AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Piatra Neamț: Simptomele unei sănătăți incendiate

In jos

Piatra Neamț: Simptomele unei sănătăți incendiate Empty Piatra Neamț: Simptomele unei sănătăți incendiate

Mesaj Scris de Admin Mier Noi 18, 2020 10:12 am

Corupția, clientelismul intern, afacerile cu sănătatea oamenilor și condițiile improprii performanței medicale sunt doar câteva din motivele pentru care sistemul românesc de sănătate explodează și se prăbușește.Zece pacienți intubați în secția de terapie intensivă a unui spital suport Covid din Piatra Neamț au murit, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă seară în condiții încă nelămurite. Erau infectați cu virusul corona, la fel ca și alți șase bolnavi, a căror stare este gravă și care au fost transferați într-un spital mobil instalat în nordul țării, în comuna ieșeană Lețcani.
Cele patru cadre medicale din tura de gardă au încercat să salveze ce a mai putut fi salvat, dar flăcările le-au provocat și lor arsuri. În cazul unuia dintre cei patru, medicul Cătălin Denciu, situația a fost într-atât de gravă încât a fost nevoie de transfer în Belgia, la clinica la care, în urmă cu cinci ani, au fost aduși o parte din victimele incendiului din clubul Colectiv.

Proceduri din secolul trecut

Sistemul medical din România este, de luni bune, cu nervii întinși la maxim, suprasolicitat de efortul de a-i ajuta pe cei care se îmbolnăvesc de Covid-19. Nu este vorba doar de numărul mare de cazuri cu care se confruntă, ci și de o serie de alte probleme sistemice adunate de-a lungul ultimelor decenii. 
În primul rând, îngrijirea sănătății publice din România se practică într-un mediu impropriu. Spitalele au fost construite la mijlocul secolului trecut, pentru un mod de a face medicină astăzi mult depășit. Pe lângă proceduri și circuite interne perimate, un deficit grav se înregistrează la capitolul infrastructură. Rețelele electrice sunt îmbătrânite și vin dintr-o vreme în care trebuiau să suporte câteva aparate primitive (un astfel de aparat fără mari pretenții, o seringă electrică pentru administrat medicamente pacienților, numită injectomat, ar fi declanșat incendiul de la Piatra Neamț, conform primei ipoteze). Au rezistat de-a lungul epocii ceaușiste pentru că nu s-a investit în modernizarea tehnicii medicale.
Situația a continuat și după 1989, perioadă în care în România nu a fost ridicat nici un singur spital de stat construit nou, de la zero, iar modernizările nu au putut ridica standardul la nivelul din Occident. 
Președintele Consiliului Județean, în administrarea căruia se află bugetul Spitalului de Urgență din Piatra Neamț în care s-a petrecut tragedia de sâmbătă seara, susține că în ultimii doi ani au fost investiți 20 de milioane de lei în modernizarea instituției - mai mult decât în toți ceilalți 28 de ani de la Revoluție la un loc. Cu toate acestea, recunoaște Ionel Arsene, spitalul nu dispune de sistem de stingere automată a incendiilor, și servește drept argument în acest sens faptul că majoritatea spitalelor din România nu dispun de așa ceva. Este unul dintre motivele pentru care mare parte dintre spitalele din țară funcționează fără acreditare din partea pompierilor. Inclusiv cel din Piatra Neamț, care, de altfel, nu a fost nici măcar controlat de autoritatea care certifică gradul de calitate al unităților medicale. Mai mult: prefectul județului, George Lazăr, afirmă că în ultimele zile s-a lucrat la amenajarea secției care a luat foc și în care pacienții ar fi fost transferați chiar în ziua incendiului. Ar fi fost vorba despre o modificare de structură a spitalului, ceea ce necesita un aviz din partea Direcției de Sănătate Publică - aviz care nici măcar nu ar fi fost solicitat. „Este o dezinformare”, îl contrazice Ionel Arsene, iar managerul spitalului, Lucian Micu, a explicat că se lucrează la extinderea secției de anestezie și terapie intensivă, însă într-un alt corp de clădire. Ancheta va lămuri cine a avut dreptate.

Corupția care ucide demnitatea umană

Lucian Micu este cel de-al optulea manager al spitalului de la Piatra Neamț de la începutul acestui an. S-au perindat prin funcție medici, antreprenori de pompe funebre, clientelă politică. Micu a ajuns director din dispoziția lui Ionel Arsene: traseist politic (PSD-UNPR-PNL-PSD), fostul primar n-a mai avut voie să candideze pentru că avea de ispășit o pedeapsă pentru incompatibilitate. Nici director de instituție publică nu putea deveni, însă Arsene i-a găsit un post de consilier juridic din care l-a urcat la rang managerial interimar, profitând de o dispoziție guvernamentală care permite angajări pentru depășirea crizei epidemiologice. Competențele nu se califică la criteriile de eligibilitate.
Cazul Micu ilustrează un alt viciu care agravează buna funcționare a sistemului medical românesc: numirile politice de manageri. Acest fenomen a permis aglutinarea unei întregi cruste de corupție în jurul sistemului medical, care se întinde la mărunte lucrări de reparații și angajări de portari până la încredințări directe ale unor contracte de milioane de lei sau euro. Spitale întregi sunt administrate ca proprii feude în teroare de către directori paranoici, încremeniți în funcții și titluri pentru care de multe ori nici măcar nu au merite.
Atmosfera viciată a clientelismul intern și condițiile improprii performanței medicale a determinat un exod masiv al cadrelor medicale, în special tinere, din România către țări din vestul Uniunii Europene, unde sunt respectate, tratate pe măsura prestației profesionale și răsplătite ca atare. Nu există o statistică precisă a românilor care îngrijesc sănătatea vest-europenilor, dar România nu este în stare nici să-și numere prezenții, cu atât mai puțin pe cei plecați prin lume. În plină pandemie, cu stațiile de terapie intensivă lucrând în pragul capitulării, cu aparatele solicitate la maxim săptămâni în șir până iau foc, limitele de personal sunt poate cele mai evidente.
Sănătatea românească este o improvizație. Și un monstru canibal. Dar lipsurile din sistemul sanitar nu sunt un dezastru insular, ci fac parte dintr-un peisaj derizoriu românesc mult mai amplu, din care nu lipsesc pumnul încasat într-un supermarket de o femeie care a îndrăznit să atragă atenția că o mașină este greșit parcată, nici disprețul față de oamenii calificați atât de vizibil zilele acestea în corul coronascepticilor. La fel cum nu lipsesc copilul mort într-o fosa septică a unei școli, nici bebelușii arși la maternitate, tinerii în club și pensionarii pe patul de la reanimare. Nici aroganța autorităților, deprofesionalizarea instituțiilor publice, demnitatea umană încălcată și, peste toate, răul banalizat.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10860
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Piatra Neamț: Simptomele unei sănătăți incendiate Empty nu e nimni vinovat

Mesaj Scris de Admin Mier Noi 18, 2020 10:17 am

Vina difuz colectivă a fost unul dintre cele mai perfide instrumente de manipulare și dezumanizare ale dictaturii comuniste.

Inocularea ideii că fiecare este vinovat, că asupra fiecăruia apasă un păcat greu i-a făcut pe oameni să se simtă în egală măsură hăituiți și insuficient de buni. La limită, este ce viza experimentul Pitești, transformarea psihologică a victimei în călău
De aceea, deținuții ajunși în oroarea de la Pitești erau siliți să își înjure mama. Să se lepede de părinți, să profaneze numele lui Iisus, să își dea prietenii pe mâna torționarilor, înainte de a li se pune pe masă marele pact diabolic: îmbrăcarea hainei de călău.
Pentru că înainte de a ajunge în punctul unde răul pare unica opțiune, omul trebuie să creadă despre sine că este ticălos, că filonul de bine din el a dispărut și a rămas numai cel de lichea, egal cu al torționarului său.
Experimentul Pitești e capătul extrem al acestei manipulări, care îi pune pe toți pe aceeași treaptă a ticăloșiei.
La nivel social, manipularea era mai difuză: întâlnirile cu ofițerii Securității, micile servicii care te îndatorau, punga de cafea pe care funcționarul o lua acasă, invidia antrenată și întreținută de mediocritizare, frica, toate acestea perverteau conștiința, o slăbeau și mai ales slăbeau încrederea că ești mai bun decât oroarea de afară.
Pentru că doar așa marii delatori, torționarii, nomenclaturiștii nu erau singurii vinovați.
Vina tuturor dilua până la nesemnificativ vinovățiile individuale.
Cu toții am fost turnători, propoziția disprețuitoare a lui Dan Voiculescu asta vrea să spună, că el nu e mai vinovat decât un altul, cu care a împărtășit aceeași istorie mare.
Bineînțeles că nu era așa.
După 1989, am aflat, grație mărturiilor din închisori și datorită efortului colosal făcut de cei ca Ana Blandiana și Romulus Rusan, că erau mulți cei care își prezervaseră binele. Care au rămas umani în toată mișelia de afară. Sate întregi care rezistaseră. Anonimi care au murit, pentru că erau incapabili de turnătorii.
Da, fuseseră tăceri și ascunderi în interior. Da, curajul era mai degrabă păstrat pentru a-i ține pe cei dragi în viață și în siguranță, pentru a hrăni copiii, pentru a trăi fără să fii ticălos, chiar dacă asta însemna că nu ai un material suficient de tare pentru a fi erou.
Dar a spune că toate acestea însemnau complicitate cu dictatura și cu torționarii e parte a manipulării prin care aceștia din urmă scapă de vină și de răspunderea pentru crimele lor.
În această narațiune a mlăștinirii a toate, pentru ca vinovații ”pe persoană fizică” să nu se mai vadă, a căzut afirmația ministrului Sănătății Nelu Tătaru, că noi toți suntem vinovați pentru tragedia de la Piatra Neamț.
De bună seamă, ministrul a vrut să spună că noi toți am acceptat ca sistemul de sănătate să fie căpușat, corupt, prin votul nostru.
Oamenii l-au votat pe Iliescu, nu-i așa?
Că noi toți am acceptat ca infecțiile nosocomiale să ia vieți care mai aveau de trăit, prin tăcerile noastre.
Că nu ne-am ridicat în picioare să ne luptăm la baionetă cu ei, mai-marii privilegiilor, cei care știu să facă bani și din gunoi, și din aparate de RMN. Că am întors privirea, am dat bani în plic pentru vreo operație și așa mai departe.
Și, de vreme ce noi toți am făcut să se întâmple Colectiv și Piatra Neamț, unde primele elemente din anchetă arată că tot impostura și lipsa avizelor, a procedurilor au luat 10 vieți și au mutilat altele, nu avem, nu-i așa?, niciun drept să tragem pe cineva anume la răspundere.
E o afirmație păguboasă, care poate suna bine, un verdict mioritic, o ridicare din umeri în fața destinului tragic, dar care are ca efect, ca în comunism, anchilozarea conștiinței, retragerea în patriile mici, descurajarea, neîncrederea generalizată și mai ales extenuarea.
Suntem câteva generații extenuate de manipulări și rău în țara asta pentru a cărei deteriorare vinovații nu au nume și prenume.
Mamele și tații noștri, bunicii noștri, prietenii noștri nu sunt vinovați pentru morțile de la Colectiv și din spitale.
Mamele și tații noștri, bunicii noștri, prietenii noștri nu sunt vinovați pentru moartea îngrozitoare, fără nicio șansă, a celor opt pacienți intubați de la Piatra Neamț.
Noi nu suntem vinovați pentru moartea lui Ionuț.
În cazul fiecărui caz poate fi reconstituit traseul de persoane fizice care au luat decizii, nu și-au făcut treaba, și-au făcut treaba cu impostură și în răspunderea cărora cade fiecare viață ucisă.
Nici Nelu Tătaru nu e vinovat direct de moartea oamenilor din salonul în care primeau ultima picătură de viață. Ministrul Sănătății însă e cel co-responsabil de aflarea numelui și prenumelui celor care au cauzat o asemenea tragedie.
Și e cel care poartă răspunderea directă a condițiilor de posibilitate ale oricărei tragedii similare.
Câte spitale au secții ATI neconforme? Câte spitale stau pe buza unor tragedii? Care sunt acestea? Ne trebuie lista, să știm exact cum stăm și cine ce trebuie să facă. Și mai ales nu e nevoie de mai mult rău, punând pe umerii tuturor o complicitate toxică.
Mamele, tații, prietenii noștri nu sunt vinovați. Poate nu sunt eroi, așa cum e medicul care a intrat în flăcări pentru a da o șansă la viață unor pacienți pe moarte, dar nu stau pe același taler nici nu Ionel Arsene, nici cu manageri de spitale incompetenţi, nici cu baronul Duicu, de la Mehedinți. Sunt oameni buni și a venit momentul să credem că filonul de bine, nu cel de lichea ne face asemănători și ne ține împreună.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10860
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum