AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Nu înţeleg de unde a venit ideea că statul rus este genial şi puternic? (Fridman-stratfor)

In jos

este -  Nu înţeleg de unde a venit ideea că statul rus este genial şi puternic? (Fridman-stratfor) Empty Nu înţeleg de unde a venit ideea că statul rus este genial şi puternic? (Fridman-stratfor)

Mesaj Scris de MIKUTZA CE KURAI Vin Iul 03, 2015 4:49 am

În acțiunile sale împotriva Ucrainei, Rusia şi-a supraestimat potențialul, iar acum Putin este forțat să acționeze cu mare prudență, limitand riscurile Kremlinului, sustine într-un interviu pentru Radio Liberty, fondatorul companiei de analiză politica Stratfor, George Friedman.
El afirma ca potrivit observaţiilor sale, Rusia este în declin. A trecut prin prăbușirea Uniunii Sovietice, iar acum luptă pentru a menține ceea ce a rămas după Uniunea Sovietică.
– Avem o criză care se adânceste, dar care este previzibila intr-o regiune de la Polonia la România.
Predictia mea este că război nu va fi, dar va exista un nivel semnificativ de tensiuni non-militare și confruntări de alta natura – informaționala, propagandistica, economica etc. Vor exista unele conflicte interne potențiale.
Dar ideea este că, pe termen lung, Rusia ramane o țară foarte vulnerabilă. Ea nu a putut transforma bogăția sa de hidrocarburi în economie durabilă. Bugetul național depinde de petrol. Ea nu are controlul prețului petrolului. China și Europa nu mai cresc foarte tare dpdv economic și, prin urmare, nu se poate miza pe ele ca vor cumpăra mai mult petrol.
Statele Unite ale Americii au devenit un mare producător de ţiţei, astfel încât prețul petrolului va continua sa scada. Cred că adevărata întrebare este cum va supraviețui Rusia într-o lume în care veniturile din energie vor continua sa scada. Exista pericole. Pentru că dacă o țară mare ca Rusia este supusa tensiunilor, faramitarii etc., ea devine mai puțin previzibila.
În aceasta regiune rușii erau întotdeauna supraestimati, și americanii subestimati. Dar, în cele din urmă, am văzut prăbușirea Uniunii Sovietice, nu a SUA.
este -  Nu înţeleg de unde a venit ideea că statul rus este genial şi puternic? (Fridman-stratfor) Soldati-rusi
– În timpul discuțiilor informale de la conferinta Globsec-2015 ați spus că Rusia este impiedicata sa ocupe mari teritorii din Ucraina de constrângerile logistice. De exemplu, problema alimentarii tancurilor. Credeți că doar factorii militari rețin extinderea acestui conflict?
– Nu, rușii au o mulțime de alte piedici. Am văzut limitele spionajului lor în Ucraina. Serviciile ruse nu au putut prezice evenimentele din Kiev, căderea guvernului etc. Au crezut că va fi o revoltă în partea de est a Ucrainei. Trupele ruse au problemele lor. Am văzut cum au acționat în Donbas și am văzut că ce s-a întâmplat nu a fost foarte bine.
Rusii au supraestimat întotdeauna capacitatea lor militara. Ne-am intrebat de ce URSS nu a atacat Europa de Vest în timpul războiului rece. Armata lor nu era chiar atat de excelenta, mai ales în ceea ce privește logistica. Dacă arunci in atac o mie de tancuri, trebuie să le asiguri provizii de muniție, mâncare și benzină. Și rușii au avut întotdeauna probelme, ca orice alta armată, sa asigure sprijinul logistic al forțelor aflate în ofensivă.
În Georgia, au reușit, dar multe tancuri au fost nimicite, s-au confruntat cu dificultăți. Ei bine, orice război este dificil, iar trupele rusești au trecut prin 10 ani de dezastru în anii 1990. În ultimii 15 ani ei au încercat să-și modernizeze armata, dar e greu să faci asa ceva. Și, în sfârșit, când tancurile rusești vor pleca in atac, trebuie să ne amintim că americanii au o forță aeriana puternica, creata în timpul Războiului Rece pentru a lupta împotriva tancurilor rusești. Există mulți factori, dar cred că cel mai important este că rușii acum reconsideră potențialul lor, ei sunt dezamăgiți de acțiunile lor în Ucraina. Și cred că vor fi foarte precauti.
– Cum apreciați perspectivele Ucrainei și potențialul trupelor ucrainene?
– Cred că armata ucraineană nu va fi capabila să reziste celei ruse. Dar chiar dacă nu va există nicio rezistență, să avansezi adânc în Ucraina este dificil. Sa iei 10 oameni undeva la un picnic – și e greu. Dar dacă luați 80 sau 100 de mii de soldati și ii trimiteti in lupta, chiar daca nu intampina rezistență – acest lucru creează o problemă pentru ruși. Din nou, trebuie amintit că rușii trebuie să îşi faca griji nu numai in legatura cu armata ucraineana.
Americanii nu vor trimite trupe la sol. Dacă vor interveni, o vor face doar pe cale aeriana. Interventia se va face sigur cu F-16, care au fost concepute ca arme anti-tanc. Ele trag cu rachete Hellfire. Dacă se întâmpla, ar fi o situație foarte periculoasă pentru ruși.
este -  Nu înţeleg de unde a venit ideea că statul rus este genial şi puternic? (Fridman-stratfor) Soldati-ucr-antrenati2-300x201
[url][/url]
Deci rușii nu pot miza că se vor lupta numai împotriva poporului ucrainean.
Dacă esti liderul lor, îti pui întrebarea, cât de mult iti place sa risti. Și Putin a demonstrat din primele zile ale crizei din Ucraina ca este foarte precaut și vrea să limiteze riscurile. El înțelege mizele și nu vrea să le mareasca. Deci, aș spune că Rusia prefera să aștepte o criza la Kiev, esecul guvernului, ca apoi sa încerce să influențeze din nou Ucraina.
Cred că rușii vor încerca să găsească o soluție politică, și că, de fapt, acum viitorul Ucrainei este în mâinile guvernului ucrainean. În cazul în care Kievul reușește să rămânem unit, stapaneste țara, atunci cred că rușii vor trebui să-și reconsidere planurile. Dar dacă ucrainenii nu izbutesc, rușii au mai multe noi opțiuni.
– Nu credeti că Rusia va desfășura activități subversive împotriva NATO, sau îi este frica de al cincea articol al Cartei NATO, și se va concentra în principal pe subminarea țărilor vecine care nu fac parte din NATO, cum ar fi Republica Moldova? Și vedeți justificată posibilă anexare rusa a Belarusului?
– Al cincilea articol este un articol interesant, deoarece NATO poate răspunde numai în functie de prezența forțelor militare in țările membre. Dar NATO a permis forțelor sale militare sa intre în decadere, astfel încât problema nu este al cincilea articol, ci SUA. Statele Unite sunt o țară despre care este foarte dificil de prezis ce  va face. Și lui Putin ii place sa poate să prezică.
Încercările Rusiei de a destabiliza regiunea nu au reușit. Adică, da, Putin a creat tensiuni în Moldova, dar Moldova rămâne independenta. El a dat de inteles ca va face ceva cu statele baltice, dar nu a făcut.
Cred că ideea anexării Belarus este exagerată. În primul rând, Belarus se afla între Ucraina și țările baltice, iar acest lucru i-ar fi expus pe ruși la nord și la sud. Dar mai important este ca in Belarus exista Lukașenko, și Lukașenko a construit o structură politică eficientă, care este parțial proiectata pentru a contracara Rusia si sa-si pastreze independența. Exista multe mituri despre ceea ce rușii ar putea sa faca. Avem deja mai mult de un an de criza ucraineană…
este -  Nu înţeleg de unde a venit ideea că statul rus este genial şi puternic? (Fridman-stratfor) Soldati-300x210
[url][/url]
Rusii aveau ocazia perfecta sa destabilizeze Republica Moldova, țările baltice. Ei nu au facut-o. Și eu cred că acest lucru se datireaza în mare măsură faptului ca Putin este ingrijorat că această criză duce la o mai mare cooperare între membrii NATO, cel puțin din punct de vedere politic.
Trebuie amintit faptul că Putin a fost foarte surprins când SUA au reușit să organizeze sancțiunile europene. El nu se aștepta ca germanii și americanii sa faca o înțelegere.
În Europa de Est este populară ideea că puternica Rusie destabilizeaza totul si pe toate. Dar încă nu a destabilizat. Și cred că trebuie să ținem cont de limitele puterii ruse și sa ne gandim un pic la dimensiunile puterii americane.
 Nu e normal pentru țarile de la granița cu Rusia, cum ar fi Ucraina, sa se simta neajutorate?
Acțiunile rusești în Ucraina sunt destul de limitate. Pur și simplu nu impresionează. Când au început, au avut control asupra politicii ucrainene. Când au terminat, au primit o parte din Crimeea și estul Ucrainei, dar chiar și acolo rezultatele sunt limitate. Ucraina este baza interesului Rusiei, iar când mă uit la rezultate, aceste acțiuni nu ma impresioneaza.
Rusia nu s-a dovedit a fi un mare jucător politic. De fapt, nu a fost niciodată un mare jucător politic. Ea a fost forțată să atace Cehoslovacia, pentru că a pierdut controlul asupra acesteia. Ea a invadat Ungaria din aceeasi cauza. Rușii au pierdut controlul asupra lui Ceaușescu și România. Ei nu erau în măsură să-l controleze pe Tito. Nu am nicio banuiala de unde a venit ideea asta al unei autoritati statale geniale si atotputernice în Rusia.
MIKUTZA CE KURAI
MIKUTZA CE KURAI

Mesaje : 285
Data de înscriere : 17/03/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum