Iote muica ce de muie: In timp ce Tăriceanu se ceartă cu Oprea. Tandemul Dragnea-Oprişan, împotriva lui Ponta
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Iote muica ce de muie: In timp ce Tăriceanu se ceartă cu Oprea. Tandemul Dragnea-Oprişan, împotriva lui Ponta
Calmul aparent pe care îl afişează liderii PSD şi cei ai coaliţiei de guvernare este doar faţada sub care cazanul ambiţiilor dă în clocot. Încă odată, declaraţiile ne dau tabloul mai clar al luptei interne care se duce de mult timp între taberele din Partidul Social Democrat. Pe de o parte se regrupează baronii, între care Liviu Dragnea şi Marian Oprişan sunt cei mai importanţi reprezentanţi, şi atacă grupul celălalt, condus de Victor Ponta, care are în spate „bătrânii PSD”, între care Ilie Sârbu, socrul premierului, dar şi „copii de suflet” promovaţi de Adrian Năstase, în frunte cu şeful Guvernului, Rovana Plumb, Andrei Dolineaschi, Nicu Bănicioiu, Gabriela Firea şi alţii ca ei. Miza este stabilirea listelor de candidaţi pentru alegerile locale din 2016 şi, în perspectivă, pentru parlamentare, dar şi o posibilă schimbare de premier şi guvern în toamnă, când „nimeni nu ştie ce se va întâmpla”, cum spunea Dragnea, dar cu gândul să fie tot al PSD plus aliaţii. De altfel, coordonatorul politic al social-democraţilor este în turneu de mai multe săptămâni prin filiale, unde au loc alegeri interne şi se profilează candidaţii pentru anul viitor.
Colac peste pupăză, conducătorii sateliţilor PSD, Călin Popescu Tăriceanu şi Gabriel Oprea continuă conflictul lor mai vechi şi au avut o serie de contre, inclusiv la şedinţa coaliţiei. Ambii se luptă pentru poziţia de vioara a doua, la dreapta lui Ponta, dar generalul pare să fie curtat de tabăra anti-Ponta.
E demisie, nu retragere
Aşa se face că aflăm de la Dragnea şi Oprişan care sunt singurii care au vorbit despre DEMISIA lui Ponta din funcţiile de partid şi de faptul că formaţiunea trebuie să îşi convoace organismele de conducere pentru a stabili cine conduce. „PSD nu poate fi condus prin delegare. (…) A fost perioada în care Victor a lipsit, patru-cinci săptămâni, şi nici nu trebuia să delege. Dar acum este nevoie de o legitimare în Comitetul Executiv Naţional. Noi nu avem un preşedinte interimar. Avem un preşedinte care şi-a dat demisia sau care a părăsit funcţia de preşedinte şi este un loc gol. Comitetul Executiv Naţional va stabili şi cine să fie preşedinte interimar şi calea de urmat“, a susţinut Dragnea, luni, înainte de a intra la şedinţa conducerii coaliţiei. În paranteză fie spus, şi el a anunţat că se retrage, dar participă foarte consistent la conducerea formaţiunii. Revenind la avertizările lui Dragnea, acesta este convins că nu trebuie să se prelungească „situaţia ambiguă” pentru că, altfel, „orice risc este posibil” pentru partid. El este de părere că Ponta „ar mai fi trebuit să aştepte, să vedem ce se întâmplă cu acest dosar”. În concluzie, Dragnea a mai declarat că săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă a Comitetului Executiv pentru a lămuri cum e cu şefia partidului. Asta în condiţiile în care coordonatorul politic al PSD susţine sus şi tare că partidul nu are nevoie de un Congres care nu ar face altceva decât să tulbure apele.
Lucrurile devin şi mai clare atunci când citim un comunicat foarte puternic al lui Marian Oprişan, baronul de Vrancea, care spune şi el că în condiţia retragerii lui Ponta, conform statutului, interimatul conducerii partidului este asigurat de preşedintele Consiliului Naţional (Rovana Plumb), dar împreună cu Biroul Permanent, Comitetul Executiv Naţional şi Consiliul Naţional. În acelaşi comunicat, Oprişan îi ia apărarea lui Gabriel Oprea, pe care îl laudă ca pe „un politician serios, care şi-a respectat cuvântul întotdeauna, spunând că de cinci ani UNPR şi preşedintele acestei formaţiuni şi-au stabilit ca „deziderat” să susţină preşedintele României indiferent cine e acesta şi, deci, este justificat gestul de a vota pentru numirea lui Ungureanu.
Astfel se poate contura o mişcare strategică a taberei Dragnea-Oprişan de a-şi asigura majoritatea necesară guvernării alături de Oprea şi detronarea lui Ponta inclusiv din fruntea Executivului. Concluzia a tras-o chiar Liviu Dragnea la ieşirea de la şedinţa coaliţiei: „Nu am adus eu partidul în stare ambiguă!”, deşi tot el a susţinut că „ţine mult” la Victor Ponta şi îl interesează să fie găsit „în final” nevinovat. În plus, deşi „Rovana Plumb are atribuţii clare, stabilite prin statut”, „Comitetul Executiv va hotărî calea de urmat”. Pentru păstrarea aparenţelor, el a precizat că un congres PSD nu e o soluţie pentru că poate să tulbure şi mai rău partidul şi şi-a exprimat speranţa că Ponta nu va face o „a doua greşeală” şi să demisioneze de la Guvern.
În schimb, din cealaltă tabără ni se induce ideea că nu e o demisie, ci mai degrabă o autosuspendare şi că Ponta se va întoarce liniştit la preşedinţia partidului după ce va scăpa de justiţie. Nici măcar Ponta nu scrie clar că demisionează, ci doar „decizia de a nu mai ocupa nici o funcţie de conducere în partid” şi că, dacă până la Congres nu se lămureşte dosarul său penal, nici nu va mai candida la vreo funcţie. Restul lumii foloseşte tot felul de alte denumiri pentru gestul şefului PSD: retragere, pas în lateral şi altele asemenea.
Coaliţia rezistă
Până una alta, luni a avut loc o şedinţă a conducerii coaliţiei pentru „clarificările” pe care Dragnea le are încă de când UNPR a votat pentru numirea lui Ungureanu la SIE. Când a sosit la sediul PSD, pentru întâlnire, Ponta a declarat că el este „prim-ministru al coaliţiei”, a fost invitat şi s-a prezentat „foarte disciplinat”, după care a salutat-o pe „doamna preşedinte” Rovana Plumb.
După şedinţă, toată lumea a susţinut, cum altfel, că „lucrurile s-au lămurit” şi că atât coaliţia, cât şi Guvernul merg înainte. Astfel, primul care a ieşit, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că Ponta nu şi-a afirmat „sub nici o formă” intenţia de a demisiona din fruntea Executivului: „Mergem în continuare în coaliţie”, a întărit Oprea. Premierul, la rândul său, a spus după şedinţa coaliţiei, că „se simte foarte bine”: „Sunt deja un membru ca dl Iliescu şi dl. Năstase, vă daţi seama?!”. Victor Ponta a susţinut că a discutat cu liderii coaliţiei ce au de făcut la Guvern săptămâna aceasta: „Din punctul meu de vedere există tot sprijinul pentru ca tot programul Guvernului să-l ducem mai departe la îndeplinire”.
Cât despre conducerea partidului, Ponta a precizat că Rovana Plumb este preşedinte interimar statutar şi legitim. El a adăugat că „nu a fost nici un moment nici o problemă ambiguă”: „Şi Liviu, şi toţi ceilalţi, toată lumea, ştiu un singur lucru: că PSD când e unit, câştigă. Dacă nu e unit, pierdem. Şi toată lumea va fi unită. Indiferent de poziţia pe care o ocupăm în PSD, echipa e unită şi mergem înainte“.
După ce şi Rovana Plumb a exprimat aceleaşi idei, şi Dragnea a spus că lucrul cel mai important este că „în coaliţie lucrurile s-au lămurit” şi „există susţinere fără echivoc din partea tuturor partenerilor de coaliţie ca Ponta să rămână prim-ministru”.
La fel şi Tăriceanu a declarat că „toţi cei care au fost la masă i-au confirmat lui Victor Ponta că această coaliţie va susţine actualul Guvern”. Acesta a susţinut că nu coaliţia are o problemă în sine cu faptul că premierul este inculpat, ci doar Ponta o are, dar a atacat din nou justiţia spunând că situaţia „aduce cu o hărţuială” şi insinuând că procurorii încearcă o „răsturnare a ordinii stabilite prin votul democratic al cetăţenilor într-o manieră care nu este democratică”.
Partidul peste ţară
Cei care au avut curiozitatea să citească atent scrisoarea prin care Victor Ponta anunţă că se retrage din funcţiile de partid au aflat că, având în vedere problemele sale juridice, şeful social-liberal face marele gest „pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD”. Nimic despre cum este afectată România prin faptul că rămâne premier. În realitatea obişnuită a PSD, şi nu în declaraţiile sforăitoare pe care le prezintă în public, partidul este în continuare mai presus de ţară. Mai degrabă nu vom afla niciodată, sau cel puţin nu de la PSD, amploarea daunelor pe care le va avea România din cauza faptului că are în fruntea unui Guvern din ce în ce mai puţin credibil, un prim-ministru inculpat într-o anchetă de corupţie, falsuri în acte şi mită.
MIKUTZA CE KURAI- Mesaje : 285
Data de înscriere : 17/03/2013
Subiecte similare
» Iohannis, lasă analfabeții P.S.D. să guverneze ca să fie bine și tot boborul să prospere ! UPDATE : ultima gafa a cretinei de la Videle
» Și fu tare mare congres
» Dragnea - Tăriceanu, pe urmele tandemului Ponta – Antonescu?
» DRAGNEA SI GASCA SA TOCMAI AU BELIT PULA :Avem un guvern de calitate: toți vor avea calitatea de inculpați
» PONTA ÎI DĂ IAR BOCANCI ÎN GURĂ ȘI ȘUTURI ÎN COAIE LUI DRAGNEA : VIDEO De ce spune Victor Ponta ca Tel Drum este a lui Liviu Dragnea
» Și fu tare mare congres
» Dragnea - Tăriceanu, pe urmele tandemului Ponta – Antonescu?
» DRAGNEA SI GASCA SA TOCMAI AU BELIT PULA :Avem un guvern de calitate: toți vor avea calitatea de inculpați
» PONTA ÎI DĂ IAR BOCANCI ÎN GURĂ ȘI ȘUTURI ÎN COAIE LUI DRAGNEA : VIDEO De ce spune Victor Ponta ca Tel Drum este a lui Liviu Dragnea
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum