AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Eroarea președintelui. Populismul nu are ce căuta la Cotroceni

In jos

Eroarea președintelui. Populismul nu are ce căuta la Cotroceni Empty Eroarea președintelui. Populismul nu are ce căuta la Cotroceni

Mesaj Scris de Admin Mier Mai 23, 2018 1:40 am

Eroarea președintelui. Populismul nu are ce căuta la Cotroceni
&
”Iohannis e perceput de noi ca ancora de stabilitate a României, cel care ține țara departe de derapaje ideologice și macroeconomice”. Asta mi-a spus reprezentantul unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, venit la București să ia pulsul politic și economic. La câteva ore distanță, Iohannis a făcut una dintre cele mai neinspirate declarații din mandatul de președinte, aruncând către Guvern o întrebare care sapă la credibilitatea statului.
”Întrebarea a doua pentru Guvern este următoarea: Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?. Vă mulțumesc! Vă doresc o seară bună!”
Așa și-a încheiat președintele Iohannis declarația de presă de marți, făcută în cadrul formal al Palatului Cotroceni, cu elementele simbolice ale funcției prezidențiale în jurul său. Declarația fusese un rechizitoriu corect la adresa prestației catastrofale a guvernului PSD în atragerea fondurilor europene. În aceeași declarație, Iohannis punctase corect haosul iscat de PSD în jurul Pilonului II de pensii.
Întrebarea de la final e însă o eroare evidentă de poziționare pentru președintele României. Să arunci îndoiala că statul pe care îl conduci nu e capabil să-și onoreze obligațiile de plată e fără precedent. Ea îi este permisă la limită unui lider din opoziție, obligat să exagereze în lupta politică și să lovească sub centură.
Știm că președintele a intrat în curs de coliziune frontală cu PSD. După un an de prestație liniștită, Iohannis a pornit războiul cu Liviu Dragnea și marionetele acestuia în momentul în care PSD a început să-i smulgă atribuțiile, una câte una: numirile și revocările magistraților, serviciile secrete, politica externă. Obligat chiar de PSD să reacționeze, Iohannis a intrat în viteza a cincea și acum trage din toate pozițiile. La cum guvernează PSD, are muniție din plin.
Dar chestionarea credibilității propriului stat e o linie roșie în comunicare. Iar președintele nu e liderul Opoziției. E șeful statului și nu are dreptul să o treacă decât dacă are informații 120% sigure că Executivul are dificultăți reale în a-și plăti salariile și pensiile. Din informațiile mele e exclusă o asemenea posibilitate. Dar e posibil ca președintele să aiba alte informații, să sperăm că altele decât cele plimbate pe net de urechiști. Dacă lucrurile stau însă cu adevărat grav, atunci rezolvarea e alta: convocat guvernul la discuții, convocat CSAT, căutate soluții. Și abia când s-au epuizat toate instrumentele instituționale de rezolvare a problemei ieșirea în public e soluția de ultim recurs.
Declarațiile președintelui unei țări mișcă piețele și alertează investitorii. Declarațiile unui președinte care e considerat singura ancoră de stabilitate într-o scenă politică imatură – cu atât mai mult. Mai cu seamă că Iohannis singur a ridicat standardul ieșirilor publice – extrem de echilibrate, argumentate, reci, raționale. Populismul era apanajul lui Traian Băsescu, dar Iohannis însuși s-a poziționat în antiteză cu predecesorul său.
Guvernul Dăncilă e ”an accident waiting to happen”, cum îl caracteriza un alt analist economic. Populismul prezidențial nu e însă soluția corectă, oricât de aprig ar fi războiul politic. De la Cotroceni, publicul așteaptă analize reci și soluții pentru ieșirea din situația în care PSD a adus România. Populismul e apanajul liderilor slabi sau al trișorilor care n-au nici o carte în mană, dar vor să câștige puncte ușor.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10765
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum