AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Schimbarea clasei politice pas cu pas Pasul întâi – partidele politice

In jos

Schimbarea clasei politice pas cu pas Pasul întâi – partidele politice Empty Schimbarea clasei politice pas cu pas Pasul întâi – partidele politice

Mesaj Scris de MIKUTZA CE KURAI Joi Noi 05, 2015 4:59 am


După demisia guvernului Ponta mulți se bucură, unii poate chiar s-au îmbătat, dar după cum se spune, schimbarea regilor, bucuria nebunilor. Situația este cotoioasă, gravidă și prezintă umflături. Eu aș fi cerut demisia lui Oprea și Piedone dar aș fi păstrat guvernul nu pentru că îl iubesc pe Ponta ci pentru că este sfârșit de an, trebuie făcut bugetul e nevoie de multe documente și legi coerente și formarea unui nou guvern se poate întinde cam o lună apoi vine Crăciunul, Revelionul ca să nu mai spun că noul guvern ori va fi format din politicieni vechi și contestați și vor face ce au mai făcut, ori noi și neexperimentați și vor face numai gafe. Dar piatra a fost aruncată acum toată lumea privește cum se propagă cercurile și așteaptă ca nebunul să sară după ea. Cine e nebunul? Sunt mai mulți, să încercăm să analizăm, să prevedem cum este posibil să reacționeze fiecare.
UNPR
De regulă când spui UNPR spui Oprea, este fără îndoială singurul partid care are un singur lider necontestat. Așa că pe mine declarația lui Oprea că nu va mai face parte din nici un guvern, nu m-a convins pentru că nu e nevoie ca persoana lui să facă parte din guvern ca să guverneze el, așa cum nu a fost nevoie de el la Apărare ca să o conducă, armata a fost condusă tot de el prin Zisu, Otilia Sava și ceilalți oameni ai lui, Dușa a fost acolo responsabil cu fotografiile și semnăturile. Deci Oprea va guverna în continuare atâta vreme cât nici un partid nu poate face majoritate parlamentară fără el. Indiferent ce va declara Oprea, dacă va admite sau nu că subordonații lui vor vota cu un partid sau altul sau va declara că le dă liber să voteze după conștiință (ceea ce e oarecum o aberație, subordonații prin definiție nu au conștiință,chiar dacă există și excepții) ei vor vota după cum cere interesul partidului și normal să vrea la ciolan. Așa că Oprea va vota indiferent de vorbe, cu cei care vor lua puterea, asta și pentru că nimeni nu poate lua puterea fără voturile lui. Oricum, trebuie recunoscut că Oprea a jucat.. parșiv și subtil față de Oprea. A reușit să ducă la demisia lui Ponta, fără să iasă de la guvernare. Chiar Ponta a recunoscut că acesta era chemat la Cotroceni și periat zilnic de Iohannis și Alina pentru a trece în tabăra lor, dar nu putea, apucase să spună că el nu trădează. Norocul lui Iohannis și Oprea s-a bazat pe ghinionul sau nenorocirea altora. Bineînțeles că nu sunt responsabili direcți și nici nu au planificat ei ceva dar s-au folosit de evenimente, Iohannis ca să îl strângă pe Oprea cu ușa prin accidentul lui Gigină, și amândoi pentru a regiza și forța demisia lui Ponta prin incendiul de la Club Colectiv. Iohannis încă din data de 01.11.2015 cerea oamenilor să ”fie solidari” și să nu mai lase corupția să ucidă, să fie activi și să lupte împotriva instituțiilor și a autorităților. Interesant este că Iohannis ceruse asta după ce 10000 de oameni deja se solidarizaseră. Ce altceva mai dorea Iohannis să facă? Ceea ce au făcut pe data de 03.11.2015, adică să forțeze demisia lui Ponta. Oprea a pus și el mâna la asta prin menținerea lui Piedone la primărie deși ar fi trebuit să demisioneze din prima zi. Întrebat dacă i-a cerut acestuia să demisioneze, Oprea a răspuns că el a discutat cu acesta și se aștepta ca acesta să facă ceea ce trebuie. Ce trebuia să facă? Să stea acolo până se inflamează lumea și cere demisia guvernului. Și Piedone a făcut ce i s-a spus, apoi și-a dat demisia. Asta da manevră.
PNL-ul
M-am tot întrebat de ce PNL-ul are doi co-președinți și nu doi președinți. Mi-a trebuit un an să înțeleg că acel ” co” din față de fapt înseamnă ”semi” , adică două jumătăți de președinte. Așa e mai corect, pentru că nici unul din ei nu este președinte întreg, unul are sculă dar nu are bile, cellalt are bile dar nu are sculă. Nici unul din ei nu poate conduce partidul, iar amândoi la un loc nici atât, pentru că bilele nu sunt legate de organ, ci separate, deci nu pot produce nimic nici puse unul lângă altul. Asta s-a văzut până acum, dar mai ales se va vedea în continuare. PNL-ul nu a reușit nici să doboare guvernul prin moțiune, nici să schimbe majoritatea parlamentară, practic nu a reușit nimic pentru că nici căderea guvernului nu se datorează partidului ci unui accident. În continuare PNL-ul va da dovadă de aceeași impotență, căci la ora asta, după ce a cerut atâta demisia guvernului, nu are pregătit un guvern, pedeliștii se bat cu penelistii pe ministere dar nu au o formulă de guvernare care să treacă de pretențiile străzii și mă tem că nici de acceptul lui Iohannis. Nu este exclus să ne trezim cu o variantă propusă de Iohannis pe care nici peneliștii să nu o cunoască, sau să li se impună –dacă vor forma guvernul- oameni de către Iohannis, cu care ei nu sunt de acord. Vor fi multe surprize, în toate partidele. Iohannis este atât de dificil de înțeles încât de cele mai multe ori nu se înțelege nici el însuși, de aici dificultatea în vorbire, îți face impresia că nici el nu e de acord cu ce spune, că în el se dau lupte grele dacă să spună sau nu ce spune. La ora asta PNL-ul spune că vrea alegeri anticipate. Aparent este o cerere absurdă, dar nu este așa. În primul rând peneliștii vor să profite de emoțiile actuale, sau cum spun românii, vor să bată fierul cât e cald. Pe de altă parte, sunt conșțienți că nu e sigur că vor obține o majoritate parlamentară și că nu au oameni pregătiți să facă ceva bine încât să le asigure succesul la alegerile din Mai. Așa că ei vor totul acum, nu un guvern provizoriu care mai mult ca sigur își va frânge gâtul. Nu știu dacă vor obține dar nu este exclus ca la viitoarele alegeri să piardă toate partidele. Este posibil ca, dacă li se va cere să formeze guvernul, PNL-ul să dea două variante care să cadă la votul parlamentar și astfel să ajungă la anticipate. Dar este posibil ca PSD-ul să le accepte cea mai proastă variantă, cea de-a doua eventual și atunci PNL-ul să se trezească cu un guvern de ciurucuri cu care pot să se spele pe cap. Nimic nu m-ar mira de la acești politicieni care se bat fără cel mai mic respect față de cei care i-au ales.
PSD-ul
Culmea, din toate partidele cel mai bine la ora asta stă PSD-ul. De ce? Pentru că nu are nici o apăsare. Nu ei trebuie să obțină majoritatea, ei doar așteaptă să vadă ce vor face ceilalți. Într-un fel demisia asta chiar îi avantajează în perspectiva alegerilor din 2016, pentru că așa cum am mai spus, un guvern PNL-ist provizoriu nu va face nimic bun într-un timp atât de scurt, se vor trezi fără bani în urma măririlor de salarii promise de PSD, sau vor fi nevoiți să anuleze din ele sau să le amâne și astfel vor fi mai mulți nemulțumiți care își vor aminti de guvernarea Boc și vor pierde alegerile din Mai. În timpul ăsta PSD-ul se va revigora, întineri iar Dragnea, dacă nu va fi condamnat definitiv ( dar eu cred că va fi) va veni cu o listă de candidați ceva mai curați sau încă necunoscuți ca fiind corupți. Dar dacă Dragnea va fi condamnat și astfel tras în țeapă de Iohannis, PSD-ul va intra și el în vrie pentru că nu știu cine se va putea impune, vor fi mari bătălii interne. Deci singura amenințare pentru PSD ar fi condamnarea lui Dragnea iar dacă aceasta va veni în ajunul alegerilor, pesediștii ar trebui să îl lase la conducere până după alegeri, chiar dacă nu va candida nicăieri pentru că au nevoie de el ca să țină partidul legat, nu au altă mână de fier de care partidul are nevoie, doar dacă se întoarce Ponta la conducere, ceea ce nu este exclus. Deocamdată însă PSD-ul nu este forțat de nimic și nici în perspectivă, e rândul opoziției și a lui Iohannis să greșească.
PMP-UL
Singurul partid care chiar nu are nimic de pierdut. Este atât de mic și atât de lipsit de importanță la ora asta încât electoratul nici nu îl bagă în seamă. Părerea mea este că acest partid va crește ca importanță parlamentară și administrativă după alegeri, când Băsescu, va scoate pe piață dosarele pe care le are și îi va determina pe parlamentarii altor partide să între în PMP după un patent deja verificat și aplicat și de alte formațiuni. Băsescu așteaptă și critică în acest timp, motive și ocazii va avea suficiente, nici nu va putea face față.
UDMR
La ora asta UDMR-ul speră doar ca majoritatea actuală să se destrame și să apuce și ei din nou la ciolan. Dar partea proastă este că dacă majoritatea se sparge, la guvernare va intra UNPR, și atunci PNL-ul nu va mai avea nevoie de ei. Greu, foarte greu, nici ei nu știu ce se va întâmpla, dar este clar că vor la putere. De făcut ei nu pot face nimic, tocmai ei care până acum doi ani nu lipseau de la guvernare. Îmi e teamă (glumesc, nu îmi e) că fără ajutorul pe care l-au primit de la Ponta la alegerile din 2012, la cele din 2016 nu vor prinde nici pragul electoral, pentru că dacă se va păstra simțul civic de acum printre cetățeni, la viitoarele alegeri vom avea o participare de peste 70% din electorat ceea ce va duce la dispariția UDMR din parlament. Asta este cea mai mare grijă a UDMR, de asta le e frică lor de proteste și vor calmarea situației.
MIKUTZA CE KURAI
MIKUTZA CE KURAI

Mesaje : 285
Data de înscriere : 17/03/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum