AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

DUIOS GUVERNAREA TRECEA: BLATUL PSD – IOHANNIS, LA COTE MARETE

In jos

DUIOS GUVERNAREA TRECEA: BLATUL PSD – IOHANNIS, LA COTE MARETE Empty DUIOS GUVERNAREA TRECEA: BLATUL PSD – IOHANNIS, LA COTE MARETE

Mesaj Scris de Admin Vin Noi 08, 2019 12:28 am

Guvernul Orban instalat cu voturile unor pesediști încă neexcluși din partid, în mod straniu, își începe activitatea cu acțiuni dubioase, ceea ce e un record pentru doar 48 de ore de existență. Dar beneficiind din plin de pasivitatea opoziției. Adică a PSD, mai nou. O pasivitate care am paria că va continua și în perioada care urmează și care nu e exclus să fie parte a unui blat cu Iohannis și cu PNL mult mai mare decît se speculează de ceva vreme.

Să o luăm metodic.

Președintele Klaus Iohannis participă în decurs de două zile la două ședințe consecutive ale noului guvern, de parcă ar dori să-și marcheze categoric teritoriul și să dea semnalul public cine e jupînul noii guvernări. Un gest, practic, fără precedent, la noi. Ori poate asta va deveni o regulă, de aici înainte?
Nicio reacție, deocamdată, dinspre PSD.
Noul premier, Ludovic Orban, participă azi la inaugurarea capacității de producție și mentenanță pentru transportorul de trupe Piranha 5. La două zile de la instalare, premierul se grăbește să taie panglica la un obiectiv clădit în guvernările PSD, și nu fără probleme, dacă ne amintim că nu mai demult de luna trecută fostul ministru al apărării, Gabriel Leș, îi sancționa pecuniar pe americanii de la General Dynamics pentru nerespectarea contractului privind blindatele Piranha.
Să te împăunezi public, din prima, cu munca altora înseamnă absența crasă a bunului simț în primul rînd uman, nu neapărat politic.
Totuși, PSD tace mîlc pe subiect, pînă acum.

În ședința de guvern de azi, Ludovic Orban anunță răspicat și în direct la TV că a semnat și va semna pe bandă rulantă demiteri de copii, nepoți și pile ale pesediștilor care lucrează în instituțiile statului.

„Este foarte important să curățăm instituțiile publice de toți cei care nu și-au exercitat corect funcțiile de demnitate publică și care nu și-au făcut treaba cum trebuie. Pot să vă spun că deja am început să semnez decizii și aștept să fac febră musculară de la semnat decizii de demitere a secretarilor de stat, consilierilor de stat, consilierilor generali și a celorlalte categorii de funcții care depinde de ministru și de premier pentru că trebuie să readucem demnitatea în funcțiile publice și să terminăm cu pilăraia, cu nepotismul. Am semnat, ieri, niște decizii: băiatul lui…, băiatul lui, băiatul lui …, dar se vor vedea foarte clar când vor fi publicate în Monitorul Oficial.”, a spus el.


E foarte bine că instituțiile statului sunt curățate de personaje care nu au ce să caute acolo și care au fost promovate pe criterii neprincipiale.
La fel de adevărat, însă, e că premierul Orban tocmai a încălcat legislația antidiscriminare prin anunțul său, pentru că demiterile trebuie să aibă loc pe criterii de competență și de legalitate, nu de rudenie.

Declaraţia Principiilor Egalităţii adoptată în 2008, la Londra, are o definiție clară:

”Discriminarea trebuie interzisă acolo unde aceasta are loc pe criterii de rasă, culoare, etnie, origine, sex, sarcină, maternitate, statut civil, familial sau profesional, limbă, religie sau credinţă, opinie politică sau de alt gen, origine la naştere, naţională sau socială, naţionalitate, statut economic, asociere cu o minoritate naţională, orientare sexuală, identitate de gen, vârstă, dizabilitate, stare de sănătate, predispoziţie genetică sau de altă natură spre boală sau o combinaţie a oricărora dintre aceste criterii, sau în baza unor caracteristici asociate cu oricare dintre aceste criterii”.


Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse are prevederi similare, sancționînd discriminarea ținînd de statutul familial.
Pe baza afirmațiilor din această dimineață ale premierului, cei demiși ar putea lejer formula plîngeri în justiție.
Deocamdată, nu se aude nici măcar un protest formal.

Cel mai interesant de urmărit va fi un alt aspect, și anume restructurarea guvernului.

Puțini știu că România suferă de un oarece vid legislativ pe subiect, astfel că decretele semnate de Iohannis pentru numirea pe post a miniștrilor noului guvern e, în principiu, ilegală, pentru că respectivele ministere încă nu există juridic.
O soluție ar fi fost ca noul premier să ceară votul parlamentului pentru o nouă structură a guvernului concomitent cu votul de încredere.
Să zicem, însă, că spiritul legii ar permite ca modificarea structurii guvernului să fie făcută ulterior numirii sale, în cel mai scurt timp.
Legea de organizare și funcționare a guvernului stipulează la art.37 că ”Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător”.

Iar art.36 invocat prevede că ”Ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la investitură.”

Ludovic Orban nu a venit cu ideea unui proiect de lege, ci a unei ordonanțe de urgență care să modifice structura guvernului său.
Trecem și peste asta și zicem că e o situație chiar de urgență.
De aici, însă, lucrurile s-ar putea complica rău de tot.
Pentru că, potrivit Constituției, o OUG intră în vigoare abia după trimiterea ei în parlament spre dezbatere în procedură de urgență, iar acesta are obligația de a lua în dezbatere respectiva ordonanță în decurs de cel mult cinci zile de la primirea ei. Dacă nu se pronunță, după 30 de zile ea se consideră adoptată și trimisă la cealaltă cameră.

Dacă PSD se mobilizează, însă, și trece la votarea OUG în zilele care urmează, ca la carte, pentru Orban pot apărea probleme majore, pentru că ar avea nevoie, din nou, de o majoritate absolută exact ca la învestirea guvernului – și nu una simplă – pentru trecerea acesteia, conform art.36 și 37 sus pomenite din legea 90/2001.

Dacă s-ar petrece un accident și ordonanța ar pica, guvernul Orban ar rămîne în aer, fără o formulă legală de funcționare și ar înregistra rapid primul său mare eșec imediat după învestire.
Numai că e aproape de la sine înțeles că PSD se va face că plouă, iar OUG-ul dat azi va rămîne la prăfuit prin fișetele parlamentului. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10860
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum