AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cine ajunge în turul 2? Cursa pentru a fi contracandidatul lui Iohannis - încă strânsă; ce se poate schimba în ultima săptămână

In jos

Cine ajunge în turul 2? Cursa pentru a fi contracandidatul lui Iohannis - încă strânsă; ce se poate schimba în ultima săptămână Empty Cine ajunge în turul 2? Cursa pentru a fi contracandidatul lui Iohannis - încă strânsă; ce se poate schimba în ultima săptămână

Mesaj Scris de Admin Mier Oct 30, 2019 11:06 pm

Locul în finala alegerilor prezidenţiale alături de preşedintele Klaus Iohannis este încă disputat puternic, este de părere sociologul Sebastian Lăzăroiu. Acesta spune că pierderea guvernării a întărit-o pe Viorica Dăncilă, însă avansul ei este încă recuperabil pentru Dan Barna. Invitat la „Jurnalul de Seară” de la Digi24, Sebastian Lăzăroiu a spus că Viorica Dăncilă ar putea fi sabotată din interioriul PSD de oameni precum Gabriela Firea sau Eugen Teodorovici, care vor să îi ia locul la conducerea partidului. „Turul 2 e strâns din ce arată sondajele, adică eu azi nu pot să spun şi cred că niciun consultant de campanie uitându-se pe sondaje nu poate să spună cu certitudine cine va fi al doilea finalist. Pentru că primul e cunoscut: Klaus Iohannis. Poate fi Viorica Dăncilă, poate fi Dan Barna, ei s-au rupt deja de restul plutonului, dar e greu de spus astăzi cine.

Viorica Dăncilă, întărită de moțiunea de cenzurăCăderea Guvernului a întărit-o pe doamna Dăncilă în campanie. Pentru că a fost perceput de electoratul PSD, care era destul de oscilant, mai ales după alegerile din 26 mai, a consolidat-o, pentru că a fost perceput ca un atac din afară, un asalt şi au strâns rândurile activiştii PSD. Nu e Viorica Dăncilă candidatul ideal pentru ei, pentru cei din PSD, dar ei au spiritul ăsta de solidaritate în momentul în care... Lor li s-a luat guvernarea, ei au pierdut guvernarea în momentul ăsta şi atunci au început să strângă rândurile. Cred că asta a dus la o uşoară victimizare şi o uşoară creştere a doamnei Dăncilă în preferinţe, cel puţin în sondaje. Sigur, au fost şi greşelile pe care le-a făcut USR şi Dan Barna, care l-au dus în jos, s-a văzut clar asta. Dar, în continuare, diferenţa nu e mare, ea poate fi recuperată, dar acum favorită pentru intrarea în turul 2 este Viorica Dăncilă.
Că trece guvernul luni sau nu, nu cred că o mai poate afecta în vreun fel. Deja faptul că a trecut moţiunea a întărit-o un pic, pentru că a strâns electoratul PSD.

Poate o „ajută” doamna Firea. Sabotorii din interiorul PSDDepinde foarte mult de evenimente, de emoţiile de campanie, pentru că acum e clar, Barna a pierdut din turaţie şi Dăncilă a luat un pic avans. Nu ştiu ce va face USR, ce face Barna, ce va face Dăncilă. Poate face ea o gafă monumentală sau poate „o ajută” doamna Firea.
Pentru că doamna Firea nu şi-a epuizat arsenalul. Ea are mai multe lucruri, poate să spună cu trei zile înainte: «Am vorbit cu doamna Dăncilă şi mi-a promis că o să îl graţieze pe domnul Dragnea când ajunge preşedinte». Doamna Firea poate să spună şi asta, nu aveţi nicio îndoială că dacă asta o va dărâma pe Viorica Dăncilă, ea va face asta. Arsenalul pe care aceşti sabotori îl au la dispoziţie este mare. Ei ştiu deja care sunt temele la care electoratul reacţionează negativ, că aşa au ajuns de la 46% la 22% în doi ani şi jumătate, pe temele astea, graţiere, amnistie, retorica anti-europeană, atacurile îngrozitoare la Laura Codruţa Kovesi le-au luat puncte, perioada aia în care făcuseră o adevărată campanie împotriva ei. Ei ştiu. De-acum, trebuie să le folosească în astea 10 zile care au mai rămas şi doamna Dăncilă o să ia, nu ştiu, 15-16%, s-ar putea să nu intre în turul 2. Depinde foarte mult de aceste personaje pe care eu nu le-aş ignora, aceşti sabotori din interioriul PSD.

Prezența la vot nu va fi așa mare. Multă tensiune și frustrare s-au eliberat dejaPrezenţa la vot nu va fi aşa mare. Depinde şi cu ce o comparăm. Dacă o comparăm cu 26 mai, care a fost ceva extraordinar, la alegerile europarlamentare să ai 50%, nu mai e tensiunea de atunci. Multă frustrare a oamenilor, multă tensiune, s-a eliberat. Nu toată. Pe urmă, Dragnea, a doua zi, a fost condamnat. PSD-ul a ieşit de la guvernare cu coada între picioare. Deci avem o certitudine, chiar dacă nu va fi învestit următorul guvern, actualul guvern este un guvern demis, deci nu e tensiune suficientă să mai aduci 9 milioane, 50%, la vot, cred că for fi în jur de 7 milioane şi ceva, maximum.
În general, alegerile prezidenţiale au rată de participare mai mare pentru că sunt foarte personalizate, sunt oameni, nu sunt partide. Nu numai la noi, şi în alte ţări, când e vorba de oameni, preferinţele sunt un pic mai clare. Din cauza asta, prezenţa va fi sigur mai mare decât la nişte alegeri parlamentare obişnuite. Dar nu va mai fi cea din 26 mai, iar în turul 2, când iarăşi a fost foarte mare în 2014, tot pentru că am avut o tensiune foarte mare, era Ponta-Iohannis cu guvernul PSD care împiedica diaspora să voteze, şi atunci a fost 54% rata de participare.
Nici acum, în turul 2 nu mă aştept să fie atât de mare, depinde mult şi cine va intra în turul 2, cine va fi contracandidatul lui Iohannis. Dacă va fi Viorica Dăncilă, estimez că prezenţa va fi scăzută, rata participării - tot aşa până în 40%. Dacă va fi Dan Barna, va fi ceva mai mare. Nu o să mai treacă de 50%, dar va fi ceva mai mare”, a explicat Sebastian Lăzăroiu la Digi24.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 9279
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum