PSD se transformă în câmp de război politic intrapartinic
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
PSD se transformă în câmp de război politic intrapartinic
PSD se pregătește să o schimbe pe Viorica Dăncilă de la șefia partidului după pierderea alegerilor în fața lui Klaus Iohannis. Un congres extraordinar al partidului ar putea avea loc până la sfârșitul acestui an.Este foarte posibil ca acesta să aibă loc chiar înainte de sărbători. Cel puțin patru nume s-ar putea alinia la startul competiției pentru șefia PSD: Eugen Teodorovici, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Claudiu Manda.
Fostul premier Mihai Tudose, europarlamentar Pro România, ar intenționa să revină în PSD, fiind apropiat de Claudiu Manda, la rândul său europarlamentar, cu care ar fi strâns legătura în Parlamentul European. Viorica Dăncilă se bazează în acest moment în partid în principal pe susținerea apropiaților lui Dragnea: Mihai Fifor, Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu etc.
Graba cu care social democrații vor să facă un congres extraordinar cât mai repede, chiar înainte de sărbătorile de Crăciun, ar avea legătură cu alegerile locale din primăvara anului viitor. Baronii locali vor să strângă rândurile deoarece scrutinul de la sfârșitul lunii mai 2020 este important pentru aleșii locali și se tem că dacă ar amâna congresul nu ar avea timp pentru campanie.
- 1. Una din variante ar fi Eugen Teodorvici. Este al doilea om în partid, după ce a fost ales Președinte Executiv la Congresul din iunie. Deși a fost dat deoparte de Viorica Dăncilă când a anunțat că vrea să fie inclus în măsurătorile partidului pentru alegerile prezidențiale, fostul ministru de Finanțe s-a implicat în campania electorală. Are o relație bună cu mulți lideri din teritoriu, cărora le-a alocat fonduri din PNDL în mandatul de ministru de finanțe. Fostul ministru și-a pus semnătura în ultimele zile de mandat pe o hotărâre prin care programul a primit 1,4 miliarde de lei. Sunt însă și președinți de organizații care nu sunt de acord cu ieșirile deplasate ale fostului ministru de finanțe, care s-a remarcat cu numeroase derapaje de limbaj și atacuri suburbane la adresa unor adversari.
- 2. Potențial candidat la șefia PSD este și Gabriela Firea. Primarul Capitalei a stat la aceeași masă cu Liviu Dragnea, dar a intrat în conflict cu fostul lider după mitingul Diasporei din 10 august 2018. Firea le-a reproșat lui Dragnea și Dăncilă că vor să o scoată responsabilă pentru intervenția în forță a jandarmeriei. Firea l-a acuzat pe Dragnea ca ia decizii fără să se consulte cu partidul și a fost nemulțumită că ”nu poate fi tot Guvernul de la Teleorman”. Firea nu se bucură însă de prea multă susținere internă. Dacă șeful PSD Olt, Paul Stănescu, este un susținător al acesteia, sunt și lideri care nu suportă atitudinea șefei interimare a PSD București. Dumitru Buzatu s-a declarat deranjat în repetate rânduri de modul în care le reprosează Gabriela Firea oamenilor vechi din partid că nu sunt de acord cu ea.
- 3. Marcel Ciolacu face parte dintr-un grup mai mare de opozanți ai Vioricăi Dăncilă. Șeful PSD Buzău nu a ascuns că este nemulțumit de modul în care este condus partidul. Potrivit surselor G4Media, Ciolacu îi are alături de el pe Paul Stănescu, Marian Oprișan, Florin Iordache și Ionel Arsene. Ciolacu s-ar pregăti să facă echipă cu Paul Stănescu pe post de prim-vicepreședinte și cu Niculae Bădălău pe post de secretar general. Ciolacu ar fi organizat o întâlnire la biroul lui din Parlament cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Sursele G4Media.ro susțin că Marcel Ciolacu i-a reproșat șefei PSD că face doar ce îi spune Mihai Fifor, iar unele decizii afecteaza grav imaginea partidului. Nu de puține ori, Marcel Ciolacu a ales să facă declarații publice în momente importante chiar înaintea Vioricăi Dăncilă. Președintele Camerei și-ar dori un congres cât mai repede, pentru a fi tranșate toate problemele din partid.
- 4. Europarlamentarul Claudiu Manda, soțul Olguței Vasilescu, visează și el la funcția de șef al PSD. Numele actualului europarlamentar și șeful PSD Dolj a fost vehiculat inclusiv la Bruxelles, potrivit surselor G4Media. Acesta a criticat-o pe Viorica Dăncilă în cadrul întâlnirilor din organizația pe care o conduce. Manda speră să aibă șanse la conducerea partidului prin soția sa, care a fost apropiată de Liviu Dragnea. Manda s-a profilat deja ca potențial lider la ultima ședință CEX a PSD după turul 1, când a jignit-o pe Viorica Dăncilă. ”Să spuneți că nu puteți să câștigați alegerile prezidențiale cu o proastă, nu vă face cinste. La europarlamentare ați avut alte interese”, i-ar fi reproșat Dăncilă lui Manda în urmă cu două săptămâni.
Cert este ca aceste scenarii pot fi luate în calcul daca este convocat congresul și Viorica Dăncilă va fi demisă din fruntea partidului sau dacă alege să își depună mandatul după pierderile alegerilor prezidențiale.
Ultima editare efectuata de catre Admin in Lun Noi 25, 2019 6:52 am, editata de 1 ori
Întâlnire secretă convocată de Ciolacu pentru schimbarea lui Dăncilă. Tudose și Grindeanu, la masa negocierilor pentru șefia PSD
Viorica Dăncilă este contestată de gruparea condusă de Marcel Ciolacu, cel care negociază cu liderii de filiale schimbarea ei
Sorin Grindeanu și Mihai Tudose sunt implicați în jocurile pentru supremație în PSD, cei doi jucând în tabăra lui Marcel Ciolacu. Președintele Camerei Deputaților este presat să își anunțe intenția de a prelua șefia partidului, mai mulți lideri de organizații cerându-i acest lucru.
Mai mulți șefi de organizații au fost convocați de Marcel Ciolacu în această seară la o întâlnire informală în care se va stabili strategia pentru Comitetul Executiv, convocat marți de Viorica Dăncilă. Președintele Camerei Deputaților vrea să vadă pe câte voturi se poate baza în ședința decisivă privind înlăturarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD.
Liderii de organizații îi cer lui Ciolacu să-și asume conducerea partidului și să renunțe la atitudinea diplomată avută în timpul campaniei electorale. Printre șefii de organizații care îl susțin pe Ciolacu se numără Paul Stănescu, Claudiu Manda, Radu Moldovan, Dragoș Benea, Ionel Arsene, dar și Olguța Vasilescu, șefa campaniei prezidențiale. Alți lideri cu notorietate precum Marian Oprișan și Dumitru Buzatu nu au ieșit până acum cu poziții tranșante, dar și ei își doresc schimbarea Vioricăi Dăncilă.
Sorin Grindeanu și Ionel Arsene s-au întâlnit după prânz cu Marcel Ciolacu, chiar în biroul acestuia din Parlament.
Gruparea Stănescu-Ciolacu lansează atacul la adresa Vioricăi Dăncilă, pe care o vor plecată din fruntea PSD, dar după prezidențiale
„Mâine trebuie să ieșim din CEX cu decizia luată, iar Dăncilă să nu mai fie președinte PSD", este opinia unui lider de organizația apropiat de Marcel Ciolacu.
O variantă de lucru în tabăra Ciolacu-Stănescu o reprezintă retragerea forțată a Vioricăi Dăncilă din fruntea partidului și preluarea funcției de președinte interimar de către Marcel Ciolacu. Acest lucru se poate decide mâine prin vot în Comitetul Executiv. În acest caz, Ciolacu a spus că se poate amâna Congresul până în luna februarie, iar conducerea partidului să fie una colectivă.
În viitoare structure de conducere s-ar putea regăsi nume precum Gabriela Firea, Niculae Bădălău, Paul Stănescu, Dragoș Benea sau Claudiu Manda.
Dacă Viorica Dăncilă refuză să-și depună mandatul, se poate ajunge la organizarea rapidă a unui Congres pentru șefia PSD.
Marcel Ciolacu le-a spus colegilor de partid că este decis să-și asume funcția de președinte PSD, dar înainte de a face anunțul oficial trebuie să fie sigur că are de partea sa o majoritate în partid. În urmă cu o lună, Ciolacu a adunat în biroul său din Parlament aproape 30 de șefi de organizații, la discuții vorbindu-se despre o înțelegere care urmează să îi fie propusă Vioricăi Dăncilă după prezidențiale pentru a renunța la funcția deținută.
Compromis cu ”puciștii”. Zilele Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD sunt numărate: după prezidențiale se face congres
Viorica Dăncilă a anunțat imediat după înfrângerea în fața lui Klaus Iohannis că nu este dispusă să-și dea demisia din fruntea partidului. Cu toate acestea, susținătorii lui Ciolacu speră să o convingă printr-un vot majoritar în CEX că este necesară o astfel de abordare. Printre cei vizați de schimbări sunt și Mihai Fifor, secretarul general al PSD, dar și Eugen Teodorovici, președintele executiv.
Planul debarcării Vioricăi Dăncilă a fost făcut însă cu mult înainte ca aceasta să piardă alegerile prezidențiale.
Surse din PSD susțin că și Viorica Dăncilă va încerca să negocieze cu cei care i-au rămas fideli și după înfrângere. Mai mult, ea se poate baza în CEX și pe voturile apărute peste noapte prin transformarea liderilor de sindicat în vicepreședinți PSD.
Negocieri la Bruxelles și București cu Tudose și Grindeanu
Negocierile pentru viitorul președinte al PSD s-au purtat la București, dar și la Bruxelles, ele începând cu mult timp înainte ca Viorica Dăncilă să înregistreze cel mai slab scor din istoria partidului la prezidențiale. Mai mulți lideri social-democrați și-au dat seama că deznodământul bătăliei pentru Cotroceni nu le va oferi multe surprize și au demarat discuții despre cine trebuie să preia partidul.
Viorica Dăncilă nu demisionează de la conducerea PSD după eșecul la prezidențiale. Care sunt nemulțumirile sale
În aceste negocieri nu au fost implicați doar lideri PSD, ci și foști membri ai acestui partid. Printre cei mai activi în acest sens au fost europarlamentarul Mihai Tudose, dar și fostul premier Sorin Grindeanu, ambii cu un rol determinant în negocierile interne din PSD.
Relația de prietenie între Marcel Ciolacu și Mihai Tudose este cunoscută în partid, cei doi dezvăluind că petrec vacanțele împreună și sunt buni prieteni de familie. Ciolacu a fost vicepremier fără portofoliu în guvernul Tudose, iar, în ianuarie 2018, Tudose afirma că va pleca din guvern dacă va pleca Ciolacu. Un alt moment în care cei doi s-au ajutat reciproc a fost în momentul votului pentru șefia Camerei, Mihai Tudose făcând un lobby puternic în ProRomânia pentru a aduna voturi în favoarea prietenului său.
După plecarea lui Tudose din PSD, relațiile lor au rămas la fel de bune. Ajuns europarlamentar, Mihai Tudose a negociat cu Claudiu Manda, președintele PSD Dolj, și cu Dragoș Benea, vicepreședinte PSD și președinte al organizației Bacău, susținerea lui Marcel Ciolacu pentru prima poziție în partid. Aceste negocieri au avut loc la Bruxelles, iar Viorica Dăncilă aflase de planul pus la cale împotriva sa.
De altfel, la ultima ședință a Comitetului Executiv, a existat un schimb dur de replici între Manda și Dăncilă, candidata PSD părăsind sala de ședinței din cauza stării tensionate în care ajunsese ședința.
Dăncilă poate pierde tot, baronii vor Congres în PSD
În țară, un alt nume implicat în negocierile pentru șefia PSD este cel al lui Sorin Grindeanu, președintele ANCOM. Chiar dacă funcția pe care o deține nu îi permite să fie membru al unui partid politic, Grindeanu a avut discuții cu cei din PSD, dar și cu cei din ProRomânia, el acționând ca un mediator între cele două tabere. După alegerile prezidențiale au apărut mai multe mesaje privind unitatea stângii în perspectiva alegerilor locale și parlamentare. Grindeanu a fost văzut de multe ori în biroul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de fiecare dată motivând că are discuții legate de funcția deținută.
Firea o atacă pe Dăncilă
Gabriela Firea a lansat și ea un atac împotriva Vioricăi Dăncilă în această dimineață, reproșându-i că l-a numit vicepreședinte PSD pe Gabriel Oprea. Ea a participat la întâlnirile pe care Marcel Ciolacu le-a organizat de-a lungul timpului, spunând că trebuie să existe un plan clar după alegerile prezidențiale în cazul în care Viorica Dăncilă pierde. Firea le-a reproșat celor care au semnat în septembrie 2018 scrisoarea pentru schimbarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte PSD și apoi s-au răzgândit în momentul votului din Comitetul Executiv. Ea ar urma să facă parte din noua echipă de conducere a PSD, dacă Viorica Dăncilă își depune mandatul de președinte.
Plan de măsuri radicale: PSD să renunțe la Secția Specială
Printre susținătorii lui Marcel Ciolacu există un grup care vrea ca partidul să ia rapid o serie de măsuri, care să arate că PSD este pregătit să se reformeze. Printre măsurile propuse sunt: renunțarea la susținerea Secției Speciale, dar și abrogarea recursului compensatoriu. Discuțiile pe aceste teme nu au ajuns la un rezultat final, existând temeri că o abordare radicală poate avea efecte negative în partid. Aceste măsuri pot să fie anunțate dacă Dăncilă își depune mâine demisia, iar Ciolacu preia partidul, dar totul sub rezerva discuțiilor din această seară.
Ședința Comitetului Executiv are loc mâine seară începând cu ora 18.30.
Subiecte similare
» Cum se transformă Dragnea în cadavru politic
» The Camp of the Migrants
» Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis
» Șefia lui Liviu Dragnea la PSD, mutare a SRI în „câmp tactic”!
» The Camp of the Migrants
» Războiul Iohannis-Dragnea se poartă în câmp deschis
» Șefia lui Liviu Dragnea la PSD, mutare a SRI în „câmp tactic”!
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum