Guvernul Orban dupa marea racorire. Pretul
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: GUVERNARE CU HOTI , CURVE SI HANDICAPATI
Pagina 1 din 1
Guvernul Orban dupa marea racorire. Pretul
Guvernul Orban dupa marea racorire. Pretul
Investirea Guvernului Orban e o mare racorire: am scapat de un premier ridicol, agramat, sfertodoct, ultimul vestigiu al regimului Dragnea.
Am scapat insa si de premierul desemnat de presedintele Iohannis fara obiectii, ca tot ne-a vorbit la investire despre lupta de uzura cu PSD dusa, in ordine, de domnia sa si PNL. In timp ce poporul era in Tenerife, probabil, nu in Piata Victoriei.
Dar dincolo de asta? Dincolo de satisfactia de a avea un premier cu gramatica aproape perfecta, cu propozitii coerente si fara brosa la piept, dincolo de inca o "Puie Monta"?
Dincolo de asta, pe scurt, modelul politic rezista, iar guvernarea depinde, fara tristete as zice eu, de vechea majoritate, inclusiv de PSD. Guvernul Orban a trecut cu votul Stelutei Cataniciu si depinde in continuare si de votul Stelutei Cataniciu.
Am spus de la inceputul aparentei crize ca Guvernul Orban va primi votul de investitura fara probleme, cu ajutorul, cat va fi necesar, al PSD. Si am spus asta nu pentru ca am banuit, nici pentru ca am speculat, ci pentru ca acest lucru se stia la varful PNL.
Deci tot ceea ce am vazut in ultimele saptamani a fost un spectacol care sa tina publicul cu sufletul la gura si astfel sa acopere total campania electorala, orice referire la bilantul actualului presedinte si proiectele candidatilor si, mai ales, lipsa dezbaterilor electorale.
Calendarul a fost foarte bine gandit, exact ca sa se suprapuna campaniei in care sa exista doar doi actori, Klaus Iohannis si Viorica Dancila. Iar investirea noului guvern nu mai schimba optiunile de vot, deci nu o mai poate scadea pe dna Dancila, dar poate genera demobilizare prin relaxare: s-a terminat, am infrant, hai la bere! Mai ales in zona electoratului mai putin disciplinat, care nu e nici cel liberal, nici cel pesedist.
Intelegerea PSD-PNL, chiar neverbalizata, e logica din punct de vedere politic. Interesul strategic comun al celor doua partide mari, PNL si PSD, este sa mentina scena divizata intre ele doua si sa se valideze reciproc inlaturand tot ceea ce poate reprezenta o schimbare a modelului politic pe care ele il cunosc si il practica.
Sunt partide de acelasi tip, cu o o istorie comuna pe alocuri si mereu complementara.
Guvernul Orban a trecut cu sustinerea PSD, atata cat a fost nevoie, parte din scenariu este eliminarea Vioricai Dancila si preluarea PSD de catre Gabriela Firea, daca cumva va intrebati de ce a scos extrem de agresiv capul in ultimele zile. In anul viitor, dl Orban se va lupta cu dna Firea cum stiu ei mai bine, cum deja se profileaza, adica in stilul clasic al declaratiilor contondente si violente.
Intrebarea este ce se va intampla in anul care vine dincolo de spectacolul declaratiilor si al scandalului?
Pe scurt, nu are cum sa se intample nimic din ceea ce fosta majoritate nu doreste, pentru ca nimic nu poate trece fara majoritatea care depinde de PSD, de ALDE, de UDMR si Pro Romania. Adica nicio reforma reala si, in mod cert, nici alegeri inainte de termen. In plus, se vor intampla toate promisiunile in schimbul carora Guvernul a primit voturile.
Sau chiar credeti ca ALDE, UDMR si restul de pesedisti, de prin Pro Romania sau independenti au fost coplesiti de iubirea de tara?
Deocamdata vedem clar cateva lucruri care nu se vor intampla. In primul rand, alegerea primarilor in doua tururi. Fara aceasta schimbare vitala, singurele modificari de coloratura vor veni din migratie, in rest, cei mai multi dintre actualii primari isi vor mentine mandatele, in frunte cu dna Firea, cel mai probabil. Alegerea primarilor intr-un tur este un element esential in mentinerea modelului politic PSD-PNL.
Nu vor exista reparatii majore in Justitie. Dl Orban spune ca si-ar putea asuma raspunderea daca nu va trece rapid proiectul care sa proroge pensionarea anticipata a magistratilor. Dar el va trece, pentru ca reprezinta o concesie pe care PSD a mai facut-o o data, printr-o OUG initiata de ministrul Toader.
Trece proiectul si nimeni nu mai vorbeste despre restul problemelor.
In schimb, dl Orban n-a suflat o vorba dspre asumarea raspunderii pentru desfiintarea SS sau pentru alte reparatii cerute cu termenul "imediat" de MCV. De ce nu asumare si pentru ele? Pentru ca nu vor cei de care depinde sustinerea Guvernului.
Iar dl Predoiu, am mai spus-o, va fi trimis "sa abureasca" asteptari interne si externe cu certa eleganta si cu tot felul de fraze savante si jocuri de cuvinte, cam cum a facut la audierea din Parlament, din care fiecare a inteles ce a vrut, dar nimic nu a fost clar asumat.
In privinta bugetului, sa nu uitam ca Guvernul face doar proiectul, dar forma finala este cea care iese din Parlament, cu toate amendamentele de rigoare. Deci bugetul va arata asa cum vor vrea cei de ale caror voturi depinde majoritatea, cam cum a patit si Guvernul Ciolos. Deja inteleg ca 6% din PIB pentru Educatie nu se va aplica.
Sigur ca toate vor fi impachetate in multa victimizare: cat ar fi vrut, dar nu au putut! O victimizare impinsa spre cat mai multi ochi prin suveici de postari sponzorizate de publicatii care sa le gireze cu credibilitatea lor... mai nou de vanzare.
Dar asta nu inseamna ca liberalii sunt victime, le convine in egala masura aceasta situatie. De ce credeti ca nu dispare PNDL? De ce credeti ca la Dezvoltare este domnul cu grinda? Pentru ca exact la fel concep si liberalii politica, de fapt.
In PSD va incepe o revolutie interna, Viorica Dancila va fi devorata, deja Firea a iesit la inaintare, Guvernul Orban, in schimbul sustinerii, va avea grija de cei care ii asigura majoritatea, iar la locale, gratie alegerii intr-un tur, PSD se va stabiliza.
De ce ar face asta PNL? Pentru ca jocul cu PSD ii e familiar, il stie, cand sus, cand jos, dar in niste parametri clari. Jocul cu USR e cu mult mai imprevizibil si trebuie evitat.
Ludovic Orban promite depesedizarea administratiei. Va fi de fapt "desdancilizare" si "desdragnizare", care convin de minune chiar viitoarei conduceri a PSD, probabil Firea- Stanescu. Vor fi foarte fericiti sa scape de toate parghiile Vioricai Dancila dupa ce o vor devora. Sunt insa convinsa ca vor scapa marii epurari, in mod discret, cei care se vor reconverti rapid si credibil la noua sefie a partidului.
Si parte a pretului pentru momentul acesta, pe locuri eligibile ale listelor liberalilor veti regasi o parte din ALDE, locuri deja negociate de Calin Popescu Tariceanu. Sa nu va mirati cand va trebui sa puneti stampila pe tinerele sperante Vosganian, Steluta Cataniciu sau Norica Nicolai.
Unde va fi dl Iohannis? Probabil in al doilea mandat, acolo unde nu mai e nicio presiune, nicio grija, nicio raspundere politica.
Asa ca, dincolo de racorire, ma tot straduiesc sa gasesc vreun motiv de optimism pentru viitor si nu pot.
enigmatica LORELEY- Mesaje : 112
Data de înscriere : 15/02/2013
Subiecte similare
» Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până după prezidențiale
» Marea epurare marca Ludovic Orban
» De ce a trecut guvernul Orban
» Lui Orban i-a murit guvernul înainte de a se naște
» Călcâiul lui Ahile ascuns în Guvernul Orban
» Marea epurare marca Ludovic Orban
» De ce a trecut guvernul Orban
» Lui Orban i-a murit guvernul înainte de a se naște
» Călcâiul lui Ahile ascuns în Guvernul Orban
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: GUVERNARE CU HOTI , CURVE SI HANDICAPATI
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|