AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

PNL vinde diaspora pentru voturile UDMR

In jos

PNL vinde diaspora pentru voturile UDMR Empty PNL vinde diaspora pentru voturile UDMR

Mesaj Scris de MIKUTZA CE KURAI Sam Apr 25, 2015 7:15 am

PNL vinde diaspora pentru voturile UDMR
Orice alianță cu UDMR spulberă speranțele pe care românii din afara granițelor și le-au pus în restabilirea dreptului de vot.
 
Congresul UDMR de la sfârșitul săptămânii trecute a fost un nou prilej de lingușeli din partea liderilor partidelor românești pe lângă partidul care încă mai reușește să păcălească 380.000 de et­nici maghiari că îi re­pre­zin­tă. Blaga, Gorghiu, Ponta s-au întrecut în dulci be­zele către protipendada ma­ghiară, care a făcut zid în fa­ța justiției ca să nu fie agă­țați Markó Attila sau Lás­zló Borbély. Cireașa de pe tort a venit chiar în timpul con­gresului, când președintele ONG-ului etnic maghiar a atacat fără per­dea o decizie definitivă a unei instanțe de ju­decată pentru simplul fapt că „unul de-al lor“ a fost condamnat la închisoare.
 
Singurul care a avut grijă să le atragă aten­ția liderilor maghiari că rătăcesc de ceva timp pe drumuri greșite a fost pre­șe­din­tele Iohannis, și el minoritar etnic în Ro­mânia, dar care a reușit o performanță pe ca­re oamenii lui Kelemen o privesc cu multă suspiciune. Și asta pentru că, în zi­ua de 16 noiembrie 2014, românii au ară­tat că au depășit barierele culturale men­ținute cu atâta meticulozitate de Markó Bé­la, Kelemen Hunor, Ion Iliescu, Cor­ne­liu Vadim Tudor, în ultimii 25 de ani. Prost sem­nal atât pentru cei care din 1990 în­coace și-au bătut joc de comunitatea ma­ghiară din România, pretinzând că o re­pre­zintă, cât și pentru cei care ne-au fluturat de 25 ani pericolul maghiarilor care ne fu­ră țărișoara de sub picioare. Zice Iohannis: „Partidele politice - şi includ aici şi Uni­u­nea Democrată a Maghiarilor din Ro­mâ­nia, chiar dacă formal nu este un partid politic - au o responsabilitate crucială în acest sens (creșterea calității reprezentării politice, n.n.). Trebuie să ne asumăm în mod colectiv faptul că au existat de­ra­paje instituţionale, că s-a produs o de­te­riorare a cul­turii politice de­mocratice, în special datorită faptului că mulţi aleşi nu au fost preocupaţi de binele co­mu­nităţii sau al ţării şi au fo­lo­sit funcţia publică pen­tru interese personale“. Și bi­ne zice, mai ales când se gân­­dește la ciracii lui Borbély.
 
Atât că, nici Iohannis, nici PNL nu cred că realizează ce înseamnă o colaborare cu UDMR. Dincolo de faptul că ungurii vo­tează sistematic în parlament de partea co­rupției, în vreme ce liberalii, măcar de ochii lumii, au reușit să-și con­vin­gă par­lamentarii să nu mai blocheze ce­rerile jus­tiției, UDMR este formațiunea ca­re se opu­ne vehement și agresiv celor mai im­por­tante proiecte de modernizare a României. E vorba de: revizuirea Cons­ti­tu­ției, reor­ganizarea administrativ-teri­to­ria­lă și votul prin corespondență.
 
Primul proiect ar corecta o mulțime de erori și ar evita blocaje constituționale gra­ve, numai dacă ar fi să ne gândim la opor­tunitatea de a scoate imunitatea par­lamen­tarilor pentru alte fapte în afara de­cla­ra­ții­lor politice. Al doilea proiect ar ajuta Ro­mâ­nia să se dezvolte durabil, pornind de la interesele comunităților, prin de­frag­men­­tarea uriașă a unităților administrativ te­ri­to­riale și comasarea „casetelor“ de­se­nate de Ceaușescu pentru a servi propriei dictaturi.
 
Dar UDMR nu vrea revizuirea Constituției fă­ră renunțarea la articolul despre stat uni­tar și nici reorganizarea administrativ te­ri­to­ri­ală fără enclavizarea etnică a re­giu­ni­lor de dez­voltare. Așa că pe UDMR nu te poți baza decât dacă vrei să te întorci în comunism.
 
Cel mai grav mi se pare însă că orice ali­anță cu UDMR spulberă speranțele pe care românii care trăiesc în afara granițelor și le-au pus în restabilirea dreptului de vot. După ce i-au umilit obligându-i să stea la cozi uriașe anul trecut, cu ocazia prezi­den­țialelor, politicienii s-au înghesuit să le promită că până la alegerile locale și par­la­mentare din 2016 vor avea votul electronic sau prin corespondență.
 
UDMR s-a opus încă din 2011 acestui pro­iect, inițiat pe atunci de Guvernul Boc. Și se va opune în continuare, pentru că, da­că s-ar introduce votul prin cores­pon­den­ță, UDMR are șanse mici să mai treacă pra­gul de 5%. Să explic cu cifre de ce se în­tâm­plă astfel. La ultimele alegerile par­la­men­tare, UDMR a fost votat de apro­xi­mativ 380.000 de etnici maghiari, ceea ce a re­pre­zentat un scor de 5,15%. Din cei cam un milion de adulți de etnie maghiară din România, doar o treime mai cred în ba­li­ver­nele UDMR. Dacă s-ar in­troduce votul prin corespondență, în loc de 7,5 milioane de voturi valabil EXPNL vinde diaspora pentru voturile UDMR Arrow-10x10­pri­ma­te, câte au fost în 2012, vom avea probabil cel puțin 9 mi­lioane. Cum UDMR nu va pu­tea păcăli mai mult de 400.000 de ma­ghiari, înseamnă că procentajul lor abia va depăși 4% în 2016.
 
Fiind vorba de lipsirea de imunitate a unor așa-numiți reprezentanți ai comu­ni­tății, aceștia se vor bate pe viață și pe moar­te ca diaspora românească să nu poa­tă vota altfel decât până acum. Adică să stea în continuare la cozi sau să rămână aca­să, astfel ca participarea la vot, pe an­sam­blu, să fie suficient de mică pentru a-și face ei pragul parlamentar. Nu, nu s-au gândit să înceapă măcar în al doi­spre­ze­ce­lea ceas să reprezinte localitățile cu ma­jo­ri­tăți etnice maghiare. De altfel, ar fi și târ­ziu, după 25 de ani în care i-ai ținut în bez­nă, ce să le mai promiți? Și atunci, Ke­le­men și Bor­bély nu au decât o soluție: să nu-i lase pe români să voteze în număr mare.
 
Dacă așa stau lucrurile, atunci eu nu în­țeleg cum arată parteneriatul PNL cu UDMR pentru următorii 10 ani. Pentru că el nu poate fi decât un parteneriat îm­po­triva celor care l-au votat pe Iohannis, str­ă­bătând sute de kilometri și înghițind umi­lința ceaușistă a statului la coadă, în spe­ranța că în 2016 vor putea să își exprime opțiunea într-un mod mai civilizat și mai puțin costisitor.
Referinte:
MIKUTZA CE KURAI
MIKUTZA CE KURAI

Mesaje : 285
Data de înscriere : 17/03/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum