AMINTIRI DESPRE VIITOR-ROMÂNIA DE MÂINE , RrOMANIKA BABANA
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Trădare, din nou trădare la cel mai înalt nivel!-Greseala de neiertat a lui Florin Citu

In jos

Trădare, din nou trădare la cel mai înalt nivel!-Greseala de neiertat a lui Florin Citu Empty Trădare, din nou trădare la cel mai înalt nivel!-Greseala de neiertat a lui Florin Citu

Mesaj Scris de Admin Sam Iul 10, 2021 4:26 am

Dragă Constantin,
Îți scriu din nou despre Roșia Montană. Săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu a cerut în cadrul coaliției de guvernare retragerea dosarului de la UNESCO. O astfel de decizie aberantă nu doar că ar anula candidatura României pentru Lista Patrimoniului Mondial, dar ne-ar și putea costa 5,7 miliarde de dolari canadieni. Asta pentru că premierul dă impresia că nu înțelege cum funcționează apărarea statului român în arbitrajul de la Washington, unde suntem dați în judecată de compania minieră Gabriel Resources.
Degeaba au zis avocații României că includerea sitului în UNESCO nu afectează proiectul minier, premierul tot vrea să le distrugă apărarea. Din acest motiv, noi, comunitatea Declic, trebuie să punem piciorul în prag. Dacă mii de membri Declic îi scriem lui Cîțu, vocea noastră poate fi mult mai puternică decât a tuturor lobbyiștilor și baronilor locali care îl influențează. Îi scrii și tu chiar acum lui Florin Cîțu pentru a-i cere să nu blocheze candidatura Roșiei Montane la UNESCO? Miercuri se discută din nou în Coaliție.
 
 
Parcă retrăiesc Ziua Cârtiței. În iulie 2018, un alt Guvern al României, cel condus de Viorica Dăncilă, cerea plenului UNESCO amânarea discutării candidaturii Roșiei Montane. Gestul ne-a costat scump. Roșia Montană a rămas condamnată la sărăcie, România s-a făcut de rușine la UNESCO, iar compania minieră a profitat din plin. Avocații săi au reclamat tribunalului de la Washington că statul român a recunoscut că “cererea către UNESCO este o agravare suplimentară a problemelor aflate în litigiu” (Gabriel Resources, 18 februarie 2021). Acum am luat-o de la capăt cu Florin Cîțu.
În ședința Coaliției de Guvernare din 28 iunie, Florin Cîțu a propus partenerilor de guvernare retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, după ce parlamentarii PNL de Alba i-au cerut public acest lucru. Mai apoi, a apărut în presă și că președintele PNL Maramureș și-a condiționat sprijinul pentru Cîțu la șefia partidului de retragerea dosarului de la UNESCO.
Toți acești baroni locali sunt, într-un fel sau altul, conectați la lobby-ul companiei miniere care vrea aurul de la Roșia Montană. Influențat de aceștia și depinzând de voturile lor pentru a câștiga alegerile interne din PNL, Cîțu a arătat că e dispus să sacrifice Roșia Montană.
În joc nu e doar viitorul Roșiei Montane (o nouă retragere ar duce la anularea candidaturii la UNESCO), ci și a celor 5,7 miliarde de dolari canadieni cerute drept daune de Gabriel Resources.
Litigiul Gabriel Resources vs. România a început acum șase ani la o curte privată de arbitraj, cea din Washington. În baza unor tratate bilaterale între state, apărătorii ambelor părți își motivează argumentația. Tratatul dintre România și Canada are doar 10 pagini. Spre deosebire de legile naționale, care se constituie din articole, tratatele internaționale se compun din principii a căror interpretare e la liber. De exemplu, un principiu este “protecția împotriva exproprierii indirecte”, iar acum Gabriel Resources se străduie să demonstreze că România a privat compania de profiturile viitoare, obținute dacă proiectul ar fi fost realizat.
Sperietoarea cu arbitrajul internațional e o minciună mai mare decât craterul pe care vor să-l facă cei de la Gabriel Resources în Apuseni. Și o folosește fiecare prim-ministru când îi vine rândul să decidă asupra Roșiei Montane. Doar că adevărul e altul, iar Marcos A. Orellana, profesor la George Washington University School of Law, o spune foarte clar: “Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului Român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României.
Dragă Constantin, îți spun cu foarte mare îngrijorare. Cîțu nu pare să țină cont de avocații angajați de statul român, cărora tocmai ce le-a contrazis întreaga apărare. Iar ceea ce își propune să facă este mult mai grav decât ce a reușit Viorica Dăncilă. Ea doar a cerut o amânare a deciziei, Florin Cîțu vrea o retragere definitivă a dosarului. Dacă avocații companiei s-au folosit de oportunitatea creată de Viorica Dăncilă, la cea creată de Florin Cîțu, vor jubila.
Miercuri, discuțiile în coaliția de guvernare vor fi reluate pe tema retragerii dosarului Roșia Montană de la UNESCO.
Constantin, te rog scrie-i și tu chiar acum premierului pe pagina de Facebook. Cere-i să nu întreprindă niciun fel de act sau de procedură administrativă prin care să blocheze discutarea candidaturii Roșiei Montane la UNESCO din iulie 2021. Să dea un mandat ferm delegației care va reprezenta Statul Român la reuniunea Comitetului, în sensul susținerii fără echivoc a candidaturii Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO.
 
 
Uniți, salvăm Roșia Montană,
Tudor,
Director executiv Declic
P.S. O scurtă recapitulare. Dosarul de includere a Roșiei Montane în UNESCO a fost depus, în 2017, de guvernul Cioloș. A făcut-o în ultimul moment, în urma presiunii publice. Un an mai târziu, Guvernul Dăncilă a blocat procesul, spre stupefacția lumii întregi. De obicei, guvernele merg la dezbaterile UNESCO pentru a promova o cauză. Guvernul PSD a scris o pagină rușinoasă de istorie și a cerut UNESCO să nu includă Roșia Montană în patrimoniul mondial. Dosarul a fost retras. În urmă cu un an, am convins Guvernul Orban să reia procedura. Acum, guvernul Cîțu folosește aceleași argumente ca Viorica Dăncilă și vrea să anuleze candidatura la UNESCO. Scrie-i și tu premierului și spune-i că aceasta ar fi o greșeală de neiertat.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 10767
Data de înscriere : 05/11/2012

https://amintiridespreviitor.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum