AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Traian Băsescu, despre România. Interviu integral

In jos

Traian Băsescu, despre România. Interviu integral Empty Traian Băsescu, despre România. Interviu integral

Mesaj Scris de Marco_polo2013 Mar Mai 12, 2015 11:18 am

Laura Chiriac: Domnule preşedinte aţi surprins în ultima perioadă cu declaraţii referitoare la justiţie, aţi vorbit despre arestări fără discernământ, aţi spus că un om ţinut arestat 5-6 luni devine o victimă, pentru că el va fi condamnat de către judecători din solidaritate cu procurorii, punctând faptul că „sunt procurori şi judecători corupţi, tot aşa cum sunt oameni politici corupţi”. Prima mea întrebare este, punctuală, aveţi cunoştinţă de vreun procuror sau judecător corupt?
Traian Băsescu: Doamnă, am aceleaşi cunoştinţe pe care le aveţi şi dumneavoastră, cele din spaţiul public, cu arestări, cu urmăriri penale, cu intervenţii în instanţe. Deci, acelaşi lucru îl ştiu şi eu, pe care îl ştiţi şi dumneavoastră ca certitudine. În acelaşi timp, ştiu foarte bine că a fost un obiectiv al mandatului meu, discutat în CSAT, ca justiţia să poată să îşi facă treaba, iar, dacă există elemente de corupţie şi în justiţie, cum sunt, slavă domnului, în politică, în afaceri şamd, să fie declanşată lupta şi împotriva segmentului corupt din justiţie. Deci, sunt convins că nu avem un segment perfect în societatea românească, cum nu sunt perfecte nici în ţări mult mai dezvoltate. Dar la noi se pare că este puţin cam mare cangrena şi trebuie limitată la o acoperire rezonabilă.
Laura Chiriac: Pe de altă parte, veţi fi de acord că atunci când Traian Băsescu spune „sunt procurori şi judecători corupţi, nu e că şi când ne-ar spune un om simplu sau un jurnalist.
Traian Băsescu: Da, dar v-am dat explicaţia pe care v-am dat-o şi exemple avem de la Înalta Curte de Casaţie în jos, cum avem şi în politică exemple de la Guvern în jos.
Laura Chiriac: Aţi avut o postare la sfârşitul săptămânii trecute pe Facebook, dură ca exprimare, „imbecililor, opriţi-vă”. Era vorba despre modificarea care a stârnit multe controverse în spaţiul public adoptată în plenul Senatului, înlocuirea sintagmei „suspiciune rezonabilă” cu „indicii temeinice” la dispunerea arestării preventive din Codul de Procedura Penală. Care e pericolul?
Traian Băsescu: În opinia mea, pericolul este numai unul politic, unul de discreditare, chiar a politicului care face lucrul acesta. De ce? Pentru că indiferent care e sintagma utilizată, „indicii rezonabile” sau „indicii temeinice”, tot judecătorul va decide. Sunt vorbitor de limbă română ca şi dumneavoastră. Ce v-aş atenţiona, însă, formularea corectă este să fie probe care să îndreptăţească la a se concluziona că sunt indicii rezonabile. Deci şi sintagma noului Cod de Procedură Penală cere probe, pentru a se genera acele indicii rezonabile. Dacă citim articolul 202 alineatul 1, ne dumirim că, cei care vorbim limba română, vom înţelege prin ambele sintagme acelaşi lucru, pentru că, repet, sintagma cu indicii temeinice este precedată de cererea de a exista probe pentru ca judecătorul să poată dispune una din măsurile premergătoare începerii procesului, adică arestare, arest la domiciliu sau control judiciar. Vorbitorii de limbă română sunt convins că, la o analiză serioasă, nu fac o deosebire între abordările pe care le au politicienii. Tot mintea judecătorului va fi cea care va decide, iar în postarea de pe Facebook la care faceţi referire, eu spun “nu aici este problema”. Problema este ca judecătorul să nu asculte o singură parte, deci numai procurorul, problema este ca judecătorul să fie atent dacă procurorul a pus şi elementele în favoarea inculpatului, nu numai cele în defavoare, problema este ca judecătorul să nu fie ţinut de nimic, să nu aibă nici presiunea procurorului, să nu aibă nici presiunea SRI-ului, să nu aibă presiunea nimănui, nici a politicului.
Laura Chiriac: Pentru că SRI-ul pune o presiune?
Traian Băsescu: Eu aici utilizez declaraţia şefului Departamentului Juridic de la SRI, care a spus că, după ce înaintează informările, pe urmă urmăresc până la finalizare un astfel de proces. Cum îl urmăreşti, stând în sediul SRI-ului? Nu. În mod categoric, există contactul cu judecătorul, cu procurorul. Ce mi-aş dori eu şi aşa scriam şi în postarea de pe Facebook, judecătorul să fie absolut liber, o dată, el să fie atât de liber încât pentru el, opinia publică să nu fie un element de presiune, pentru că, am văzut toţi, dincolo de ce enumeram mai înainte, o cerere de arestare în care nu sunt prezentate toate aspectele, şi cele favorabile inculpatului, o urmărire de către SRI a dosarului, mai este elementul celălalt, care a fost generat tot de procuror şi anume, scăpat la presă elemente din dosar, numai cele defavorabile inculpatului. Şi atunci se crează opinia publică, o opinie publică ce nu trebuie să apese pe umerii judecătorului când decide arestarea preventivă a cuiva sau chiar când decide măsuri mai blânde, cum ar fi restricţii de a părăsi Bucureştiul, de a părăsi ţara. Deci, cred că pasul următor în justiţie este aşezarea judecătorului pe locul lui Dumnezeu. El să fie judecătorul suprem al faptelor şi nu influenţe, nu altceva.
Laura Chiriac: De cât timp aţi sesizat această tendinţă domnule preşedinte?
Traian Băsescu: Eu am sesizat-o a se manifestă foarte agresiv în ultimele 6 luni, trebuie să recunosc. A fost o olimpiadă a cătuşelor. Sunt convins că mulţi dintre cei care au fost scoşi cu cătuşe se vor apăra şi se va schimba imaginea în timpul procesului. Poate am exagerat spunând mulţi, dar sunt destui care au fost plimbaţi cu cătuşe pentru spectacol. Şi acest lucru dăunează la credibilitatea justiţiei, chiar dacă acum dă o mare satisfacţie opiniei publice, dar trebuie să gândeşti întotdeauna fenomenele în perspectiva lor. Vreau să ne imaginăm cum ne vom uita la această perioadă, la această olimpiadă a cătuşelor, nu mai târziu de 5 ani. Un denunţ suficient ca să te scoată din DNA cu cătuşe şi cu televiziunile anunţate şi cu tot tacâmul făcut. Şi poate omul ăla nu e vinovat. Este un denunţ cu câteva elemente şi poate în instanţă întoarce punctul de vedere.
Laura Chiriac: Spuneaţi că în timpul mandatelor dumneavoastră nu exista o astfel de practică a arestării. Dădeaţi exemple de politicieni care au fost cercetaţi în libertate.
Traian Băsescu: Toate procesele mari de politicieni, când mă refer la procese mari mă refer la implicarea unor politicieni proeminenţi, fie că a fost vorba de Voiculescu, de Năstase, de fostul ministru al Agriculturii, Mureşan, de Codruţ Sereș, de Pantiş, de cine vreţi, au fost judecate în libertate. Este adevărat, care este marele dezavantaj al acestei modalităţi democratice de a face justiţie; dezavantajul este că gloria o ia judecătorul şi nu procurorul. Şi aici este, cred eu, şi un conflict între decența justiţiei şi dorinţa de a epata. Pentru că, dacă procurorul nu îl arestează pe cel pe care îl inculpă, dacă nu îl propune la arestare şi nu îl scoate la reţinere cu cătuşe, el a pierdut ocazia gloriei, ea va fi marcată pentru judecătorul care, peste 3 ani, peste 5 ani, peste 8 ani, condamnă. Şi se pare că aici avem o mică problemă de concurenţă, cine face justiţie. Iar eu spun, indiscutabil, judecătorul este justiţia.
Laura Chiriac: Peisajul ăsta hollywoodian pe care îl descrieţi, competiţie, olimpiadă…
Traian Băsescu: Nu îl vedeţi şi dumneavoastră?
Laura Chiriac: S-a petrecut totul după terminarea mandatelor dumneavoastră.
Traian Băsescu: Arestări au fost şi în timpul mandatului meu, dar nu în forma aceasta, atât de spectaculoasă.
Laura Chiriac: Domnule preşedinte, o ştiţi cu siguranţă, aveţi mulţi detractori, auziţi în fiecare zi, se lansează un fel de AMR, cât a mai rămas până lui Băsescu însuşi i se va întâmplă ceea ce vedem la televizor. Cât timp doamna Udrea era în arest se spunea că dumneavoastră ieşiţi public de teama că domnia sa ar putea să facă nişte denunţuri care v-ar incrimina chiar pe dumneavoastră. Aveţi o temere?
Traian Băsescu: Nu am nicio temere, pentru că nu am încălcat niciodată legea. Sau dacă am făcut-o, nu am făcut-o cu bună ştiinţă. Pot să fiu neglijent, dar în niciun caz un om care să fi aranjat ceva cu bună ştiinţă, să fie ceva ilegal.
Laura Chiriac: Neglijenţa se plăteşte şi ea.
Traian Băsescu: Se plăteşte şi ea, categoric, dar sper că nu sunt elemente de neglijenţă în activitatea mea. Ce am vrut să subliniez, a fost că nu există factori intenţionali în a fi făcut vreodată ceva ilegal. Mai mult decât atât, nu există om care să poată spune că a făcut cu mine un aranjament pentru bani, că l-am sprijinit la ceva pentru că mi-ar fi dat ceva. Nu există. Deci eu, în ceea ce o priveşte pe doamna Udrea sau pe oricine altcineva, nu am nicio îngrijorare. Dincolo de faptul că nu am nicio ingrijoare în principiu, ştiind că nu pot exista afirmaţii serioase că aş fi fost implicat în ceva ilegal, mai este un lucru: Doamna Udrea nu e tipul de om care să încerce să îşi salveze pielea prin delaţiuni. Am văzut-o toţi, este, după mine, un om onest şi care crede în dreptatea lui, nu are nevoie să încerce să îşi scape pielea prin delaţiune. Ea a fost victima delaţiunii, să sperăm că va reuşi să îşi rezolve problemele acestea în instanță.
Laura Chiriac: A existat o relaţie cauză – efect între prezenţa în închisoare a Elenei Udrea şi unele dintre ieşirile dumneavoastră publice?
Traian Băsescu: Aş fi necinstit dacă aş spune că nu. De ce? Pentru că la doamna Udrea, vrând nevrând, cred că ştiu dosarul la fel de bine ca avocaţii.
Laura Chiriac: Cum asta? L-aţi studiat?
Traian Băsescu: Nu l-am studiat, dar am discutat mult cu avocaţii, că nu am avut acces la dosar. Însă, am văzut şi cererile de arestare, motivarea arestărilor, am văzut mult. Ştiu bine că totul se învârte în jurul acelei poveşti cu geanta, ori acea poveste nu a existat.
Laura Chiriac: Sunteţi sigur că nu a existat?
Traian Băsescu: Eu sunt convins că nu existat acea poveste.
Laura Chiriac: Spuneaţi că vă veţi duce să o vizitaţi.
Traian Băsescu: Într-o zi. Cred că acum are cea mai mare nevoie de linişte. După ce a stat 72 de zile într-o celulă destul de mică, am înţeles, cred că ce îi trebuie acum este să vadă că poate sta singură într-o cameră.
Laura Chiriac: Într-o camera mare.
Traian Băsescu: A ei, da.
Laura Chiriac: Ce din ceea ce veţi discuta ar putea interesa spaţiul public?
Traian Băsescu: Nimic. Pentru că eu voi discuta cu doamna Udrea, când ne vom întâlni, când o să am ocazia să o vizitez, lucruri care o privesc pe ea, în primul rând. Am şi eu să îi spun destule, chiar cu campaniile acestea de presă pe care le-a dus prin angajaţii dânsei. A fost mai neliniştită, zic eu, decât ar fi trebuit să fie, mai activă decât ar fi trebuit să fie. Pe de altă parte, am înţeles-o foarte bine. Era acoperită de o ploaie de informaţii scăpate, chipurile, din dosar şi trebuia să se apere într-un fel sau altul.
Laura Chiriac: Campania de presă dusă şi prin domnul Ion Cristoiu, aşa uitându-ne la televizor.
Traian Băsescu: Nu aş nominaliza un jurnalist anume. Ba cred că domnul Cristoiu a stat destul de ţeapăn pe principii într-o mare de acuzaţii.
Laura Chiriac: Unde a greşit doamna Udrea ducând această campanie de presă din închisoare?
Traian Băsescu: Ştiţi, în raport cu realitatea, probabil că nu avea ce să facă pentru a nu sfârşi absolut devorată de presă. Pe de altă parte, când ești într-un proces penal, într-o investigaţie, nu e cel mai bun lucru să ieşi public. Am înţeles foarte bine de ce a făcut-o. A făcut-o pentru că la rându-i, Parchetul strecura către presă foarte multă informaţie din dosar, care deforma realitatea dosarului. Deci nu i-aş face o vină. Dar, în mod categoric, sper că în continuare va fi o atmosferă în care să nu mai fie nevoie să se apere public.
Laura Chiriac: În intervenţia doamnei Udrea de duminică seară de la B1 TV, domnia sa preciza că Laura Codruţa Kovesi, arestând-o, a câştigat popularitate: „Kovesi a ţintit corect înspre mine, din punctul de vedere al strategiei de imagine”. Credeţi că asta e o declaraţie care îi face bine sau rău Elenei Udrea?
Traian Băsescu: Nu aş comenta. Nu aş vrea să devin comentatorul Elenei Udrea, chiar dacă a fost partenerul meu politic.
Laura Chiriac: Dar ar fi putut să fie asta o metodă de câştigare a popularităţii de partea doamnei Kovesi? Ce părere aveţi? Avea nevoie doamna Kovesi să câştige popularitate arestând-o pe Elena Udrea?
Traian Băsescu: Nu ştiu, eu zic că, în mod normal, nu ar fi avut nevoie doamna Kovesi, dar nici nu contrazic analiza Elenei Udrea. Dar, subliniez, doamna Kovesi nu ar fi avut nevoie sau nu ar fi trebuit să aibă nevoie de o asemenea popularitate.
Laura Chiriac: Elena Udrea spunea că știe un judecător de la Înalta Curte care are stat la comandă.
Traian Băsescu: Am o mare rugăminte. Nu mă puneți să comentez toate declarațiile doamnei Udrea. Nu mă puneți în situația de comentator. Când o să aveți ocazia să vorbiți cu doamna Udrea, cu siguranță o să vă dea un răspuns.
Laura Chiriac: Domnule președinte, la cine v-ați referit dumneavoastră atunci când spuneați, la sfârșitul lunii aprilie, că sunt câțiva lideri ai justiției care cred că le vor mai da un mandat Ambasada Statelor Unite, Ambasada Olandei sau altele?
Traian Băsescu: M-am referit la liderii actuali ai justiției și proba să știți că nu a venit de mult. Când am văzut însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite mergând fără reținere la Parlament și ținând cont de declarația domnului Zgonea, că a fost vorba de o intervenție pentru nemodificarea Codului de Procedură Penală, chiar am spus: ceva e în neregulă. Și nu pentru că astfel de discuții nu pot să aibă loc, ci pentru faptul că ele s-au făcut ostentativ. Adică, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite chiar s-a dus peste șeful uneia din Camerele Parlamentului și a cerut răspicat ceva. Astfel de discuții de regulă există. Sau pot exista. Dar ele se petrec discret, fără a da impresia că vine o Ambasadă peste Parlament. Aici cred că a fost o greșeală.
Laura Chiriac: În timpul mandatelor dumneavoastră au existat astfel de discuții?
Traian Băsescu: Niciodată nu a existat o discuție cu mine legată de ce să facă cineva sau ce să fac eu, și o spun cu toată tăria. Nu a existat niciodată. Au mai existat teorii pe care le avansau unii: președintele a primit mesaj să-l atace pe Putin sau să atace Moscova, niciodată. N-a îndrăznit nimeni să vină să îmi spună: ar trebui să faceți declarația asta, ar trebui să aveți poziția asta. Sunt zece ani în care n-am văzut așa ceva, dar acum mi s-a părut exagerat ce s-a întâmplat, cu vizita direct la Parlament.
Laura Chiriac: O ultimă întrebare legată de justiție. Durata de reținere de 72 de ore, o propunere a doamnei Kovesi, cum vi se pare?
Traian Băsescu: Nu mi se pare rea și eu am sustinut-o și în proiectul de revizuire a Constituției. Pentru că aici putem găsi și explicația unor abordări pripite ale procurorilor în care cer arestarea și aici aș vrea să rotunjim foarte clar lucrurile. Procurorii nu arestează, ei doar rețin în primele 24 de ore. Ar avea nevoie de trei zile, de 72 de ore pentru a-și contura mai bine punctele de vedere. În momentul în care l-ai reținut pe inculpat, ceasul merge cu o viteză extraordinară în care trebuie să se scrie o cerere de arestare cu motivarea. N-ai timp să-l asculți, poate dacă ar fi 72 de ore ar fi chiar în favoarea inculpatului. Sau și în favoarea inculpatului. Pentru că ar putea fi chemat de două ori, de trei ori. Așa, îl cheamă o singură dată când l-a adus la DNA după care ia decizia să-i pună cătușele. Dacă procurorul ar avea o zi, două în plus, cred că ar fi și în favoarea celui care este supus anchetei.
Laura Chiriac: Probabil că ați văzut și dumneavoastră stenogramele cu Teodor Atanasiu, cu situația tensionată la care s-a ajuns. De ce râdeți? Vi se par amuzante aceste stenograme?
Traian Băsescu: Da. Am mai trecut prin relația cu liberalii. Aduceți-vă aminte ce efort politic uriaș am făcut ca să pot să-i dau lui Călin Popescu Tăriceanu mandatul de prim-ministru, nu? Pierduse alianța, alegerile, și totuși m-am implicat în negocieri pentru crearea unei majorități să-i pun un mandat de prim-ministru în mână. Ce făcea după câteva luni? Scria bilețele ”intervino la Parchet”, pe urmă suspendarea președintelui, pe urmă dat afară chiar PD care s-a dus să fuzioneze cu ei, dat afară din Guvern. Deci, în liberali nu trebuie să ai încredere, aceasta este părerea mea.
Laura Chiriac: Ce ați face dumneavoastră în contextul acesta, dacă erați lider al PDL?
Traian Băsescu: Nu, și eu aș fi încercat să calmez lucrurile pentru că ce să faci acum, să spui, după ce te-ai dus cu traista în băț să spui luați-mă și pe mine în istoria voastră? Acum ce să fac? Nu mai vreau în istoria aia și am ieșit afară? Numai. Trebuiau calmate lucrurile. Dar i-aș fi cerut capul lui Atanasiu, indiscutabil.
Laura Chiriac: Cine are de câștigat din urma acestui scandal? Are de câștigat vechiul PDL? Sau PMP? Există vreo posibilitate de apropiere?
Traian Băsescu: Nu, nu. Cred că singurul câștigător a fost Predoiu pentru că a primit reconfirmarea faptului că va fi prim-ministru dacă PNL câștigă alegerile.
Laura Chiriac: Credeți că asta echivalează cu o reconfirmare pentru Cătălin Predoiu?
Traian Băsescu: Bineînțeles, pentru că am văzut declarațiile pe urmă. Ar fi foarte greu acum, după acest eveniment, ca, să zicem la anul, PNL să se întoarcă. Păi raportarea la declarațiile lui Atanasiu ar fi cutremurătoare pentru ei ca fiind oameni care nu-și țin cuvântul.
Laura Chiriac: Îi cunoașteți foarte bine pe Vasile Blaga și pe ceilalți vechi lideri influenți din PD. Credeți că va reuși domnul Blaga să treacă peste acest scandal?
Traian Băsescu: Trebuie să treacă. Acum discutăm pragmatic. Astfel de incidente probabil că se vor mai și repeta chiar dacă vor ajunge sau nu în spațiul public, dar liderii PDL, cine crede că sunt niște naivi pe care o să-i învârtă pe deget, se înșeală. Deci, sunt oameni cu experiență politică și convingerea mea este că ce a făcut Atanasiu acum, cu asistența doamei Gorghiu, care și ea, fără să spună direct, lăsa de înțeles că are dreptate Atanasiu, nu se mai poate repeta. Nu-i văd pe liderii PDL înghițind a doua oară un asemenea afront. Asta e.
Laura Chiriac: Domnule Băsescu, ținând cont de faptul că în ultimul timp ați fost și veți fi, probabil, în continuare, o țintă pentru o parte a presei, faceți obiectul multor discuții, dumneavoastră și apropiații dumneavoastră. Pentru că vorbim de apropiați, care mai e relația cu fratele dumneavoastră?
Traian Băsescu: Relație ca între frați.
Laura Chiriac: Mai bună decât atunci când erați la Cotroceni?
Traian Băsescu: Acum am mult mai mult timp, adică pot să-l și vizitez. Atunci nu aveam timp. Acum vorbim, ne vedem.
Laura Chiriac: Așteptăm în continuare ceea ce spuneați că ne veți dezvălui în legătură cu dosarul său?

Traian Băsescu: Da. Mai am nevoie de puțin timp sau, în orice caz, trebuie să găsesc și momentul potrivit.

Laura Chiriac: N-a venit încă momentul potrivit.
Traian Băsescu: Nu.
Laura Chiriac: Traian Băsescu despre care toți adversarii politici spun că este un om care și-a consolidat foarte bine statutul și rețeaua de colaboratori, apropiații, se simte vânat astăzi?
Traian Băsescu: Am să vă spun un lucru mult mai simplu. Știi, văd veselia de la Parchetul General, văd veselia de pe la posturi de televiziune. N-am sentimentul neapărat că sunt vânat, ci am sentimentul că niște oameni, reprezentând pe fond, mânia rămășițelor fostei noastre societăți, încearcă acum să se răzbune pentru neputința lor din timpul când eram în funcție. Și uitați-vă, dacă luăm televiziunile. Figuri ilustre, precum Abraham, sau Bolcaș, sau servitorii lui Voiculescu, sau oamenii lui Ghiță, pur și simplu sunt într-o campanie furibundă de denigrare a mea, a familiei mele, a mandatelor mele. Uitați-vă la Parchetul General. Pentru mine erau instigări: Băsescu la pușcărie! Zilele trecute a fost declarația premierului. Ne-am îndeplinit pe jumătate mandatul:  Udrea la pușcărie, trebuie să-l îndeplinim 100%: și Băsescu la pușcărie. Nu se sesisează nimeni, în schimb la o declarație pe care eu am făcut-o ca reacție la declarația lui Firea, este un dosar penal pentru șantaj.  Doamne, cum aș putea s-o șantajez eu pe Firea nu știu, dar probabil îmi vor explica procurorii. Până la urmă o să-mi bage ei în cap cum e cu șantajul în disputele politice. Va fi unicul astfel de dosar, dar și eu sunt unic. I-am enervat în mod unic.
Laura Chiriac: Sunteți unic dar nu se vorbește doar despre un dosar în cazul dumneavoastră, despre mai multe. Se reia tema redeschiderii unor dosare.
Traian Băsescu: Din câte știu aveam, când am câștigat prima dată mandatul de președinte în 2004, aveam circa 700 de plângeri penale de la proprietarii de chioșcuri și mai erau vreo 200 de plângeri penale de la chiriașii din imobilele pe care le-am retrocedat. Sigur că îi e ușor oricărui procuror să spună acum: redeschidem tot. O să vedem. Au diverse proceduri după redeschidere.
Laura Chiriac: Vă așteptați să se redeschidă dosare?
Traian Băsescu: Mă aștept, pentru că asta este.
Laura Chiriac: În cazul Cășuneanu, în cazul caselor restituite de la Primărie…
Traian Băsescu: În orice, în orice, în orice se pot redeschide.
Laura Chiriac: Le așteptați cu seninătate?
Traian Băsescu: Aștept cu încredere.
Laura Chiriac: Acum, domnule Președinte, în anii dumneavoastră de mandat ați avut o parte a presei apropiată de dumneavoastră, crezând cu înflăcărare în ceea ce afirmați ca Președinte și  ca om politic , și de la tribuna Palatului Prezidențial și dumneavosatră ca om politic. Lucrurile s-au mai schimbat acum, să fie doar faptul că nu mai sunteți la putere ceea ce i-a determinat să întoarcă armele sau….
Traian Băsescu: Nu știu și probabil cel mai bun lucru este să îi întrebați pe ei.
Laura Chiriac: Dar le duceți dorul acelor oameni care erau lângă dumneavoatră atunci?
Traian Băsescu: Nu, pentru că niciodată nu le-am cerut să mă sprijine. Nu există ziarist în România care să poată spune „Am avut o discuție cu Traian Băsescu și m-a rugat să îl susțin”. Nu există așa ceva. Deci, au făcut-o volutar, au plecat voluntar. Nici nu am făcut nimic să îi aduc lângă mine, nici nu am făcut nimic să îi opresc să plece către alte opțiuni. Până la urmă, eu consider că e un proces firesc aproape. Cel de la care așteaptă acum este Iohannis, dacă așteaptă ceva. De la mine au așteptat condamnarea comunismului, am făcut-o, au așteptat predarea dosarelor fostei Securități, am făcut-o, sunt predate 3 milioane de dosare, au așteptat deschiderea Arhivelor Naționale, am făcut-o, au așteptat predarea dosarului Dunărea de la SIE, s-a predat, au așteptat noi Coduri Penale, avem patru noi Coduri Penale, au așteptat o Justiție mai exigentă față de corupție, o avem. Singura mea îngrijorare este să nu devină exagerată în acțiune, în rest, nu putem spune că Justiția din 2015 mai este cea din 2004.
Laura Chiriac: Pentru tot valul de arestări, așa în reflectoare cum le numeați dumneavoastră, a trebuit să se termine mandatul dumneavoastră.
Traian Băsescu: Nu, eu n-am cerut nimănui să aibă un anume comportament, deși am avut câteva ieșiri publice când au fost astfel de situații în care am dat semnalul că trebuiesc temperate. Erau în timpul domnului Morar, dacă vă aduceți aminte. Am avut astfel de ieșiri. În general nu sunt un adept al arestării dacă nu e necesară și s-a dovedit că marile dosare ale politicienilor s-au judecat în libertate. Altfel, pentru că îmi spuneți ce-au mai așteptat de la mine, am consolidat, am dat politicii externe românești o linie fără dubii. Aduceți-vă aminte cum era politica externă românească în 2004, că nu se știa prin ce bărci stăm, iar la sfârșitul mandatului meu este o linie de politică externă fără dubii, pe care se poate construi și un alt portofoliu de relații, dar important pentru mine a fost să nu existe dubii în ceea ce privește opțiunile noastre de politică externă.
Laura ChiriacEste anul 2016 un an electoral pentru dumneavoastră?
Traian Băsescu: Nu. Deloc. Ceea ce nu înseamnă că nu mă voi pronunța public.
Laura ChiriacÎn legătură cu…
Traian Băsescu: Viața de zi cu zi, că nu pot…
Laura ChiriacCa cetățean?
Traian Băsescu: Ca cetățean. Ca fost președinte, dar vreau să am statutul de om liber. Să știți că n-am fost un om liber cât timp am fost Președintele României.
Laura Chiriac : Atenție, când spuneți acum: “Vreau să am statutul de om liber”, mulți se vor gândi poate că vă temeți de perspectiva unei arestări.
Traian Băsescu: Doamnă, liber să vorbesc.
Laura ChiriacDe-aia am vrut să faceți această precizare.
Traian Băsescu: Vreau să am statul unui om liber să se exprime public, liber să-și dea cu părerea, cum sunt toți ceilalți români.
Laura ChiriacCa cetățean liber, ce așteptați din partea președintelui Iohannis?
Traian Băsescu: Să continue. Să continue. Dânsul a spus: “Punct. Și de la capăt”. Viața îi va arăta că nu se poate “punct”. Nici eu n-am putut să pun punct după epoca Iliescu. Și am continuat, am consolidat. În timpul lui Iliescu s-a intrat în NATO. Eu am consolidat poziția României în NATO. În timpul lui Iliescu s-a negociat aderarea. Eu am semant tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. În timpul meu s-au făcut progrese uriașe în justiție, dar justiția e departe de a fi perfectă. Trrebuie să continue.
Laura Chiriac: Să schimbe ceva?
Traian Băsescu: Nu. Acum trebuie să înceapă lupta pentru așezarea judecătorului acolo unde îi este locul. El nu poate fi un partener al procurorului, cum declara doamna Stanciu. Nu poate fi. Pentru că mâine se întreabă și avocatul: De ce judecătorul nu-i și partenerul meu? Judecătorul este partenerul legii și al conștiinței lui. Atât. În rest nu-i partener cu nimeni. Și acest lucru trebuie dezvoltat. Și eu sunt convins că dezbaterea publică pe care am provocat-o cu privire la justiție, va ajuta societatea să înțeleagă ce înseamnă de fapt un sistem de justiție și că singurul care face justiție este judecătorul. Puterea judecătorească înseamnă judecătorii. Nu și procurorii, nu și avocații.
Laura Chiriac: Este important,  domnule Președinte, ca România să aibă un șef la SIE?
Traian Băsescu: Este, dar nu-i vital. De ce este important: serviciile de informații românești sunt integrate în toate sistemele NATO, și în afara unor sisteme NATO.  Participă la conferințe, participă la întâlniri, participă la schimburi de experiență, participă la operațiuni. Important este ca partenerii să vadă că există un factor politic, un civil, care spune: “Asta-i linia”, pentru că atunci li se dă garanția că va continua. Un general va fi oricând supus ordinului, deciziei politice, și nu este el cea mai puternică garanție a parteneriatului viitor. Decizia politică este cea care face ca un serviciu să se integreze într-o structură, în alta, să aibă priorități de cooperare cu serviciile unei țări sau al alteia, să nu aibă cooperări cu serviciile altei țări și așa mai departe. Ori lipsa omului politic la astfel de întâlniri , lipsa omului politic din fruntea serviciului, pune niște semne de întrebare: “Dar când o veni politicianul mai rămân valabile deciziile pe care noi le-am luat cu generalul care îl înlocuiește?”.
Laura Chiriac: Domnule Traian Băsescu, există multe teorii referitoare la dumneavoastră, una dintre ele este că aveți întotdeauna un plan de rezervă. Că în ceea ce o privește de exemplu pe doamna Kovesi sau pe doamna Staciu sunt niște aspecte în care, citeam pe undeva, “le aveți la mână”.
Traian Băsescu: Exclus. Exclus. Eu nu am plecat de la Președinție cu dosarele cuiva în buzunarul meu. În afară de faptul că, cel puțin în acest moment, nu cred că dna Stanciu sau Codruța Kovesi ar putea fi acuzate de ceva. Am văzut și eu în presă tot soiul de speculații. Nu au nicio legătură cu realitatea.
Laura Chiriac: Felul în care veți comunica de aici înainte va fi unul mai degrabă defensiv sau ofensniv? Ați vorbit în mai multe rânduri despre nevoia de apărare a mandatului dumneavoastră.
Traian Băsescu: Da, păi să nu credeți că mi-l apar ca mielul. Mi-l apăr fiind uneori și agresiv dacă este nevoie și pentru că spuneați de un plan de rezervă, recunosc că niciodată nu mi s-a întâmplat să declanșez o acțiune politică în care să nu am și o alternativă, ori de ieșire, ori de continuare pe altă cale. Pai așa m-am format. Eu sunt comandant de navă. S-ar putea să intri în zonă de ghețari, tot trebuie să ajungi la destinație. Și trebuie să decizi, treci prin zona de ghețari sau ocolești zona de ghețari, apropo de Titanic, stii?
Laura Chiriac: Cei de pe Titanic nu au avut noroc, știți de asemenea gluma respectivă care e, păstrând metafora dumneavoastră legată de zona de ghețari, care e ghețarul lui Traian Băsescu acum?
 
Traian Băsescu: Nu am un ghețar. Pur și simplu mi-aș fi dorit să am o terminare a mandatului, o ieșire din mandat mult mai liniștită. După cum ați obervat, după ce mi-am terminat mandatul am tăcut două luni și în timpul ăsta campaniile împotriva mea s-au întețit, așa că eram obligat să ies într-un fel sau altul în spațiul public și să încep să îmi apăr mandatul. Măcar să încerc, nu știu dacă o să reușec, dar să încerc trebuie.
Laura Chiriac: Dacă nu ar fi existat aceste evoluții în justiție ați fi păstrat o perioadă și mai lungă în care să păstrați tăcerea?
Traian Băsescu: Oo, da! Mi-aș fi dorit o relaxare din aceea pe fondul faptului că am descoperit și eu ce înseamnă să te trezești dimineața fără griji. Cât am fost pe mare și somnul era cu griji, cât am fost director, dimineața eram cu griji, cât am fost sub-secretar de stat, secretar de stat eram cu griji, cât am fost ministru eram cu girji, cât am fost primar general aveam griji mai multe ca oricând, cât am fost președinte mă trezeam cu griji, cu o apăsare în spate. De când mi-am terminat mandatul, e prima dată în viața mea când dimineață mă trezesc și nu spun “Trebuie să fac asta!”, “Am problema asta!”, “Trebuie să rezolv asta!”, nu. E extraordinar și cred că mi-ar fi plăcut să zăbovesc mai mult timp în această stare.
Laura Chiriac: Lumea colaboratorilor sau a foștilor dumneavoastră colaboratori pe care de asemenea presa i-a analizat îndeaproape în ultimul timp e împărțită în colaboratori fideli chiar și azi, trădători, oameni care încearcă să se desolidarizeze. Care e omul care v-a decepționat cel mai mult?
Traian Băsescu: Nu, nu există. Ultima echipă de consilieri pe care am avut-o e o echipă cu care vorbesc și acum, ne auzim, ne mai întâlnim la o cafea. Deci, și dacă mă uit la emisiunile la care ei participă, spre exemplu un Iulian Chifu, un Iulian Fota, trebuie să vă spun că sunt mândru că sunt chemați foștii mei consilieri la emisiuni de televiziune, în dezbateri, că au puncte de vedere pertinente, și mă gândesc care e echivalentul lor la Cotroceni acum. Și diferența e mare, în favoarea foștilor consilieri prezidențiali.
Laura Chiriac: E slabă actuala echipă de consilieri prezidențiali?
Traian Băsescu:  Nu aș critica-o. Eu m-am bucurat doar că am avut o echipă de consilieri care acum sunt utilizați în spațiul public de multe televiziuni pentru a explica lucruri.
Laura Chiriac: Ce ar fi trebuit să facă domnul Iohannis până acum și nu a făcut. I se reproșează că a tăcut mult și a avut o perioadă de inactivitate.
Traian Băsescu:  Doamnă, nici mie nu mi-ar fi plăcut să îmi spună Emil Constantinescu sau Ion Iliescu ce ar trebui să fac și nici nu au făcut-o vreodată. Că m-au criticat, că m-au înțepat pentru o acțiune sau alta, asta e altceva. Voi rămâne și eu în această  linie din a nu spune ”domnule Președinte trebuie să faci asta.”. Sigur, când o să consider, o să spun părerea mea e asta, nu așa trebuia făcut, ci așa. Spre exemplu, cum am spus la vizita pe care a făcut-o în Ucraina. Într-un moment în care minoritatea românilor din Ucraina era extrem de presată și să fie încorporată, trimisă în estul Ucrainei, în zona de război și puse sub semnul întrebării drepturile pe care le dăduse președintele alungat, Ianukovici, în ceea ce privește învățarea în limba română. Era o presiune extremă, presiune care e valabilă și acum, pe minoritatea românilor. Nu aș fi pierdut ocazia să am o întâlnire cu românii.
Laura Chiriac: Domnul Băsescu, e complet eliminată, din perspectiva dumneavoastră de om politic, acea posibilitate în care ați fi putut să vă doriți să fiți prim ministru, pentru că s-a vorbit mult despre asta, mai ales spre finalul mandatului dvs.
Traian Băsescu: Doamnă, e complet aiurea și nerealist. Cum să vrei să mai fi prim- ministru după ce ai fost Președintele României? Nu ai cum. Nici resurse morale nu găsești, de ce să te autodegradezi?
 

Marco_polo2013

Mesaje : 247
Data de înscriere : 20/06/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum