Eliminarea moștenirii Dragnea nu e posibilă fără DNA
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Eliminarea moștenirii Dragnea nu e posibilă fără DNA
Cei trei ani de guvernare PSD-ALDE au scos la lumină o garnitură solidă de politicieni incompetenți, slugarnici și hoți. Un arhetip care a luat multiple forme de manifestare și pe care românii au avut ocazia să-l vadă „la treabă”.Dacă de primele două probleme poate scăpa „pașnic”, mergând la vot, hoția nu va putea fi scoasă din Parlament, ministere și alte instituții ale aparatului de stat decât prin intervenția structurilor abilitate, în speță DNA.
Va fi reuși parchetul anticorupție să reintre în ritm, după o perioadă în care legislația și procurorii au cunoscut asaltul fără precedent al găștilor de politicieni care urmăreau perpetuarea pe scară largă a practicilor ilicite și cultivarea unui anumit tip de politician?
Până la un răspuns clar și semne solide pentru a ne hrăni optimismul, de remarcat acțiunea de dată foarte recentă, de la Arad, a procurorilor DNA. Zilele astea, ei încearcă să lămurească traseul unor șpăgi și, eventual, să reconstituie piramida șpăgarilor, într-un dosar legat de măsluirea datelor privind încărcătura camioanelor.
Printre cei trei parlamentari PSD aduși la audieri și treziți, luni, cu noaptea-n cap de perchezițiile procurorilor anticorupție se numără și Dorel Căprar.
După cum vom vedea în cele ce urmează, omul corespunde din toate încheieturile arhetipului toxic de care aminteam mai sus.
S-a remarcat deja ca incompetent (voi zăbovi asupra unui episod uluitor, legat de NATO, din activitatea sa politică), dar și ca slugarnic (de la odele aduse gazării din 10 august 2018 până la protecția fizică acordată șefului suprem, Liviu Dragnea).
Încă nu știm dacă a fost și hoț, dar asta rămâne să stabilească ancheta DNA și verdictul unor judecători.
Dar până atunci, să vedem ce e de fapt cu acest Dorel Căprar.
„Personal, nu am ştiut de acest HUMINT”
Deputat social-democrat în legislatura 2016-2020, Căprar a cunoscut o carieră frumușică în politică. Un mediu în care, după cum se laudă în CV, a dobândit cu timpul neprețuitul „spirit de leader”. Deși, după cum vom avea ocazia să vedem ceva mai jos, are înclinații mai degrabă de majordom.
După ce l-a făcut deputat, partidul l-a mai făcut membru în câteva comisii ale Camerei Deputaților. Printre ele: cea de control a SIE și cea de apărare, ordine publică și siguranță națională.
În Comisia de apărare, Dorel Căprar a cunoscut vârful carierei sale politice, fiind președinte timp de peste doi ani (până în septembrie 2019).
Din această poziție a avut cel puțin un moment în care s-a simțit un soi de Dumnezeu.
În noiembrie 2017, am avut ocazia să asist la un episod care spune multe despre Dorel Căprar. Despre el ca persoană, despre el ca depozitar de competențe în calitate de șef al Comisiei de apărare.
Avusese loc, la Bucureşti, o conferinţă pe tema relaţiilor României cu NATO şi UE, la care au participat generali în rezervă cu o activitate strâns legată de aderarea şi integrarea armatei române în structurile nord-atlantice. Am scris despre asta și la vremea respectivă, pe Digi24.ro. Printre cei prezenți s-au numărat și patru foşti şefi ai Statului Major General.
După cum aveam să pricep din discursul său plin de emfază, gol de conținut, dar bine garnisit cu erori colosale, în ciuda gabaritului, șeful Comisiei de apărare, Căprar, a arătat ca un preșcolar rătăcit printre oameni mari.
Conștient și probabil complexat cronic de lipsa anvergurii intelectuale și profesionale, a încercat să depășească handicapul în stilul pe care l-a deprins ca politruc: gesturi și pretenții arogante, legitimate strict de importanța vremelnicei funcții pe care o deținea.
Din câte îmi amintesc, până și ordinea în care s-au ținut discursurile a fost nițel scurtcircuitată întrucât omul nostru, șef de comisie parlamentară, a dorit să se bage în față.
Apoi a urmat dezastrul.
Ca fin necunoscător al domeniului pe care PSD l-a pus să-l păstorească pe anumite dimensiuni, Apărarea, Dorel Căprar a dat frâu liber prostiei, dezvăluind faptul că habar nu avea că România găzduia deja de șapte ani un organism foarte important pentru NATO – culegerea de informații în teatrele de operațiuni. Era vorba de așa-numitul Centru de Excelență HUMINT de la Oradea.
Mai jos, fragmentul relevant din intervenția poticnită a deputatului PSD Dorel Căprar, în fața unui corp considerabil de generali și ofițer rezerviști care puseseră umărul la integrarea armatei în structurile nord-atlantice pe vremea când Căprar căra servietele politrucilor-șefi de prin Arad:
- „Noi ne-am propus un dialog permanent executiv, legislativ pentru cunoaşterea îndeaproape a problemelor curente, dar şi iniţierea unui dialog extins cu structuri parlamentare omologe (sic!) din NATO şi Uniunea Europeană pentru a ne consulta pe teme actuale. Pentru acest lucru noi am realizat câteva, din această perspectivă. Am avut multe runde de discuţii cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, am vizitat HUMINT NATO de la Oradea… personal nu am ştiut de acest HUMINT înainte de a ajunge acolo şi aici vreau să felicit pe toţi cei care s-au implicat, şi sunt două persoane de faţă, domnul gen. Medar, domnul gen. Foca, care ştiu că au participat, şi domnul gen. Simion, şi probabil mai sunt şi mulţi alţii în sală şi îmi cer scuze dacă nu ştiu să-i enumăr. Dar ştiu că calitatea a ceea ce se întâmplă la HUMINT este foarte apreciată la nivel NATO şi la nivel de armate din toată… de pe toată planeta. Am avut întâlniri cu diverşi şefi de structuri militare centrale şi zonale şi-o să mai facem”.
Era, așadar, noiembrie 2017. Știri despre centrul HUMINT de la Oradea ar fi putut găsi Dorel Căprar încă din 2010.
Chiar Ministerul de Externe informa în acel an că „România participă la campania de diplomaţie publică iniţiată de Alianţa Nord Atlantică – «Ce înseamnă NATO pentru noi» – cu un videoclip care prezintă Centrul de Excelenţă HUMINT de la Oradea şi care reflectă una dintre contribuţiile importante pe care România le aduce Alianţei”.
În același comunicat, MAE mai spunea că organismului fusese inaugurat în luna martie.
De remarcat și eleganța de pudel a deputatului PSD, șef de Comisie de apărare la vremea respectivă: habar n-avusese de HUMINT, dar îi lăuda activitatea.
În cuvintele destul de chinuite ale politicianului Căprar, suna cam așa: „Știu că calitatea a ceea ce se întâmplă la HUMINT este foarte apreciată la nivel NATO şi la nivel de armate din toată… de pe toată planeta”. O exprimare demnă de competiții tip „Miss Manele”, din care componenta galactică, iată, nu poate lipsi.
Ce este Centrul de Excelență HUMINT, inaugurat în martie 2010, rămas secret absolut pentru Dorel până în 2017?
- Misiunea NATO HUMINT este de a furniza un punct unic de referinţă în domeniul creşterii capacităţii de intervenţie în teren a specialiştilor NATO în domeniul informaţiilor, atât prin instruire, cât şi prin dezvoltarea de politici şi proceduri standardizate pentru sprijinirea Alianţei şi prefigurarea evoluţiei capabilităţilor HUMINT.
- Prin programul său de lucru şi activităţile derulate, centrul urmăreşte să devină principalul agent de transformare a Alianţei în domeniul de expertiză specific prin dezvoltarea, promovarea şi implementarea de politici, concepte şi strategii noi, în scopul îmbunătăţirii capabilităţilor operaţionale.
- Înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO HUMINT în România constituie o nouă oportunitate pentru creşterea vizibilităţii şi pentru afirmarea ţării noastre în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. (Sursa: MAE)
Episodul 10 august: „V-ați făcut datoria față de țară”
În februarie anul acesta, deputatul Dorel Căprar ridica în slăvi intervenția brutală a Jandarmeriei la mitingul diasporei din 10 august 2018.
Un gest în aceeași măsură stupid și lipsit de scrupule, dar perfect congruent cu profilul de personaj servil, care urcă în carieră cu spatele la societate și privirea 24/24 vigilentă la nevoile șefilor săi politici.
- „Anul 2018 a avut un moment de referință, 10 august, în care dumneavoastră, jandarmii, v-ați făcut datoria față de țară, v-ați făcut datoria față de instituția pe care o reprezentați, v-ați făcut datoria față de popor și acest lucru ar trebui apreciat. Din păcate, acele evenimente au aruncat cu noroi în instituția pe care o reprezentați. Și de cine? De români. (…) Se bucurau românii de răul românilor.Ar trebui să ne uităm mulți dintre noi românii la Armată, la Biserică, la Jandarmerie atunci atunci când este vorba de patriotism, dragoste de țară, muncă în folosul țării” (VIDEO – AICI).
Scut viu pentru Dragnea
Dorel Căprar a făcut și judo la viața lui, este chiar vicepreședinte la federația de profil.
Laudele pe care le-a adus Jandarmeriei pentru intervenția din 10 august 2018, care s-ar fi putut solda cu un adevărat măcel, nu vin din neant.
Atașamentul său față de Liviu Dragnea, liderul partidului la acea oră, a fost maxim, poate cu ușoare tente de fanatism. Dovadă, un episod despre care presa a relatat cu mai puțin de două luni înaintea mitingului diasporei, când Căprar „a ținut spatele”.
Credincios și vigilent ca un ciobănesc mioritic, Dorel Căprar s-a numărat printre parlamentarii care, în iunie 2018, l-au escortat pe Dragnea de la ieșirea din plenul Camerei Deputaților până la el în birou, pentru a-l feri de presă și câțiva protestatari adunați pe hol.
- ”Presa a sărit, a început să împingă… Eram atent și la picioare, au căzut și telefoane pe jos…S-a spus că am dat pumni, picioare..incredibil! Am fost împins din spate, nu am lovit. Nu sunt nici eu de 10 kg, normal că am ținut și eu spatele, dar nu înseamnă că am lovit. Aveam mâinile sus. Ce s-a întâmplat acolo a fost provocare, am reușit să ne abținem și să nu răspundem la provocări. În primul rând, m-am apărat pe mine, dar nu ripostând”, a povestit Dorel Căprar, la vremea respectivă, pentru Libertatea.
Epoca Dragnea nu nicidecum după perechea de alegeri pierdute de PSD în 2019 și condamnarea răsunătoare a lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare.
Politicieni precum Dorel Căprar continuă să-și vadă de treabă prin Palatul Parlamentului. Spre deosebire de stafiile Casei Poporului, parlamentarii PSD fabricați după modelul „Căprar” fac în continuare legi, iar în spatele lor fac jocuri.
De văzut acum și dacă unii dintre ei ar putea face pușcărie.
Subiecte similare
» Dragnea minte fără cap. Dovezi fără "valiză", care-l distrug
» PONTA ÎI DĂ IAR BOCANCI ÎN GURĂ ȘI ȘUTURI ÎN COAIE LUI DRAGNEA : VIDEO De ce spune Victor Ponta ca Tel Drum este a lui Liviu Dragnea
» DRAGNEA F...FĂRĂ P...de DĂNCIL VIRIL
» Mihai Tudose arunca in aer jocurile lui Ponta. Sustine Guvernul Orban si cere vot de investire: „Trebuie sa gandim rational”
» Romania fara Dragnea. Deocamdata numai cu Dancila
» PONTA ÎI DĂ IAR BOCANCI ÎN GURĂ ȘI ȘUTURI ÎN COAIE LUI DRAGNEA : VIDEO De ce spune Victor Ponta ca Tel Drum este a lui Liviu Dragnea
» DRAGNEA F...FĂRĂ P...de DĂNCIL VIRIL
» Mihai Tudose arunca in aer jocurile lui Ponta. Sustine Guvernul Orban si cere vot de investire: „Trebuie sa gandim rational”
» Romania fara Dragnea. Deocamdata numai cu Dancila
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: „Nec audiendi qui solent dicere, Vox populi, vox Dei, quum tumultuositas vulgi semper insaniae proxima sit" :: PSD
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum