au făcut afaceri cu statul? dacă da, enumerați vă rog cu ce entități vă amintiți că au avut contracte.
Nu cunosc dacă au derulat afaceri cu statul și nu am fost implicat în niciun fel în actele de comerț ale celor două firme. Oricum, nu am avut beneficii financiare sau de altă natură determinate de calitatea de acționar.
Care a fost relația dvs cu dna Tudor Annemarie Roxana? în ce context ați cunoscut-o și cum s-a derulat de-a lungul anilor relația dvs cu aceasta?
Nu-mi amintesc să fi cunoscut vreodată o persoană cu acest nume.
Care a fost relația dvs cu dna Dana Mihaela Pop? în ce context ați cunoscut-o și cum s-a derulat de-a lungul anilor relația dvs cu aceasta?
Nu-mi amintesc să fi cunoscut vreodată o persoană cu acest nume.
Care a fost relația dvs cu dna Elena Udrea? în ce context ați cunoscut-o și cum s-a derulat de-a lungul anilor relația dvs cu aceasta?
Am cunoscut-o pe doamna Elena Udrea în anul 2005, la Palatul Cotroceni, cu ocazia întâlnirii lui Traian Băsescu cu membrii primei delegații de europarlamentari observatori români. Nu s-a derulat nicio relație. Ne-am întâlnit de cel mult 3-4 ori, doar în cadrul unor emisiuni televizate dedicate dezbaterilor politice și tot de vreo câteva ori în Parlament, cu ocazia ședințelor comune ale camerelor, în mandatul 2012-1016. Nu am vorbit niciodată la telefon nu am avut niciodată numărul telefonului pe care îl folosește sau îl folosea) și nu-mi amintesc să ne fi întâlnit vreodată în vreun alt loc, public ori privat.
Care a fost relația dvs cu dl Călin Humă? în ce context l-ați cunoscut și cum s-a derulat de-a lungul anilor relația dvs cu acesta?
Nu-mi amintesc să fi cunoscut vreodată o persoană cu acest nume.
Care a fost relația dvs cu dl Aurel Cazacu? în ce context l-ați cunoscut și cum s-a derulat de-a lungul anilor relația dvs cu acesta?
Nu-mi amintesc să fi cunoscut vreodată o persoană cu acest nume.  Dacă este vorba de persoana al cărei nume a apărut în spațiul public legat de anchete privind comerțul cu armament și relația cu frații Băsescu, precizez că nu l-am cunoscut personal și nu am avut nici un fel de relație cu acesta.
Care a fost relația dvs cu dl Decebal Ilina? în ce context l-ați cunoscut și cum s-a derulat de-a lungul anilor relația dvs cu acesta?
Dacă este vorba de generalul Decebal Ilina care a condus structura de informații a M.Ap.N., precizez că nu-mi amintesc să-l fi cunoscut personal vreodată. Nu exclud întâlniri, cu ocazia unor evenimente publice (cel mai probabil, în timpul mandatului meu de consilier de stat al Președintelui României), dar sigur nu au existat întâlniri cu caracter privat sau vreo relație privată a mea cu domnul Ilina.
Este adevărat că PSD sau dvs personal ați fi fost implicat în lansarea „pe piață” a scandalului Desintco, pentru a forța mâna/distrage atenția de la majorarea contractului cu EADS?
Această întrebare nu are nici cap nici coadă, dar conține mai multe afirmații implicite. Să le luăm pe rând:
– nu cunosc nicio implicare a PSD în lansarea „pe piață” a vreunui scandal;
– nu am fost implicat niciodată în lansarea „pe piață” a vreunui scandal;
– nu știu ce este „Desintco” și nici ce presupune ori la ce se referă chestiunea „scandalului Desintco”;
– nu am cunoștință de „majorarea contractului cu EADS” și nu dețin informații care să susțină o asemenea afirmație;
În acest context, sensul expresiilor “pentru a forța mâna/distrage atenția” îmi scapă complet.
Aveți o relație de afinitate cu dl Cătălin Voicu? Dacă nu, care e relația dvs cu acesta? În ce context v-ați cunoscut? Ce v-a apropiat?
Nu am o relație de afinitate cu domnul Cătălin Voicu. Suntem prieteni. L-am cunoscut în anul 2001, după numirea mea în funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale. Domnul Voicu era consilier și lucra în subordinea domnului Dumitru Iliescu, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale. Suntem de vârste apropiate și ne-am întâlnit de mai multe ori, cu diverse ocazii. Am fost unul dintre avocații săi, în procesul în care au mai fost implicați Costel Cășuneanu și Marius Locic, dar numai până în decembrie 2012 când am obținut un nou mandat de senator, înainte de sentința definitivă din proces. Ne-am revăzut ocazional de câteva ori, după eliberarea acestuia.
În ce context ați optat pentru șefia Departamentului Schengen? De ce ați vizat acel departament și nu altul?
Nu am vizat Departamentul Schengen și nu am optat pentru șefia acestuia. Propunerea și decizia au apărut într-o ședință a conducerii PSD, chiar mai înainte de a fi consultat. De altfel, între decizia politică și numirea propriu-zisă au trecut circa două luni.
În ce context l-ați cunoscut pe dl Constantin Samson, nașul dvs din a doua căsnicie? Care sunt relațiile dvs cu acesta?
L-am cunoscut pe domnul Samson în contextul în care s-a căsătorit cu o rudă de-a mea, din Azuga. El și soția sa sunt nașii de căsătorie ai soției și ai mei, precum și nașii de botez ai copiilor noștri.
Legat de societatea dvs de practicieni în insolvență, cum comentați implicarea ei în insolvența Merkur Casino? În ce context a ajuns să lucreze pentru dânșii?
Implicarea societății de practicieni în insolvență la care am fost, după caz, asociat unic sau asociat fondator, în insolvența diverselor societăți a fost legală, potrivit normelor în vigoare. Implicit, și în cazul Merkur Casino. Societățile de insolvență nu lucrează pentru societățile la care sunt administrator judiciar/lichidator judiciar, fiind propuși de adunarea creditorilor și confirmați de instanța de judecată. Activitatea societăților de insolvență, implicit a practicienilor în insolvență este reglementată legal și de desfășoară în limitele stricte ale dispozițiilor normative și ale măsurilor dispuse de judecătorul sindic
Dat fiind că e un subiect proaspăt lansat azi, cum comentați afirmațiile din presă referitoare la exprimarea dvs față de colega de Parlament, doamna Cosette Chichirău.
Nu comentez acele afirmații de presă și nici alte aspecte legate de aceeași chestiune mai mult decât am făcut-o deja în spațiul public.
Dar declarația referitoare la folosirea lanternelor din abonamentul Parlamentului?
Dacă e vorba de declarațiile presei, nu comentez. Dacă e vorba de declarații ale mele, întrebarea, să nu vă supărați, e stupidă. Nu am făcut nicio declarație privind „folosirea lanternelor din abonamentul Parlamentului”. Am făcut o declarație care are ceva legătură și știu la ce vă referiți. Am publicat pe contul meu de Facebook, înregistrarea video a acelei declarații. Iar comentariile au amuțit brusc. E suficient să vă spun că nimeni, dar absolut nimeni din cei care se găseau atunci în sala plenului reunit al Camerelor nu a înțeles că îmi puneam problema că lanterna telefonului consumă din abonamentul acestuia. S-a râs și s-a aplaudat (din partea majorității), s-a protestat (din partea opoziției), dar nu s-a înțeles ceea ce unii au preluat ca știre, adică o glumă făcută a doua zi de o publicație on-line cu pretenții de umor.
Considerați că ati plagiat in lucrarea de doctorat și în cele două volume menționate in primăvară de RL?
Nu și nici nu se pune problema.
Cum arată, în viziunea dvs o Românie cu mecanisme care încurajează cinstea clasei policie, contractele atribuite pe bază de profesionalism și eficiență, apărarea și sporirea patrimoniului statului, prosperitate pentru cetățeni, libertate de expresie și o presă de calitate, încurajarea valorilor, descurajarea infracționalității, șanse egale la succes pentru toată populația României, sau cel puțin egale cu ale clasei politice?
Aceasta nu e doar o întrebare, iar o expunere pe o asemenea temă e mult prea amplă pentru ceea ce-mi solicitați acum. În orice caz, eu cred într-o Românie educată, o Românie din care sărăcia poate fi eradicată și o Românie condusă de patrioți. Acestea ar constitui baza celorlalte. Nu cred că clasa politică este un organism distinct de societate și nici că este un corp compact din care fac parte doar persoane cu viziune, comportament și interese comune. Ca parlamentar am propuneri concrete în materie legislativă care privesc „cinstea clasei politice”, „apărarea și sporirea patrimoniului statului” și libertatea de expresie. Nu cred că există vreun domeniu de interes public în care să pot face ceva de unul singur și sigur există semnificative forme de blocaj și manipulare împotriva acțiunilor mele. Nu am fost obligat să-mi asum obligații publice și nu am ocupat funcții de demnitar pentru ca să am un loc de muncă. Sunt avocat de peste douăzeci de ani și mi-am desfășurat această profesie cu maximum de onestitate și profesionalism, fără să am contracte cu statul ori cu firme cu capital de stat. Apropo, am devenit avocat cu aproape cincisprezece ani înainte să fiu „șoferul lui Voicu”. Tot înainte de acest moment atât de drag unora din cei care mă înjură, am mai fost consilier de stat, ministru, senator și șef al departamentului Schengen, deținând funcții de demnitar cu ani buni înaintea domnului Cătălin Voicu. Sunt convins că știți bine toate aceste lucruri. N-am vrut decât să le reamintesc.
Care e cel mai mare bine care s-a întâmplat în România după 1989? Care e cel mai mare rău?
Mi-e greu să fac clasamente pe asemenea considerente. Totuși, fără a stabili o ordine anume, după 1989, consider că au fost momente cruciale intrarea României în Consiliul Europei în 1993, ce a deschis cetățenilor români calea către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a consacrat România ca țară care garantează respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și democrația pluralistă, finalizarea negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, în 2004, cu beneficiile aduse prin finanțarea proiectelor de dezvoltare a țării și deschiderea pieței europene a muncii pentru români și intrarea României în NATO, în 2004, ca garanție a integrității noastre teritoriale și a apărării țării.
Cum ați ajuns în PSD, în ce an, cine v-a adus și de ce îmbrățișați doctrina social democrată?
Nu m-a adus nimeni vreodată în vreun partid și o asemenea prezumție mi se pare ineptă. În perioada martie 1990 – aprilie 1992 am fost membru al Frontului Salvării Naționale. În aprilie 1992 am devenit unul dintre fondatorii Frontului Democrat al Salvării Naționale, fiind și ales în conducerea centrală a formațiunii, fiind și candidat (pe loc neeligibil) la alegerile pentru Camera Deputaților în același an. Prin fuziuni succesive, păstrez continuitatea calității de membru de partid din 1992 și până în prezent. Nu pot spune că îmbrățișez doctrine. Chiar și așa, doctrinele, ca și viața, presupun dinamică, evoluție și actualizare. Eu împărtășesc valori și principii, nenegociabile și imuabile, cum sunt libertatea, patriotismul, dreptatea, justiția socială și multe altele.
Care sunt publicațiile românești pe care le apreciați cel mai mult și cele pe care le considerați că fac rău publicului cititor? Aceeași întrebare referitor la posturile TV și de radio.
Nu fac asemenea clasamente și nici nu cred în judecăți absolute. Urmăresc multe publicații și posturi de radio și televiziune, încercând să-mi păstrez capacitatea de a discerne printre interese și motivații și de a extrage informații și analize utile.
Care sunt personalitățile României pe care le admirați cel mai mult? Dar cele pe care le desconsiderați?”
Nici aici nu am clasamente. Nu cred că există oameni eminamente admirabili și nici oameni eminamente insuportabili. Nu obișnuiesc să fac pe judecătorul și nici nu am raționamente extreme. Încerc să iau ca modele acte și fapte, nu persoane. Iar aici nu am prejudecăți, încercând să fiu cât mai obiectiv și mai corect informat.
Dacă n-ați fi făcut politică și avocatură (cu tot ce vine la pachet…cadru didactic univeristar, practician în insolvență etc) ce v-ați fi dorit să faceți?”
Nici avocatura și nici politica nu le fac împotriva dorințelor mele. Dacă mi-aș fi dorit să profesez altceva, aș fi încercat altceva. Mi-aș fi dorit să pot călători mai mult, mai ales că până în 1989 nu mi se permitea ieșirea din țară pe motiv de rude în străinătate.
Ce e justiția? (pentru Șerban Nicolae juristul și făuritorul de legi)
E greu și chiar riscant să dau o definiție originală. Cred că este (sau ar trebui să fie) instrumentul convențional necesar protejării valorilor comune ale societății. Ultima ratio pentru fiecare cetățean și pentru comunitate în ansamblu față de orice vătămare a drepturilor, libertăților și intereselor legitime.
Ce e libertatea? (pentru acel Șerban Nicolae care a participat la Revoluție)
O condiție vitală pentru viața fiecăruia dintre noi. Nu e singura și nu e nici suficientă. Dar este o valoare indispensabilă, nenegociabilă și fără trepte valorice sau grade de comparație. Una dintre acele valori care merită și justifică sacrificiul personal.
Ce sunt oamenii? (pentru acel Șerban Nicolae căruia îi place, așa cum ați scris pe blog, între oameni)
Toți cei care prin acte și fapte justifică o asemenea definiție. Fără criterii de aspect, avere, funcție, opțiuni individuale etc. Majoritatea covârșitoare a celor ce mă înconjoară merită, în opinia mea, să fie numiți astfel. Mă simt bine între oameni și caut ca sentimentul să fie reciproc.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10860
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum