Criza din PSD poate schimba geografia politică
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Criza din PSD poate schimba geografia politică
&
Demisia lui Victor Ponta a aprins fitilul din inima PSD-ului. Numirea Rovanei Plumb ca preşedinte interimar a mărit viteza de ardere şi poate grăbi explozia. Mulţi se declară surprinşi deşi în sinea lor sunt chiar revoltaţi. De ce Rovana Plumb? La urma-urmei, cu ce este mai bună decât ei? Unii ştiu de apropierea dintre prşedintele interimar şi fostul preşedinte al PSD. Înaintea alegerilor prezidenţiale a mai circulat ca zvon. Se zicea că Victor Viorel Ponta ar fi dorit să lase partidul pe mâna unui om de încredere. Adică Rovanei Plumb. Atunci, în cazul victoriei, ar fi plecat la Cotroceni şi ar fi păstrat un control aproape total şi asupra PSD-ului. Ceea ce trebuie să fi încercat şi acum. Sub presiunea publică a presei pro-Băsescu-Iohannis, Victor Ponta s-a retras din fruntea PSD. Întâi de toate, nu l-au mai ţinut nervii şi apoi pentru că marele său capital din perioada USL s-a subţiat peste măsură. Când adversarii săi se aşteptau să plece din fruntea guvernului, el, cu o iuţeală neaşteptată, a pasat greutatea partidului asupra omului său de încredere. Gestul lui Victor Ponta a venit logic în urma propriilor sale greşeli, a supraexpunerii, a epuizării nervoase şi a improvizaţiilor greu de fundamentat. În toţi aceşti ani, Victor Ponta s-a vulnerabilizat singur, s-a autodebilizat jucând dezinvolt o actorie submediocră, improvizând la ocazie şi uitându-şi promisiunile cu o nepăsare şi cu o viteză cu care numai Traian Băsescu a îndrăznit. Oricât ar părea de ciudat, premierul s-a dovedit a fi doar un Băsescu mai tânăr şi mai lătrău, însă mult mai puţin viclean decât acesta. Şi cu fiţe ba de pilot, ba de baschetbalist, ba de patriot. Dincolo de petele de culoare şi de dorinţa nebună de a se arăta mereu, Victor Ponta a greşit jucând în exclusivitate pe mâna cârlanilor din partid şi marginalizând, chiar ostilizând bătrânii mai importanţi. A crezut că o garnitură tânără cu metehnele bătrânilor poate simula o restructurare şi o înnoire a PSD. Retragerea sa din fruntea partidului vine ca o decizie logică. Evită momentul catastrofei şi pasează greutatea pe umerii altcuiva. Renunţarea la PSD a slăbit presiunea, dar n-a rezolvat nici una din problemele importante. Nici în PSD, nici în relaţia cu Klaus Iohannis. Dimpotrivă, felul muşcător în care iese mereu la rampă arată exasperarea de sub masca aroganţei şi încinge şi mai tare conflictul, obligând opoziţia la grăbirea schimbării din fruntea guvernului. La fel s-a întâmplat şi cu mass-media. Pe măsură ce Victor Ponta a dispreţuit-o, aceasta l-a ajutat să cadă.
De ce numirea Rovanei Plumb are totuşi o importanţă majoră? Out în materie de ideologie politică şi de făcut cărţi subtile, Rovana Plumb s-a dovedit a fi o mare descurcăreaţă. Şi în dosarul Farmec, şi cu producţia de mezeluri, şi cu preluarea de afaceri şi de pieţe prin intermediul fiului său, pe care se chinuie să-l împingă în faţă şi în politică. Or, în perioada următoare vin alegerile locale şi parlamentare. Rovana Plumb este un bun casier şi trăgător de sfori. Ea ar putea face listele şi încasa contribuţiile pentru campanie. Toate acestea desfăşurate sub aripa lui Victor Ponta ar însemna putere. Dacă manevra izbuteşte, Victor Ponta se poate felicita. Dacă nu, mai pierde o partidă de şah jucată agresiv, pripit şi prost.
Cedarea poziţiei din fruntea PSD-ului nu este o gafă. E doar un semn de mare oboseală. Ca şi refugiul medical prelungit în Turcia. În fapt, are doar importanţa unei mişcări strategice. După retragerea (numărată mai ceva ca la box) din Turcia, Victor Ponta încearcă o recuperare nu doar fiziologică. Mai are şi vacanţa parlamentară în care o călătorie l-ar reoxigena. Dacă din cele două nu se recuperează, probabil că toamna va marca o retragere din guvern. Cu gândul că mai revine. Sau nu.
Cine va fi succesorul său la guvern? Mai poate face cărţile la desemnarea unui nou premier? Greu de crezut. Dar la conducerea PSD? La partid, lista s-a alcătuit repede. După anunţarea Rovanei Plumb, Liviu Dragnea a sărit primul. De când visează el fotoliul de preşedinte al PSD!? Mulţi dintre baronii locali îl şi susţin. Condamnarea, scurtă şi cu suspendare, l-a cam scos din joc. Pe neaşteptate, pe turnantă a ţâşnit şi Valeriu Zgonea, acest Zeroni al deceniului doi din acest secol. Chinuit la limba română şi de coerenţa logică, zgonul de Zgonea rămâne partea comică a PSD-ului preocupat să găsească un echivalent pentru manechina PDL, Roberta Anastase, şi ea o luminăţie pe lângă băiatul de mingi al lui Viorel Hrebenciuc. Valeriu Zgonea, cel care căra geanta marelui combinator şi care s-a hrănit cu poveştile vulpii bătrâne, rămâne un soi personaj comic, adică de anti-brand. Lipsit de idei, guraliv, agramatical, bombănit şi fără cuprindere politică şi ideologică, el se rezumă la un merit oarecum istoric. În Parlament, la decorarea Regelui Mihai I, zgonul de Zgonea a fost cel care i-a luat Regelui medalia din mâini pentru a se fotografia şi el o dată cu preţioasa distincţie pe care tocmai o înmânase. Culmea este că personajul acesta apăsat de atâtea trăsături a izbutit să supravieţuiască pe la uşile tuturor mai-marilor zilei, români şi străini, şi să se bucure, cel puţin în acest moment, de oarece susţinere pentru funcţia de preşedinte al PSD. Ceea ce ar fi o catastrofă, egală şi ea cu desemnarea Rovanei Plumb sau a lui Liviu Dragnea. Ce înseamnă asta?Că prin alegerea lui Victor Viorel Ponta, PSD-ul a făcut o enormă concesie calităţilor de lider impuse de Ion Iliescu. A tot făcut paşi înapoi cu toţi cei care i-au urmat, ajungând acum la aceste personaje găunoase şi lipsite de forţă.
Cel mai mare partid din România riscă să se debilizeze din lipsă de conducător pe măsură.
ILUMINATI- Mesaje : 387
Data de înscriere : 16/02/2013
Subiecte similare
» Iohannis transformă criza de Guvern în criză politică
» CRIZA POLITICĂ NU ȚINE DE FOAME
» CRIZA POLITICA: APELE INCEP SA SE LIMPEZEASCA
» Criza politică. De unde vine şi ce o hrăneşte
» Fifor atac fără precedent la Ponta: Cât de mult își poate schimba culoarea un cameleon?
» CRIZA POLITICĂ NU ȚINE DE FOAME
» CRIZA POLITICA: APELE INCEP SA SE LIMPEZEASCA
» Criza politică. De unde vine şi ce o hrăneşte
» Fifor atac fără precedent la Ponta: Cât de mult își poate schimba culoarea un cameleon?
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum