VA MAI AMITITI DE THEOPHYLE ? Din trădare în tradăre am pierdut România Mare! 20-21 August 1944
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: ISTORIA -prima si cea dintii carte a unei natii
Pagina 1 din 1
VA MAI AMITITI DE THEOPHYLE ? Din trădare în tradăre am pierdut România Mare! 20-21 August 1944
In noapte intre 20 si 21 August 1944 a avut loc una dintre cele mai ticaloase evenimente din istoria militara a Romaniei. Acest eveniment a trimis in prizonierat rusesc 175.000 de militari romani, 40.000 dintre acestia au fost internati în lagarul de la Balti din Basarabia, unde au murit de foame sau de frig, de boli sau au fost executati de comisari basarabeni din armata sovietica.
La data de 23 iunie 2011 am scris un articol pe care l-am publicat pe Politeia Veche si pe portalul Contributors, “Jocul de-a istoria”. Articolul a fost urmat de o discutie aprinsa care m-a obligat sa public sursele bibliografice, vezi articolul “O poveste cu multe epitete” Imi permit un citat din primul articol:
Sunt popoare care isi cunosc istoria si o accepta asa cum a fost, sunt popoare care isi cunosc istoria si nu o accepta asa cum a fost si sunt popoare care nu isi cunosc istoria, deci nu au ce accepta sau nega; in acest fel lucrurile sunt dezbatute dupa ureche sau dupa traditiile orale transmise in mii de feluri.
“Perioada 23 august 1944 – 3 ianuarie 1948 este poate una dintre cele mai albe pete din istoriografia romaneasca. Nu ca nu s-a scris, bineinteles ca s-a scris din trei colturi ale ringului romanesc – rosu, albastru si verde. Nu exista insa istoria scrisa din coltul gri, cel adevarat, care povesteste istoria fara sa o comenteze, asa cum a fost – fapte. Simple fapte, fara pasiunea politica si interpretarile mitologice de care bineinteles are nevoie orice popor, dar care nu pot fi valabile din punct de vedere al faptelor care s-au petrecut.
Probabil ca nu as fi scris acest articol daca ieri Basescu nu ar fi avut iesirea la interviul pe b1Tv. Deplor iesirea si limbajul suburban, nu si faptele despre care a vorbit Basescu. Nu se poate spune ca relatia Basescu – Casa Regala este una fara sentimente si resentimente, nici faptul ca evenimentul de ieri nu se datoreaza unui prea mare respect reciproc si in sfarsit nici nu se poate nega lipsa de tact de care a dat dovada Casa Regala in relatiile cu Presedintele Romaniei in perioada Basescu.
Nu am nici o vointa de a transforma acest blog intr-unul istoric (am deja unul), dar cred ca sunt aspecte care trebuie puse in atentia opiniei publice pentru a nu transforma lucruri serioase intr-o discutie de gen “ba pe-a ma’tii”. In biografia formala a regelui este scris ca : Regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947. Trei propozitii, trei jumatati de adevar!”
“Poarta Iaşiului” si groapa comună a Armatei Române
Dupa dezastru de la Cotul Donului si implicit ruperea frontului de la Uman la data de 5 martie 1944, râul Bug a fost trecut de armata sovietica si s-a deschis drumul rusilor spre România, armata sovietica atingand granita de nord-est a României, pe Nistru. Treptat, frontul românesc, întarit cu trupe germane, s-a stabilizat la 17 aprilie 1944, pe linia est Carpati, pe râul Siret, pâna la Pascani, apoi pe la nord de Târgul Frumos, nord Iasi, trece peste Prut si ajunge la Nistru, la sud de Dubosari, apoi pe Nistru, Limanul Nistrului, Marea Neagra. Vezi harta alaturata.
În noaptea de 13/14 iunie 1944, are loc o întâlnire conspirativa a reprezentantilor PCR, Emil Bodnaras si Lucretiu Patrascanu, cu reprezentantii Palatului Regal si ai armatei: generalii Constantin Sanatescu, Aurel Aldea si Gheorghe Mihail, colonelul Dumitru Damaceanu si Grigore Niculescu-Buzesti, cifrator în Ministerul Afacerilor Externe român. In aceste discutii s-a propus evaziv 0 operatiune de deschidera a frontului. Dupa plecarea participantilor de la consfatuirea cu comunistii din 13/14 iunie 1944, au mai ramas în incinta pentru o “consfatuire de rutina” Emil Bodnaras si Dumitru Damaceanu care au stabilit în strict secret ca, în scopul înlaturarii lui Antonescu si pentru a grabi iesirea României din razboi, un segment de front de la Iasi, denumit conspirativ “Poarta Iasiului” sa fie deschis din punct de vedere militar la o anumita data. Acest segment de front, în caz de retragere, venea pe linia de fortificatii Focsani-Namaloasa-Galati. Segmentul de front stabilit avea o largime de 25 km între Erbiceni si Rediu Mitropoliei, la nord de Iasi, aparat de C. 5 A. din Armata a IV-a, comandant generalul Nicolescu Constantin, iar Uniunea Sovietica sa fie anuntata. De mentionat ca Generalii Constantin Sănătescu si Dumitru Dămăceanu erau in legatura cu aliatii occidentali de luni de zile (fara cunostinta Regelui), cu ajutorul lui Barbu Ştirbei aflat la Cairo, intr-un fel sau altul au jucat la doua capete.
La începutul lunii iulie 1944, o vizita discreta la Iasi a generalului Aurel Aldea, pentru a se întâlni cu generalul Racovita, a prilejuit întocmirea unui plan strategic, în sensul preconizat de Bodnaras-Damaceanu pentru deschiderea frontului în “Poarta Iasiului”, iar la sfârsitul lunii iulie 1944, Bodnaras i-a comunicat lui Stalin toate detaliile necesare: deschiderea programata a frontului; zona deschiderii; data prevazuta – 20 august.
Ofensiva sovietica a început în dimineata zilei de 20 august, iar trupele române din “Poarta Iasiului” s-au retras în cursul noptii. La ora 13.00, trupele sovietice au intrat în Iasi, depasind trupele Armatei a IV-a, aflata în retragere dezordonata. Maresalul Antonescu a facut o scurta inspectie pe front în perioada 20-21 august 1944 si a constatat spargerea frontului si retragerea haotica dar s-a întors repede la Bucuresti, mai hotarât ca oricând sa semneze armistitiul cu rusii.
Epilog: La ora 22.00, în ziua de 23 august, prin Comunicatul Regelui Mihai, s-a ordonat încetarea focului între trupele române si cele sovietice, dar, pentru ca armistitiul cu sovieticii nu era semnat, rusii au continuat sa captureze militarii români. Acest eveniment a trimis in prizonierat rusesc 175.000 de militari romani, 40.000 dintre acestia au fost internati în lagarul de la Balti din Basarabia, unde au murit de foame sau de frig, de boli sau au fost executati de comisari basarabeni din armata sovietica.
Bibliografie, note si citate:
Vezi bibliografia mentionata “O poveste cu multe epitete”
Aurică Simion – “Preliminarii politico-diplomatice ale insurecţiei române din august 1944” Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1979.
Aurică Simion – “Preliminarii politico-diplomatice ale insurecţiei române din august 1944” Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1979.
Nota: Cartea lui Aurică Simion – “Preliminarii politico-diplomatice ale insurecţiei române din august 1944” a aparut în vara anului 1979, si a stârnit dezbateri pro si contra în rândurile istoricilor şi a fericitilor cititori care au reusit sa- şi procure acest volum. Cartea a fost difuzata numai în câteva judeţe ale ţării, inclusiv Bucuresti, dupa numai 10 zile volumul a fost retras de pe piaţă şi i topit.
Despre carte si despre evenimentele pe care le-am descris puteti citi detaliat in Historia – 23 August 1944 – Salvarea României sau trădare naţională?
ILUMINATI- Mesaje : 387
Data de înscriere : 16/02/2013
Subiecte similare
» Misu bâl bâl : ASASINUL MURDAR AL ROMANIEI
» 23 August 1944 – Trădare sau salvarea României ?
» Numai la români trădătorii sunt glorificaţi. Suveranul Mihai I şi mişeleasca sa trădare de la 23 August 1944
» VA MAI AMITITI DE THEOPHYLE ? Momentul 23 August ’44 – Destinul Generalilor (1 - 2)
» OHA STIE CITI ? România a pierdut printr-un abandon al lui Iohannis echivalent cu o trădare PAS CU PAS
» 23 August 1944 – Trădare sau salvarea României ?
» Numai la români trădătorii sunt glorificaţi. Suveranul Mihai I şi mişeleasca sa trădare de la 23 August 1944
» VA MAI AMITITI DE THEOPHYLE ? Momentul 23 August ’44 – Destinul Generalilor (1 - 2)
» OHA STIE CITI ? România a pierdut printr-un abandon al lui Iohannis echivalent cu o trădare PAS CU PAS
AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA :: ISTORIA -prima si cea dintii carte a unei natii
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|