Excepționalismul românesc – un mare savant american tranșează clar disputa originii lui Nicolae Tesla: ”a romanian” și punctum!
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: ISTORIA -prima si cea dintii carte a unei natii
Pagina 1 din 1
Excepționalismul românesc – un mare savant american tranșează clar disputa originii lui Nicolae Tesla: ”a romanian” și punctum!
- pastila de lectură - de vară, că tot vine acuș luna iulie, în care s-a născut Nicolae Tesla, pomenit și elogiat doar de americani, care i-au ridicat și statuie, dar nebăgat în seamă de nimeni în România, ca să nu ne proptim aiurea doar pe tema unui matematician de excepție, gen Nicușor Dan, zero barat la politichie, deși cândva a ajuns (și el) destul de aproape de țara de adopție a lui Tesla, în proximitatea SUA, respectiv în Cuba comunistă, unde a câștigat totuși un locul întâi, la olimpiada internațională de matematici sovietice
.
S-a tot comentat despre Nicolae Tesla, un geniu aparte al acestei lumi, (1856-1943), ”Humanity’s horizons glowed from the brilliance of Nikola Tesla” - considerat drept unul dintre „cei mai mari 100 de americani”, un vizionar disputat ca origine – ba că era austriac, ba că sârb, ba croat – confruntarea pe temă a fost rezolvată fără drept de apel de către un mega istoric american, cu o autoritate de necontestat, specialist (și) în informații.
Este vorba de diplomatul american, atașat (și) zonei de intelligence, Robin W. Winks , autor a ”180 works in 460 publications in 6 languages”, profesor de istorie la prestigioasa universitate Yale, (”Professor of History and chair of the history department at Yale University”) plus la Berkeley College, plus Oxford University plus…U.S. Cultural Attache to the American Embassy in London, and a regular adviser to various governmental agencies.
Partea de la urmă, cu consultant pentru ”various agencies” spune multe …deoarece era și specialist in ”the theory and development of espionage”, cu un premiu Pulitzer pe lucrarea ”Scholars in the Secret War”.
A mai fost de altfel nominalizat și cu un alt premiu Pulitzer, performanță rară. ”Among his many distinctions, Professor Winks was a Fellow of the Explorers Club, the Society of American Historians, the Royal Historical Society, the Royal Commonwealth Society, and a member of both the Athenaeum and Special Forces Clubs. He was a Fulbright Scholar, a Guggenheim Fellow, a Smith-Mundt Fellow, a Stimson Grant winner, and was twice nominated for a Pulitzer Prize”.
Mișto și partea cu apartenența sa la Special Forces Clubs, nu mulți profesori de istorie fac parte din asemenea gen de Club – de fapt, niciunul în afară de el nu mai aparținea organizației cu pricina.
Necrologul său, a murit în 2003, poate fi citit pe site-ul Yale Univ:
http://news.yale.edu/2003/04/08/memoriam-robin-winks
Iar în Foreign Affairs, se găsește o analiză interesantă scrisă de el pe tema serviciilor americane – tipul era clar un insider avizat:
https://www.foreignaffairs.com/…/wise-man-intelligence-unco…
.
July 30th, 1891: Tesla becomes an American citizen. He often told friends ”that he valued this citizenship more than any scientific honors he'd received.”…încă un argument și pentru mine să-mi iau cetățenie americană, dacă tot sunt alde Trump și mai ales Pence pe felie …
Edison şi Tesla – ”known for his revolutionary contributions in the field of electricity and magnetism in the late XIX and early XX century” - au fost propuşi, împreună, să împartă premiul Nobel pentru fizică pe 1915, ca unii ce-şi închinaseră viaţă pentru descoperiri şi realizări tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul…avea coae gagiul – ”Tesla scared the central bankers senseless. They knew what his plan meant. Energy independence meant an almost complete loss of control of the people.”
.
Despre cine a fost Tesla, puteți afla mai pe larg de la un alt om de știință:
”Marele savant Nikola Tesla a fost român. Era istro-român de origine și îl chema Nicolae Teslea
.
Marele savant și inventator Nicolae Teslea (Nikola Tesla) s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea și al Gicai Mandici. Familia tatălui era de grăniceri antiotomani, în fostul imperiu austro-ungar.
Numele inițial de familie era Drăghici, dar el a fost înlocuit în timp, prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher (teslari).
Tatăl lui Nicu Teslea (Tesla) a mai avut un frate, Iosif, militar de carieră, care după absolvirea școlii de ofițeri a predat matematică în diferite școli militare, ca până la urmă să ajungă profesor la Academia de Război din Viena.
Tatăl lui Teslea, inițial, și el elev la școala militară, și-a schimbat repede profesia, trecând la seminarul teologic, devenind preot ortodox în 1845, când s-a însurat cu Gica. Biserica în care a slujit inițial părintele Teslea se găsea în comuna Similian, raion populat exclusiv cu istro-romani. la poalele munților Velebiti, acoperiți de păduri de stejar, fag și corn, în provincia Lica, cu centrul la Gospici, unde a fost transferat și părintele.
Henri Coandă îl prezintă pe marele inventator Tesla ca român bănățean din Banatul sârbesc, dar realitatea era că prietenul sau Nicolae era istro-român din Croația.
Provincia Lica era locuita compact de istro-românii morlaci, încă din sec. XV-XVI. Gospici se afla la câțiva kilometri de țărmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla, Teslea, Tesla.
Preotul, om cult, se interesa cu precădere de literatură, filosofie, științe naturale și matematică. Încercarea de desnaționalizare i-a adunat pe morlaci sub stindardul bisericii ortodoxe.
Mama lui Teslea, Gica Mandici, româncă și ea după nume, a rămas - copilă fiind - orfană, și a trebuit să se ocupe de cei șase frați mai mici. Tatăl său a refuzat s-o trimită la o școală în limbă străina, dar ca autodidactă și-a completat cultura ca elevă a soțului ei. În casa preotului se strânsese, cum am văzut mai sus, o vasta bibliotecă din felurite domenii, mai mult științifice. Gica era vestită datorită frumoaselor broderii pe care le făcea.
Teslea a mai avut un frate, Dan, mort tânăr într-un accident, și trei surori: Anghelina, Milica și Marita, mezina pe care a iubit-o cel mai mult.
Despre familia Teslea s-ar putea povesti mult.
Nicolae, inventatorul, și-a făcut studiile la Karlovat și la Politehnica din Graz (1875-1881). Își începe celebrele descoperiri și invenții încă din 1881-1882 la Graz, la Budapesta, la Paris, în cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), după care pornește în vajnica odisee americană.
Când zici Nicolae Teslea (1856-1943), te gândești la istro-românul devenit cetățean american, omul de știință și inventatorul prolific în domeniul electro și radiotehnicii, descoperitorul câmpului magnetic învârtitor (simultan cu italianul Galileo Ferraris, 1847-1897).
Tot el a inventat și sistemul bifazat de curent electric alternativ și a studiat curentul de înaltă frecvență. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de înaltă frecvență etc.
În atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune.
Noi, românii, am uitat să-l comemoram la 140 de ani de la naștere, când Tesla a fost pomenit doar, într-o scurtă comunicare de 15 minute la Academie, de prof. N. Leonăchescu.
Invenția fenomenului "câmp electric învârtitor" se naște în 1882 la Budapesta, dar imediat, în baza unei recomandări, Teslea pleacă la Paris, unde este angajat la "Compania continentală Edison". Aici, modifică dinamo-mașina Edison.
În cadrul aceleiași companii, construiește centrala electrică Strasbourg. Deși i se promiseseră 25.000 dolari la încheierea dificilei lucrări, a fost frustrat de gratificații. Unul din asistenții lui Edison, Charles Bechelore, îi propune să emigreze în America și îi dă o scrisoare de recomandare pentru Edison personal (1884). După unele peripeții (i s-au furat banii în gara Le Havre), se adresează proprietarului vasului, care îi înțelege situația (biletul și locul îi aparțineau, fiind nominalizat), și pe baza documentului de bord este primit și astfel, fără bilet, ajunge la New York, unde se prezintă la Edison. Este primit cu dificultăți și răceală, dar în baza recomandării scrise, este angajat în atelierele companiei, ca inginer-electrician pentru repararea motoarelor și generatoarelor de curent continuu Edison.
O situație neprevăzută îl face să se remarce în mod deosebit (1885). Transatlanticul Oregon, dotat cu generator Edison, care se defectase, trebuia să plece spre Europa la data fixă; avea toate locurile vândute și întârzierea le-ar fi adus armatorilor mari pagube. Firma lui Edison îl însărcinează pe Teslea să repare scurt-circuitul generatorului, cauza pe care o descoperă în spirele înfășurării bobinei și o remediază, rebobinând-o în 20 de ore.
Edison îi promisese un premiu de 50.000 dolari dacă defecțiunea este îndepărtata în timp util plecării vasului la data prenotată. Nava pleacă la timp, dar promisiunea premiului se transformă în explicații: fusese o glumă. Nici alte gratificații promise, de exemplu pentru perfecționarea generatoarelor și motoarelor electrice Edison în 24 de variante, înzestrate cu un regulator și un nou tip de întrerupător, nu i se acordă.
Edificat asupra conduitei lui Edison, Teslea va lucra de acum înainte pe cont propriu și va realiza definitivarea sistemului sau original, bazat pe curenți alternativi polifazați. Trecerea timpului îi dă dreptate lui Teslea în competiția sa cu Edison și treptat, teza sa privind curentul alternativ se impune.
Din primăvara lui 1885, mândrul Teslea refuză să mai colaboreze cu Edison și lucrează independent, înființându-și propria firma, "Tesla Arc Light Company".
Într-o discuție cu Henri Coandă, înregistrată pe magnetofon, marele savant mi-a declarat personal că îl cunoscuse pe Teslea: "Eu l-am cunoscut pe Teslea, când eram tânăr de tot, prin tatăl meu (Generalul Constantin Coandă - n.n.), care a fost întotdeauna lângă mine. Nicolae Teslea, care este inventatorul curentului electric alternativ, era român din Banat (era aromân - n.n.); e bănățean, și felul lui de a gândi și de a vedea, m-a frapat enorm de mult. El era cu patru luni mai tânăr față de tatăl meu, dar nu pot sa spun că nu am fost influențat și de el, pentru că felul lui de a vorbi și de a prezenta lucrurile erau așa de extraordinare încât, deși eram copil, n-am uitat. Vezi, unul din românii foarte importanți, care a schimbat poate toată viața omenirii, e un bănățean!...".
Daca acum, să zicem 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva să ne spună cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, românul din Banat: "Voi face lumină electrică, adică lumină, voi face asta mișcând o bucată de fier în fața unui fir de aramă," lumea l-ar fi închis ca nebun. Întâlnirea lui Coandă cu Teslea s-a petrecut în 1893, când Teslea se afla în țară, datorita morții mamei sale. Era deja celebru în lumea întreagă, în România însă mai puțin.
În noiembrie 1933, recent emigrat în SUA, Albert Einstein află de cercetările lui Tesla asupra fisiunii nucleare și caută să-l cunoască. Apropierea se face cu ajutorul unui tânăr reporter științific, Kenneth Sweasy, care se prezintă la Tesla cu o scrisoare de recomandare din partea lui Einstein. Teslea avea 75 de ani, în 1931, când primește scrisoarea lui Einstein. Cu prilejul sărbătoririi aniversării sale, el mărturisește că lucra la o nouă sursă de energie, informație care-l incită pe Einstein spre a-l cunoaște.
Teslea se ocupa de câmpurile gravitaționale (asemenea celui electromagnetic). Einstein ia cunoștința de articolul savantului roman din "Scientific American," bazat pe experiențele efectuate la instalația sa de la Institutul Tehnologic din Massachussetts (1934), pentru obținerea tensiunilor înalte, cu ajutorul unui generator Van den Graaf, destinat cercetării nucleului atomic.
La 13 martie 1885, un incendiu distruge laboratorul lui Teslea din New York. Flăcările mistuie toate instalațiile de telegrafie și întreaga aparatură pentru obținerea curenților de înaltă frecvență.
Catastrofa îl lasă sărac la bătrânețe pe Teslea, fără mijloace financiare, dar savantul își recompensează secretarele care-l părăsesc, tăind în doua medalia de aur Edison pe care o primise. După ce incendiul laboratorului l-a lăsat în stradă (nefiind asigurat), Teslea s-a mutat într-o modestă cameră de hotel. Dar și în aceste condiții precare el își continuă cercetările.
În primăvara lui 1898, Teslea demonstrează public dirijarea prin radio, la mare distanță, a unui vas fără echipaj. Experiențele au fost efectuate în largul marii, în apropiere de New York.
În 1899, Teslea construiește la Colorado un mare post de radio, cu o putere de 200 kw, și realizează transmisii prin telegrafie fără fir, de peste 1000 km, face să se aprindă lămpile orașului de la distanță, obține tensiuni de 12 milioane de volți.
Edison și Teslea au fost propuși împreuna să împartă premiul Nobel pentru fizică pe 1915, ca unii ce-și închinaseră viața pentru descoperiri și realizări tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul, din cauza animozităților din trecut. Dar era în 1916, și premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza războiului mondial...
Nicolae Teslea moare la New York, în noaptea de 7-8 ianuarie 1943 și este înmormântat la 12 ianuarie. O covârșitoare personalitate care a marcat două secole prin geniul său.
.
PS. Îmi permit sa atrag atenția că în vreme ce lui Teslea, guvernul iugoslav i-a acordat o pensie viageră lunară pentru meritele sale, de 7500 dolari, deși lucra la "Massachussetts Institute of Tehnology," nu cunosc vreun om de știință român care să fi primit vreo pensie viageră de merit, din partea statului. În aceeași serie de nedreptăți, amintesc și faptul că în vreme ce la Belgrad există un mare muzeu tehnic "Nikola Tesla," la noi, fostul "Muzeu Coandă" din casa părintească a savantului a fost desființat, din dispoziția Elenei Ceaușescu. Cine are urechi de auzit?”
Prof. univ. asoc. dr. ing. Dinu-Ștefan T. Moraru, membru titular al Academiei Oamenilor de știința din România
http://www.istro-romanian.net/articles/art990111.html
.
” Cine are urechi de auzit?”…nimeni
.
https://teslauniverse.com/…/1891-tesla-granted-american-cit…
https://www.actualno.com/curious/news_381983.html
.
Zece de top dintre cele câteva sute de invenții ale lui Tesla:
1. Alternating Current
This is where it all began, and what ultimately caused such a stir at the 1893 World’s Expo in Chicago. A war was leveled ever-after between the vision of Edison and the vision of Tesla for how electricity would be produced and distributed. The division can be summarized as one of cost and safety: The DC current that Edison (backed by General Electric) had been working on was costly over long distances, and produced dangerous sparking from the required converter (called a commutator). Regardless, Edison and his backers utilized the general “dangers” of electric current to instill fear in Nikola Tesla’s alternative: Alternating Current. As proof, Edison sometimes electrocuted animals at demonstrations. Consequently, Edison gave the world the electric chair, while simultaneously maligning Tesla’s attempt to offer safety at a lower cost. Tesla responded by demonstrating that AC was perfectly safe by famously shooting current through his own body to produce light. This Edison-Tesla (GE-Westinghouse) feud in 1893 was the culmination of over a decade of shady business deals, stolen ideas, and patent suppression that Edison and his moneyed interests wielded over Tesla’s inventions. Yet, despite it all, it is Tesla’s system that provides power generation and distribution to North America in our modern era.
.
2. Light
Of course Nikola Tesla didn’t invent light itself, but he did invent how light can be harnessed and distributed. Tesla developed and used fluorescent bulbs in his lab some 40 years before industry “invented” them. At the World’s Fair, Tesla took glass tubes and bent them into famous scientists’ names, in effect creating the first neon signs. However, it is his Tesla Coil that might be the most impressive, and controversial. The Tesla Coil is certainly something that big industry would have liked to suppress: the concept that the Earth itself is a magnet that can generate electricity (electromagnetism) utilizing frequencies as a transmitter. All that is needed on the other end is the receiver — much like a radio.
.
3. X-rays
Electromagnetic and ionizing radiation was heavily researched in the late 1800s, but Nikola Tesla researched the entire gamut. Everything from a precursor to Kirlian photography, which has the ability to document life force, to what we now use in medical diagnostics, this was a transformative invention of which Tesla played a central role. X-rays, like so many of Tesla’s contributions, stemmed from his belief that everything we need to understand the universe is virtually around us at all times, but we need to use our minds to develop real-world devices to augment our innate perception of existence.
.
4. Radio
Guglielmo Marconi was initially credited, and most believe him to be the inventor of radio to this day. However, the Supreme Court overturned Marconi’s patent in 1943, when it was proven that Tesla invented the radio years previous to Marconi. Radio signals are just another frequency that needs a transmitter and receiver, which Tesla also demonstrated in 1893 during a presentation before The National Electric Light Association. In 1897 Tesla applied for two patents US 645576, and US 649621. In 1904, however, The U.S. Patent Office reversed its decision, awarding Marconi a patent for the invention of radio, possibly influenced by Marconi’s financial backers in the States, who included Thomas Edison and Andrew Carnegie. This also allowed the U.S. government (among others) to avoid having to pay the royalties that were being claimed by Nikola Tesla.
.
5. Remote Control
This invention was a natural outcropping of radio. Patent No. 613809 was the first remote controlled model boat, demonstrated in 1898. Utilizing several large batteries; radio signals controlled switches, which then energized the boat’s propeller, rudder, and scaled-down running lights. While this exact technology was not widely used for some time, we now can see the power that was appropriated by the military in its pursuit of remote controlled war. Radio controlled tanks were introduced by the Germans in WWII, and developments in this realm have since slid quickly away from the direction of human freedom.
.
6. Electric Motor
Nikola Tesla’s invention of the electric motor has finally been popularized by a car brandishing his name. While the technical specifications are beyond the scope of this summary, suffice to say that Tesla’s invention of a motor with rotating magnetic fields could have freed mankind much sooner from the stranglehold of Big Oil. However, his invention in 1930 succumbed to the economic crisis and the world war that followed. Nevertheless, this invention has fundamentally changed the landscape of what we now take for granted: industrial fans, household applicances, water pumps, machine tools, power tools, disk drives, electric wristwatches and compressors.
.
7. Robotics
Nikola Tesla’s overly enhanced scientific mind led him to the idea that all living beings are merely driven by external impulses. He stated: “I have by every thought and act of mine, demonstrated, and does so daily, to my absolute satisfaction that I am an automaton endowed with power of movement, which merely responds to external stimuli.” Thus, the concept of the robot was born. However, an element of the human remained present, as Tesla asserted that these human replicas should have limitations — namely growth and propagation. Nevertheless, Nikola Tesla unabashedly embraced all of what intelligence could produce. His visions for a future filled with intelligent cars, robotic human companions, and the use of sensors, and autonomous systems are detailed in a must-read entry in the Serbian Journal of Electrical Engineering, 2006 (PDF).
.
8. Laser
Nikola Tesla’s invention of the laser may be one of the best examples of the good and evil bound up together within the mind of man. Lasers have transformed surgical applications in an undeniably beneficial way, and they have given rise to much of our current digital media. However, with this leap in innovation we have also crossed into the land of science fiction. From Reagan’s “Star Wars” laser defense system to today’s Orwellian “non-lethal” weapons’ arsenal, which includes laser rifles and directed energy “death rays,” there is great potential for development in both directions.
.
9 and 10. Wireless Communications and Limitless Free Energy
These two are inextricably linked, as they were the last straw for the power elite — what good is energy if it can’t be metered and controlled? Free? Never. J.P. Morgan backed Nikola Tesla with $150,000 to build a tower that would use the natural frequencies of our universe to transmit data, including a wide range of information communicated through images, voice messages, and text. This represented the world’s first wireless communications, but it also meant that aside from the cost of the tower itself, the universe was filled with free energy that could be utilized to form a world wide web connecting all people in all places, as well as allow people to harness the free energy around them. Essentially, the 0’s and 1’s of the universe are embedded in the fabric of existence for each of us to access as needed. Nikola Tesla was dedicated to empowering the individual to receive and transmit this data virtually free of charge. But we know the ending to that story . . . until now?
.
Nikola Tesla had perhaps thousands of other ideas and inventions that remain unreleased. A look at his hundreds of patents shows a glimpse of the scope he intended to offer. If you feel that the additional technical and scientific research of Nikola Tesla should be revealed for public scrutiny and discussion, instead of suppressed by big industry and even our supposed institutions of higher education, join the world’s call to tell power brokers everywhere that we are ready to Occupy Energy and learn about what our universe really has to offer.
.
” Many of Tesla's inventions were classified.
When Tesla died in 1943, during World War II, the Office of Alien Property took his belongings, Alcorn said. Most of his things were later released to his family, and many ended up in the Tesla Museum in Belgrade, which opened in the 1950s. But some of Tesla's papers are still classified by the U.S. government.
"I know people have requested things through the Freedom of Information Act, and they are released heavily redacted," said Alcorn.
As a result of the years of secrecy, many people have speculated about what fantastic inventions might have been suppressed, perhaps to keep them out of enemy hands or, more darkly, to perpetuate the status quo. Perhaps supporting the former theory, Tesla had spoken publically about working on a "death beam." Those who fear the latter theory often point to his work on harvesting the energy in the forces of nature as something that would upset powerful oil companies.
For her part, Alcorn said she is inspired by both the genius and the perseverance of Tesla. "He taught us that when you believe in yourself, work on your goals, and follow through, a lot is possible," she said.”
.
http://news.nationalgeographic.com/…/131003-nikola-tesla-s…/
.
S-a tot comentat despre Nicolae Tesla, un geniu aparte al acestei lumi, (1856-1943), ”Humanity’s horizons glowed from the brilliance of Nikola Tesla” - considerat drept unul dintre „cei mai mari 100 de americani”, un vizionar disputat ca origine – ba că era austriac, ba că sârb, ba croat – confruntarea pe temă a fost rezolvată fără drept de apel de către un mega istoric american, cu o autoritate de necontestat, specialist (și) în informații.
Este vorba de diplomatul american, atașat (și) zonei de intelligence, Robin W. Winks , autor a ”180 works in 460 publications in 6 languages”, profesor de istorie la prestigioasa universitate Yale, (”Professor of History and chair of the history department at Yale University”) plus la Berkeley College, plus Oxford University plus…U.S. Cultural Attache to the American Embassy in London, and a regular adviser to various governmental agencies.
Partea de la urmă, cu consultant pentru ”various agencies” spune multe …deoarece era și specialist in ”the theory and development of espionage”, cu un premiu Pulitzer pe lucrarea ”Scholars in the Secret War”.
A mai fost de altfel nominalizat și cu un alt premiu Pulitzer, performanță rară. ”Among his many distinctions, Professor Winks was a Fellow of the Explorers Club, the Society of American Historians, the Royal Historical Society, the Royal Commonwealth Society, and a member of both the Athenaeum and Special Forces Clubs. He was a Fulbright Scholar, a Guggenheim Fellow, a Smith-Mundt Fellow, a Stimson Grant winner, and was twice nominated for a Pulitzer Prize”.
Mișto și partea cu apartenența sa la Special Forces Clubs, nu mulți profesori de istorie fac parte din asemenea gen de Club – de fapt, niciunul în afară de el nu mai aparținea organizației cu pricina.
Necrologul său, a murit în 2003, poate fi citit pe site-ul Yale Univ:
http://news.yale.edu/2003/04/08/memoriam-robin-winks
Iar în Foreign Affairs, se găsește o analiză interesantă scrisă de el pe tema serviciilor americane – tipul era clar un insider avizat:
https://www.foreignaffairs.com/…/wise-man-intelligence-unco…
.
July 30th, 1891: Tesla becomes an American citizen. He often told friends ”that he valued this citizenship more than any scientific honors he'd received.”…încă un argument și pentru mine să-mi iau cetățenie americană, dacă tot sunt alde Trump și mai ales Pence pe felie …
Edison şi Tesla – ”known for his revolutionary contributions in the field of electricity and magnetism in the late XIX and early XX century” - au fost propuşi, împreună, să împartă premiul Nobel pentru fizică pe 1915, ca unii ce-şi închinaseră viaţă pentru descoperiri şi realizări tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul…avea coae gagiul – ”Tesla scared the central bankers senseless. They knew what his plan meant. Energy independence meant an almost complete loss of control of the people.”
.
Despre cine a fost Tesla, puteți afla mai pe larg de la un alt om de știință:
”Marele savant Nikola Tesla a fost român. Era istro-român de origine și îl chema Nicolae Teslea
.
Marele savant și inventator Nicolae Teslea (Nikola Tesla) s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea și al Gicai Mandici. Familia tatălui era de grăniceri antiotomani, în fostul imperiu austro-ungar.
Numele inițial de familie era Drăghici, dar el a fost înlocuit în timp, prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher (teslari).
Tatăl lui Nicu Teslea (Tesla) a mai avut un frate, Iosif, militar de carieră, care după absolvirea școlii de ofițeri a predat matematică în diferite școli militare, ca până la urmă să ajungă profesor la Academia de Război din Viena.
Tatăl lui Teslea, inițial, și el elev la școala militară, și-a schimbat repede profesia, trecând la seminarul teologic, devenind preot ortodox în 1845, când s-a însurat cu Gica. Biserica în care a slujit inițial părintele Teslea se găsea în comuna Similian, raion populat exclusiv cu istro-romani. la poalele munților Velebiti, acoperiți de păduri de stejar, fag și corn, în provincia Lica, cu centrul la Gospici, unde a fost transferat și părintele.
Henri Coandă îl prezintă pe marele inventator Tesla ca român bănățean din Banatul sârbesc, dar realitatea era că prietenul sau Nicolae era istro-român din Croația.
Provincia Lica era locuita compact de istro-românii morlaci, încă din sec. XV-XVI. Gospici se afla la câțiva kilometri de țărmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla, Teslea, Tesla.
Preotul, om cult, se interesa cu precădere de literatură, filosofie, științe naturale și matematică. Încercarea de desnaționalizare i-a adunat pe morlaci sub stindardul bisericii ortodoxe.
Mama lui Teslea, Gica Mandici, româncă și ea după nume, a rămas - copilă fiind - orfană, și a trebuit să se ocupe de cei șase frați mai mici. Tatăl său a refuzat s-o trimită la o școală în limbă străina, dar ca autodidactă și-a completat cultura ca elevă a soțului ei. În casa preotului se strânsese, cum am văzut mai sus, o vasta bibliotecă din felurite domenii, mai mult științifice. Gica era vestită datorită frumoaselor broderii pe care le făcea.
Teslea a mai avut un frate, Dan, mort tânăr într-un accident, și trei surori: Anghelina, Milica și Marita, mezina pe care a iubit-o cel mai mult.
Despre familia Teslea s-ar putea povesti mult.
Nicolae, inventatorul, și-a făcut studiile la Karlovat și la Politehnica din Graz (1875-1881). Își începe celebrele descoperiri și invenții încă din 1881-1882 la Graz, la Budapesta, la Paris, în cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), după care pornește în vajnica odisee americană.
Când zici Nicolae Teslea (1856-1943), te gândești la istro-românul devenit cetățean american, omul de știință și inventatorul prolific în domeniul electro și radiotehnicii, descoperitorul câmpului magnetic învârtitor (simultan cu italianul Galileo Ferraris, 1847-1897).
Tot el a inventat și sistemul bifazat de curent electric alternativ și a studiat curentul de înaltă frecvență. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de înaltă frecvență etc.
În atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune.
Noi, românii, am uitat să-l comemoram la 140 de ani de la naștere, când Tesla a fost pomenit doar, într-o scurtă comunicare de 15 minute la Academie, de prof. N. Leonăchescu.
Invenția fenomenului "câmp electric învârtitor" se naște în 1882 la Budapesta, dar imediat, în baza unei recomandări, Teslea pleacă la Paris, unde este angajat la "Compania continentală Edison". Aici, modifică dinamo-mașina Edison.
În cadrul aceleiași companii, construiește centrala electrică Strasbourg. Deși i se promiseseră 25.000 dolari la încheierea dificilei lucrări, a fost frustrat de gratificații. Unul din asistenții lui Edison, Charles Bechelore, îi propune să emigreze în America și îi dă o scrisoare de recomandare pentru Edison personal (1884). După unele peripeții (i s-au furat banii în gara Le Havre), se adresează proprietarului vasului, care îi înțelege situația (biletul și locul îi aparțineau, fiind nominalizat), și pe baza documentului de bord este primit și astfel, fără bilet, ajunge la New York, unde se prezintă la Edison. Este primit cu dificultăți și răceală, dar în baza recomandării scrise, este angajat în atelierele companiei, ca inginer-electrician pentru repararea motoarelor și generatoarelor de curent continuu Edison.
O situație neprevăzută îl face să se remarce în mod deosebit (1885). Transatlanticul Oregon, dotat cu generator Edison, care se defectase, trebuia să plece spre Europa la data fixă; avea toate locurile vândute și întârzierea le-ar fi adus armatorilor mari pagube. Firma lui Edison îl însărcinează pe Teslea să repare scurt-circuitul generatorului, cauza pe care o descoperă în spirele înfășurării bobinei și o remediază, rebobinând-o în 20 de ore.
Edison îi promisese un premiu de 50.000 dolari dacă defecțiunea este îndepărtata în timp util plecării vasului la data prenotată. Nava pleacă la timp, dar promisiunea premiului se transformă în explicații: fusese o glumă. Nici alte gratificații promise, de exemplu pentru perfecționarea generatoarelor și motoarelor electrice Edison în 24 de variante, înzestrate cu un regulator și un nou tip de întrerupător, nu i se acordă.
Edificat asupra conduitei lui Edison, Teslea va lucra de acum înainte pe cont propriu și va realiza definitivarea sistemului sau original, bazat pe curenți alternativi polifazați. Trecerea timpului îi dă dreptate lui Teslea în competiția sa cu Edison și treptat, teza sa privind curentul alternativ se impune.
Din primăvara lui 1885, mândrul Teslea refuză să mai colaboreze cu Edison și lucrează independent, înființându-și propria firma, "Tesla Arc Light Company".
Într-o discuție cu Henri Coandă, înregistrată pe magnetofon, marele savant mi-a declarat personal că îl cunoscuse pe Teslea: "Eu l-am cunoscut pe Teslea, când eram tânăr de tot, prin tatăl meu (Generalul Constantin Coandă - n.n.), care a fost întotdeauna lângă mine. Nicolae Teslea, care este inventatorul curentului electric alternativ, era român din Banat (era aromân - n.n.); e bănățean, și felul lui de a gândi și de a vedea, m-a frapat enorm de mult. El era cu patru luni mai tânăr față de tatăl meu, dar nu pot sa spun că nu am fost influențat și de el, pentru că felul lui de a vorbi și de a prezenta lucrurile erau așa de extraordinare încât, deși eram copil, n-am uitat. Vezi, unul din românii foarte importanți, care a schimbat poate toată viața omenirii, e un bănățean!...".
Daca acum, să zicem 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva să ne spună cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, românul din Banat: "Voi face lumină electrică, adică lumină, voi face asta mișcând o bucată de fier în fața unui fir de aramă," lumea l-ar fi închis ca nebun. Întâlnirea lui Coandă cu Teslea s-a petrecut în 1893, când Teslea se afla în țară, datorita morții mamei sale. Era deja celebru în lumea întreagă, în România însă mai puțin.
În noiembrie 1933, recent emigrat în SUA, Albert Einstein află de cercetările lui Tesla asupra fisiunii nucleare și caută să-l cunoască. Apropierea se face cu ajutorul unui tânăr reporter științific, Kenneth Sweasy, care se prezintă la Tesla cu o scrisoare de recomandare din partea lui Einstein. Teslea avea 75 de ani, în 1931, când primește scrisoarea lui Einstein. Cu prilejul sărbătoririi aniversării sale, el mărturisește că lucra la o nouă sursă de energie, informație care-l incită pe Einstein spre a-l cunoaște.
Teslea se ocupa de câmpurile gravitaționale (asemenea celui electromagnetic). Einstein ia cunoștința de articolul savantului roman din "Scientific American," bazat pe experiențele efectuate la instalația sa de la Institutul Tehnologic din Massachussetts (1934), pentru obținerea tensiunilor înalte, cu ajutorul unui generator Van den Graaf, destinat cercetării nucleului atomic.
La 13 martie 1885, un incendiu distruge laboratorul lui Teslea din New York. Flăcările mistuie toate instalațiile de telegrafie și întreaga aparatură pentru obținerea curenților de înaltă frecvență.
Catastrofa îl lasă sărac la bătrânețe pe Teslea, fără mijloace financiare, dar savantul își recompensează secretarele care-l părăsesc, tăind în doua medalia de aur Edison pe care o primise. După ce incendiul laboratorului l-a lăsat în stradă (nefiind asigurat), Teslea s-a mutat într-o modestă cameră de hotel. Dar și în aceste condiții precare el își continuă cercetările.
În primăvara lui 1898, Teslea demonstrează public dirijarea prin radio, la mare distanță, a unui vas fără echipaj. Experiențele au fost efectuate în largul marii, în apropiere de New York.
În 1899, Teslea construiește la Colorado un mare post de radio, cu o putere de 200 kw, și realizează transmisii prin telegrafie fără fir, de peste 1000 km, face să se aprindă lămpile orașului de la distanță, obține tensiuni de 12 milioane de volți.
Edison și Teslea au fost propuși împreuna să împartă premiul Nobel pentru fizică pe 1915, ca unii ce-și închinaseră viața pentru descoperiri și realizări tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul, din cauza animozităților din trecut. Dar era în 1916, și premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza războiului mondial...
Nicolae Teslea moare la New York, în noaptea de 7-8 ianuarie 1943 și este înmormântat la 12 ianuarie. O covârșitoare personalitate care a marcat două secole prin geniul său.
.
PS. Îmi permit sa atrag atenția că în vreme ce lui Teslea, guvernul iugoslav i-a acordat o pensie viageră lunară pentru meritele sale, de 7500 dolari, deși lucra la "Massachussetts Institute of Tehnology," nu cunosc vreun om de știință român care să fi primit vreo pensie viageră de merit, din partea statului. În aceeași serie de nedreptăți, amintesc și faptul că în vreme ce la Belgrad există un mare muzeu tehnic "Nikola Tesla," la noi, fostul "Muzeu Coandă" din casa părintească a savantului a fost desființat, din dispoziția Elenei Ceaușescu. Cine are urechi de auzit?”
Prof. univ. asoc. dr. ing. Dinu-Ștefan T. Moraru, membru titular al Academiei Oamenilor de știința din România
http://www.istro-romanian.net/articles/art990111.html
.
” Cine are urechi de auzit?”…nimeni
.
https://teslauniverse.com/…/1891-tesla-granted-american-cit…
https://www.actualno.com/curious/news_381983.html
.
Zece de top dintre cele câteva sute de invenții ale lui Tesla:
1. Alternating Current
This is where it all began, and what ultimately caused such a stir at the 1893 World’s Expo in Chicago. A war was leveled ever-after between the vision of Edison and the vision of Tesla for how electricity would be produced and distributed. The division can be summarized as one of cost and safety: The DC current that Edison (backed by General Electric) had been working on was costly over long distances, and produced dangerous sparking from the required converter (called a commutator). Regardless, Edison and his backers utilized the general “dangers” of electric current to instill fear in Nikola Tesla’s alternative: Alternating Current. As proof, Edison sometimes electrocuted animals at demonstrations. Consequently, Edison gave the world the electric chair, while simultaneously maligning Tesla’s attempt to offer safety at a lower cost. Tesla responded by demonstrating that AC was perfectly safe by famously shooting current through his own body to produce light. This Edison-Tesla (GE-Westinghouse) feud in 1893 was the culmination of over a decade of shady business deals, stolen ideas, and patent suppression that Edison and his moneyed interests wielded over Tesla’s inventions. Yet, despite it all, it is Tesla’s system that provides power generation and distribution to North America in our modern era.
.
2. Light
Of course Nikola Tesla didn’t invent light itself, but he did invent how light can be harnessed and distributed. Tesla developed and used fluorescent bulbs in his lab some 40 years before industry “invented” them. At the World’s Fair, Tesla took glass tubes and bent them into famous scientists’ names, in effect creating the first neon signs. However, it is his Tesla Coil that might be the most impressive, and controversial. The Tesla Coil is certainly something that big industry would have liked to suppress: the concept that the Earth itself is a magnet that can generate electricity (electromagnetism) utilizing frequencies as a transmitter. All that is needed on the other end is the receiver — much like a radio.
.
3. X-rays
Electromagnetic and ionizing radiation was heavily researched in the late 1800s, but Nikola Tesla researched the entire gamut. Everything from a precursor to Kirlian photography, which has the ability to document life force, to what we now use in medical diagnostics, this was a transformative invention of which Tesla played a central role. X-rays, like so many of Tesla’s contributions, stemmed from his belief that everything we need to understand the universe is virtually around us at all times, but we need to use our minds to develop real-world devices to augment our innate perception of existence.
.
4. Radio
Guglielmo Marconi was initially credited, and most believe him to be the inventor of radio to this day. However, the Supreme Court overturned Marconi’s patent in 1943, when it was proven that Tesla invented the radio years previous to Marconi. Radio signals are just another frequency that needs a transmitter and receiver, which Tesla also demonstrated in 1893 during a presentation before The National Electric Light Association. In 1897 Tesla applied for two patents US 645576, and US 649621. In 1904, however, The U.S. Patent Office reversed its decision, awarding Marconi a patent for the invention of radio, possibly influenced by Marconi’s financial backers in the States, who included Thomas Edison and Andrew Carnegie. This also allowed the U.S. government (among others) to avoid having to pay the royalties that were being claimed by Nikola Tesla.
.
5. Remote Control
This invention was a natural outcropping of radio. Patent No. 613809 was the first remote controlled model boat, demonstrated in 1898. Utilizing several large batteries; radio signals controlled switches, which then energized the boat’s propeller, rudder, and scaled-down running lights. While this exact technology was not widely used for some time, we now can see the power that was appropriated by the military in its pursuit of remote controlled war. Radio controlled tanks were introduced by the Germans in WWII, and developments in this realm have since slid quickly away from the direction of human freedom.
.
6. Electric Motor
Nikola Tesla’s invention of the electric motor has finally been popularized by a car brandishing his name. While the technical specifications are beyond the scope of this summary, suffice to say that Tesla’s invention of a motor with rotating magnetic fields could have freed mankind much sooner from the stranglehold of Big Oil. However, his invention in 1930 succumbed to the economic crisis and the world war that followed. Nevertheless, this invention has fundamentally changed the landscape of what we now take for granted: industrial fans, household applicances, water pumps, machine tools, power tools, disk drives, electric wristwatches and compressors.
.
7. Robotics
Nikola Tesla’s overly enhanced scientific mind led him to the idea that all living beings are merely driven by external impulses. He stated: “I have by every thought and act of mine, demonstrated, and does so daily, to my absolute satisfaction that I am an automaton endowed with power of movement, which merely responds to external stimuli.” Thus, the concept of the robot was born. However, an element of the human remained present, as Tesla asserted that these human replicas should have limitations — namely growth and propagation. Nevertheless, Nikola Tesla unabashedly embraced all of what intelligence could produce. His visions for a future filled with intelligent cars, robotic human companions, and the use of sensors, and autonomous systems are detailed in a must-read entry in the Serbian Journal of Electrical Engineering, 2006 (PDF).
.
8. Laser
Nikola Tesla’s invention of the laser may be one of the best examples of the good and evil bound up together within the mind of man. Lasers have transformed surgical applications in an undeniably beneficial way, and they have given rise to much of our current digital media. However, with this leap in innovation we have also crossed into the land of science fiction. From Reagan’s “Star Wars” laser defense system to today’s Orwellian “non-lethal” weapons’ arsenal, which includes laser rifles and directed energy “death rays,” there is great potential for development in both directions.
.
9 and 10. Wireless Communications and Limitless Free Energy
These two are inextricably linked, as they were the last straw for the power elite — what good is energy if it can’t be metered and controlled? Free? Never. J.P. Morgan backed Nikola Tesla with $150,000 to build a tower that would use the natural frequencies of our universe to transmit data, including a wide range of information communicated through images, voice messages, and text. This represented the world’s first wireless communications, but it also meant that aside from the cost of the tower itself, the universe was filled with free energy that could be utilized to form a world wide web connecting all people in all places, as well as allow people to harness the free energy around them. Essentially, the 0’s and 1’s of the universe are embedded in the fabric of existence for each of us to access as needed. Nikola Tesla was dedicated to empowering the individual to receive and transmit this data virtually free of charge. But we know the ending to that story . . . until now?
.
Nikola Tesla had perhaps thousands of other ideas and inventions that remain unreleased. A look at his hundreds of patents shows a glimpse of the scope he intended to offer. If you feel that the additional technical and scientific research of Nikola Tesla should be revealed for public scrutiny and discussion, instead of suppressed by big industry and even our supposed institutions of higher education, join the world’s call to tell power brokers everywhere that we are ready to Occupy Energy and learn about what our universe really has to offer.
.
” Many of Tesla's inventions were classified.
When Tesla died in 1943, during World War II, the Office of Alien Property took his belongings, Alcorn said. Most of his things were later released to his family, and many ended up in the Tesla Museum in Belgrade, which opened in the 1950s. But some of Tesla's papers are still classified by the U.S. government.
"I know people have requested things through the Freedom of Information Act, and they are released heavily redacted," said Alcorn.
As a result of the years of secrecy, many people have speculated about what fantastic inventions might have been suppressed, perhaps to keep them out of enemy hands or, more darkly, to perpetuate the status quo. Perhaps supporting the former theory, Tesla had spoken publically about working on a "death beam." Those who fear the latter theory often point to his work on harvesting the energy in the forces of nature as something that would upset powerful oil companies.
For her part, Alcorn said she is inspired by both the genius and the perseverance of Tesla. "He taught us that when you believe in yourself, work on your goals, and follow through, a lot is possible," she said.”
.
http://news.nationalgeographic.com/…/131003-nikola-tesla-s…/
Subiecte similare
» The Soros reign: a Romanian example
» „And we, the Jews, are and remain grateful to the Romanian people”
» Deși și-a depus mandatul, tot Nicolae Ciucă va fi premier + Nicolae Ciucă își depune mandatul. Ce urmează? Noi negocieri eșuate din start pentru formarea unei majorități
» Mare, mare atenție! Jana se transformă!
» Jucării (cu tesla in coaie)
» „And we, the Jews, are and remain grateful to the Romanian people”
» Deși și-a depus mandatul, tot Nicolae Ciucă va fi premier + Nicolae Ciucă își depune mandatul. Ce urmează? Noi negocieri eșuate din start pentru formarea unei majorități
» Mare, mare atenție! Jana se transformă!
» Jucării (cu tesla in coaie)
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: ISTORIA -prima si cea dintii carte a unei natii
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum