AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

In Franta, doar moralistii orwellieni voteaza noaptea

In jos

In Franta, doar moralistii orwellieni voteaza noaptea Empty In Franta, doar moralistii orwellieni voteaza noaptea

Mesaj Scris de Admin la data de Mier Aug 02, 2017 3:33 am

In noaptea de vineri (28) spre sambata (29 iulie),  Adunarea Nationala a Frantei, dominata ultra-majoritar de deputatii lui “La Republique En Marche” (LREM), partidul lui Emmanuel Macron, a votat cu lejeritate legea “Moralizarii vietii publice.” Daca la noi numai hotii voteaza noaptea, in Franta o fac doar moralistii!
Aceasta lege, atat de draga noului presedinte, interzice ministrilor, parlamentarilor si consilierilor locali sa-si angajeze membri familiei si pune capat, se crede asta, “clientelismului parlamentar”. Despre lege s-a pomenit, bineinteles laudativ, si la noi: in presa si pe la talk-show-uri. Firesc – cine nu primeste cu aplauze o binevenita moralizare a vietii politice, chiar daca, momentan, numai in Franta?!
Noua lege prevede si ineligibilitatea candidatilor, sau descalificarea celor care au fost alesi déjà, in caz de crime sau delicte care indica o “incalcare a integritatii”. Spre lauda lor, parlamentarii francezi au adoptat si prevederea asta. Numai ca, aici, a fost introdus un amendament surpriza, care adauga la crimele si delictele pentru care in Franta nu mai poti fi ales sau, daca ai fost, poti sa-ti pierzi mandatul, niste crime si delicte noi: “fapte de discriminare, injurii sau defaimare publica, provocare la ura rasiala, sexista sau cu motivatii de orientarea sexuala”! Si acest amendament a fost votat!
Asadar, daca pana acum incitatorii la ura rasiala, sexistii sau homofobii s-au putut, sau s-ar fi putut strecura in legislativul francez, de pe 29 iulie 2017 nu au cum s-o mai faca! Bineinteles, cu conditia sa fie demascati si adusi in fata justitiei pentru a fi condamnati.
In Franta insa acest lucru nu este o problema, pentru ca déjà exista un “mecanism” care functioneaza foarte eficient, ireprosabil as zice. “Mecanismul” are doua piese principale: societatea civila, care reclama, si justitia, care condamna. Mai trebuia doar o lege care sa-i opreasca pe cei care au avut, sau vor avea de-a face cu “mecanismul”, sa acceada in parlamentul Frantei. Acum s-a rezolvat si asta! Marine Le Pen va avea o problema! Pentru ca restul politicienilor francezi au inteles, si cei putini care nu au facut-o inca o vor face repede, ca integritate inseamna si, sau mai ales si: anti-rasism, feminism, xenofilie plus pro diversitate sexuala.
Despre trecerea acestui amendament prin masina de vot a Adunarii Nationale, in Franta se vorbeste putin – normal, n-a inceput inca sa-si faca efectul. Doar “Le Figaro”, spre meritul lui, a facut-o pana acum. Ziarul l-a avut ca invitat special pe Mathieu Bock-Côté, cunoscut sociolog, eseist si scriitor canadian. Despre aceasta prevedere, in Romania nu se vorbeste deloc, desi, in viitorul apropiat, mai repede decat ne-am astepta, hotii nostri o vor face pe moralizatorii si vor hotara ca integritatea are aceeasi semnificatie complexa ca in Franta. Sau, poate, doar vor pune in aplicare o noua prevedere a Uniunii Europene. Scriu asta acum cand Facebook a hotarat sa-si apere si in Romania “integritatea” retelei, luand masuri contra distribuitorilor de “fake news” – primul “condamnat” fiind site-ul satiric Times New Roman!
Deocamdata satira e considerata doar “fake news”, dar sa nu ne miram cand va fi considerata, cum a a mai fost, si o crima ideologica, asemenea celor despre care vorbeste in pasajul de mai jos, Mathieu Bock-Côté :
 
“Mathieu Bock-Côté vede intr-un amendament adoptat martea trecuta de catre Adunarea Nationala a Frantei inca o etapa catre un multiculturalism de inspiratie nord-americana, funest pentru libertatea de expresie. El avertizeaza contra unei “derive orwell-iene”, pe care o constata déjà in propria lui tara.
 Le Figaro: Deputatii LREM au votat un amendament la articolul 1 al proiectului de lege al moralizarii vietii politice care prevede o “pedeapsa suplimentara obligatorie de ineligibilitate” in caz de incalcare a integritatii. Integritatea implica “fapte de discriminare, injurii sau defaimare publica, incitare la ura rasiala, sexista sau din cauza orientarii sexuale”. Ce va spune acest lucru?
Mathieu Bock-Côté : Sa-mi permiteti, si iertati-ma pentru asta, sa fiu sincer: sunt ingrozit! Si imi masor cuvintele. Evident toata lumea este de acord cu condamnarea rasismului, sexismului sau homofobiei. As adauga ca societatile noastre sunt deosebit de tolerante si au cu mult mai putine lucruri sa-si reproseze decat ne vine sa credem. Dar problema apare rapid: este cea a definitiei. La ce se refera aceste concepte? Ne aflam in fata unei tentative, poate fara precedent, de excludere, nu numai din domeniul de legitimitate politica, dar chiar si din cea a simplei legalitati, a discursurilor si a ideilor care intra in contradictie cu ideologia dominanta. Trebuie sa inscriem acest amendament intr-un context mult mai larg pentru a-i intelege mai bine semnificatia: ne aflam in fata unei ofensive ideologice mult mai brutala decat pare la prima vedere.
Sa luam exemplul rasismului. Am vazut de cativa ani pana la ce punct s-a mers cu amalgamarea rasismului cu apararea natiunii. Pentru stanga diversitara si pentru cei care se supun prescriptiilor sale ideologice, un patriotism istoric si inradacinat nu este altceva decat o forma de rasism mascata si sofisticata. Cei care se impotrivesc imigratiei masive sunt acuzati de rasism! Cei care afirma ca exista o legatura intre imigratie si insecuritate sunt deasemenea acuzati de rasism! La fel si cei care isi marturisesc nelinistea privind disolutia patriei. Aceasta asimilare a preocuparii pentru identitatea nationala cu o forma a rasismului este o tendinta predominanta in istoria ideologica a ultimelor decenii. Bineinteles ca sunt acuzati de rasism si toti cei care nu respecta dogmele ideologiei diversitare. Ce soarta le va fi rezervata celor care marturisesc, intr-o maniera mai mult sau mai putin articulata, astfel de preocupari?
La Figaro: Corectitudinea Politica este corolarul multiculturalismului?
Mathieu Bock-Côté : Multiculturalismul este imbibat de o puternica tentatie autoritara – ca sa nu spun mai mult. El este contestat – mai nimeni nu crede in mod serios ca el dispune de o adeziune populara. Atunci, el trebuie sa-i faca sa taca pe cei ce-l contrazic. Si o face diabolizandu-i. Cei care raporteaza vesti proaste pe seama lui sunt acuzati de raspandirea urii. O informatie care nu accepta povestile de adormit copiii despre “traiul impreuna” va fi tratata, in cel mai bun caz, ca un fapt divers, care nu merita o atentie semnificativa, si in cel mai rau ca un act indezirabil care dezvaluie mai ales psihologia regresiva a celui care o raspandeste. Dealtfel vedem asta cu urmaririle penale in serie, in justitie, ale lui Eric Zemmour: putem sa gandim ce vrem despre ideile sale, dar ceea ce este sigur este ca el este urmarit penal pentru ceea ce trebuie sa numim crime ideologice. El nu vede lumea asa cum am vrea noi s-o vada si atunci se lucreaza din greu pentru a-l face sa se prabuseasca. Si se crede ca odata ce se va scapa de acest personaj, nimeni nu va mai indrazni sa tulbure imaginea idilica a societatii diversitare. Vor sa faca un exemplu din el. Remarc ca Zemmour nu este singur in aceasta situatie: George Benssousan si Pascal Bruckner au gustat deasemenea din farmecele persecutiei juridice. Am uitat: in realitate a fost vorba de un proces odios.
Toate acestea sunt suficiente pentru a spune ca multiculturalismul, pentru a se mentine, trebuie sa-I demonizeze si sa-i penalizeze pe cei care il critica.
Trebuie observat ca multiculturalismul nu face casa buna cu libertatea de expresie, deoarece convietuirea intre comunitati diverse presupune o forma de cenzura generalizata unde fiecaruia ii este interzis sa judece traditiile si obiceiurile celorlalti. Numim asta “traiul impreuna”, ceea ce este o frauda grosolana. O vedem atunci cand unele comunitati vor sa inscrie in drept conceptia lor asupra blasfemiei sau, cel putin, vor sa oblige ansamblul societatii sa le respecte interdictiile lor morale, asa cum am vazut in afacerea desenelor animate.”
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 8633
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum