Cum a mai primit PSD a patra sansa. Blatul
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: OHA si PNL :: DIN TARA LUI OHA , CEL CARE NU CUVINTA
Pagina 1 din 1
Cum a mai primit PSD a patra sansa. Blatul
Asistam la o mascarada menita sa acopere ceea ce deja se profileaza ca un mare blat, unul in care partile nu trebuie sa fie neaparat intelese punct cu punct si sa-si fi dat mainile, ci au doar interese care le duc pe un drum comun, imposibil de recunoscut public.
PSD si Klaus Iohannis au avut de la inceput un interes comun clar - Viorica Dancila in turul al doilea. Nu cred ca dl Iohannis a fost vreodata intr-un mare pericol de a pierde aceste alegeri, indiferent de contracandidatul din finala. Dar cu siguranta finala care l-ar solicita cel mai putin si cu rezultatul cel mai previzibil ar fi aceea cu dna Dancila. O spun cifrele.
Pentru PSD, impingerea candidatului sau in turul al doilea nu este importanta din cine stie ce atasament fata de Viorica Dancila. Nimeni nu-si imagineaza si nici macar nu cred ca isi doreste ca dna Dancila sa ajunga presedintele Romaniei.
Dar daca PSD rateaza pentru prima data in istoria sa finala prezidentialelor, partidul risca sa se dezintegreze. Iar cei precum Paul Stanescu sau Gabriela Firea doresc sa aiba ce prelua. Deci pentru PSD, impingerea dnei Dancila in turul al II-lea este o chestiune de supravietuire.
De ce ar avea insa Klaus Iohannis si PNL interesul sa salveze PSD? Pentru ca... Victor Ponta. Pentru baronii PSD, Victor Ponta reprezinta pericolul singurului lider care putea prelua PSD daca ajungea intr-o pozitie de putere. Ori ei nu vor sa intre din nou la stapan, ci sa fie stapani.
Klaus Iohannis si PNL au avut nevoie de Victor Ponta ca sa darame Guvernul Dancila, dar nu au niciun chef sa-si creasca un adversar cu mult mai periculos pe termen mediu si lung decat pot sa fie pesedistii fara vreun lider viabil.
Ceea ce vedem acum nu e decat impletirea fireasca a acestor interese, adica blatul. Cum?
Mai intai, motiunea si criza politica au avut un efect pervers pe care cei mai multi nu l-am anticipat, inclusiv pentru ca nu ne-am asteptat la strategia pe care urma sa o adopte liberalii si la spectacolul lipsei de solutii pregatite pe care l-au oferit. Efectul pervers a fost sa-i lase dnei Dancila spatiu si tribuna pentru victimizarea de tip "femeie atacata de 7 barbati".
De la inceput a fost destul de stranie contradictia dintre fapta si vorba in tabara Iohannis-PNL. Intai, motiunea a fost mult impinsa, si pana la depunerea ei, si prin calendarul decalat prin vointa Opozitiei inclusiv cu ajutorul lui Paul Stanescu.
Dupa motiune, pe de-o parte, avem declaratii despre marea urgenta, cine nu se opinteste sa o urneasca pe Viorica Dancila din Palatul Victoria e un tradator etc. Pe de alta parte, factual, calendarul a fost asa: joi cade Guvernul, presedintele face consultari vineri, dar desemnarea se intampla abia dupa 4 zile, desi optiunea pentru dl Orban era cunoscuta din momentul motiunii, iar dupa prima runda de discutii nu s-a schimbat nimic.
Formula guvernamentala la care s-a ajuns era cunoscuta din prima zi, adica guvern liberal monocolor, dl Orban a tras de timp pana in ultima zi posibila constitutional cu prezentarea listei si a programului de guvernare. Deci marti e investit, miercuri si joi negociaza, pauza, din nou negocieri abia martea si miercurea viitoare. Vineri, sambata, duminica si luni ce s-a intamplat?
Orice om cu experienta politica ar fi spus, cum a si spus Traian Basescu, ca intr-o astfel de situatie, logic ar fi fost razboiul fulger, pentru ca PSD sa nu aiba timp sa se dezmeticeasca. Joi motiune, vineri desemnare, luni lista si program. Mers ca tancul cu program maximal. Va convine? Bine! Nu va convine, noi nu avem nicio problema sa mergem la anticipate.
Ce s-a schimbat de la inceputul consultarilor de la Cotroceni pana la desemnarea premierului? Ce s-a schimbat de la desemnarea premierului pana la depunerea listei si a programului? Absolut nimic esential. Au fost doar piruete.
Iar cand in sfarsit a fost stabilit calendarul din Parlament, liberalii nu au avut nicio obiectie si au votat ca sedinta de investire sa aiba loc abia pe 4 noiembrie, adica in ultima saptamana de campanie electorala. Deci ne grabim de nu mai putem, dar am lungit-o de pe 10 octombrie pana pe 4 noiembrie, cel putin.
Practic, toata campania a fost ocupata de nasterea unui guvern care era cunoscut, de fapt, inca de la motiune, timp in care Viorica Dancila a facut ce a stiut mai bine in fruntea Guvernului, a cheltuit si s-a victimizat beneficiind de expunere maxima.
Am spus de la inceput si nu ma dezic ca alungarea efectiva a Vioricai Dancila este o miza prea mica pentru a sacrifica principii. Doar ca lalaiala de pe 10 octombrie pana pe 4 noiembrie din calendarul liberalilor nu a fost pentru a apara principii, ci pentru sacrificarea lor rand pe rand.
Alegerea primarilor in doua tururi? Nu se face. Conformarea imediata la recomandarile MCV? Nu se face, nu se da OUG, desi inclusiv magistrati spun ca se poate. PNDL? Ramane la locul lui. Ludovic Orban s-a angajat in scris fata de UDMR ca nu da OUG si nu-si asuma raspunderea in niciun domeniu, ceea ce combinat cu majoritatea asa cum e inseama zero modificari, reparatii, reforme.
Practic, PSD isi vede prezervate principalele redute. Celelalte modificari preconizate de viitorul guvern vor fi numai bune de folosit electoral: noi am dat, ei au luat, noi am fi dat, ei refuza.
Daca imediat dupa motiune Viorica Dancila parea complet iesita din cursa, perioada pe care PNL i-a acordat-o in timp ce ii acuza pe restul ca nu se grabesc a ajutat-o sa-si mai mobilizeze electoratul sensibil la victimizare.
Votul de investitura va fi saptamana viitoare, nu stiu daca luni sau cateva zile mai tarziu, calculele sondajelor vor stabili momentul ideal. Pe de-o parte, dna Dancila nu mai poate pierde ce a castigat in aceste saptamani, iar dl Iohannis se incarca cu alungarea ei din Palatul Victoria.
Dupa care, pentru turul al doilea, Viorica Dancila va deconta electoral, prin epuizarea inertiei, pierderea efectiva a guvernarii, iar dl Iohannis va merge la pas catre turul al doilea.
Sunt ferm convinsa ca Paul Stanescu a dat semnalul clar de participare la vot a PSD, in interes national desigur, confirmat si de Dan Voiculescu prin vocea sa blonda - Ramona Ioana Bruynseels.
Investirea se va face fara Pro Romania, care va fi izolat in Opozitie, in timp ce PNL si PSD vor continua intr-un echilibru reciproc avantajos, PSD va intra in epoca Firea, PNL si PSD isi vor imparti localele intr-un tur si, pana la urma, un mod de a face politica va supravietui. Adica se intampla ceea ce liberali de rang inalt mi-au spus inainte de motiune ca se va intampla.
Nu este vorba despre persoane. Este vorba despre faptul ca aceste alegeri ar fi putut sa marcheze finalul partidului care a facut atat de mult rau Romaniei. Daca nu intra in turul al doilea.
Ce poate zadarnici acest blat? Prezenta la vot. Daca ea va fi masiva, procentele dnei Dancila vor intra la apa, la fel ca in mai. Si pentru a nu se intampla asta e si necesar ca ultima sursa de tensiune din societate sa dispara si noul guvern sa fie instalat, inainte ca primul vot sa intre in urna.
Toata lumea va sarbatori plecarea Voricai Dancila, fara a mai conta ce a fost sacrificat pentru asta, adica mai tot, si ca in felul acesta PSD a mai primit o sansa.
Subiecte similare
» Cum a mai primit PSD a patra sansa. Blatul
» PSD a primit a patra sansa
» Galopul PSD si blatul cu PNL si Iohannis
» Iohannis dă la iveală blatul
» Marea șansă
» PSD a primit a patra sansa
» Galopul PSD si blatul cu PNL si Iohannis
» Iohannis dă la iveală blatul
» Marea șansă
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: OHA si PNL :: DIN TARA LUI OHA , CEL CARE NU CUVINTA
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum