Radu Paraschivescu, text savuros despre atacul lui Bittman la Pleşu, Liiceanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc
Pagina 1 din 1
Radu Paraschivescu, text savuros despre atacul lui Bittman la Pleşu, Liiceanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc
Publicistul Radu Paraschivescu analizează mesajul antieuropean al solistul Dan Bittman, care i-a atacat public, pe rit sovietic, pe artiştii ieşiţi în stradă în apărarea democraţiei din România. În stilul său elegant şi deopotrivă percutant, Radu Paraschivescu face o comparaţie între genul de artist egoist, vândut banului politic, şi cel căruia îi pasă de soarta ţării, de semeni, în ultimă instanţă.
Ce a spus Bittman despre Pleşu, Rebengiuc, Oana Pellea, Liiceanu
- „Eu am o părere, și anume că artiștii și filosofii și oamenii de cultură nu cred că e locul lor aici și nu cred că ar trebui să se implice în politică în felul în care o fac. Îmi pare rau, dar nu sunt de acord cu treaba asta! Îi respect, vreau să fie foarte clar. De la Tudor Chirilă la Gabriel Liiceanu, de la Andrei Pleșu la cine vreți dumneavoastră… la Victor Rebengiuc. Actori uriași. Oana Pellea îmi e prietenă.
- „Îi respect adânc pentru tot ceeea ce au făcut pentru România, pentru muzică, literatură, filosofie. E incontestabil, dar atât. Ce căutați? Să ce? Credeți că așa se schimbă România? Nu, nu! România se schimbă când ai un plan. Un plan, un fir roșu pe care nu-l avem de 30 de ani. Nu s-a lăudat președintele nostru că aduce firul roșu de la München? Unde e?! E cea mai mare decepție a mea“, a declarat Dan Bittman în emisiunea moderată de Ionuț Cristache la TVR.
Reacţia lui Radu Paraschivescu
- Ca solist care a urcat cu Holograf pe multe scene ale Europei, în cadrul unui program care s-ar fi putut intitula „Artă pentru hartă”, Dan Bittman nu pare să fi avut vreo problemă cu deja amintitul conglomerat al fugiţilor de acasă. Iar faptul că Europa „nu ne vrea binele” nu-l împiedică să circule nestingherit prin ţările ei, să cânte şi să-şi facă meseria aşa cum se cuvine. Nu cumva e un strop de (sau mai multă) ipocrizie în acest fel de-a întoarce spatele unui conglomerat pe care, cu doisprezece ani în urmă, îl implorai să-şi întoarcă faţa şi spre tine? Nu cumva euroscepticismul lui Bittman se hrăneşte din altceva decât din convingerea că ne-ar fi mai bine de capul nostru?
- Iar dacă totuşi se simte în siguranţă, bravo lui. E fie un mare nepăsător, fie un mare candid. De aici însă până la a le reproşa colegilor de breaslă că ies în stradă ca să-şi spună păsul e cale lungă. Pe Dan Bittman şi Dan Teodorescu îi leagă prenumele comun, domeniul de carieră şi statutul de vedetă. În rest, diferenţele sunt uriaşe. Bittman preferă hidrogenul sulfurat din emisiunile unui Ionuţ Cristache tămâiat cu două-trei luni în urmă de Lavinia Şandru cum doar Viorica Dăncilă mai fusese. Teodorescu suie pe baricada protestului şi le aruncă adevăruri în faţă guvernanţilor. O face exasperat şi frust, pentru ca nimeni dintre cei vizaţi să nu poată spune că a ratat mesajul.”
- Bittman schimbă replici uleioase cu Ionuţ Cristache, Teodorescu se aliază cu Victor Rebengiuc. Ionuţ Cristache lucrează în instituţia căreia tocmai Rebengiuc i-a făcut cinste în decembrie 1989 cu un sul de hârtie igienică, pentru uzul celor care năpârliseră peste noapte şi începuseră să uite de la gură pân’ la fund şi înapoi. „Dan Teodorescu e vulgar”, scrâşneşte din culise un glas pudibond. Serios? Să ne uităm mai bine şi să ne lămurim. Cine e vulgar? Cel care strigă „bă, nenorociţilor” sau cei care-i dau ocazia să compună piesa-manifest „Ca ei”?
- „Artiştii, filosofii şi oamenii de cultură nu cred că e locul lor aici (am respectat topica lui Dan Bittman) şi nu cred c-ar trebui să se implice în modul în care o fac. Îmi pare rău, dar nu sunt de acord cu treaba asta.” Sub această umbrelă descriptivă încap de-a valma Andrei Pleşu, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Tudor Chirilă şi Victor Rebengiuc. Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie sau Marius Manole şi Mihai Călin sunt aici obiectul unei – poate involuntare – jigniri: nu sunt consideraţi scriitori sau actori, deşi s-ar putea ca publicul să creadă altceva. Şi nu-i exclus ca Dan Bittman să prefere discursul de tip Vladimir Găitan, cu atât mai mult cu cât TVR şi Antena 3 au destule de multe în comun, iar una dintre cratimele care stau între e chiar Ionuţ Cristache.
- N-ar fi un capăt de ţară. Şi doar răutăcioşii s-ar sinchisi să observe că Pellea, Chirilă şi Rebengiuc (pe scriitori nu-i mai punem la socoteală, că răguşesc repede) scandează împotriva guvernului pe gratis, în timp ce „neimplicatul politic” Dan Bittman girează, cu glasul şi cu formaţia, diverşi edili din PSD în concerte de pe urma cărora încasează din aceia care vorbesc… cum le zice?… a da, bani. Nimic nu-l obligă pe Dan Bittman să se alăture revoltaţilor care protestează. Unii fac mişcare în Piaţa Victoriei, alţii cântă – „Cât de departeeeee” – la taraba lui Ionuţ Cristache. Până la urmă, nu e nici măcar o chestiune de valoare. E doar o chestiune de valori. Comune.
Subiecte similare
» GRUPUL DE DIALOG SOCIAL (GDS), fondat de un agent sovietic și unul maghiar, secondați de Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu
» ”DESPRE PROSTIE, CU RADU TUDOR… SAU DESPRE RADU TUDOR, PUR ȘI SIMPLU”
» Noua realitate a lui Liviu Dragnea: O acuzatie de spionaj, un premier mediocru si atacul lui Victor Ponta
» Tot ce trebuie să știți despre insula unde a fugit Radu Mazăre. Cum arată relațiile dintre România și Madagascar
» ”DESPRE PROSTIE, CU RADU TUDOR… SAU DESPRE RADU TUDOR, PUR ȘI SIMPLU”
» Noua realitate a lui Liviu Dragnea: O acuzatie de spionaj, un premier mediocru si atacul lui Victor Ponta
» Tot ce trebuie să știți despre insula unde a fugit Radu Mazăre. Cum arată relațiile dintre România și Madagascar
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum